Piaggio Group - Νέο εργοστάσιο στην Ινδονησία

Το όγδοο εργοστάσιο του Group σε παγκόσμια κλίμακα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/11/2022

Στις 23/11/2022, το Piaggio Group εγκαινίασε ένα νέο εργοστάσιο στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, σε μια κραταιά αγορά δικύκλων που έχει μεγάλη μεγάλη σημασία για όλους τους κατασκευαστές scooter και μοτοσυκλετών.

Το νέο εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Cikarang της Δυτικής Ιάβας, ενώ έχει έκταση 55.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

O CEO του Piaggio Group, Roberto Colaninno δήλωσε μεταξύ άλλων πως “οι πωλήσεις του Piaggio Group στην αγορά της Ινδονησίας αυξήθηκαν κατά 61% το 2021, και η πρόβλεψη μας λέει πως θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και στο κοντινό μέλλον”.

Και πώς να μην έχει επεκτατικές βλέψεις το Piaggio Group -και κάθε άλλος κατασκευαστής δικύκλων- στην Ινδονησία; Όταν στην Ελλάδα κάνουμε γιορτή επειδή το 2022 πλησιάζουμε τις 50.000 ταξινομήσεις, στην Ινδονησία οι ταξινομήσεις φτάνουν περίπου τα… 5 εκατομμύρια δίκυκλα κάθε χρόνο, σε μια αντίστοιχα πολυπληθή χώρα 276 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ινδονησία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά μηχανοκίνητων δικύκλων του κόσμου, μετά από την Ινδία και την Κίνα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση των ταξινομήσεων στα 6 εκατομμύρια σε ετήσια βάση στα επόμενα τρία χρόνια!

Με το νέο εργοστάσιο στην Τζακάρτα, το Piaggio Group έχει πλέον οκτώ κατασκευαστικές εγκαταστάσεις στον κόσμο: τρία εργοστάσια στην Ιταλία (στην Pontedera όπου παράγονται οι Vespa, στο Noale και το Scorze που παράγονται οι Aprilia, στο Mandello del Lario, το σπίτι των Moto Guzzi από το 1921, ένα ακόμα στην Ινδία, ένα στο Βιετνάμ, ένα στην Κίνα και ένα στη Βοστόνη, το κέντρο του Piaggio Fast Forward με τις ρομποτικές βαλίτσες Gita & Gitamini.

Όσον αφορά στις πωλήσεις, το Piaggio Group έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, με 4.000+ σημεία πωλήσεων και 800 Motoplex μαγαζιά. Στην Ινδονησία διαθέτει 50 αποκλειστικούς dealer συμπεριλαμβανομένων και των 7 Motoplex μαγαζιών σε διάφορες πόλεις, προσφέροντας scooter και μοτοσυκλέτες των Aprilia, Moto Guzzi, Vespa και Piaggio.

MUVUS-CFMOTO: Στηρίζει τα ορεινά περάσματα (Πάσα) και την επίσημη αναγνώρισή τους

Χορηγία και άμεση υποστήριξη της προσπάθειας ανάδειξής τους από την ελληνική αντιπροσωπεία
MUVUS
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/9/2026

Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία της MOTOE για την επίσημη αναγνώριση ορεινών περασμάτων στην ελληνική επικράτεια ως Μοτοσυκλετιστικών Πάσων ανακοίνωσε η MUVUS, η οποία θα προβεί σε μια σειρά από ενέργειες που θα τα κάνουν πιο γνωστά στο κοινό και πιο φιλικά σε όσους θέλουν να τα επισκεφτούν, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του μοτοσυκλετιστικού τουρισμού στην Ελλάδα και του μοτοσυκλετισμού γενικότερα.

Σας είχαμε ενημερώσει πως ο Δήμος Σουλίου πριν από τέσσερεις περίπου μήνες επισημοποίησε στο Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μοτοσυκλετιστικών Πάσων και Διαδρομών τρία ορεινά περάσματα (πάσα):

-Πάσο Πλακωτής (Plakoti Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Πολύδροσο – Βροσίνα, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων,
-Πάσο Παραμυθιάς (Paramythia Pass): Διαδρομή Νεράιδα – Παραμυθιά – Γλυκή, επί της Εθνικής Οδού 19,
-Πάσο Σουλίου (Souli Pass): Διαδρομή Γλυκή – Σούλι (Κάστρο Κιάφας), επί της Επαρχιακής Οδού.

