Piaggio Group - Νέο εργοστάσιο στην Ινδονησία

Το όγδοο εργοστάσιο του Group σε παγκόσμια κλίμακα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/11/2022

Στις 23/11/2022, το Piaggio Group εγκαινίασε ένα νέο εργοστάσιο στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, σε μια κραταιά αγορά δικύκλων που έχει μεγάλη μεγάλη σημασία για όλους τους κατασκευαστές scooter και μοτοσυκλετών.

Το νέο εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Cikarang της Δυτικής Ιάβας, ενώ έχει έκταση 55.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

O CEO του Piaggio Group, Roberto Colaninno δήλωσε μεταξύ άλλων πως “οι πωλήσεις του Piaggio Group στην αγορά της Ινδονησίας αυξήθηκαν κατά 61% το 2021, και η πρόβλεψη μας λέει πως θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και στο κοντινό μέλλον”.

Και πώς να μην έχει επεκτατικές βλέψεις το Piaggio Group -και κάθε άλλος κατασκευαστής δικύκλων- στην Ινδονησία; Όταν στην Ελλάδα κάνουμε γιορτή επειδή το 2022 πλησιάζουμε τις 50.000 ταξινομήσεις, στην Ινδονησία οι ταξινομήσεις φτάνουν περίπου τα… 5 εκατομμύρια δίκυκλα κάθε χρόνο, σε μια αντίστοιχα πολυπληθή χώρα 276 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ινδονησία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά μηχανοκίνητων δικύκλων του κόσμου, μετά από την Ινδία και την Κίνα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση των ταξινομήσεων στα 6 εκατομμύρια σε ετήσια βάση στα επόμενα τρία χρόνια!

Με το νέο εργοστάσιο στην Τζακάρτα, το Piaggio Group έχει πλέον οκτώ κατασκευαστικές εγκαταστάσεις στον κόσμο: τρία εργοστάσια στην Ιταλία (στην Pontedera όπου παράγονται οι Vespa, στο Noale και το Scorze που παράγονται οι Aprilia, στο Mandello del Lario, το σπίτι των Moto Guzzi από το 1921, ένα ακόμα στην Ινδία, ένα στο Βιετνάμ, ένα στην Κίνα και ένα στη Βοστόνη, το κέντρο του Piaggio Fast Forward με τις ρομποτικές βαλίτσες Gita & Gitamini.

Όσον αφορά στις πωλήσεις, το Piaggio Group έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, με 4.000+ σημεία πωλήσεων και 800 Motoplex μαγαζιά. Στην Ινδονησία διαθέτει 50 αποκλειστικούς dealer συμπεριλαμβανομένων και των 7 Motoplex μαγαζιών σε διάφορες πόλεις, προσφέροντας scooter και μοτοσυκλέτες των Aprilia, Moto Guzzi, Vespa και Piaggio.

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες