Ο Andre Sousa με το Honda Monkey στην Ελλάδα

Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/12/2020

Ο γύρος του κόσμου πάνω σε ένα Honda Monkey είναι κάτι παραπάνω από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Είναι ένας άθλος, που τον σχεδίασε και τον πραγματοποιεί ο Andre Sousa. Ο Andre είναι ένας Πορτογάλος αγωνιζόμενος στο Πρωτάθλημα Ταχύτητας της χώρας του και στο πέρασμά του από την Ελλάδα επισκέφθηκε και το ΜΟΤΟ, όπως είχατε διαβάσει πριν από μερικές μέρες εδώ. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην επισκεφθεί και τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την εμπειρία του στην χώρα μας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο τύπου που ακολουθεί

 

Δελτίο τύπου

 

O Andre Sousa στην Ελλάδα

Ride that Monkey: Ο Γύρος του Κόσμου με ένα Honda Monkey

Ο Andre Sousa, ή αλλιώς ο κύριος “Ride That Monkey”, είναι o 24χρονος Πορτογάλος, αγωνιζόμενος στο Πορτογαλικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας, στα Superbikes, που έχει αποφασίσει να επιχειρήσει τον Γύρο του Κόσμου με ένα Honda Monkey Z125.

To μεγαλεπήβολο σχέδιό του είναι ένα ταξίδι που θα τον κρατήσει στους δρόμους της υφηλίου για τέσσερα χρόνια!

Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στη χώρα μας και έχοντας ήδη καλύψει τα πρώτα 14.000 χιλιόμετρα του ταξιδιού του και διασχίσει 20 χώρες, με την καθοδήγηση και την βοήθεια της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (MOT.O.E.), έκανε τον γύρο της Ελλάδας με στάσεις στις εξής πόλεις: Άγκιστρο Σερρών, Καβάλα, Αγ. Αθανάσιος Θεσσαλονίκης, Παλιός Αγ. Αθανάσιος, Κοζάνη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Πάργα, Πρέβεζα, Αίγιον, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Κρήτη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Νέα Πέραμος Καβάλας. Κατά την περίηγησή του σε όλες αυτές τις περιοχές της Ελλάδας, επισκέφθηκε αρκετά σημεία από το δίκτυο των επίσημων συνεργατών της Honda Moto.  

Πλούσιος από τις εμπειρίες του στην ελληνική γη, ο Andre Sousa δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και την Αθήνα για να δει επιτέλους από κοντά την Ακρόπολη καθώς για τον ίδιο αποτελούσε όνειρο ζωής.

Απαραίτητη ήταν η στάση του στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και την πρόσφατα ανακαινισμένη έκθεση Honda Moto στην Λεωφ. Αθηνών 71. Δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την ομορφιά των ελληνικών τοπίων, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ελληνική φιλοξενία την οποία απόλαυσε όπου και αν βρέθηκε. Εξάλλου, όπως δήλωσε, το μεγαλύτερο μέρος της ευχαρίστησης που παίρνει από τα ταξίδια του, προέρχεται από τους ανθρώπους που γνωρίζει και την Ελλάδα την λάτρεψε ακριβώς για αυτό. Για τους ανθρώπους της!

Στόχος του Andre Sousa είναι να αποτελέσει τον πρώτο άνθρωπο που θα κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα Honda Monkey Z125. Μένει να διασχίσει ακόμα 40 χώρες, στα επόμενα 1-2 χρόνια. Έχοντας ολοκληρώσει το πέρασμά του από την Νότια Ευρώπη, εύχεται να καταφέρει να βρεθεί στην Ασία, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική με τελευταία Ήπειρο την Αφρική πριν επιστρέψει στην Βόρεια Ευρώπη για να καταλήξει στην χώρα του, την Πορτογαλία.  

https://www.ridethatmonkey.com/

https://www.facebook.com/ride.that.monkey

Πρόβλημα με τις αγωνιστικές προδιαγραφές FIM για κράνη

Με μαύρο κράνος χωρίς λογότυπα ο Nicolo Bulega στις ελεύθερες δοκιμές του Phillip Island, ενδεχόμενο πρόβλημα και με άλλους αναβάτες WSBK και MotoGP
nicolo bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/2/2026

Όσοι πρόσεξαν το κράνος του Bulega στις δοκιμές της Παρασκευής 20/2 ενόψει του πρώτου αγώνα WSBK 2026 στην Αυστραλία θα πρέπει να απόρησαν με την απουσία λογότυπου κατασκευαστή από αυτό, καθώς και την πλήρη έλλειψη γραφικών.

Ο Ιταλός αγωνίστηκε με άλλο κράνος από το ΚΥΤ KX-1 Race GP που κανονικά φορά και το πρόβλημα δεν ήταν ούτε δικό του, ούτε του κατασκευαστή του κράνους.

Φέτος τίθενται σε ισχύ οι νέες αγωνιστικές προδιαγραφές της FIM, FRHPhe-02, για τα κράνη που χρησιμοποιούνται στα πρωταθλήματα που γίνονται υπό την αιγίδα της, ωστόσο προκύπτουν καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Πηγή του ζητήματος είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνο ένα εργαστήριο που μπορεί να κάνει τα απαραίτητα τεστ και να εκδώσει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κράνους, το Impact Laboratory που εδρεύει στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία. Και φέτος έχει πέσει πολλή δουλειά, καθώς όλα τα μοντέλα κρανών που φοριούνται σε αγώνες FIM – ασφάλτινους και off-road - πρέπει να περάσουν από εκεί για να περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές και να πιστοποιηθούν.

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη σειρά τεστ για κάθε κράνος, αλλά και για κάθε μέγεθος κελύφους στο ίδιο μοντέλο κράνους, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις (Small-Medium-Large). Οι δε δοκιμασίες που περιλαμβάνει η πιστοποίηση ξεπερνούν αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE) που ήδη κατέχουν όλα αυτά τα κράνη.

nicolo bulega

Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει προ της έναρξης του WSBK και σε μια εβδομάδα ξεκινά και το MotoGP, την ώρα που εκκρεμούν οι πιστοποιήσεις κατασκευαστών όπως οι ΚΥΤ, Suomy, Nolan και HJC.

Γι’ αυτό ο Bulega συμμετείχε στα FP1 και FP2 με άλλο δανεικό κράνος, γι’ αυτό και αναβάτες όπως οι Pecco Bagnaia (Suomy) και Fabio Quartararo (HJC) είναι στην αναμονή για να διαπιστώσουν αν θα προλάβουν να έχουν τα κράνη τους αυτό το σαββατοκύριακο (21-22/2) στο Buriram Test του MotoGP στην Ταϊλάνδη.

Μαθαίνουμε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Bulega, δηλαδή της ΚΥΤ, οι δοκιμές για την πιστοποίηση έχουν ολοκληρωθεί μεν, αλλά εκκρεμεί η σχετική γραφειοκρατία.

Αν λοιπόν δείτε αυτό το σαββατοκύριακο αναβάτες στον αγώνα WSBK του Phillip Island ή στο MotoGP Buriram Test στην Ταϊλάνδη να μη φορούν το κανονικό τους κράνος, θα σημαίνει πως η διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή του κράνους – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πληρώνει όλα τα κόστη των δοκιμών συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές.

Ετικέτες