O Πρόεδρος και CEO της Honda Toshihiro Mibe: "Θέλω να λένε: Η Honda τα κατάφερε ξανά. Αυτός είναι ο στόχος μου!"

Ο επαναπροσδιορισμός του σλόγκαν της Honda, και το όραμα του Toshihiro Mibe για τον ιαπωνικό κολοσσό, στους καιρούς που αλλάζουν
Toshihiro Mibe - The power of Dreams
Ο Toshihiro Mibe μιλά για τη δύναμη των ονείρων της εταιρείας του
Από το

motomag

4/5/2023

Ο ισχυρός ανήρ της Honda, μίλησε για το σλόγκαν της εταιρείας και τον επαναπροσδιορισμό του στα πρώτα χρόνια της θητείας του ως Προέδρου και CEO, για το ξεκίνημα του στην ιαπωνική εταιρεία, καθώς και για τον μετασχηματισμό της εταιρείας τα επόμενα χρόνια.

Ο Toshihiro Mibe διανύει την τρίτη του χρονιά ως Πρόεδρος και CEO της Honda -την 1η Απριλίου του 2021, διαδέχθηκε τον Takahiro Hachigo- επιδιώκοντας τη μεταμόρφωση της εταιρείας, στη μετάβαση της στη νέα εποχή. Τώρα, η Honda ανέβασε στο παγκόσμιο site της μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του, στην οποία μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε τι τον ωθεί, από πού εμπνέεται και ποια είναι τα όνειρα του για την εταιρεία του εμβληματικού Soichiro.

Γιατί μπήκατε στη Honda;

Toshihiro Mibe: “Όταν ήμουν φοιτητής, οδήγησα αρχικά ένα αυτοκίνητο από άλλη εταιρεία, αλλά στη συνέχεια αγόρασα ένα νέο Honda Ballade Sport CR-X, ένα διθέσιο, ελαφρύ σπορ αυτοκίνητο που ζύγιζε περίπου 800 κιλά. Φυσικά είχε καλή οδική συμπεριφορά, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η εξέλιξη του αυτοκινήτου, καθώς είχε πολλά χαρακτηριστικά που δεν είχα ξαναδεί.

Honda Ballad

Για παράδειγμα, υπήρχαν αγωγοί στην οροφή που απελευθέρωναν φρέσκο αέρα μέσα από το κάθισμα του οδηγού, καθώς και προφυλακτήρες από ρητίνη οι οποίοι μπορούσαν να επιστρέψουν στο αρχικό τους σχήμα ακόμη και αν είχαν χτυπηθεί. Υπήρχε επίσης ένα σύστημα που ονομαζόταν Miyoshi Suspension, το οποίο πήρε το όνομά του από τον σχεδιαστή του. Άρχισα να βλέπω τη Honda ως μια ενδιαφέρουσα εταιρεία. Εκείνη την εποχή, δεν σκεφτόμουν να εργαστώ για μια αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά προσχώρησα στη Honda επειδή φαντάστηκα ότι πρέπει να είναι διασκεδαστικό να εργάζεσαι για μια εταιρεία που κατασκεύαζε ένα τόσο ενδιαφέρον αυτοκίνητο.

Καταφέρατε να κάνετε τη διασκεδαστική δουλειά που φανταζόσασταν;

Toshihiro Mibe: “Δεν είχα ξεκάθαρη ιδέα για το τι ήθελα να κάνω στη Honda, αλλά εκείνη την εποχή η Formula 1 βρισκόταν στο απόγειό της. Δεδομένου ότι είχα παρακολουθήσει ένα εργαστήριο πάνω στην εξέλιξη κινητήρων στο πανεπιστήμιο, με τοποθέτησαν στo R&D στη Wako της Σαϊτάμα, εκεί όπου ήξερα ότι ήθελα να εργαστώ στην F1. Ο διευθυντής προσωπικού μου είπε ότι θα μπορούσα να κάνω έρευνα για την F1, αλλά ο δικός μου διευθυντής μου είπε: "Η Honda δεν ζει από τους αγώνες. Το μέλλον είναι με το περιβάλλον", και μου ανατέθηκε να ερευνήσω συστήματα καθαρισμού των καυσαερίων. Η περιβαλλοντική τεχνολογία είναι πλέον διαδεδομένη, αλλά εκείνη την εποχή, η βασική προτεραιότητα των κινητήρων ήταν η παραγωγή ισχύος, οπότε ένιωθα άβολα, δυσκολευόμενος να συμβιβαστώ με την έννοια της περιβαλλοντικής τεχνολογίας.”

