Polaris: οικονομικά αποτελέσματα 2022 - 15% άνοδος πωλήσεων σε σχέση με το 2021

Και ακόμα μεγαλύτερη άνοδος στο τέταρτο τρίμηνο του έτους
Polaris οικονομικά αποτελέσματα 2022
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/2/2023

Παρά τις δυσκολίες που παρουσίασε το 2022 για όλους τους κατασκευαστές με τις γνωστές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η Polaris σημείωσε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, με τις πωλήσεις της να παρουσιάζουν άνοδο 15%, για ένα σύνολο 8.589 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α..

Μάλιστα το τέταρτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο 21% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, με πωλήσεις 2,404 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αντίστοιχα, το προσαρμοσμένο περιθώριο μεικτού κέρδους του 2022 παρουσίασε άνοδο 22,8%, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ανέβηκε κι άλλο, στο 23,8%.

Άνοδο 12,5% παρουσίασε το 2022 και το προσαρμοσμένο EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation, and Amortization), δηλαδή τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων, άνοδο που αυξήθηκε στο 14% για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τέλος άνοδο 15% είχαμε και στο EPS (Earnings per share ή κέρδη ανά μετοχή), που κυμάνθηκε στα 10,40 αμερικάνικα δολάρια ανά μετοχή, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το EPS αυξήθηκε θεαματικά κατά 57%!

Σημειώστε πως τα παραπάνω αποτελέσματα είναι συγκεντρωτικά και αφορούν σε όλα τα προϊόντα και τους τομείς της Polaris, δηλαδή στα Off-Road οχήματα της εταιρείας (ATV & SSV), στην Indian, στον τομέα θαλάσσης (marine) και στα snowmobiles.

Ετικέτες

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες