Οι καλύτερες γιγαντιαίες on-off για… κοντούς!

Ποιες να πάρεις και ποιες να αποφύγεις αν είσαι κοντός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2019

Τα μεγάλα on-off όχι μόνο είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, αλλά για τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών συνθηκών έχουν αποδείξει πως αποτελούν μια από τις πιο πρακτικές και ολοκληρωμένες αγορές. Συνδυάζουν την όρθια θέσης οδήγησης με πολύ καλή προστασία από τον αέρα και χάρη στους δυνατούς κινητήρες των 1000+ κυβικών τους, έχουν καλές επιδόσεις και ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα των ηλεκτρονικών και του εξοπλισμού άνεσης. Όμως όλα αυτά προσθέτουν βάρος και όγκο, κάτι που μπορεί να προβληματίσει τους αναβάτες με μικρό ύψος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές από αυτές που είναι πιο εύκολες για τους κοντούς αναβάτες. Οπότε εδώ σας έχουμε την λίστα με τις on-off που έχουμε δοκιμάσει και είναι φιλικές με τους κοντούς αναβάτες, αλλά και εκείνες που θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη αν είσαι κάτω από 1,80μ. Μιλώντας εκ πείρας και όχι θεωρητικά, μιας και στην ομάδα του περιοδικού έχουμε από όλα τα ύψη...

 

Οι καλύτερες

 

Ducati Multistrada 1200

Αυτή είναι η πιο εύκολη mega on-off άνω των 1000cc για τους κοντούς. Όχι μόνο πατάς εύκολα τα πόδια σου στο έδαφος, αλλά έχει επιπλέον πολύ ελαφριά αίσθηση στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης και όταν κάνεις δύσκολους ελιγμούς. Προσοχή! Η Multistrada 950 έχει αρκετά πιο ψηλή σέλα και δεν πατάς τόσο εύκολα στο έδαφος όσο με την 1200, ενώ έχει και λίγο πιο βαριά αίσθηση στην οδήγησης λόγω πιο αργής γεωμετρίας και κέντρου βάρους.

Honda CRF1000L Africa Twin (manual)

Η βασική έκδοση του Africa Twin με το συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων είναι πραγματικά παιχνίδι στην οδήγηση. Σε αντίθεση με την έκδοση Big Tank που έχει πολύ πιο ψηλή σέλα, αλλά και την έκδοση με το κιβώτιο DCT που έχει περισσότερο βάρος, η βασική έκδοση του Africa Twin είναι μια καλοζυγισμένη μοτοσυκλέτα, που προσφέρει πολύ καλό έλεγχο στις χαμηλές ταχύτητες και τις μανούβρες

BMW R 1200 GS / Adventure (800mm/780mm)

Ναι είναι παράξενο, αλλά τα μεγάλα boxer GS είναι μέσα στη λίστα μας με τις ευκολότερες mega on-off για κοντούς και ταυτόχρονα στις χειρότερες μοτοσυκλέτες για κοντούς!!! Ο λόγος είναι απλός και οφείλεται στη δυνατότητα που παρέχει η BMW για ύψος σέλας 800mm για το GS και μόλις 780mm για το Adventure. Δυστυχώς θα πρέπει να κάνεις ειδική παραγγελία και να περιμένεις μερικούς μήνες διότι πέρα από την πιο χαμηλή σέλα, οι μοτοσυκλέτες αυτές έχουν και μικρότερες διαδρομές ανάρτησης, όμως σίγουρα αξίζει τον κόπο η αναμονή αν θέλεις να αγοράσεις το γιγαντιαίο Adventure και έχεις ύψος κάτω από 1,80μ

ΚΤΜ 1090 Adventure

Όχι τόσο εύκολο όσο το Multristrada 1200 ή το Africa Twin, αλλά αν θέλεις KTM και είσαι κοντός, αυτή είναι μόνη επιλογή που έχεις προς το παρόν. Φανταζόμαστε πως το νέο 790 Adventure θα είναι ακόμα πιο εύκολο, αλλά μέχρι να το οδηγήσουμε δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη.

Triumph Tiger 800 XR

Για κάποιους είναι Mega οn-off λόγω επιδόσεων και για κάποιους άλλους ανήκει στην μεσαία κατηγορία λόγω κυβισμού. Για να μην χαλάσουμε χατίρι σε κανέναν και κυρίως σε όσους ενδιαφέρονται να το αγοράσουν, η έκδοση XR του Tiger 800 είναι η πιο κατάλληλη για τους κοντούς, σε αντίθεση με την XC που θα σας αναγκάσει να πατάτε με τις μύτες των ποδιών.

 

…και τώρα οι χειρότερες!

 

Honda Cross Tourer 1200 DCT

Αυτή η μοτοσυκλέτα είναι πραγματικός εφιάλτης για τους κοντούς. Τα 270+ κιλά της βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος και ακόμα πιο ψηλά είναι η σέλα της. Μαζί με την απουσία συμπλέκτη λόγω DCT, οι επιτόπιες μανούβρες είναι… έργο ζωής!

BMW R 1250 GS Adventure (ίσια σέλα)

Αν υπάρχει μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στους κοντούς από το Cross Tourer 1200 DCT, τότε σίγουρα αυτή είναι η R 1200 GS Adventure με την ίσια μονοκόμματη σέλα. Ακόμα και να την κατεβάσεις από το διπλό σταντ είναι άθλος! Σκέψου τώρα να πρέπει να την σηκώσεις με γεμάτο το ρεζερβουάρ…

Ducati Multistrada 1200 Enduro

Σχεδόν 40 κιλά πιο βαριά από την απλή έκδοση λόγω 30 λίτρων ρεζερβουάρ και με σαφώς πιο ψηλή σέλα, η Multistrada 1200 Enduro είναι πραγματικά μια ΜΕΓΑΛΗ και ΟΓΚΩΔΗΣ μοτοσυκλέτας, ακόμα και με τα κριτήρια των on-off

 

Triumph Tiger 1200

Πιθανόν καλύτερη μοτοσυκλέτα από το Cross Tourer 1200 αλλά για τους κοντούς το ίδιο βαριά, ογκώδης και δύσκολη στην καθημερινή χρήση

 

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/6/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 91 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.