Επομένως, η πρώτη σας αποστολή δεν ήταν αυτή που περιμένατε. Αλλά, τα λόγια του Winston Churchill σας έδωσαν δύναμη να συνεχίσετε;

Toshihiro Mibe

Toshihiro Mibe: “Θαυμάζω και σέβομαι τον Churchill -διετέλεσε 2 φορές πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, στην κρίσιμη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετέπειτα- για την ικανότητά που είχε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις μπροστά στις αντιξοότητες και να πετυχαίνει. Ήταν ένας ήρωας που κέρδισε τον πόλεμο, αλλά έχασε τις εκλογές τη χρονιά που εκείνος τελείωσε (σσ. τις κέρδισε όμως ξανά το 1951). Μου αρέσει ο Churchill λόγω της δραματικής ζωής του. ‘Οι χαρταετοί ανεβαίνουν ψηλότερα παλεύοντας ενάντια στον άνεμο, όχι συμπορευόμενοι μαζί του’. Αυτό είναι ένα απόσπασμα του Τσόρτσιλ που μου αρέσει πολύ, το οποίο περιγράφει τη θετική στάση που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Νομίζω ότι ταιριάζει με την εποχή που ζούμε τώρα.”

Κοιτάζοντας πίσω στα δύο τελευταία χρόνια ως πρόεδρος της Honda, ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Honda electric motorcycles

Toshihiro Mibe: “Η Honda έχει κάνει μια σημαντική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Νομίζω πάντως ότι όλα πάνε καλά μέχρι σήμερα. Έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε λογικά αποτελέσματα. Η αξιολόγηση θα γίνει όταν κυκλοφορήσουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας, κι έτσι μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά χωρίς να κρίνουμε την πρόοδο μας. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις, και αν δεν πετύχει (σσ. ο εξηλεκτρισμός), θα κάνουμε το επόμενο βήμα.”

Από τότε που γίνατε πρόεδρος προωθείτε τον "μετασχηματισμό". Υπάρχουν αλλαγές στην εταιρεία ή στους συνεργάτες της τα τελευταία δύο χρόνια;

Toshihiro Mibe

Toshihiro Mibe: “Έχουμε δηλώσει ότι η Honda θα στραφεί από τους θερμικούς κινητήρες στα οχήματα μηδενικών εκπομπών, όπως τα EVs και τα οχήματα κυψελών καυσίμου, και νομίζω ότι ο αντίκτυπος αυτού του μετασχηματισμού είναι σημαντικός για μια εταιρεία που έχει διαπρέψει στους θερμικούς κινητήρες. Είναι δύσκολο να χωνέψουμε και να κατανοήσουμε τι σημαίνει να μας λένε να εγκαταλείψουμε τους κινητήρες, καθώς οι κινητήρες είναι το δυνατό μας σημείο. Παρ' όλα αυτά, συνειδητοποίησα ότι η εταιρεία κινείται προς τον πραγματικό μετασχηματισμό όταν επισκέφθηκα τις Η.Π.Α. πριν από μερικούς μήνες. Αν μπορέσουμε να επιταχύνουμε αυτό το κίνημα, πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα κινητικότητα και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που θα αποτελέσουν την κίνηση που θα μας κάνει να κερδίσουμε την επόμενη γενιά, ώστε να μπορέσουμε να ηγηθούμε και πάλι του κόσμου.”

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα και η τεχνογνωσία που εσείς, ως μηχανικός, μπορείτε να προσφέρετε;

Honda future

Toshihiro Mibe: “Δεν θεωρώ ότι το υπόβαθρό μου ως μηχανικός είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, έχω εμπιστοσύνη στην τεχνική μου κρίση. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές τεχνολογίες ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των κυψελών καυσίμου και των ηλεκτρικών οχημάτων, που έχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Ωστόσο, κάθε τεχνολογία έχει διαφορετική σημασία και ρόλους, όπως αυτές που θα γίνουν κυρίαρχες και αυτές που καλύπτουν τα κενά. Όλες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ως μηχανικός, μπορώ να κατανοήσω αυτές τις διαφορές και πιστεύω στην ικανότητά μου να οργανώσω τους διάφορους συνδυασμούς τεχνολογιών και επιλογών για να προωθήσω την ανταπόκρισή μας στη νέα εποχή.”

