Περιφέρεια Αττικής - Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω

Για τη σύνδεση της Ανατολικής με την Δυτική Αττική, έχοντας ως στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
motomagΠεριφέρεια Αττικής – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/11/2023

Εντατικοποιούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να ξεκινήσει η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, η οποία θα ενώνει την Δυτική με την Ανατολική Αττική, με τις σχετικές προμελέτες να έχουν ήδη σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να λάβουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Η υπό ανάθεση σύμβαση αφορά την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Γ' τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω. Το κομμάτι μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων ορίζεται χωροταξικά από την βόρεια πλευρά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής και την βορειοδυτική του Δήμου Αχαρνών. Αρχή του θα αποτελέσει ο κυκλικός κόμβος, πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου “Ερμής”, που βρίσκεται στην συμβολή της Περιφερειακής Αιγάλεω με την προέκταση της οδού Ιονίου Πελάγους του Δήμου Φυλής.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα παρακάμπτεται η Δημοτική Ενότητα Άνω Λιοσίων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί νέα βορειοδυτική πλευρική είσοδος και έξοδος του Δήμου Αχαρνών, η οποία προβλέπεται να δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στους Δήμους Φυλής και Αχαρνών. Οι δύο αυτοί δήμοι περιορίζονται σήμερα τόσο από την Αττική Οδό, όσο και από τον Π.Α.Θ.Ε. και την Περιφερειακή Αιγάλεω, οι οποίοι οδηγούν σε αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων. Μάλιστα παρατηρείται ότι σημαντικός όγκος βαρέων οχημάτων, περνάει μέσα από τον αστικό ιστό, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των πολιτών και αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Μαζί με ένα ακόμα έργο, το οποίο όπως μας ενημερώνει η περιφέρεια βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού, σκοπός της επέκτασης αυτής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κυκλοφοριακού δακτυλίου, ο οποίος θα παρακάμπτει τους δύο Δήμους. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία αναβάθμισης των περιοχών με πεζοδρομήσεις, έργα πρασίνου κ.α., που θα συνδυαστούν με ηπιότερη κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, οι χρόνοι μετακίνησης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής θα μειωθούν, όπως και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.