Πήραν φωτιά τα MotoE στη Jerez

Στην κυριολεξία κάηκαν!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/3/2019

Ήταν μάλλον θέμα χρόνου να συμβεί, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά στο box που ήταν παρκαρισμένες όλες οι μοτοσυκλέτες της MotoE στην πίστα της Jerez. Σύμφωνα με το Crash.net που μίλησε με εκπρόσωπο της Energica (της εταιρείας που κατασκευάζει τις μοτοσυκλέτες του πρωταθλήματος MotoE) αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες για να μάθουν την αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και έχει καταστρέψει τις περισσότερες μοτοσυκλέτες του πρωταθλήματος, καθώς ήταν κοινό για όλες τις ομάδες. Με όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις φωτιές σε ηλεκτρικά οχήματα, το πιθανότερο είναι η φωτιά να προκλήθηκε κατά την διάρκεια φόρτισης των μπαταριών, όπου προκλήθηκε υπερθέρμανση. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός της έκτασης που πήρε η φωτιά, αφού αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στα πιτς, μάλλον θα κατάφερναν να την περιορίσουν. Οι φωτιές ηλεκτρικής φύσεων βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να κατασβησθούν, καθώς αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα μέταλλα και τα πλαστικά, ενώ ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τους πυροσβέστες είναι πολύ μεγάλος. Θυμίζουμε πως το πρωτάθλημα της MotoE θα ξεκινούσε από την Jerez τον Μάιο, όμως όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι αμφίβολο αν η Energica έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τόσες πολλές μοτοσυκλέτες μέσα σε ένα μήνα για να αντικατασταθούν οι καμένες. Προς το παρόν, ολόκληρο το πρωτάθλημα της MotoE βρίσκεται στον αέρα… σε μορφή καπνού… στην κυριολεξία!   

Πάνω από 1.400 χιλιόμετρα σε 24 ώρες στο χώμα με Ducati Desmo450 EDS για ένα νέο ρεκόρ Guinness!

Το επίτευγμα κατάφεραν οι Ιταλοί Silvio Sabba και Valerio Boni
desmo
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/10/2026

Η μεγαλύτερη απόσταση που καλύφθηκε με μοτοσυκλέτα off-road σε 24 ώρες είναι πλέον 1.448 χιλιόμετρα και επιτεύχθηκε από τους Silvio Sabba και Valerio Boni στο Rodano, στο Μιλάνο της Ιταλίας, στις 2 Οκτωβρίου 2026.

Ο Silvio και ο Valerio οδήγησαν εναλλάξ την Ducati Desmo450 EDS για 24 ώρες σερί. Το δίδυμο ολοκλήρωσε συνολικά 1.588 γύρους μιας χωμάτινης διαδρομής. Αυτό σημαίνει πως οι δύο αναβάτες κάλυψαν μια απόσταση 1.448 χιλιομέτρων με τη μοτοσυκλέτα να βρίσκεται στην εργοστασιακή της μορφή! Έτσι οι δυο τους κατέκτησαν ένα ακόμη ρεκόρ Guinness, αφού πέρυσι κατάφεραν κάτι παρόμοιο με Ducati Scrambler.

Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε την 1η και 2η Οκτωβρίου 2026 στο Rodano, λίγο έξω από το Μιλάνο. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα δεν ήταν ειδικά προετοιμασμένη και μάλιστα δεν υπήρχε εφεδρική σε περίπτωση βλάβης, ενώ δεν υπήρχαν ούτε προβολείς για να βοηθήσουν τους αναβάτες στην οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Desmo450

Οι κανόνες του Guinness World Records (για το ρεκόρ στην κατηγορία team motocross distance) επέτρεπαν στους αναβάτες να χρησιμοποιήσουν δύο μοτοσυκλέτες, μία ο καθένας, όμως ο Sabba και ο Boni επέλεξαν να μοιραστούν μία Desmo450 EDS, διατηρώντας τη στην εργοστασιακή της μορφή. Αρνήθηκαν μάλιστα να τοποθετήσουν έξτρα προβολείς και βασίστηκαν στα εργοστασιακά φώτα της μοτοσυκλέτας.

Η Ducati Desmo450 EDS δούλεψε 24 ώρες σερί χωρίς καμία βλάβη και εκτός του ανεφοδιασμού καυσίμου, έγινε μόλις μία παύση για αλλαγή λαδιού, φίλτρων και μία γενική επιθεώρηση, με την ομάδα να ολοκληρώνει την συντήρηση σε λιγότερο από 17 λεπτά!

Πρόκειται για δύο "συνήθεις υπόπτους" όταν μιλάμε για ρεκόρ Guinness, με τον Boni να συνδέεται με διάφορα γνωστά ρεκόρ με δίτροχα - λ.χ. με Vespa 50 και με SEAT MO 125 - ενώ ο Sabba έχει επίσης παρουσία στο βιβλίο των ρεκόρ αν και με πιο διαφοροποιημένη θεματολογία.