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τους συνεργάτες της Honda που ασχολούνται τώρα με την έρευνα και την ανάπτυξη;

Toshihiro Mibe: “Δεδομένου ότι ασχολούμαι με το R&D για περισσότερα από 30 χρόνια, γνωρίζω τη δύναμη της έρευνας και της εξέλιξης, και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους καιρούς που αλλάζουν και να κάνουμε αυτό που επιδιώκουμε. Όταν ήμουν νέος, υπήρχε μια ατμόσφαιρα στη Honda που έλεγε ότι αν δεν ήσουν ο καλύτερος στον κόσμο, δεν θα σε αναγνώριζαν. Ο στόχος να είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο παραμένει ο ίδιος, γι' αυτό ελπίζω ότι οι μηχανικοί της Honda θα ασχοληθούν με την έρευνα και την εξέλιξη, με στόχο να ηγηθούμε ξανά του κόσμου.”

Γιατί επαναπροσδιορίσατε τώρα το παγκόσμιο σλόγκαν της μάρκας Honda "The Power of Dreams";

Toshihiro Mibe: “Όταν έγινα πρόεδρος, ήθελα αρχικά να ξεκαθαρίσω ποιοι είμαστε και σε τι στοχεύουμε, αλλά θα ήταν κακή ιδέα να ορίσουμε συνθήματα και σκοπούς παραμελώντας τα πρακτικά ζητήματα, οπότε δώσαμε προτεραιότητα σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και η ψηφιοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού. Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, είχαμε κάνει όλα τα πρακτικά βήματα που έπρεπε να κάνουμε, και δηλώσαμε ότι βρισκόμασταν στη δεύτερη ιδρυτική μας περίοδο. Τότε αποφασίσαμε να επαναπροσδιορίσουμε αυτό που στοχεύαμε και την αξία που προσφέρουμε. Δεδομένου ότι το περιβάλλον, η ασφάλεια, η ψηφιοποίηση και το λογισμικό είναι απλώς μέσα για να πετύχει κανείς ένα σκοπό, η ομάδα διοίκησης συζήτησε το παγκόσμιο σλόγκαν της μάρκας, το οποίο είναι μια έννοια υψηλότερου επιπέδου, και το επαναπροσδιόρισε αφού άκουσε ένα ευρύ φάσμα απόψεων, όπως των νεότερων συνεργατών μας.”

Τι σκέφτηκαν οι συνεργάτες της Honda όταν επαναπροσδιόρισαν το παγκόσμιο σλόγκαν της μάρκας;

Toshihiro Mibe: “Μου κίνησε την περιέργεια το γεγονός ότι πολλοί έμπειροι αλλά και νεότεροι συνεργάτες θεώρησαν ότι το "The Power of Dreams" ήταν το πιο πειστικό σλόγκαν. Πολλοί από αυτούς είπαν ότι ήταν καλύτερο από τη δημιουργία μιας νέας φράσης και ότι το νόημά του, η επιδίωξη των ονείρων μας, η δημιουργία προϊόντων που τροφοδοτούνται από τα όνειρά μας και τελικά η παροχή ονείρων στους πελάτες μας, είναι καλύτερο. Αυτό το σλόγκαν έτυχε καλής υποδοχής από ανθρώπους εκτός της εταιρείας, και πολλοί άνθρωποι μου είπαν ότι η Honda έχει ένα υπέροχο σλόγκαν και ότι τους δίνει χαρά. Έτσι, αποφασίσαμε να κρατήσουμε το "The Power of Dreams", αλλά να το επαναπροσδιορίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της ερμηνείας του, ώστε να ταιριάζει με τη σύγχρονη εποχή μας, η οποία έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 2000, όταν δημιουργήθηκε το αρχικό σλόγκαν.”

