Περιφέρεια Αττικής - Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω

Για τη σύνδεση της Ανατολικής με την Δυτική Αττική, έχοντας ως στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
motomagΠεριφέρεια Αττικής – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/11/2023

Εντατικοποιούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να ξεκινήσει η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, η οποία θα ενώνει την Δυτική με την Ανατολική Αττική, με τις σχετικές προμελέτες να έχουν ήδη σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να λάβουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Η υπό ανάθεση σύμβαση αφορά την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Γ' τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω. Το κομμάτι μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων ορίζεται χωροταξικά από την βόρεια πλευρά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής και την βορειοδυτική του Δήμου Αχαρνών. Αρχή του θα αποτελέσει ο κυκλικός κόμβος, πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου “Ερμής”, που βρίσκεται στην συμβολή της Περιφερειακής Αιγάλεω με την προέκταση της οδού Ιονίου Πελάγους του Δήμου Φυλής.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα παρακάμπτεται η Δημοτική Ενότητα Άνω Λιοσίων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί νέα βορειοδυτική πλευρική είσοδος και έξοδος του Δήμου Αχαρνών, η οποία προβλέπεται να δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στους Δήμους Φυλής και Αχαρνών. Οι δύο αυτοί δήμοι περιορίζονται σήμερα τόσο από την Αττική Οδό, όσο και από τον Π.Α.Θ.Ε. και την Περιφερειακή Αιγάλεω, οι οποίοι οδηγούν σε αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων. Μάλιστα παρατηρείται ότι σημαντικός όγκος βαρέων οχημάτων, περνάει μέσα από τον αστικό ιστό, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των πολιτών και αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Μαζί με ένα ακόμα έργο, το οποίο όπως μας ενημερώνει η περιφέρεια βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού, σκοπός της επέκτασης αυτής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κυκλοφοριακού δακτυλίου, ο οποίος θα παρακάμπτει τους δύο Δήμους. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία αναβάθμισης των περιοχών με πεζοδρομήσεις, έργα πρασίνου κ.α., που θα συνδυαστούν με ηπιότερη κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, οι χρόνοι μετακίνησης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής θα μειωθούν, όπως και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Ξάνθη: Επίσημη αναγνώριση 4 μοτοσυκλετιστικών ορεινών περασμάτων

Ο Δήμος Ξάνθης προσκαλεί τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό
Ξάνθη
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/8/2026

Η αρχή έγινε με τον Δήμο Σουλίου τον Μάιο, ο οποίος επισημοποίησε στο Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μοτοσυκλετιστικών Πάσων και Διαδρομών τρία ορεινά περάσματα (πάσα).

Στη διάρκεια του Καλοκαιριού ακολούθησε και ο Δήμος Κόνιτσας εντάσσοντας άλλα έξι πάσα στο πρόγραμμα αυτό, για να έρθει τώρα ο Δήμος Ξάνθης να το εμπλουτίσει με άλλα τέσσερα.

Στον εθνικό σύστημα μπαίνουν τα:

  • Πάσο Λειβαδίτη
  • Πάσο Χαιντού
  • Πάσο Προφήτη Ηλία – Καλλιθέα
  • Πάσο Τσάλ

Πρόκειται για μια σημαντική και ωφέλιμη πρωτοβουλία που αναδεικνύει πανέμορφες γωνίες της χώρας που συνήθως ζουν στη σκιά των πιο παραδοσιακών τουριστικών προορισμών, ειδικά το Καλοκαίρι που η θάλασσα έχει τον πρώτο λόγο.

Από την άλλη προάγει τον θεματικό τουρισμό προσκαλώντας το μοτοσυκλετιστικό κοινό – τόσο της Ελλάδας όσο και το διεθνές – να απολαύσει μοναδικές διαδρομές και να συμβάλλει στις τοπικές οικονομίες, κάτι που μάλιστα έχει νόημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τις παραδοσιακές τουριστικές περιόδους.