Προς ολοκλήρωση η νέα πίστα της Ισπανίας στη Σεβίλλη
Εγκαίνια τον Σεπτέμβρη για την 3η μεγαλύτερη πίστα της χώρας
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
23/8/2024
Η τρίτη μεγαλύτερη πίστα της Ισπανίας μετά από εκείνες της Καταλονίας και της Αραγωνίας οδεύει προς την ολοκλήρωσή της στην Ανδαλουσία.
Η Ισπανία έχει κάνει εθνικό προϊόν τους αγωνιζόμενους που εξάγει σε όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα των δύο και τεσσάρων τροχών και σε αυτό, εκτός από το ταλέντο, μάλλον παίζουν ρόλο και οι 17 μεγάλες και οι αναρίθμητες μικρότερες πίστες που έχει στο έδαφός της.
Σε αυτές έρχεται να προστεθεί σύντομα μία ακόμη, αυτή τη φορά στα νοτιοδυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη, στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, ένα project που έχει χαρακτηριστεί φιλόδοξο από τα ισπανικά μέσα.
Η νέα πίστα απέχει χρονικά μόλις πέντε λεπτά με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Σεβίλλης και 15 λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ τα 4.230 μέτρα του συνολικού της μήκους τh φέρνουν στην τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων της χώρας.
Οι εργασίες για την κατασκευή της πίστας ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023 έπειτα από μόλις δύο χρόνια γραφειοκρατικών καθυστερήσεων χάρη στην επιμονή των Nono και David Garcia (πατέρας και γιος), στους οποίους "τυγχάνει" να ανήκουν οι πίστες της Αλμερίας και την Ανδαλουσίας. Λίγο μετά από έναν χρόνο οι εργασίες φτάνουν στο τέλος τους.
Η πίστα με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χάραξη έχει 16 συνολικά στροφές, με τις 10 να είναι δεξιές, και το μήκος της ευθείας όπου γίνεται η εκκίνηση και ο τερματισμός να βρίσκεται στα 822 μέτρα, ενώ το πλάτος της βρίσκεται σταθερά στα 10-12 μέτρα, κάτι που την κάνει κατάλληλη για μοτοσυκλέτες αλλά και αυτοκίνητα.
Η πίστα έχει παράλληλα τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή αγώνων και trackday με paddock 30.000 τ.μ., 35 γκαράζ των 100 τ.μ. έκαστο, εστιατόριο 340 τ.μ., δημοσιογραφικά 240 τ.μ., νοσοκομείο και διοικητικά γραφεία, όπως και τριώροφο πύργο ελέγχου.
Αυτή θα είναι η έβδομη ενεργή πίστα της Ανδαλουσίας και η διοργάνωση αγώνων και events που θα φιλοξενήσει στο μέλλον θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία, ενώ ανάγει την περιοχή σε έναν ακόμη πιο δημοφιλή "τουριστικό" προορισμό για τους λάτρεις των trackdays.
Η πίστα θα εγκαινιαστεί στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ στα μέσα του μήνα θα φιλοξενήσει και το πρώτα trackdays για μοτοσυκλέτα με το κόστος να βρίσκεται στα 170 ευρώ για το καθένα -χωρίς την ασφάλιση.
Απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θέλει ΚΤΕΟ παντού από τα 50 κ.εκ. και άνω
Από τον
Κώστα Γκαζή
15/1/2026
Σκληρή απάντηση δίνει η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας FEMA στον ισχυρισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως οι περιοδικοί έλεγχοι σε ΚΤΕΟ έχουν πλεονεκτήματα για την οδική ασφάλεια. “Ψευδής δήλωση” αναφέρει η FEMA (σσ. που μας βρίσκει 100% σύμφωνους σε σχέση με τον τρόπο που “ελέγχονται” οι μοτοσυκλέτες στην Ελλάδα) και συνεχίζει παραθέτοντας και τεκμηριώνοντας την άποψή της με στοιχεία που δείχνουν πως τα όποια τεχνικά προβλήματα αποτελούν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό στις αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων.
Η FEMA αναφέρει τα εξής: "Ο εισηγητής Jens Gieseke προχωρά σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις μετά την εσφαλμένη δήλωση που αναπαράγεται στο προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτικούς ελέγχους μοτοσυκλετών άνω των 126 κ.εκ. σε ΚΤΕΟ για όλα τα κράτη της Ε.Ε., υποστηρίζοντας πως τα ΚΤΕΟ πρέπει να είναι υποχρεωτικά για όλες τις μοτοσυκλέτες από 50 κ.εκ. και πάνω!