Τι εννοείτε με τον επαναπροσδιορισμό;

Honda Dreams

Toshihiro Mibe: “Δίνοντας μορφή στα όνειρα που θέλουμε να πετύχουμε και στο ποιοι θέλουμε να είμαστε, μας επιτρέπει να επικοινωνήσουμε αυτή τη μορφή στους πελάτες μας, και να γίνουμε με τη σειρά μας τα όνειρά τους. Ως εκ τούτου, προσθέσαμε το "How we move you." ("Πώς σας μετακινούμε.") μετά το "The Power of Dreams". Αποφασίσαμε επίσης ότι θα ήταν καλύτερο να αποσαφηνίσουμε την αξία που προσφέρουμε, οπότε ορίσαμε τρεις λέξεις-κλειδιά: "create" (δημιουρώ), "transcend" (υπερβαίνω) και "augment" (αυξάνω). Όλοι οι συνεργάτες μας θα σκεφτούν τώρα από κοινού τι ακριβώς θα προσφέρουμε. Τώρα που έχουμε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στο τι στοχεύουμε, μπορούμε να τη μοιραστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, να την ερμηνεύσουμε, να την αγκαλιάσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.”

Πιστεύετε ότι με την κατανόηση του επαναπροσδιορισμένου σλόγκαν από τους συνεργάτες και άλλους, μπορεί να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός της Honda;

Toshihiro Mibe: Πολλές εταιρείες μιλούν για τον σκοπό τους ως την αξία που παρέχουν στους πελάτες τους, αλλά αυτό το σλόγκαν της Honda αντιπροσωπεύει τη σημασία του να έχουμε τα δικά μας όνειρα και να επικοινωνούμε αυτά τα όνειρα στους πελάτες μας. Πιστεύουμε ότι αν το όνειρο κάθε συνεργάτη συνδυαστεί με την αξία της Honda, μπορούμε να παρέχουμε εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες.”

Ποια είναι τα όνειρα και τα πάθη σας για το μέλλον;

Toshihiro Mibe

Toshihiro Mibe: “Θέλουμε να δημιουργήσουμε και πάλι μια εταιρεία που οι άνθρωποι να θέλουν να υπάρχει. Θέλω να θέσω τα θεμέλια για τη δεύτερη ιδρυτική μας περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης της εταιρείας στην επόμενη αναπτυξιακή της πορεία, και να παραδώσω τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. Τελικά, ο στόχος μου ως Πρόεδρος είναι να κάνω τη Honda μια εταιρεία όπου οι πελάτες θα λένε: "Χαίρομαι που υπάρχει η Honda!" ή "Η Honda τα κατάφερε ξανά!". Αυτός είναι ο στόχος μου.”

“Ωστόσο, χρησιμοποιώ τον όρο "όνειρο", επειδή δεν αρκεί να κάνουμε απλώς το αυτονόητο. Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν τι είναι το όνειρο, αλλά πιστεύω ότι η πηγή μιας τέτοιας νέας αξίας προέρχεται από κάθε συνεργάτη που ονειρεύεται αυτό που μπορεί να δημιουργήσει ή να κάνει πραγματικότητα. Οι εταιρείες πρέπει να εξετάζουν την επιχειρηματική σκοπιμότητα / βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των επενδύσεων, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα δημιουργήσει νέα αξία. Θέλω όλοι οι εργαζόμενοι να συνδυάσουν για άλλη μια φορά τα μυαλά τους, να σκεφτούν τα δικά τους όνειρα και να τα χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία για να δημιουργήσουν αξία για τους πελάτες μας.”

Τι σημαίνουν τα όνειρα για εσάς;

Toshihiro Mibe: “Τα όνειρα είναι όνειρα, επειδή είναι ανεκπλήρωτα. Δεν έχω μικρά όνειρα που μπορούν να επιτευχθούν εύκολα. Όσο μεγαλύτερο είναι το όνειρο, τόσο το καλύτερο, και πιστεύω ότι η σπουδαιότερη αξία είναι η πραγματοποίηση των μεγαλύτερων ανέφικτων ονείρων. Στη ζωή μου στη Honda, υπάρχουν κάποια όνειρα που έχω προκαλέσει και πραγματοποιήσει. Αλλά όταν ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, εμφανίζεται το επόμενο, οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα να πούμε ότι δεν υπάρχει τέλος στα όνειρά μου. Η μόνη φορά που αισθάνομαι την αίσθηση της ολοκλήρωσης της εκπλήρωσης ενός ονείρου είναι όταν μοιράζομαι ένα απολαυστικό ποτό με έναν συνάδελφο. Και, μετά από αυτό, προχωράμε στην αντιμετώπιση του επόμενου ονείρου. Αυτή είναι η ζωή μου.

