Περιφέρεια Αττικής – Πρόστιμο 6.500 ευρώ στην εταιρεία ΕΤΕΚΑ Α.Ε.

Για διακίνηση μη κανονικού καυσίμου
motomag Περιφέρεια Αττικής – Πρόστιμο 6.500 ευρώ στην εταιρεία ΕΤΕΚΑ Α.Ε.
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/3/2024

H Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής επέβαλε πρόστιμο 6.500 ευρώ στην εταιρεία ΕΤΕΚΑ Α.Ε. καθώς μετά από δειγματοληψία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Χαλάνδρι Αττικής διαπιστώθηκε πως υπήρχε μη κανονικό καύσιμο.

Ειδικότερα με την 1459/07-3-2024 Απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, επεβλήθη πρόστιμο 6.500 ευρώ σύμφωνα με το Άρθρο 20 παρ. 5 του ν.4177/13 και του άρθρου 1 παρ. 8.1 εδάφιο ii της Υπουργικής Απόφασης Δ19/Φ11/οικ.13098/1156/7.7.2010 σχετικά με τις “Κατηγορίες παραβάσεων του ν.3054/2002”, στην εταιρεία “ΕΤΕΚΑ Α.Ε.” με έδρα στο Πέραμα επί της οδού Λ. Δημοκρατίας 142, διότι σε δειγματοληψία που διενήργησε κλιμάκιο της Υπηρεσίας σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Χαλάνδρι Αττικής ελήφθη δείγμα βενζίνη αμόλυβδη 100ron, το οποίο βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝIKO διότι είχε απόσταγμα 18,1% ν/ν στους 70 βαθμούς C αντί του ελάχιστου επιτρεπόμενου 24% ν/ν.

Το δείγμα βυτιοφόρου τελευταίας παραλαβής από την εταιρεία βρέθηκε επίσης μη κανονικό διότι είχε απόσταγμα 15,8% ν/ν στους 70οC αντί του ελάχιστου επιτρεπόμενου 24% ν/ν. Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση και επιβάλλεται στην εταιρεία διακίνησης, διοικητικό πρόστιμο 6.500 ευρώ με το άρθρο 20§5 του Ν. 4177/2013 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 8.1 της Υπουργικής Απόφασης Δ19/Φ11/οικ.13098/1156/7.7.2010.

Η Aprilia εξετάζει πλευρικά φτερά για μοτοσυκλέτες δρόμου

Η σχετική πατέντα φέρνει στο προσκήνιο τεχνολογία από την RS-GP που έχει ήδη φορεθεί στη συλλεκτική RSV4 X-GP
Aprilia RSV4 X-GP rear wing
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/2/2026

Η πιο πρόσφατη κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων της Aprilia αφορά ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο που περιλαμβάνει πλευρικά φτερά στην ουρά για σπορ μοτοσυκλέτες δρόμου. Τα φτερά αυτά έχουν εξελιχθεί στην αγωνιστική R-GP του MotoGP και πέρυσι κόσμησαν την εκλεκτή αγωνιστική ρέπλικα RSV4 X-GP που κυκλοφόρησε σε πολύ περιορισμένη παραγωγή – και εξαφανίστηκε σε μόλις 14 μέρες.

Aprilia rear wings patent

Τα συγκεκριμένα φτερά βρίσκονται πίσω από τα πόδια του αναβάτη και στα σχέδια των Ιταλών τοποθετούνται πάνω στις βάσεις των μαρσπιέ συνεπιβάτη. Σύμφωνα με την περιγραφή, η λειτουργία τους καθίσταται εμφανής όταν η μοτοσυκλέτα είναι πλαγιασμένη και ο αναβάτης έχει βγάλει γόνατο προς την εσωτερική.

Aprilia rear wings patent

Τότε το εσωτερικό πόδι δημιουργεί ένα κενό από το οποίο διέρχεται ροή αέρα και κατευθύνεται προς τη μέσα πλευρά του φτερού δημιουργώντας δύναμη προς τα κάτω. Από την άλλη πλευρά της μοτοσυκλέτας, το πόδι του αναβάτη παραμένει σε επαφή με το φέρινγκ, έτσι δεν δημιουργείται ροή προς το φτερό.

Aprilia rear wings patent

Η επίδρασή τους στη μοτοσυκλέτα όταν κινείται στην ευθεία είναι μικρότερη, έχουν όμως θετικό αντίκτυπο καθώς ομαλοποιούν τη ροπή του αέρα που περνά γύρω από το σώμα του αναβάτη και κατά συνέπεια, έστω και για λίγο, συμβάλλουν σε καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.

Aprilia rear wings patent

Όπως ισχύει πάντα με τις πατέντες, πρωταρχικός τους σκοπός είναι η κατοχύρωση μιας τεχνολογίας που δεν έχουν οι άλλοι, ωστόσο τίποτε δεν εγγυάται πως αύριο θα βρίσκεται στις μοτοσυκλέτες της εταιρείας.

Στην ουσία αυτή η τεχνολογία έχει ως προφανέστατο προορισμό την πίστα. Καθώς εδώ η Aprilia μιλά για μοτοσυκλέτες δρόμου, η προφανής δεξαμενή των μοντέλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με ρεαλιστικό όφελος αυτά τα φτερά είναι μικρή και έχει ένα κοινό γνώρισμα, το RS στο όνομα. Η δε τοποθέτησή τους στις βάσεις των μαρσπιέ συνεπιβάτη επικεντρώνει ακόμη περισσότερο την ευχρηστία τους σε πολύ εξειδικευμένες χρήσεις.