Ολόκληρο το video του Marquez στα χιόνια

Για τα εγκαίνια έγιναν όλα…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/1/2017

Είχαμε δει video θεατών, της RC213V να ανηφορίζει τις πίστες στο χειμερινό θέρετρο Kitzbühel στην Αυστρία, εξοπλισμένη με καρφιά και πέντε μέρες μετά η Red Bull ετοίμασε και το παρακάτω video… που έγινε αμέσως viral.

 

Ο Marquez είχε την συνδρομή του αυστριακού θρύλου στο ice speedway, του Franky Zorn καθώς και την βοήθεια του ειδικού σε θέματα σκι, και παρουσιαστή των αγώνων Armin Assinger. Ο Franky προετοίμασε τα καρφιά για την RC213V, όπως ακριβώς και για τις μοτοσυκλέτες στο speedway δοκιμάζοντας πρώτα σε μία Fireblade, όχι για να δει την αντοχή, αλλά για να έχουν μία αντίληψη πως συμπεριφέρεται η πίστα με μια μοτοσυκλέτα που ζυγίζει πάνω από 150 κιλά και έχει δύναμη να σκάψει ακόμα και τον πάγο. Καθώς χρειάζονταν πολλές δοκιμές για να δουν πόσο ακριβώς χιόνι θα πρέπει να «πατήσουν» πάνω στην πίστα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κάτι που θα παίρνει πιο εύκολα μπροστά από την αγωνιστική MotoGP και θα στοιχίζει σημαντικά λιγότερο φυσικά, σε περίπτωση του παραμικρού λάθους…

Η εκκίνης της RC213V ήταν βέβαια το άλλο πρόβλημα καθώς χρειάζεται την εξωτερική μίζα, η οποία δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί στο ελαστικό με τα καρφιά, λόγο μειωμένης πρόσφυσης. Φαίνεται και στην σύντομη έκδοση του video που κυκλοφόρησε η Red Bull, πως έχουν το κανονικό ελαστικό στην μοτοσυκλέτα και αφού την βάλουν μπροστά με την χρήση της εξωτερικής μίζας, μετά αλλάζουν τον τροχό με εκείνον που έχει το ελαστικό με τα καρφιά.

Οι βόρειοι έχουν μεγάλη εμπειρία στην οδήγηση με καρφιά γιατί ας μην ξεχνάμε ότι φτιάχνουν μέχρι και αντίγραφα μεγάλων πιστών σε παγωμένες λίμνες και διοργανώνουν το δικό τους πρωτάθλημα, κατά περίπτωση είναι να τους ζηλεύεις για αυτή την δυνατότητα… οπότε ο μόνος λόγος της δοκιμής με το Fireblade που φαίνεται στο video της προετοιμασίας, ήταν απλά για να διαπιστώνουν την κατάσταση της πίστας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούν την πανάκριβη GP αγωνιστική.

Η προετοιμασία:
Τα καρφιά διαπερνούν το ελαστικό και ασφαλίζουν βιδωτά από την εξωτερική πλευρά. Στο εσωτερικό τοποθετείται σαμπρέλα, καθώς πλέον η στεγανοποίηση έχει χαθεί, ενώ γύρω από την σαμπρέλα τυλίγουν μία δεύτερη κομμένη, για να την προστατεύσουν από την κεφαλή των καρφιών. Οι παλιότεροι στο περιοδικό που έχουν δοκιμάσει την οδήγηση με καρφιά σε παγωμένες πίστες, εξυμνούν την πρόσφυση, το ίδιο είπε και ο Marquez...

Εκτός βέβαια από τα ελαστικά, καρφιά είχαν τοποθετηθεί και στις μπότες του Ισπανού για να μπορέσει να μανουβράρει την μοτοσυκλέτα, αλλά και για να σταθεί στο χιόνι που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο με τις λείες, αγωνιστικές μπότες…

Με την προσπάθεια αυτή ο Marquez συνεχίζει την παράδοση για την Red Bull που θέλει να εγκαινιάζει τον παγκόσμιο αγώνα σκι στο διάσημο βουνό Hahnenkamm (το ένα από τα δύο που απαρτίζουν το χειμερινό θέρετρο Kitzbühel) με κάτι που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί… Πέρσι ήταν ο Max Verstappen με την Formula 1 που ανέβηκε την πίστα και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουν οι αγώνες, φέτος το πράγμα δυσκόλεψε και από F1 ήρθαμε στα MotoGP.

