Project Talos - by Alex’s Works

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/4/2015

   Ως σπουδαστής μηχανολογίας στα τελειώματα της σχολής, ήρθε η ώρα να διαλέξω θέμα για πτυχιακή εργασία… Η πτυχιακή που επέλεξα αφορά στην εξ ολοκλήρου κατασκευή μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας μικρού κυβισμού με κάποια "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά. Στη μοτοσυκλέτα μου έδωσα το όνομα "Talos".

 

   Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα track day bike βασισμένο στο δίχρονο κινητήρα του Yamaha TZR 250 3MA, αυτό με τους ανεστραμμένους κυλίνδρους! Το project Talos χαρακτηρίζεται frameless  καθώς η μόνη σύνδεση του μπροστά συστήματος -τροχού ανάρτησης κλπ- με το πίσω, γίνεται μέσω των κάρτερ του κινητήρα, με πολλά οφέλη, όπως η ακαμψία, το βάρος και η αεροδυναμική!

   Το μπροστινό σύστημα είναι τύπου Ηossack  -ή αλλιώς double wishbone ή duolever- και είναι παρόμοιο με το σύστημα που χρησιμοποίησε ο Jοhn Britten στο Britten V1000 με τη διαφορά όμως ότι το πιρούνι δεν συμπιέζει άμεσα το αμορτισέρ αλλά μέσω μοχλικού, κάτι που μου δίνει τη δυνατότητα να παίξω ανάμεσα σε μια απλή συμπίεση ή σε προοδευτική σκληρότητα ανάλογα με την σχέση μοχλισμού! Επίσης έχω την δυνατότητα να ρυθμίσω την γωνία κάστερ από 21 μέχρι 24 μοίρες. Το αμορτισέρ προέρχεται από παπί της Υamaha και είναι ρυθμιζόμενο μόνο ως προς τη προφόρτιση αλλά στο μέλλον θα αντικατασταθεί από κάτι καλύτερο.

   Στην πίσω ανάρτηση υπάρχει μια full floater στήριξη του αμορτισέρ και η συμπίεσή του γίνεται επίσης μέσω μοχλισμού προοδευτικής σκληρότητας. Το πίσω αμορτισέρ είναι από Yamaha FZR 1000 και είναι της WP, πλήρως ρυθμιζόμενο.

Και στα δύο αμορτισέρ πρόκειται να αντικατασταθούν τα ελατήρια με πιο μαλακά.

   Τα επιμέρους τμήματα της μοτοσυκλέτας είναι κατασκευασμένα από ατσάλινο σωλήνα Mannesmann ενώ όπου ήταν δυνατό έχω χρησιμοποιήσει αλουμίνιο (όπως υποπλαίσιο και μέρη της μπροστινής ανάρτησης). Oι ζάντες προέρχονται από FZR 400 η μπροστά και TDM 900 η πίσω. Θα ήθελα πολύ και ένα αλουμινένιο ψαλίδι αλλά τα μέσα που έχω δεν μου το επιτρέπουν. Tο φέρινγκ, τα φτερά, το ντεπόζιτο, το φιλτροκούτι και τα ram air είναι δικού μου σχεδιασμού και όταν ολοκληρωθούν θα είναι κατασκευασμένα από fiberglass και carbon..

   Συνολικά μέχρι στιγμής το βάρος της ανέρχεται στα 95 κιλά και υπολογίζω πως θα φτάσει τα 105 κιλά στεγνό! To μεταξόνιο βρίσκεται στα 1300mm. Αν όλα παν' καλά μέχρι το καλοκαίρι θα την έχω ολοκληρώσει και έπειτα σειρά έχουν οι δοκιμές στην πίστα! Θα σας κρατάω ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.

 

Αλέξανδρος Μαΐδης – Alex’s Works

 

To project Τalos έχει "υιοθετηθεί" από το ΜΟΤΟ – με στόχο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για την ολοκλήρωσή του.

 

 

Ετικέτες

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες