Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Πέθανε ο Luigi Termignoni, ιδρυτής της ομώνυμης μάρκας εξατμίσεων

Σε ηλικία 75 ετών…

Ο Luigi Termignoni, άφησε χθες το βράδυ την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών.

Στα 25 του χρόνια, το 1969, είχε κιόλας ξεκινήσει την δική του εταιρεία, ένα συνεργείο Ducati, Kawasaki και Honda που πωλούσε και μοτοσυκλέτες. Πνεύμα ανήσυχο, μπλέχτηκε γρήγορα στα γρανάζια της εποχής που συνάμα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, έκρυβε όμως και μεγάλες ευκαιρίες. Ο Termignoni ξεχώρισε γρήγορα ως βελτιωτής μοτοσυκλετών για τους αγώνες και απέκτησε φήμη ως κατασκευαστής εξατμίσεων ειδικά για αυτή την χρήση. Πολύ γρήγορα, το 1971, επενδύει στην εταιρεία του προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχε ξεκινήσει ήδη την περιορισμένη παραγωγή εξατμίσεων ενώ ταυτόχρονα γίνεται τεχνικός διευθυντής στην Bimota που στηρίζει επάνω του την επίβλεψη των μηχανικών της. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας πειραματίζεται όχι μόνο με υλικά, όπως το αλουμίνιο, αλλά και με τελείως διαφορετικό πεδίο από πριν που απαιτεί άλλη προσέγγιση, καθώς κατασκευάζει εξατμίσεις για αγωνιστική χρήση στο Dakar!

Την επόμενη δεκαετία η σχέση του με την Ducati συσφίγγει, μία σχέση που κρατά ως τώρα, χωρίς όμως να χαλάσει -τότε- την επαφή του με τους υπόλοιπους κατασκευαστές, όπως η Honda. Την ίδια εποχή η ενασχόληση με αγωνιστικά τμήματα της Honda μεγαλώνει και αρκετά αργότερα θα έρθει και η πρώτη επιτυχία με την RC30.

Από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας η Termignoni προμηθεύει ομάδες σε μεγάλα παγκόσμια πρωταθλήματα, ασφάλτινα και χωμάτινα, και για πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές!

Μέχρι και το 2015, ο Luigi πιστωνόταν κάθε επιτυχία της εταιρείας του, καθώς εκείνη την χρονιά παρέδωσε την σκυτάλη σε ένα γκρουπ επενδυτών κομμάτι του οποίου είναι και οι ιδιοκτήτες της Ducati, αλλά και το Πανεπιστήμιο της Bologna.

Ο υιός Termignoni ξεκίνησε νέα εταιρεία εξατμίσεων μετά την εξαγορά, την SC Project που -κατά δήλωσή του- έχει ακόμη βήματα να κάνει για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο…

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του…