Panther Racing - Δίνει το παρών στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα “Pink Panther”
H Panther Racing στη ΔΕΘ 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/9/2024

Η φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Panther Racing θα συμμετάσχει στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα εκθέσει την πιο πρόσφατη πρωτότυπη μοτοσυκλέτα της, την “Pink Panther”, η οποία αγωνίστηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό MotoStudent τη σεζόν 2022-2023, καθώς και τις καινοτομίες πίσω από τα δύο τελευταία πρωτότυπα της.

Η ομάδα θα υποδεχτεί με χαρά όλους τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, της καινοτομίας, των μοτοσυκλετών αλλά και της νεανικής επιχειρηματικότητας 7-15 Σεπτεμβρίου στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 17 - AKADEMIA stand ΑΠΘ 19Α.

Οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ευκαιρία που τους δίνεται, και είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους επισκέπτες όλες τις γνώσεις πίσω από τις καινοτομίες και τα πρωτότυπα τους αλλά και τις εμπειρίες τους, όντας μέλη μιας φοιτητικής racing ομάδας που διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Panther Racing αποτελεί μία φοιτητική ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία μελετά, σχεδιάζει και κατασκευάζει αγωνιστικές μοτοσυκλέτες 250cc, με στόχο τη συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό MotoStudent ο οποίος διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την MEF (Moto Engineering Foundation) και την TechnoPark Motorland, και λαμβάνει χώρα στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας. Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει 3 φορές στο διαγωνισμό με 3 διαφορετικά πρωτότυπα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασίες σχεδιασμού του επόμενου πρωτοτύπου της για την επόμενη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορείτε να μάθετε με μια βόλτα από το περίπτερο 17-ACADEMIA stand ΑΠΘ 19Α στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είτε στα social media της ομάδας.

Instagram: panther_racing

Facebook: Panther Racing AUTh

LinkedIn: Panther Racing AUTh

Website: pantherauth.gr

TikTok: panther_racing

Ετικέτες

Πρόβλημα με τις αγωνιστικές προδιαγραφές FIM για κράνη

Με μαύρο κράνος χωρίς λογότυπα ο Nicolo Bulega στις ελεύθερες δοκιμές του Phillip Island, ενδεχόμενο πρόβλημα και με άλλους αναβάτες WSBK και MotoGP
nicolo bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/2/2026

Όσοι πρόσεξαν το κράνος του Bulega στις δοκιμές της Παρασκευής 20/2 ενόψει του πρώτου αγώνα WSBK 2026 στην Αυστραλία θα πρέπει να απόρησαν με την απουσία λογότυπου κατασκευαστή από αυτό, καθώς και την πλήρη έλλειψη γραφικών.

Ο Ιταλός αγωνίστηκε με άλλο κράνος από το ΚΥΤ KX-1 Race GP που κανονικά φορά και το πρόβλημα δεν ήταν ούτε δικό του, ούτε του κατασκευαστή του κράνους.

Φέτος τίθενται σε ισχύ οι νέες αγωνιστικές προδιαγραφές της FIM, FRHPhe-02, για τα κράνη που χρησιμοποιούνται στα πρωταθλήματα που γίνονται υπό την αιγίδα της, ωστόσο προκύπτουν καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Πηγή του ζητήματος είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνο ένα εργαστήριο που μπορεί να κάνει τα απαραίτητα τεστ και να εκδώσει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κράνους, το Impact Laboratory που εδρεύει στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία. Και φέτος έχει πέσει πολλή δουλειά, καθώς όλα τα μοντέλα κρανών που φοριούνται σε αγώνες FIM – ασφάλτινους και off-road - πρέπει να περάσουν από εκεί για να περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές και να πιστοποιηθούν.

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη σειρά τεστ για κάθε κράνος, αλλά και για κάθε μέγεθος κελύφους στο ίδιο μοντέλο κράνους, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις (Small-Medium-Large). Οι δε δοκιμασίες που περιλαμβάνει η πιστοποίηση ξεπερνούν αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE) που ήδη κατέχουν όλα αυτά τα κράνη.

nicolo bulega

Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει προ της έναρξης του WSBK και σε μια εβδομάδα ξεκινά και το MotoGP, την ώρα που εκκρεμούν οι πιστοποιήσεις κατασκευαστών όπως οι ΚΥΤ, Suomy, Nolan και HJC.

Γι’ αυτό ο Bulega συμμετείχε στα FP1 και FP2 με άλλο δανεικό κράνος, γι’ αυτό και αναβάτες όπως οι Pecco Bagnaia (Suomy) και Fabio Quartararo (HJC) είναι στην αναμονή για να διαπιστώσουν αν θα προλάβουν να έχουν τα κράνη τους αυτό το σαββατοκύριακο (21-22/2) στο Buriram Test του MotoGP στην Ταϊλάνδη.

Μαθαίνουμε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Bulega, δηλαδή της ΚΥΤ, οι δοκιμές για την πιστοποίηση έχουν ολοκληρωθεί μεν, αλλά εκκρεμεί η σχετική γραφειοκρατία.

Αν λοιπόν δείτε αυτό το σαββατοκύριακο αναβάτες στον αγώνα WSBK του Phillip Island ή στο MotoGP Buriram Test στην Ταϊλάνδη να μη φορούν το κανονικό τους κράνος, θα σημαίνει πως η διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή του κράνους – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πληρώνει όλα τα κόστη των δοκιμών συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές.

Ετικέτες