Ο Andre Sousa με το Honda Monkey στην Ελλάδα

Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

8/12/2020

Ο γύρος του κόσμου πάνω σε ένα Honda Monkey είναι κάτι παραπάνω από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο. Είναι ένας άθλος, που τον σχεδίασε και τον πραγματοποιεί ο Andre Sousa. Ο Andre είναι ένας Πορτογάλος αγωνιζόμενος στο Πρωτάθλημα Ταχύτητας της χώρας του και στο πέρασμά του από την Ελλάδα επισκέφθηκε και το ΜΟΤΟ, όπως είχατε διαβάσει πριν από μερικές μέρες εδώ. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην επισκεφθεί και τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την εμπειρία του στην χώρα μας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο τύπου που ακολουθεί

 

Δελτίο τύπου

 

O Andre Sousa στην Ελλάδα

Ride that Monkey: Ο Γύρος του Κόσμου με ένα Honda Monkey

Ο Andre Sousa, ή αλλιώς ο κύριος “Ride That Monkey”, είναι o 24χρονος Πορτογάλος, αγωνιζόμενος στο Πορτογαλικό Πρωτάθλημα Ταχύτητας, στα Superbikes, που έχει αποφασίσει να επιχειρήσει τον Γύρο του Κόσμου με ένα Honda Monkey Z125.

To μεγαλεπήβολο σχέδιό του είναι ένα ταξίδι που θα τον κρατήσει στους δρόμους της υφηλίου για τέσσερα χρόνια!

Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στη χώρα μας και έχοντας ήδη καλύψει τα πρώτα 14.000 χιλιόμετρα του ταξιδιού του και διασχίσει 20 χώρες, με την καθοδήγηση και την βοήθεια της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (MOT.O.E.), έκανε τον γύρο της Ελλάδας με στάσεις στις εξής πόλεις: Άγκιστρο Σερρών, Καβάλα, Αγ. Αθανάσιος Θεσσαλονίκης, Παλιός Αγ. Αθανάσιος, Κοζάνη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Πάργα, Πρέβεζα, Αίγιον, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Κρήτη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Νέα Πέραμος Καβάλας. Κατά την περίηγησή του σε όλες αυτές τις περιοχές της Ελλάδας, επισκέφθηκε αρκετά σημεία από το δίκτυο των επίσημων συνεργατών της Honda Moto.  

Πλούσιος από τις εμπειρίες του στην ελληνική γη, ο Andre Sousa δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και την Αθήνα για να δει επιτέλους από κοντά την Ακρόπολη καθώς για τον ίδιο αποτελούσε όνειρο ζωής.

Απαραίτητη ήταν η στάση του στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και την πρόσφατα ανακαινισμένη έκθεση Honda Moto στην Λεωφ. Αθηνών 71. Δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την ομορφιά των ελληνικών τοπίων, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ελληνική φιλοξενία την οποία απόλαυσε όπου και αν βρέθηκε. Εξάλλου, όπως δήλωσε, το μεγαλύτερο μέρος της ευχαρίστησης που παίρνει από τα ταξίδια του, προέρχεται από τους ανθρώπους που γνωρίζει και την Ελλάδα την λάτρεψε ακριβώς για αυτό. Για τους ανθρώπους της!

Στόχος του Andre Sousa είναι να αποτελέσει τον πρώτο άνθρωπο που θα κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα Honda Monkey Z125. Μένει να διασχίσει ακόμα 40 χώρες, στα επόμενα 1-2 χρόνια. Έχοντας ολοκληρώσει το πέρασμά του από την Νότια Ευρώπη, εύχεται να καταφέρει να βρεθεί στην Ασία, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική με τελευταία Ήπειρο την Αφρική πριν επιστρέψει στην Βόρεια Ευρώπη για να καταλήξει στην χώρα του, την Πορτογαλία.  

https://www.ridethatmonkey.com/

https://www.facebook.com/ride.that.monkey

BMW, Bosch, Repsol και Toyota ενώνονται στη μελέτη εναλλακτικών καυσίμων – Στόχος η σωτηρία του κινητήρα εσωτερικής καύσης

Εξαμηνιαίο πρόγραμμα δοκιμών βιοκαυσίμων τρέχει ήδη στην Ισπανία από τον Ιούλιο
bosch
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Μια από τις διεξόδους αποφυγής της πλήρους απαγόρευσης πώλησης οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα – στόχος που τα προηγούμενα χρόνια είχε εξελιχθεί σε ιερό δισκοπότηρο στην Ε.Ε. πριν συγκρουστεί μετωπικά με την πραγματικότητα των αγορών – ήταν η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όρος που πέρασε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μετά από πιέσεις κρατών με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Γερμανία και Ιταλία, για να δώσει νέα ζωή στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στην πορεία το λεξιλόγιο της Ε.Ε. εμπλουτίστηκε με την έκφραση “eligible fuels”, δηλαδή επιλέξιμα καύσιμα ή, πιο απλά, καύσιμα που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και εν γένει καύσιμα με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε άνθρακα που ικανοποιούν την οδηγία Renewable Energy Directive της Ε.Ε. (RED) και προσφέρουν σημαντική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτόν ακριβώς τον τύπο καυσίμων θέλουν να μελετήσουν τώρα τα τέσσερα μέλη της νέας κοινοπραξίας που συστήθηκε στην Ισπανία από τις BMW Group, Toyota Motor Europe, Bosch και Repsol. Στόχος τους είναι να δοκιμάσουν σε οχήματα των BMW και Toyota τη νέα 100% ανανεώσιμη βενζίνη Nexa 95 που εξελίσσει η ισπανική Repsol και θα το κάνουν μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Bosch.

Τελικός σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσο η χρήση τέτοιων καυσίμων μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια “απανθρακοποίησης” των οδικών μεταφορών προς όφελος του περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η βενζίνη Nexa 95 της Repsol, ένας τύπος καυσίμου 95 οκτανίων που παράγεται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και δηλώνει ως κεντρικό της σκοπό να αποτρέψει την πλήρη απαγόρευση των βενζινοκινητήρων που η Ε.Ε. θέλει να εφαρμόσει από την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για βενζίνη που υπόσχεται 70% λιγότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τη συμβατική που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι συμβατή με τους κινητήρες που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να απαιτεί καμιά μετατροπή και μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται σε μερικές δεκάδες πρατήρια της Ισπανίας από φέτος, καθώς η Repsol έχει καταφέρει να την παράγει πλέον σε βιομηχανική κλίμακα στις εγκαταστάσεις της στην Tarragona.

Το δεύτερο σημείο αιχμής αυτής της έρευνας είναι η τεχνολογία Digital Fuel Twin της Bosch, μια cloud-based πλατφόρμα δεδομένων που συνδέει την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή, επιτρέποντας τον ακριβή υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με τη χρήση κάθε οχήματος, αλλά και τον καλύτερη εποπτεία όλης της διαδικασίας από την παραγωγή και διανομή του καυσίμου ως την καύση του.

Το δε βαθύτερο ζητούμενο της όλης προσπάθειας περιγράφεται καθαρά στα σχετικά δελτία Τύπου των συμβαλλόμενων πλευρών. Απέναντι σε μια Ευρωπαϊκή πολιτική που έχει επικεντρώσει πρωτίστως στην Ηλεκτροκίνηση, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να αποδείξει πως τα εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), ώστε τα οχήματα που τα καταναλώνουν να ενταχθούν στις μελλοντικές νομοθεσίες της Ε.Ε..

Κοινώς, το αντικείμενο της όλης προσπάθειας είναι η διάσωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.