Ο Marquez δήλωσε πως: «ήταν πολύ δύσκολο να ελέγξω την μοτοσυκλέτα, αλλά… νέος είμαι πρέπει να δοκιμάζω πράγματα! Στο τέλος το ευχαριστηθήκαμε γιατί έπειτα από μερικές φορές που το δοκιμάσαμε, είδαμε ότι οι δυνατότητες ήταν μεγάλες. Η πίστα είχε προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά και η πρόσφυση ήταν πέρα από κάθε φαντασία, αρκετή ακόμη και για σούζες!»

Αυτή την ώρα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο θρυλικός αγώνας κατάβασης - Streif - στο Hahnenkamm. Από το σημείο που σταμάτησε ο Marquez και μετά, ξεκινά η φημισμένη Mousetrap που σε κάποιο σημείο αγγίζει κατωφέρεια στο 85% και οι σκιέρ αναπτύσσουν ταχύτητα 110Km στηριζόμενοι μονάχα στα γόνατά τους… Αντίθετα ο Marquez ανέβαινε με την ίδια περίπου ταχύτητα έχοντας 1η στο κιβώτιο, κλέβοντας τις εντυπώσεις του ευρύτερο κοινού, παρόλο που είχε πιο εύκολη δουλειά από τους σκιέρ του παγκοσμίου επιπέδου...

Δείτε την.. «extended» έκδοση του video και παρακάτω τα πλάνα από τις ετοιμασίες τους!

 

 

 

 

 

 

 

Photo & Video: Red Bull Content pool 

Ετικέτες

Zero Motorcycles – Για πρώτη φορά ηλεκτρική μοτοσυκλέτα κατακτά το Maudes Trophy

Διανύοντας 1.760 χιλιόμετρα σε 60 ώρες και πολικές θερμοκρασίες, πάνω σε δύο DSXR/X
motomagZero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/12/2023

Η Zero κατάφερε να γίνει η πρώτη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που κατέκτησε το Maudes Trophy, ένα βραβείο με εκατό χρόνια ιστορίας, με δύο DSR/X και μία ομάδα 7 ατόμων.

Το Maudes Trophy ξεκίνησε από τον George Petty το 1923, όταν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου Maudes Motor Mart στο Λονδίνο είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα “έπαθλο αντοχής” για μοτοσυκλέτες. Ως υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες και την απονομή του βραβείου ορίστηκε η ACU (Auto-Cycle Union), ο διοικητικός φορέας μηχανοκίνητου αθλητισμού για μοτοσυκλέτες της Μεγάλης Βρετανίας. Το έπαθλο αυτό δεν έχει συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. τον ταχύτερο χρόνο), αλλά η ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν η γενικότερη πίεση πέρα από τα όρια, είτε αυτό σημαίνει την μέση ωριαία, είτε τη μεγαλύτερη διανυθείσα απόσταση σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, είτε γενικότερα οτιδήποτε άλλο σχετικό με την κατάρριψη κάποιου ρεκόρ ή τη θέσπιση ενός νέου. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο έπαθλο είναι κυρίως για… την τιμή των όπλων, αναδεικνύοντας ωστόσο και τις δυνατότητες των αναβατών και των μοτοσυκλετών τους.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Πρώτος κατασκευαστής που πήρε το βραβείο ήταν η Norton, το μακρινό 1923, ενώ για πρώτη φορά άλλαξε χέρια το 1926 πηγαίνοντας στην επίσης βρετανική BSA. Τελευταία φορά που υπάρχει κάποια καταγραφή γύρω από το Maudes Trophy είναι το 1994. Τότε 10 Νεοζηλανδοί αναβάτες κατάφεραν μέση ωριαία πάνω από 160 χ.α.ω. στην κατηγορία Supersport 600 TT με 10 τυχαία επιλεγμένες από Βρετανούς αντιπροσώπους Yamaha FZR600, στην στοκ μορφή τους.