Τους τελευταίους μήνες, οι ομάδες υπεράσπισης των Ευρωπαίων μοτοσυκλετιστών έχουν υποβάλει επίσημα έγγραφα θέσης και τεχνικές εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα έγγραφα αυτά υπογραμμίζουν ένα συνεπές εύρημα σε μελέτες της ΕΕ και σε εθνικές μελέτες: τα τεχνικά ελαττώματα προκαλούν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες.
Μελέτες μεγάλης κλίμακας για τα αίτια των ατυχημάτων διαπιστώνουν με συνέπεια ότι οι μηχανικές βλάβες (που είναι πιθανό να εντοπιστούν μέσω των ΚΤΕΟ) ευθύνονται μόνο για ένα μικρό ποσοστό των ατυχημάτων με μοτοσικλέτες. Η μελέτη MAIDS απέδωσε την κύρια αιτία σε τεχνικές βλάβες μόνο στο 0,7% των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες. Ομοίως, η βάση δεδομένων GIDAS εντόπισε τέτοιες βλάβες στο 3% των περιπτώσεων, και τα στοιχεία της NTSB/MCCS από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την τάση. Ακόμη και όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, αυτά συχνά εντοπίζονται μετά το ατύχημα και δεν αποτελούν αποδεδειγμένους αιτιολογικούς παράγοντες. Αντίθετα, ανθρώπινοι παράγοντες όπως η συμπεριφορά του αναβάτη, η αδυναμία των άλλων χρηστών του δρόμου να εντοπίσουν τις μοτοσυκλέτες και τα προβλήματα ορατότητας ευθύνονται για έως και το 87% των ατυχημάτων που αφορούν μηχανοκίνητα δίκυκλα.
Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία, το πρώτο διάγραμμα (πάνω) απεικονίζει τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα με μοτοσυκλέτες στην ΕΕ ανά κράτος μέλος, με την κατάσταση σχετικά με τα ΚΤΕΟ να αναγράφεται για κάθε κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν ΚΤΕΟ για μοτοσυκλέτες επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα. Από αυτό, μπορεί να διαπιστωθεί σαφώς ότι το ΚΤΕΟ έχει ελάχιστη έως μηδενική επίδραση στους συνολικούς θανάτους. Δύο από τις τρεις χώρες με τους λιγότερους θανάτους δεν διαθέτουν υποχρεωτικό ΚΤΕΟ.
Το δεύτερο διάγραμμα παρουσιάζει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Αντί να αντιτίθενται στις προσπάθειες για την ασφάλεια, η FEMA και η FIM συνεχίζουν να προωθούν στοχευμένα, τεκμηριωμένα μέτρα που πραγματικά σώζουν ζωές, όπως εστιασμένες επιθεωρήσεις μόνο σε περιοχές όπου τα εθνικά στοιχεία δείχνουν κίνδυνο, βελτιωμένη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, καθώς και σχεδιασμό και συντήρηση υποδομών που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των μοτοσυκλετιστών.
Τονίζουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στον εποικοδομητικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Υποστηρίζουμε αποτελεσματικές πολιτικές οδικής ασφάλειας, αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει συμβολικά μέτρα που επιβαρύνουν τους μοτοσυκλετιστές χωρίς να βελτιώνουν τα αποτελέσματα στην ασφάλεια.
Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν ήδη αποτελεσματικές εθνικές εναλλακτικές λύσεις αντί των υποχρεωτικών επιθεωρήσεων, τις οποίες έχουν εφαρμόσει με επιτυχία πολλά κράτη μέλη. Μια υποχρεωτική προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ καταργεί την ευελιξία χωρίς να προσφέρει αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία στην οδική ασφάλεια.
Η υποχρεωτική ΚΤΕΟ σε επίπεδο ΕΕ για τις μοτοσυκλέτες θα επιβάρυνε με κόστος χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη και θα υπονόμευε την επικουρικότητα.
Η αρχή της επικουρικότητας ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της είναι να εξασφαλίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο εγγύτερο δυνατό επίπεδο προς τον πολίτη, και ότι διενεργούνται διαρκείς έλεγχοι ώστε να εξακριβώνεται ότι η δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι δικαιολογημένη δεδομένων των διαθέσιμων δυνατοτήτων σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, είναι η αρχή δυνάμει της οποίας η ΕΕ δεν αναλαμβάνει δράση (εκτός από τους τομείς που εμπίπτουν στην αποκλειστική της αρμοδιότητα), παρά μόνο εφόσον η δράση αυτή είναι πιο αποτελεσματική από την αντίστοιχη δράση σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να υποστηρίξουν μια ευέλικτη, τεκμηριωμένη προσέγγιση που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφασίζουν τον καλύτερο τρόπο βελτίωσης της ασφάλειας των μοτοσικλετών.”