Οι καλύτερες γιγαντιαίες on-off για… κοντούς!

Ποιες να πάρεις και ποιες να αποφύγεις αν είσαι κοντός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2019

Τα μεγάλα on-off όχι μόνο είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, αλλά για τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών συνθηκών έχουν αποδείξει πως αποτελούν μια από τις πιο πρακτικές και ολοκληρωμένες αγορές. Συνδυάζουν την όρθια θέσης οδήγησης με πολύ καλή προστασία από τον αέρα και χάρη στους δυνατούς κινητήρες των 1000+ κυβικών τους, έχουν καλές επιδόσεις και ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα των ηλεκτρονικών και του εξοπλισμού άνεσης. Όμως όλα αυτά προσθέτουν βάρος και όγκο, κάτι που μπορεί να προβληματίσει τους αναβάτες με μικρό ύψος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές από αυτές που είναι πιο εύκολες για τους κοντούς αναβάτες. Οπότε εδώ σας έχουμε την λίστα με τις on-off που έχουμε δοκιμάσει και είναι φιλικές με τους κοντούς αναβάτες, αλλά και εκείνες που θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη αν είσαι κάτω από 1,80μ. Μιλώντας εκ πείρας και όχι θεωρητικά, μιας και στην ομάδα του περιοδικού έχουμε από όλα τα ύψη...

 

Οι καλύτερες

 

Ducati Multistrada 1200

Αυτή είναι η πιο εύκολη mega on-off άνω των 1000cc για τους κοντούς. Όχι μόνο πατάς εύκολα τα πόδια σου στο έδαφος, αλλά έχει επιπλέον πολύ ελαφριά αίσθηση στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης και όταν κάνεις δύσκολους ελιγμούς. Προσοχή! Η Multistrada 950 έχει αρκετά πιο ψηλή σέλα και δεν πατάς τόσο εύκολα στο έδαφος όσο με την 1200, ενώ έχει και λίγο πιο βαριά αίσθηση στην οδήγησης λόγω πιο αργής γεωμετρίας και κέντρου βάρους.

Honda CRF1000L Africa Twin (manual)

Η βασική έκδοση του Africa Twin με το συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων είναι πραγματικά παιχνίδι στην οδήγηση. Σε αντίθεση με την έκδοση Big Tank που έχει πολύ πιο ψηλή σέλα, αλλά και την έκδοση με το κιβώτιο DCT που έχει περισσότερο βάρος, η βασική έκδοση του Africa Twin είναι μια καλοζυγισμένη μοτοσυκλέτα, που προσφέρει πολύ καλό έλεγχο στις χαμηλές ταχύτητες και τις μανούβρες

BMW R 1200 GS / Adventure (800mm/780mm)

Ναι είναι παράξενο, αλλά τα μεγάλα boxer GS είναι μέσα στη λίστα μας με τις ευκολότερες mega on-off για κοντούς και ταυτόχρονα στις χειρότερες μοτοσυκλέτες για κοντούς!!! Ο λόγος είναι απλός και οφείλεται στη δυνατότητα που παρέχει η BMW για ύψος σέλας 800mm για το GS και μόλις 780mm για το Adventure. Δυστυχώς θα πρέπει να κάνεις ειδική παραγγελία και να περιμένεις μερικούς μήνες διότι πέρα από την πιο χαμηλή σέλα, οι μοτοσυκλέτες αυτές έχουν και μικρότερες διαδρομές ανάρτησης, όμως σίγουρα αξίζει τον κόπο η αναμονή αν θέλεις να αγοράσεις το γιγαντιαίο Adventure και έχεις ύψος κάτω από 1,80μ

ΚΤΜ 1090 Adventure

Όχι τόσο εύκολο όσο το Multristrada 1200 ή το Africa Twin, αλλά αν θέλεις KTM και είσαι κοντός, αυτή είναι μόνη επιλογή που έχεις προς το παρόν. Φανταζόμαστε πως το νέο 790 Adventure θα είναι ακόμα πιο εύκολο, αλλά μέχρι να το οδηγήσουμε δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη.

Triumph Tiger 800 XR

Για κάποιους είναι Mega οn-off λόγω επιδόσεων και για κάποιους άλλους ανήκει στην μεσαία κατηγορία λόγω κυβισμού. Για να μην χαλάσουμε χατίρι σε κανέναν και κυρίως σε όσους ενδιαφέρονται να το αγοράσουν, η έκδοση XR του Tiger 800 είναι η πιο κατάλληλη για τους κοντούς, σε αντίθεση με την XC που θα σας αναγκάσει να πατάτε με τις μύτες των ποδιών.

 

…και τώρα οι χειρότερες!

 

Honda Cross Tourer 1200 DCT

Αυτή η μοτοσυκλέτα είναι πραγματικός εφιάλτης για τους κοντούς. Τα 270+ κιλά της βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος και ακόμα πιο ψηλά είναι η σέλα της. Μαζί με την απουσία συμπλέκτη λόγω DCT, οι επιτόπιες μανούβρες είναι… έργο ζωής!

BMW R 1250 GS Adventure (ίσια σέλα)

Αν υπάρχει μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στους κοντούς από το Cross Tourer 1200 DCT, τότε σίγουρα αυτή είναι η R 1200 GS Adventure με την ίσια μονοκόμματη σέλα. Ακόμα και να την κατεβάσεις από το διπλό σταντ είναι άθλος! Σκέψου τώρα να πρέπει να την σηκώσεις με γεμάτο το ρεζερβουάρ…

Ducati Multistrada 1200 Enduro

Σχεδόν 40 κιλά πιο βαριά από την απλή έκδοση λόγω 30 λίτρων ρεζερβουάρ και με σαφώς πιο ψηλή σέλα, η Multistrada 1200 Enduro είναι πραγματικά μια ΜΕΓΑΛΗ και ΟΓΚΩΔΗΣ μοτοσυκλέτας, ακόμα και με τα κριτήρια των on-off

 

Triumph Tiger 1200

Πιθανόν καλύτερη μοτοσυκλέτα από το Cross Tourer 1200 αλλά για τους κοντούς το ίδιο βαριά, ογκώδης και δύσκολη στην καθημερινή χρήση

 

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες