Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Οδηγός αγοράς για το νέο BMW F750/850 GS

Όλες οι διαφορές Full Extra και βασικής έκδοσης

Όπως συνηθίζει η γερμανική εταιρεία, η βασική έκδοση των μοντέλων της έχει πολλές διαφορές από εκείνες που έχουν όλο τον κατάλογο του extra εξοπλισμού. Τις περισσότερες φορές είναι τόσο μεγάλη η διαφορά που κάνουν στην καθημερινή χρήση τα extra, που άνετα θα μπορούσες να πεις ότι πρόκειται για διαφορετικά μοντέλα! Είναι βέβαια γιατί τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος των εταιριών με τα έξτρα έχει αυξηθεί πολύ, ενώ ειδικότερα η γκάμα των BMW ήταν πάντοτε πλούσια.

Αυτή η διαφορά χρήσης με τον πρόσθετο εξοπλισμό, ήταν πιο έντονη στα μεγάλα και ακριβά μοντέλα και όχι τόσο στην σειρά F, όπου η γκάμα ήταν περιορισμένη. Όμως η καινούρια γενιά των F 750/800 GS που έδειξε η BMW στο Μιλάνο δίνει πλέον την δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή να εξοπλίσει τη μοτοσυκλέτα του με τεχνολογία και στοιχεία άνεσης που μέχρι πριν έβρισκε στα κορυφαία και ακριβότερα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας.

Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη διαφορά στα καινούρια F μεταξύ βασικής έκδοσης και full extra βρίσκεται στα όργανα. Η βασική έκδοση έχει μονόχρωμα LCD με αναλογική ένδειξη για τις στροφές του κινητήρα. Απουσιάζει το joystick από τον αριστερό διακόπτη που ελέγχει τις λειτουργίες του trip master, δεν έχει cruise control, δεν έχει κουμπί για την ρύθμιση της πίσω ανάρτησης, όπως δεν έχει και κουμπί SOS (e-Call) που ειδοποιεί τις αρχές σε περίπτωση ανάγκης ή ατυχήματος.

Όλα τα παραπάνω είναι στην λίστα των extra και επιπλέον έρχεται το σύστημα Connecting με την έγχρωμη TFT οθόνη που συνδέεται μέσω bleutooth με κινητά και MP3. Τα θερμαινόμενα γκριπ, τα Full Led εμπρός φώτα, η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση της ZF, καθώς και τα επιπλέον προγράμματα ABS Pro για τα φρένα και Enduro Pro για την απόδοση του κινητήρα και του Traction Control, χωρίς να ξεχνάμε το Quick Shifter Up/Down και το σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί (keyless).

Φυσικά η λίστα των extra περιλαμβάνει και αισθητικής φύσεως εξαρτήματα και στο άμεσο μέλλον θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο, όμως αυτά δεν αλλάζουν την προσωπικότητα της μοτοσυκλέτας, ούτε βελτιώνουν την συμβίωση μαζί της σε πρακτικό επίπεδο.

Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα στοιχεία του εξοπλισμού, μπορούν να τοποθετηθούν μεμονωμένα, όμως όπως και στο παρελθόν είναι πιο συμφέρον οικονομικά να τα αγοράσεις ως πακέτο εξοπλισμού.

Τέτοια ολοκληρωμένα πακέτα extra εξοπλισμού έχουν οι εκδόσεις Rally και Exclusive.

Επίσης, πολύ σημαντική απόφαση πριν την αγορά κάποιας από τις εκδόσεις της νέας G750/800 GS είναι και η σωστή επιλογή του ύψους και του τύπου της σέλας, αφού η BMW προσφέρει τουλάχιστον τρεις διαφορετικές.

 

Η λίστα με τον διαθέσιμο προαιρετικό εξοπλισμό:

 

 •    Προγράμματα οδήγησης Pro με ABS Pro και δυναμικό φως στοπ (dynamic brake light), σύστημα Dynamic Trac, προγράμματα οδήγησης ‘Dynamic’, ‘Enduro’ και ‘Enduro Pro’ (μόνο στην F 850 GS το τελευταίο).
 • Σύστημα ηλεκτρονικής ρύθμισης της ανάρτησης ESA στον προαιρετικό εξοπλισμό.
 • Μονόδρομος συμπλέκτης με υποβοήθηση για αισθητά πιο ελαφριά μανέτα.
 • Full LED προβολέας με LED φώτα ημέρας στον προαιρετικό εξοπλισμό.
 • Λειτουργίες Συνδεσιμότητας με πίνακα οργάνων πολλαπλών λειτουργιών και έγχρωμη οθόνη TFT 6,5 ιντσών με πολυάριθμες επιλογές στον προαιρετικό εξοπλισμό.
 • Έξυπνη λειτουργία κλήσεων έκτακτης ανάγκης eCall, διαθέσιμη τώρα για πρώτη φορά στον προαιρετικό εξοπλισμό μοτοσικλέτας της μεσαίας κατηγορίας.
 • Βελτιωμένες δυνατότητες εκτός δρόμου και σε μεγάλα ταξίδια, καθώς και καλύτερη προστασία από τον αέρα και τη βροχή.
 • Ειδικές εκδόσεις Rallye και Exclusive.
 • Έξυπνο κλειδί (Keyless Ride),
 • Σύστημα υποβοήθησης αλλαγών ταχυτήτων (Gear shift assistant Pro)
 • Σύστημα Dynamic ESA
 • BMW Connecting με λειτουργία κλήσεων, eCall, λειτουργίες συνδεσιμότητας, navi κ.α.