Piaggio Group - Νίκη ενάντια στα κινέζικα αντίγραφα, με κατοχύρωση του design της Vespa

Οι Ιταλοί δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του EUIPO
Vespa wins in court
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/12/2023

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση υπέρ του Piaggio Group, όσον αφορά στο σχήμα και το design της Vespa, ώστε να μην μπορεί άλλη εταιρεία να κυκλοφορήσει αντίστοιχο scooter στις χώρες της Ένωσης.

Η ιστορία ξεκινά το 2013, όταν η Piaggio υπέβαλε αίτηση καταχώρισης του εμπορικού σήματος της ΕΕ στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUIPO για το τρισδιάστατο σχέδιο της Vespa. Το σήμα αυτό καταχωρήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014 για τις κατηγορίες προϊόντων "σκούτερ" και "μικρά μοντέλα σκούτερ". Κατόπιν όμως, η κινέζικη εταιρεία Zhejiang Zhongneng Industry Group Co. Ltd, υπέβαλε αίτηση στο EUIPO για την ακύρωση του εν λόγω σήματος, ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει τα δικά της scooter που είχαν παρόμοιο design. Και σε μια απόφαση-σοκ, στις 25 Οκτωβρίου 2021, το EUIPO έκανε δεκτό το αίτημα των Κινέζων, λόγω της... έλλειψης αποδείξεων για τον μοναδικό χαρακτήρα του σήματος που αντιπροσώπευε η Vespa! Στη συνέχεια, το Piaggio Group άσκησε έφεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της τελευταίας αυτής απόφασης του EUIPO.

Για να υποστηρίξει την έφεση της αυτή, το Piaggio Group υπέβαλλε στο EUIPO διάφορα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως δημοσκοπήσεις, στοιχεία για τον όγκο των πωλήσεων καθώς και την παρουσία της Vespa στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, τη χρήση των Vespa σε παγκοσμίου φήμης ταινίες όπως η ταινία "Roman Holiday" ή την παρουσία λεσχών Vespa σε πολλά κράτη μέλη. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν, σύμφωνα με το Piaggio Group, τον εμβληματικό χαρακτήρα της Vespa και την καθολική αναγνωρισιμότητά της σε ολόκληρη την Ένωση.

Κατόπιν εξέτασης των στοιχείων που προσκόμισε το Piaggio Group, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τους Ιταλούς, και απεφάνθη πως: “ακυρώνοντας την καταχώριση του εμπορικού σήματος, η EUIPO διέπραξε σφάλμα κατά την αξιολόγηση των στοιχείων της υπόθεσης.”

Έτσι, πλέον και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατοχυρώνεται το σχήμα της Vespa στην E.E., εμποδίζοντας την αντιγραφή της από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες