Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Αγγίζει το 100% η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής
Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/5/2023

Γεμάτο το κάμπινγκ στην παραλία Δρέπανος στην Ηγουμενίτσα όπως και τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή όλες αυτές τις ημέρες καθώς κορυφώθηκε εχθές η άφιξη των μοτοσυκλετών Harley Davidson για την Πανευρωπαϊκή τους Συγκέντρωση.

Είναι η τρίτη φορά που επιλέγεται η Ελλάδα για την συνάντηση των Harley Davidson και η δεύτερη για την Ηγουμενίτσα. Η πρώτη ήταν  το 2001 πάλι στο Δρέπανο, ακολούθησε η Πάτρα το 2010 και φέτος συγκεντρώνονται ξανά στο αγαπημένο τους μέρος, πάντα με την συνδρομή της ελληνικής λέσχης που επί πολλούς μήνες προετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες.

Πάνω από 5.500 Harley Davidson στην Ηγουμενίτσα για την Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση 2023!

Στο ενδιάμεσο έχει γίνει και άλλη συγκέντρωση με H-D αλλά από συγκεκριμένο club, επίσης στην Ηγουμενίτσα με τεράστια συμμετοχή, ωστόσο εδώ μιλάμε για ανοικτή και κεντρική διοργάνωση πολλών διαφορετικών λεσχών και μεμονωμένων ιδιοκτητών από ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής έχουν κυλίσει ομαλά οι αφίξεις και η παραμονή αυτού του τεράστιου πλήθους από H-D με τους κατοίκους να είναι ενήμεροι εδώ και καιρό.

Μέσα στο χώρο του κάμπινγκ υπάρχει και χώρος που λειτουργεί σαν μουσείο με σπάνιες μοτοσυκλέτες, έκθεση με custom και φυσικά κάθε χώρος πάρκινγκ είναι ταυτόχρονα και μία μίνι έκθεση H-D.

 

 

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Ανέβηκαν στο myCAR - Προθεσμίες και πρόστιμα

Έως 31 Δεκεμβρίου 2026 η πληρωμή χωρίς επιβάρυνση - Τι ισχύει για εκπρόθεσμη εξόφληση και ψηφιακή ακινησία
Road Tax
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/11/2026

Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μπορούν να τα εξοφλήσουν έως το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2027 ξεκινούν οι προσαυξήσεις, οι οποίες από τον Μάρτιο φτάνουν μέχρι και το 100% του αρχικού ποσού.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027 είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026.

Η έκδοση του ειδοποιητηρίου γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κάποια υπηρεσία. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπουν στο myCAR, να κατεβάσουν το σχετικό έντυπο και να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό RF για την εξόφληση μέσω της τράπεζάς τους. Εναλλακτικά, η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με σάρωση του QR Code, εφόσον υποστηρίζεται από την εφαρμογή της τράπεζας.

Για να έχετε τη συνολική εικόνα για τις μοτοσυκλέτες, η κλίμακα βάσει του Άρθρου 20 του Ν. 2948/2001 (όπως ισχύει) διαμορφώνεται ως εξής:

Κυβισμός (κ.εκ.)

Ετήσιο Τέλος

Έως 300 κ.εκ.

22 €

301 -785 κ.εκ.

55 €

786 -1.071 κ.εκ.

120 €

1.072 -1.357 κ.εκ.

135 €

1.358 -1.548 κ.εκ.

225 €

1.549 -1.738 κ.εκ.

250 €

1.739 -1.928 κ.εκ.

280 €

1.929 -2.357 κ.εκ.

615 €

2.358 -3.000 κ.εκ.

820 €

 

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Για όσους δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, προβλέπεται κλιμακωτή προσαύξηση ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης. Για τα επιβατικά Ι.Χ. και τις μοτοσυκλέτες ισχύουν τα εξής:

Χρόνος πληρωμής

Προσαύξηση

Έως 31/12/2026

Χωρίς πρόστιμο

Ιανουάριος 2027

25% των τελών

Φεβρουάριος 2027

50% των τελών

Από 1/3/2027

100% των τελών

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου 2027 η εκπρόθεσμη πληρωμή θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με το αρχικό ποσό των τελών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τη συνολική οφειλή.

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για τη μη καταβολή ή τη μερική εξόφληση των τελών, όταν αυτή οφείλεται στον ιδιοκτήτη. Για οχήματα με ετήσια τέλη μικρότερα των 30 ευρώ, το ελάχιστο πρόστιμο ορίζεται στα 30 ευρώ.

Ψηφιακή ακινησία και απαλλαγή από τα τέλη

Όσοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους μέσα στο 2027 έχουν τη δυνατότητα να το θέσουν σε ψηφιακή ακινησία μέσω του myCAR. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του νέου έτους, ώστε να μην προκύψει υποχρέωση καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επαναφοράς ενός οχήματος από την ακινησία με καταβολή τελών ανάλογα με τους μήνες χρήσης. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου κάθε έτους και αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ακινησίας.

Τα αναλογικά τέλη καταβάλλονται εφάπαξ και υπολογίζονται με βάση το ένα δωδέκατο του ετήσιου ποσού για κάθε μήνα κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, η επαναφορά για έναν μήνα απαιτεί την καταβολή του 1/12 των ετήσιων τελών, ενώ για έξι μήνες αντιστοιχούν τα 6/12. Η επιλογή αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν αποτελεί δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των ετήσιων τελών για οχήματα που κυκλοφορούν κανονικά.

Τι ισχύει κατά την άρση ακινησίας

Υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται προσοχή κατά την επαναφορά ενός οχήματος σε κυκλοφορία.

Πρώτον, ακόμη και αν η άρση ακινησίας γίνει προς το τέλος ενός μήνα, αυτός υπολογίζεται ολόκληρος. Έτσι, για παράδειγμα, αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου και καταβληθούν αναλογικά τέλη δύο μηνών, η δυνατότητα κυκλοφορίας καλύπτει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έως τις 31 του μήνα.

Δεύτερον, η περίοδος κυκλοφορίας υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος άρσης ακινησίας και όχι από την ημερομηνία πληρωμής. Επομένως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η καταβολή των τελών χρειάζεται να γίνονται εγκαίρως, ώστε να μην περιορίζεται το διάστημα για το οποίο έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.

Για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ψηφιακή ακινησία αποτελεί μία εναλλακτική για την αποφυγή των ετήσιων τελών, με την προϋπόθεση ότι θα έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα και θα τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι.