Οδηγίες πλεξίματος από την Yamaha για να φτιάξεις κασκόλ-εξάτμιση R1M! [VIDEO]

Ρίξ’ το στο πλέξιμο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/10/2021

Εδώ κι αρκετό καιρό η Yamaha έχει ξεκινήσει μία συνεργασία με συγκεκριμένο καλλιτέχνη και δημοσιεύει πατρόν για διάφορα πλεκτά μοντέλα μοτοσυκλετών υπό-κλίμακα και όχι μόνο, φτάνοντας πέρσι στην πανδημία να μας δώσει οδηγίες για μία πλεκτή μάσκα προσώπου, επίσης εμπνευσμένη από YZF-R1M (φωτό στο τέλος του άρθρου).

Τώρα έρχεται κάτι νέο, ένα πατρόν και λεπτομερείς οδηγίες για να πλέξει κανείς ένα κασκόλ που φτάνει το 1,5 μέτρο και είναι πιστή αντιγραφή της κανονικής εξάτμισης της YZF-R1M ξεκινώντας από τους λαιμούς, τον συλλέκτη και φτάνοντας σε ένα τελικό που μοιάζει αρκετά με το πραγματικό.

Μάλιστα η πρόταση είναι να γίνει ο συλλέκτης ένα μικρό τσαντάκι με φερμουάρ μέσα στο οποίο θα μπορούν να τοποθετηθούν τα γάντια ή/και η πλεκτή μάσκα προσώπου R1M! Αυτό βοηθά και στην εμφάνιση του πλεκτού-αντιγραφή της εξάτμισης, αποκτώντας ο συλλέκτης τον όγκο που χρειάζεται.

Η Yamaha δίνει τις οδηγίες αυτές από το κεντρικό site της, το Yamaha Global, αν και συγκεκριμένα απευθύνεται σε Ιάπωνες και Κορεάτες μιας και εκεί το πλέξιμο είναι βασικό χόμπι για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πολύ μεγαλύτερο σε ποσοστό από αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, σύμφωνα με δική τους τοποθέτηση σε παλαιότερη ερώτηση. Ας διευκρινίσουμε εδώ πως ο όλη αυτή η σειρά πλεκτών, τελευταία προσθήκη της οποίας είναι το κασκόλ, γίνονται σε συνεργασία με την ομοσπονδία Amigurumi της Ιαπωνίας και πως η τέχνη Amigurumi για να φτιάχνεις «πλεκτές κούκλες/παιχνίδια» είναι ιδιαίτερα παλιά και εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ιαπωνία… Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα έκαναν διαθέσιμα τα video για όλους με οδηγίες στα αγγλικά και εδώ βάζουμε το τελευταίο από τα εννέα συνολικά, που δείχνει και το τελικό αποτέλεσμα:

Δείτε πως για χάρη της πιστότητας υπάρχει μέχρι και ο σωλήνας που γεφυρώνει τους ενδιάμεσους λαιμούς που στην πράξη είναι εκεί για να εξομαλύνεται η υποπίεση και υπάρχει σε όλες τις εξατμίσεις δεκαετίες τώρα. Δεν λείπει ούτε κι από το κασκόλ!

Από πλευράς εμφάνισης το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, από πρακτικής πλευράς δεν γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμέμου πατρόν, ούτε υπάρχει περίπτωση να μάθουμε πλέξιμο για να το διαπιστώσουμε. Το μόνο σίγουρο, και το τονίζει και η Yamaha με μεγάλη ξεχωριστή σήμανση και στην ιστοσελίδας της, είναι πως δεν πρέπει κανείς να το φορά όταν οδηγεί μοτοσυκλέτα αλλά και οποιοδήποτε ανοικτό όχημα, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πιαστεί κάποιο από τα πολλά του άκρα σε κινούμενο μέρος με καταστροφικά αποτελέσματα.

Περιμένουμε τώρα την Akrapovic να απαντήσει με πατρόν για το δικό της πλεκτό-τελικό καθώς και για ένα ακριβό σχέδιο μόνο για λίγους, που θα σου λέει πώς να φτιάξεις το δικό σου κασκόλ με λαιμούς Akrapovic όμως, νέο συλλέκτη και φυσικά νέο τελικό με κάρμπον λεπτομέρειες!

,

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.