Ο Gerard Farrés νικητής στο Hellas Rally Raid

Μια γρήγορη ανασκόπηση του αγώνα & όλα όσα μας είπε ο Chris Birch για το "Ελληνικό Dakar".
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/6/2017

Με αναβάτες από είκοσι διαφορετικές χώρες να φτάνουν στον τερματισμό και τον Ισπανό Gerard Farrés να αναδεικνύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά νικητής, ολοκληρώθηκε το φετινό Hellas Rally Raid.

Έξι μέρες μετά την εκκίνηση και αφού διάνυσαν 1.800χλμ. και 13 ειδικές διαδρομές, 185 αναβάτες επέστρεψαν στη Ναύπακτο για τον τερματισμό του Ελληνικού αγώνα Rally. Προερχόμενοι από είκοσι διαφορετικές χώρες και αγωνιζόμενοι με δεκατρείς διαφορετικές μάρκες μοτοσυκλετών και τετράτροχων (Quad και Side by Side) έδωσαν διεθνείς διαστάσεις στην πέμπτη και μεγαλύτερη διοργάνωση του Hellas Rally Raid.

Με τις μεταβολές του καιρού και τις αλλαγές υψομέτρου να δημιουργούν μεγάλη ποικιλία στις συνθήκες που κλήθηκαν να αγωνιστούν οι 208 συμμετέχοντες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για το "Ελληνικό Dakar".

Νικητής στη συνολική κατάταξη και στην κατηγορία Elite ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Gerrard Farrés (ΚΤΜ 450EXC). Ο 38 ετών Ισπανός προερχόμενος από μία καταπληκτική επίδοση στο φετινό Rally Dakar (τρίτος), πήρε το προβάδισμα από τη δεύτερη μέρα. Αποφεύγοντας τα λάθη, διατήρησε τον ρυθμό του μέχρι το τέλος και έγινε ο πρώτος αναβάτης που κερδίζει για δεύτερη φορά τον ελληνικό αγώνα.

 

Στη δεύτερη θέση και με μικρή διαφορά τερμάτισε ο Stefan Svitko (ΚΤΜ). Ο Σλοβάκος ήταν ο ταχύτερος στον πρόλογο αλλά στη συνέχεια έμεινε πίσω από τον Farrés. Οι δύο αναβάτες ολοκλήρωσαν μαζί την τελευταία μέρα καθώς ο Svitko αντιμετώπισε πρόβλημα με το Road Book του και ο Farrés προσφέρθηκε να κάνει τον πλοηγό του προκειμένου να ολοκληρώσει τον αγώνα. Ξεπλήρωσε, κατά κάποιο τρόπο, έτσι τη βενζίνη που δέχθηκε από τον Svitko, στον αγώνα του 2016 όταν είχε μείνει από καύσιμο λίγο πριν την ολοκλήρωση του αγώνα.

 

Μοναδική Ελληνική συμμετοχή στο φετινό αγώνα, η Πολυτίμη Κυριακοπούλου, η οποία στη σέλα μίας Yamaha WR 450F κατάφερε όχι μόνο να τερματίσει στην τρίτη θέση της κατηγορίας των Γυναικών αλλά και να ανέβει στην 43η θέση της Μ2.

 

Το Hellas Rally Raid μέσα από τα μάτια του Chris Birch

 
O Νεοζηλανδός hard enduro rider έφερε στον τερματισμό ενός δύσκολου αγώνα το νορμάλ ΚΤΜ 1090 Adventure R στην έκτη θέση Γενικής, κερδίζοντας παράλληλα την κατηγορία Μ5 για δικύλινδρες μοτοσυκλέτες 650-1.300cc. Αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη συμμετοχή με δικύλινδρη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ σε αγώνα Rally μετά το 2003, όταν ο Fabrizio Meoni και ο Giovani Sala αγωνιζόντουσαν με ΚΤΜ 950 Adventure στο Rally Dakar.
 
Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή μέσα σε αυτές τις 6 ημέρες του Hellas Rally Raid;
Όταν πέρασα τη γραμμή του τερματισμού, πετυχαίνοντας παράλληλα και στο στόχο μου στον αγώνα.
 
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του αγώνα για σένα;
Η πλοήγηση ήταν ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια, δεν έχω μεγάλη εμπειρία με το Road Book και ήταν κάτι αρκετά αγχωτικό και κουραστικό για μένα.
 
Πώς σου φάνηκε η διαδρομή και ποιο stage ευχαριστήθηκες περισσότερο;
Η διαδρομή ήταν απίστευτη, μερικά από τα μέρη που περάσαμε ήταν πραγματικά μοναδικά και απόλαυσα περισσότερο την 6η μέρα, όταν ήμασταν πάνω στο βουνό.
 
Τι έρχεται για σένα μετά το Hellas Rally Raid;
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στον Καναδά όπου δίνω μαθήματα για τεχνικές στο riding και στη συνέχεια θα ξεκινήσω την προετοιμασία για τον επόμενο μεγάλο αγώνα, το Red Bull Romaniacs.
 
