Ο θρύλος του FlatTrack ζωντανεύει

Στις 20 & 21 Οκτωβρίου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/10/2017

Όταν ακούμε το όνομα Harley-Davidson®, ο νους μας πάει αυτόματα είτε σε άνετα μακρινά ταξίδια, είτε σε εκείνες τις μοτοσικλέτες που όταν τις ακούσουμε να περνάνε κοντά μας, σηκώνουμε το κεφάλι να τις δούμε. Πόσο συχνά όμως ο νους μας πάει σε αγώνες; Όχι συχνά, παρά το γεγονός ότι η «καλύβα» που έχουμε δεις σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες να γράφει στην πόρτα «Harley-Davidson®MotorCo», ξεκίνησε κατασκευάζοντας αγωνιστικές μοτοσικλέτες. Μοτοσικλέτες για αγώνες FlatTrack, το πρώτο extremesport.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Harley-Davidson®μεσουρανεί στους αγώνες FlatTrack. Πέρυσι η Harley-Davidson® παρουσίασε το καινούριο της αγωνιστικό μοντέλο για το αμερικανικό πρωτάθλημα, το XG750R. Ο σχεδιασμός και οι εξελίξεις του κινητήρα αποτέλεσαν τη βάση που οδήγησε στην δημιουργία του καινούριου μοντέλου Harley-Davidson®StreetRod®που παρουσιάσαμε την άνοιξη που μας πέρασε και κέρδισε αμέσως εντυπωσιακές κριτικές από κοινό και δημοσιογράφους.

Εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, όπου ειδικά στο αμερικανικό πρωτάθλημα διαγωνίζονται αθλητές παγκοσμίου φήμης, αυτό που κάνει το FlatTrackracingνα ξεχωρίζει και το κάνει ίσως την πιο διασκεδαστική μορφή αγώνων μοτοσικλέτας, που θυμίζει περισσότερο διαγωνισμό μεταξύ φίλων, είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να στηθεί μια πίστα. Ακόμα και σε μια μεγάλη αυλή σπιτιού.

Με στόχο να γνωρίσει το κοινό το Flat Track racing, το νέο μοντέλο Street Rod® και πάνω από όλα, να περάσουμε καλά, οδηγώντας το πιο ευέλικτο Harley-Davidson®, στην πρώτη επίσημη πίστα Flat Track στην Ελλάδα, στο χώρο του Riding School «Θανάσης Χούντρας» (32οχλμ Εθν. Οδού Αθηνών-Λαμίας).

Η πρώτη ημέρα (20 Οκτωβρίου) θα αφιερωθεί στους δημοσιογράφους, ενώ η δεύτερη μέρα είναι ανοικτή για το κοινό. Οι συμμετέχοντες της δεύτερης ημέρας θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέσω Facebook, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο. Οι 40 συνολικά συμμετέχοντες που θα επιλεγούν, θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν το StreetRod®σε μια πολύ ξεχωριστή μέρα.

Κάντε την εγγραφή σας εδώ:

https://www.facebook.com/Harley.Davidson.Athena/posts/903165579836858

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, καλέστε μας στο 2103410850.

MotoGP: Εξετάζεται πλαφόν προϋπολογισμού στα πρότυπα της Formula 1

Ο Carlos Ezpeleta επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται η εφαρμογή ανώτατου ορίου δαπανών για τους κατασκευαστές
Budget
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

14/8/2026

Η Dorna θέλει να περιορίσει το κόστος συμμετοχής και να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για τους κατασκευαστές, χωρίς όμως να θεωρεί ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα ανταγωνισμού στην πίστα.

Ο Carlos Ezpeleta, sporting director του MotoGP, επιβεβαίωσε ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, καθώς οι κατασκευαστές έχουν διαφορετική δομή, οικονομικά μεγέθη και τρόπο λειτουργίας.

"Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, επειδή οι κατασκευαστές των MotoGP προέρχονται από διαφορετικές εταιρείες, διαφορετικά περιβάλλοντα και είναι οργανωμένοι με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να μελετηθεί, αλλά αν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος", δήλωσε ο Ezpeleta.

Το μοντέλο της Formula 1 εφαρμόζεται από το 2021 και θέτει ανώτατο όριο στις δαπάνες που σχετίζονται με την εξέλιξη και την απόδοση των μονοθεσίων. Μισθοί οδηγών, οι τρεις πιο ακριβοπληρωμένοι εργαζόμενοι, marketing και ταξιδιωτικά έξοδα εξαιρούνται από τον υπολογισμό.

Στο MotoGP πάντως η ανάγκη για ένα τέτοιο μέτρο δεν προκύπτει από έλλειψη ανταγωνισμού. Ο Ezpeleta τόνισε ότι η φετινή σεζόν δείχνει πως οι μεγαλύτεροι προϋπολογισμοί δεν εγγυώνται καλύτερα αποτελέσματα, με την Aprilia να ανταγωνίζεται και να κερδίζει κατασκευαστές με σημαντικά μεγαλύτερους πόρους.

budgeting

"Δεν έχουμε πρόβλημα στην πίστα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί. Βλέπουμε ότι κάποιοι κατασκευαστές αποδίδουν καλύτερα από εκείνους που έχουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς."

Ο στόχος, σύμφωνα με τον Ezpeleta, είναι να δημιουργηθεί ένα πιο λογικό και βιώσιμο οικονομικό πλαίσιο, καθώς υπάρχουν κατασκευαστές που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες τους.

"Είναι σημαντικό να υπάρχει μια λογική στο πώς και γιατί το κάνουμε αυτό. Έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας. Πιστεύω ότι κάποιοι κατασκευαστές έχουν σημαντικά περιθώρια να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους."

Την ιδέα στηρίζει και ο Guenther Steiner, πρώην επικεφαλής της Haas στη Formula 1 και πλέον επικεφαλής της Tech3 KTM. Ο Steiner είχε αναφερθεί στο θέμα όταν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόταση για υποχρεωτική χρήση μίας μοτοσυκλέτας.

"Αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα, υπάρχει μια πολύ απλή λύση: το πλαφόν στον προϋπολογισμό. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Formula 1 έχει λειτουργήσει με πολύ καλά αποτελέσματα."

Η εφαρμογή ενός αντίστοιχου συστήματος στο MotoGP θα απαιτούσε πάντως σημαντική προετοιμασία, καθώς θα πρέπει να καθοριστεί ποιες δαπάνες θα περιλαμβάνονται και πώς θα ελέγχονται μεταξύ κατασκευαστών με διαφορετικές εταιρικές δομές.