SK Motorium

Ετικέτες

Kawasaki Ninja 1000 SX “GPZ900R Replica” - Ευσεβείς πόθοι, με άρωμα Top Gun

Ένα CGI για την επέτειο των 40 χρόνων του ονόματος Ninja
Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun
Από το

motomag

29/9/2023

Το ιαπωνικό site μοτοσυκλέτας “Webike Japan”, δημιούργησε ένα CGI, στο οποίο απεικονίζεται το γνωστό τουριστικό μοντέλο της Kawasaki, Ninja 1000 SX, στα χρώματα του GPZ900R Ninja του 1984, για την επέτειο των 40 χρόνων του ονόματος Ninja, το 2024.

Όπως ήδη σας έχουμε πει, η επιστροφή του “Καρχαρία”, όπως έγινε γνωστό το GPZ900R Ninja χάρη στο φαίρινγκ του, αποτελεί ευσεβή πόθο των Ιαπώνων που εντάθηκε περισσότερο με την έλευση του Z900RS. Το GPZ900R αποτέλεσε άλλωστε ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα στην γκάμα των “πράσινων”, ενώ πίσω στο 1984, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, είχε ταράξει τα νερά της εποχής, με την απόδοση του κινητήρα του. Ο τετράχρονος, υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο των 908 κυβικών είχε απόδοση 113,4 ίππων στις 9.500 στροφές, με την τελική του να ξεπερνά τα 240 χ.α.ω.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Τώρα, το Webike Japan, δημιούργησε ένα CGI, στο οποίο απεικονίζεται ένα Ninja 1000 SX στα χρώματα του πρώτου “Καρχαρία”, το μαύρο-κόκκινο που χρησιμοποιήθηκε και στην πρώτη ταινία Top Gun, του 1986, όπου ο Tom Cruise αναμετρήθηκε στη σέλα του GPZ900R με ένα μαχητικό αεροσκάφος, ενώ η μοτοσυκλέτα έκανε ξανά την εμφάνισή της στο remake της ταινίας, το 2022.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Η έμπνευση της δημιουργίας του Webike βασίστηκε στην κίνηση που έκανε η Kawasaki τον Οκτώβριο του 2021, για την επέτειο των 125 χρόνων της Kawasaki Heavy Industries, την εποχή που το τμήμα της μοτοσυκλέτας διαχωρίστηκε επίσημα από το υπόλοιπο βιομηχανικό κομμάτι. Τότε, οι Ιάπωνες είχαν βάψει την αγωνιστική ZX10RR του Jonathan Rea στα χρώματα του ZXR750, ενώ αυτή του Alex Lowes στο μαύρο-κόκκινο του GPZ900R Ninja, με τη διαφημιστική καμπάνια να αναγράφει “Love at First Sight Again”, ήτοι έρωτας με την πρώτη ματιά…ξανά. Αργότερα, ο χρωματισμός που χρησιμοποίησε ο Rea, έγινε διαθέσιμος στο ευρύ κοινό, για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Η επιλογή του Ninja 1000 SX κρίνεται πιο ολοκληρωμένη, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας. Αυτό, γιατί την εποχή που παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο με την ονομασία αυτή, δεν θεωρούνταν ακόμα μία Superbike μοτοσυκλέτα, αλλά περισσότερο ένα sport-touring μοντέλο. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2003, η μεγάλη κατηγορία των WSBK, τα οποία ξεκίνησαν να υπάρχουν 4 χρόνια μετά την εμφάνιση του GPRZ900R, επέτρεπε να αγωνιστούν τετρακύλινδρα μέχρι τα 750 κυβικά.

Kawasaki Ninja 1000 SX Top Gun

Πιθανολογούμε ότι η Kawasaki έχει ήδη κάτι στα σκαριά της για το 2024 και τα 40 χρόνια Ninja. Δεν γνωρίζουμε όμως αν οι συντάκτες του Webike έχουν κάποιες πηγές εκ των έσω, και το συγκεκριμένο CGI θα βγει στην παραγωγή, ή αν θα παραμείνει ένας ευσεβής πόθος. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο χρωματικός αυτός συνδυασμός πάει πολύ στο Ninja 1000 SX.

Ετικέτες