Θα επιστρέψεις για να αγωνιστείς ξανά στην Ελλάδα;
Φυσικά! Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω trail riding και να εξερευνήσω τα βουνά της.
 
Ποιο ήταν το αγαπημένο σου Ελληνικό γεύμα;
Το ολόφρεσκο ψάρι στην παραλία είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσεις!
 
 
 
 

Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+

Από πέρσι και ζωντανή κάλυψη του αγώνα από δική τους υπηρεσία
Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+
Από το

motomag

5/5/2025

Οι αγώνες Isle of Man TT έχουν προσφέρει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές, καθηλωτικές στιγμές στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και μαζί μία μόνιμη αντιπαράθεση για το αν ανήκουν στο παρελθόν της ανθρωπότητας κάθε φορά που υπάρχει θανατηφόρο ατύχημα. Για πρώτη φορά πέρσι δεν είχαμε θάνατο αναβάτη, ελπίζοντας όλοι μας να ξεκινήσουμε ένα νέο ρεκόρ.

Την πορεία αυτή του θρυλικού αγώνα μπορεί κανείς τώρα να ζήσει ξανά ή να γνωρίσει εκ νέου καθώς τα 30 χρόνια εμβληματικών στιγμών του TT είναι πλέον διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ στο TT+.

Από τις τολμηρές εμφανίσεις των Joey Dunlop και David Jefferies, μέχρι τον φίλο του περιοδικού MOTO, John McGuinness, ή από τον πρώτο γύρο με ταχύτητες άνω των 130 μιλίων/ώρα, έως τις νίκες ρεκόρ του Michael Dunlop. Κάθε εποχή, κάθε ήρωας, κάθε αξέχαστη στιγμή των τελευταίων 30 χρόνων, βρίσκεται πλέον ένα κλικ μακριά.

Με πάνω από 100 ώρες αρχειακού υλικού και πάνω από 200 αγώνες να προσφέρονται δωρεάν.

Για πρώτη φορά στο TT+, μπορείτε να επιστρέψετε στη χρυσή εποχή των τέλη '90s και αρχών 2000s, μια περίοδο γεμάτη αγωνιστική μαγεία και σκληρές μονομαχίες.

Δείτε ξανά όλους τους αγώνες του 1995, της χρονιάς που θα μείνει αξέχαστη για την κυριαρχία της ονειρικής ομάδας της Castrol Honda, και των αναβατών με Ducati που προσπάθησαν να ανατρέψουν την ιαπωνική κυριαρχία.

Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+

Ξαναζήστε την κυριαρχία του Phillip McCallen και της απίστευτης τετράδας νικών του το 1996, ένα κατόρθωμα που καθόρισε το μέτρο της επιτυχίας στο TT για χρόνια.

Ζήστε την έναρξη μιας νέας δυναστείας. Ο David Jefferies επέστρεψε δυναμικά στο TT το 1999 και από το 2000 και μετά ξεκίνησε μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας με 9 νίκες σε μόλις τέσσερα χρόνια, θέτοντας νέα στάνταρ ταχύτητας στη ορεινή διαδρομή.

Και φυσικά, ξαναδείτε τη τελευταία νίκη του Joey Dunlop το 2000, με μια εμφάνιση που εδραίωσε τη θέση του ως θρύλο, όχι μόνο στο Isle of Man αλλά και στις καρδιές των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο. Σε ηλικία 48 ετών, ο Joey κατέκτησε τρεις νίκες, συμπεριλαμβανομένης της Formula One με τη Honda VTR SP-1, αποδεικνύοντας την απαράμιλλη ικανότητα και αποφασιστικότητά του.

Ξαναζήστε τη στιγμή που ο John McGuinness έσπασε το φράγμα των 130mph το 2007, με έναν γύρο-ορόσημο επάνω στην HM Plant Honda, που κατέγραψε 130.354mph στον δεύτερο γύρο του.

Ξαναδείτε τον Ian Hutchinson και τις πέντε νίκες του σε μία εβδομάδα το 2010, μια ιστορική επίδοση γεμάτη πάθος, επιμονή και καθαρό ταλέντο, που παραμένει ακατάρριπτο έως σήμερα.

Άνοιξε η Isle of Man TV! 30 χρόνια TT rewind διαθέσιμα δωρεάν στο TT+

Ανατρέξτε στην εκρηκτική πορεία του Michael Dunlop, καθώς κατέγραφε τη μία νίκη μετά την άλλη, αλλά και στον Peter Hickman με τον τρομερό γύρο των 135mph στο Senior TT του 2018, ένα επίτευγμα που έσπρωξε τα όρια ανθρώπου και μηχανής.

Μέσα από εκατοντάδες αγώνες, συνεντεύξεις και αξέχαστες μονομαχίες, θα ανακαλύψετε τις ιστορίες, τις αντιπαλότητες και τις στιγμές που διαμόρφωσαν το TT τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφείτε δωρεάν στο TT+.

Χωρίς συνδρομή ή χρέωση, εγγραφείτε και ξεκινήστε να παρακολουθείτε το TT Rewind:

ttplus.iomttraces.com

Ετικέτες