Περιφέρεια Αττικής – Πρόστιμο 6.500 ευρώ στην εταιρεία ΕΤΕΚΑ Α.Ε.

Για διακίνηση μη κανονικού καυσίμου
motomag Περιφέρεια Αττικής – Πρόστιμο 6.500 ευρώ στην εταιρεία ΕΤΕΚΑ Α.Ε.
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/3/2024

H Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής επέβαλε πρόστιμο 6.500 ευρώ στην εταιρεία ΕΤΕΚΑ Α.Ε. καθώς μετά από δειγματοληψία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Χαλάνδρι Αττικής διαπιστώθηκε πως υπήρχε μη κανονικό καύσιμο.

Ειδικότερα με την 1459/07-3-2024 Απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, επεβλήθη πρόστιμο 6.500 ευρώ σύμφωνα με το Άρθρο 20 παρ. 5 του ν.4177/13 και του άρθρου 1 παρ. 8.1 εδάφιο ii της Υπουργικής Απόφασης Δ19/Φ11/οικ.13098/1156/7.7.2010 σχετικά με τις “Κατηγορίες παραβάσεων του ν.3054/2002”, στην εταιρεία “ΕΤΕΚΑ Α.Ε.” με έδρα στο Πέραμα επί της οδού Λ. Δημοκρατίας 142, διότι σε δειγματοληψία που διενήργησε κλιμάκιο της Υπηρεσίας σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Χαλάνδρι Αττικής ελήφθη δείγμα βενζίνη αμόλυβδη 100ron, το οποίο βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝIKO διότι είχε απόσταγμα 18,1% ν/ν στους 70 βαθμούς C αντί του ελάχιστου επιτρεπόμενου 24% ν/ν.

Το δείγμα βυτιοφόρου τελευταίας παραλαβής από την εταιρεία βρέθηκε επίσης μη κανονικό διότι είχε απόσταγμα 15,8% ν/ν στους 70οC αντί του ελάχιστου επιτρεπόμενου 24% ν/ν. Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση και επιβάλλεται στην εταιρεία διακίνησης, διοικητικό πρόστιμο 6.500 ευρώ με το άρθρο 20§5 του Ν. 4177/2013 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 8.1 της Υπουργικής Απόφασης Δ19/Φ11/οικ.13098/1156/7.7.2010.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ορίζει εκ νέου τι είναι Μοτοσυκλέτα

Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην αμερικανική βουλή αλλάζει τον ορισμό της Μοτοσυκλέτας και προκαλεί αντιδράσεις στη βιομηχανία
polaris slingshot
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Το νομοσχέδιο H.R. 3385 που κατατέθηκε πέρυσι τον Μάιο στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Derrick Van Orden ήταν συντομότατο και πολύ απλό. Η ουσία του είναι μια και μόνη πρόταση, με την οποία επιχειρεί να «τροποποιήσει τον ορισμό της έννοιας μοτοσυκλέτα».

Ο νέος ορισμός που προτείνεται είναι ο εξής:

Μηχανοκίνητο όχημα, ως είχε αρχικά κατασκευαστεί με κινητήρια δύναμη, έχοντας ένα κάθισμα ή σέλα που απαιτεί από τον αναβάτη να καθίσει καβαλώντας τη (astride), σχεδιασμένη να κινείται με όχι περισσότερους από τρεις τροχούς σε επαφή με το έδαφος, με τον έλεγχο διεύθυνσης μέσω ίσιου τιμονιού (handlebars), με επιτάχυνση και πέδηση να ελέγχονται μέσω ίσιου τιμονιού και χειριστηρίων στα πόδια και ικανό να επιτυγχάνει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30 mph (48 km/h).

Αυτός ο ορισμός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Motorcycle Industry Council (MCI), δηλαδή του οργάνου που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μοτοσυκλέτας στις ΗΠΑ και το οποίο διέγνωσε αμέσως ένα σοβαρό πρόβλημα: ο νέος ορισμός εξαιρεί οχήματα όπως τo Polaris Slingshot, καθώς ο χειριστής του δεν κρατά ίσιο τιμόνι και κάθεται μέσα στο όχημα, όχι καβάλα.

Η αντίδραση αποκρυσταλλώθηκε σε μια επιστολή προς την υποεπιτροπή της βουλής που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα – με πρόεδρο τον βουλευτή Gus Bilirakis, προφανώς ελληνικής καταγωγής – αναλύοντας το πρόβλημα από την οπτική της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το MCI, βγάζοντας από τον ορισμό της μοτοσυκλέτας αυτά τα οχήματα που στις ΗΠΑ περιγράφονται ως “autocycles” δημιουργείται ένα νομοθετικό κενό, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη κατηγορία για να ενταχθούν. Δεδομένου πως εξαρχής αυτά κατασκευάζονταν ως μοτοσυκλέτες, ο σχεδιασμός τους γινόταν και γίνεται με γνώμονα τη νομοθεσία που ισχύει για τη μοτοσυκλέτα και τα σχετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Αφαιρώντας τα από τη νομική περιγραφή της μοτοσυκλέτας, το νομοσχέδιο απειλεί τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων με εξαφάνιση, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στάνταρ για την κατασκευή τους και επιπλέον δημιουργείται περαιτέρω πρόβλημα με τις πολιτειακές νομοθεσίες, καθώς οι περισσότερες βασίζονται στον ομοσπονδιακό ορισμό της μοτοσυκλέτας.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν επηρεάζει τα πάσης φύσεως ATV που στις ΗΠΑ καταχωρούνται διαφορετικά από τη μοτοσυκλέτα, ενώ δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου όποια και να είναι η τελική έκβαση.

Για την ιστορία, το νομοσχέδιο έχει φύγει από την επιτροπή του κυρίου Bilirakis και έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην αμερικανική βουλή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν εισακούστηκε η έκκληση του MCI – που πάντως δεν έχει εκδώσει καμιά άλλη ανακοίνωση επί του θέματος.

Ετικέτες