Τώρα έρχεται η MUVUS να ανακοινώσει την οικονομική της στήριξη ως χορηγός αυτών των Πάσων και να πραγματοποιήσει μια σειρά από παρεμβάσεις στις προτεινόμενες διαδρομές. Οι εν λόγω παρεμβάσεις που γίνονται με την σύμφωνη γνώμη και άδεια του δήμου Σουλίου θα διευκολύνουν όσους θέλουν να επισκεφτούν τα ορεινά περάσματα (ή Μοτοσυκλετιστικά Πάσα όπως τα ονομάζουν και θυμίζουν περισσότερο τα διάσημα ορεινά περάσματα της Ιταλίας) προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών:

Η αντιπροσωπεία της CFMOTO (αλλά και των Royal Enfield, Norton και TVS) θα αναλάβει την τοποθέτηση πινακίδων αρχής και τέλους κάθε διαδρομής, καθώς και ενημερωτικών πινακίδων με στοιχεία για το ορεινό πέρασμα και τα σημεία ενδιαφέροντος, με τη MUVUS να έχει αναλάβει το 80-90% της σχετικής χρηματοδότησης. Στα εν λόγω περάσματα θα δημιουργηθούν επίσης περίπτερα θέασης (κιόσκια), ενημέρωσης και ανάπαυσης των επισκεπτών, από ένα σε κάθε διαδρομή.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τάσος Βαφειάδης, συντονιστής το εθνικού συστήματος αναγνώρισης μοτοσυκλετιστικών πάσων και διαδρομών, μέχρι σήμερα υπάρχουν συνολικά 28 θεσμικά αναγνωρισμένα πάσα. Οι πινακίδες για τα περάσματα του δήμου Σουλίου είναι έτοιμες και μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια των περασμάτων. 

Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια ακολούθησε και ο δήμος Κόνιτσας εντάσσοντας άλλα έξι περάσματα στο πρόγραμμα αυτό, για να έρθει αργότερα και ο Δήμος Ξάνθης να το εμπλουτίσει με άλλα τέσσερα.

Ο κ. Βαφειάδης, συμβάλλει με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει μέσα από την εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού περιπέτειας που διατηρεί (Compass Outdoor Adventures), στην αναγνώριση των διαδρομών που πληρούν τις προδιαγραφές ως Μοτοσυκλετιστικών Πάσων από την ΜΟΤΟΕ που τα χαρακτηρίζει επίσημα ως Ελληνικά Πάσα και Μοτοσυκλετιστικές διαδρομές σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας. Οι εν λόγω διαδρομές δεν προορίζονται αποκλειστικά για χρήση από μοτοσυκλετιστές, ενώ δεν δημιουργείται κανένα αποκλειστικό δικαίωμα υπέρ των μοτοσυκλετιστών έναντι των οδηγών λοιπών οχημάτων, κάτι που αναφέρεται ρητά στην ιστοσελίδα της ΜΟΤΟΕ.

Το Εθνικό Σύστημα δημιουργήθηκε από την ΑΜΚΕ LIFE RESTART, η οποία ανέπτυξε την αρχιτεκτονική, τη μεθοδολογία, τα πρότυπα και το πλαίσιο λειτουργίας του. Η ΜΟΤ.Ο.Ε. έχει αναλάβει τη διαχείριση και την εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο, με την ομοσπονδία να μην παίζει κανένα ρόλο στην ανάληψη των χορηγιών από τις ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που γίνεται κατόπιν συμφωνίας των ίδιων των εταιρειών με τους δήμους. Για ολόκληρη τη διαδικασία γίνεται προσπάθεια πλήρους διαφάνειας για την ανάθεση των έργων με τα δημοτικά συμβούλια να είναι εκείνα που αποφασίζουν και τις αποφάσεις να αναρτώνται στη “Διαυγεια”.

Στην ανακοίνωσή της η MUVUS αναφέρει ότι τα τρία πάσα του δήμου Σουλίου αποτελούν μόνο την αρχή για την οικονομική στήριξη και προβολή τους που θέλει να προσφέρει η ίδια. Είναι μέρος ενός φιλόδοξου σχεδιασμού που δεν περιορίζεται στον Δήμο Σουλίου. Ήδη προγραμματίζονται 12 νέα περάσματα στην περιοχή του Καρπενησίου και πέντε (5) στην Ξάνθη, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου που θα αναδεικνύει τις διαφορετικές γεωγραφικές, φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της χώρας μέσα από τον τουρισμό με μοτοσυκλέτα.

Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών με δήμους αποτελεί σύμφωνα με τη CFMOTO-MUVUS ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός οργανωμένου πλαισίου γύρω από τις μοτοσυκλετιστικές διαδρομές της χώρας και την ανάδειξή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Η CFMOTO αναφέρει ότι η αναγνώρισεη των ορεινών περασμάτων ταιριάζει με τη δική της φιλοσοφία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξερεύνηση, την ελευθερία και την αναζήτηση νέων εμπειριών. Παράλληλα, δεν βλέπει τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη δράση μόνο ως μια χορηγική συνεργασία, αλλά σαν επένδυση στη μοτοσυκλετιστική κοινότητα, μέσα στην οποία άλλωστε δραστηριοποιείται, την ταξιδιωτική εμπειρία με μοτοσυκλέτα και την ανάπτυξη του μοτοσυκλετιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.