Περιφέρεια Αττικής - Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω

Για τη σύνδεση της Ανατολικής με την Δυτική Αττική, έχοντας ως στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
motomagΠεριφέρεια Αττικής – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/11/2023

Εντατικοποιούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να ξεκινήσει η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, η οποία θα ενώνει την Δυτική με την Ανατολική Αττική, με τις σχετικές προμελέτες να έχουν ήδη σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να λάβουν τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Η υπό ανάθεση σύμβαση αφορά την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Γ' τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω. Το κομμάτι μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων ορίζεται χωροταξικά από την βόρεια πλευρά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής και την βορειοδυτική του Δήμου Αχαρνών. Αρχή του θα αποτελέσει ο κυκλικός κόμβος, πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου “Ερμής”, που βρίσκεται στην συμβολή της Περιφερειακής Αιγάλεω με την προέκταση της οδού Ιονίου Πελάγους του Δήμου Φυλής.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα παρακάμπτεται η Δημοτική Ενότητα Άνω Λιοσίων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί νέα βορειοδυτική πλευρική είσοδος και έξοδος του Δήμου Αχαρνών, η οποία προβλέπεται να δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στους Δήμους Φυλής και Αχαρνών. Οι δύο αυτοί δήμοι περιορίζονται σήμερα τόσο από την Αττική Οδό, όσο και από τον Π.Α.Θ.Ε. και την Περιφερειακή Αιγάλεω, οι οποίοι οδηγούν σε αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων. Μάλιστα παρατηρείται ότι σημαντικός όγκος βαρέων οχημάτων, περνάει μέσα από τον αστικό ιστό, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των πολιτών και αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Μαζί με ένα ακόμα έργο, το οποίο όπως μας ενημερώνει η περιφέρεια βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού, σκοπός της επέκτασης αυτής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κυκλοφοριακού δακτυλίου, ο οποίος θα παρακάμπτει τους δύο Δήμους. Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία αναβάθμισης των περιοχών με πεζοδρομήσεις, έργα πρασίνου κ.α., που θα συνδυαστούν με ηπιότερη κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, οι χρόνοι μετακίνησης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής θα μειωθούν, όπως και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.