Τώρα, 29 χρόνια αργότερα, έρχεται η Zero να γίνει ο 11ος συνολικά κατασκευαστής που θα πάρει το Maudes Trophy και ο μόνος που δεν χρησιμοποίησε ορυκτά καύσιμα για να το καταφέρει. Η εφταμελής ομάδα, με τους αναβάτες της να αλλάζουν βάρδιες κατά την διάρκεια της προσπάθειας, ήταν οι Craig Carey-Clinch (Εκτελεστικός διευθυντής του NMC/National Motorcyclists Council), Martin Fitz-Gibbons (δημοσιογράφος μοτοσυκλέτας και συνεργάτης του Visordown) και προσωπικό από διάφορες αντιπροσωπείες της Zero στη Μεγάλη Βρετανία: Andy Dalton, Matthew Drew, Macauley Perkins και Ben Grayson. Μαζί τους θα είχαν δύο ηλεκτρικά DSR/X, που θα τους βοηθούσαν να διανύσουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Σκοπός του τολμηρού εγχειρήματος ήταν να δοκιμαστεί η αντοχή και η αποτελεσματικότητα στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, καθώς επίσης και το κατά πόσο αναπτυγμένο είναι το δίκτυο φόρτιση στο Η.Β. Η εκκίνηση δόθηκε από το Lands End ένα πρωινό Τετάρτης, με την πρώτη μέρα να κυλάει ομαλά μέχρι που έφτασαν στο ανατολικότερο σημείο της Μεγάλης Βρετανίας, το Lowestoft, που ήταν και ο τελικός τους προορισμός.

Η επόμενη μέρα όμως, δεν ήταν το ίδιο. Με κατεύθυνση βόρεια προς το Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν σημαντικά, ενώ στον δρόμο τους αντιμετώπισαν και σφοδρή χιονόπτωση. Αυτό τους ανάγκασε να ρίξουν τον ρυθμό τους, όμως όπως αποδείχτηκε η μπαταρία της Zero άντεξε τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πρώτες πρωινές ώρες, το επταμελές πλήρωμα κατόρθωσε να φτάσει στην παγωμένη πρωτεύουσα.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Η πρόκληση για τους 7 αναβάτες και τις δύο μοτοσυκλέτες ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, αφού πέρασαν την περιοχή Cumbria και εισήλθαν στη Βόρεια Ουαλία για το τελευταίο checkpoint στο Holyhead. Στην συνέχεια κάλυψαν άλλα 160 χιλιόμετρα μέχρι το Liverpool, όπου παρέλαβαν το Maudes Trophy από την ACU, λίγο πριν τα βραβεία της FIM, στην ίδια πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου και θαρραλέου εγχειρήματος ο Υπεύθυνος της Zero Motorcyles για το Η.Β. δήλωσε ότι ήταν ένας αγώνας αντοχής για τους αναβάτες περισσότερο, παρά για τις μοτοσυκλέτας, λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Μάλιστα, για να δείξει το πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα, είπε ότι ακόμα κι αν τα είχαν παρατήσει κανείς δεν θα τους κρατούσε κακία.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Όπως αποδείχτηκε το δίκτυο φόρτισης έχει αναπτυχθεί αρκετά στη Μεγάλη Βρετανία, και αυτό που λείπει είναι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, ειδικά για τους μοτοσυκλετιστές. Ο Craig Carey-Clinch, διευθυντής του NCU, δήλωσε ότι είναι κάτι που οι αρχές πρέπει να λάβουν υπόψη τους, προκειμένου να ενθαρρύνουν την ηλεκτρική μετάβαση, ειδικά όπου αφορά την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, ενώ τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Μοτοσυκλετιστών θα ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα αυτό.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα