Προς ολοκλήρωση η νέα πίστα της Ισπανίας στη Σεβίλλη

Εγκαίνια τον Σεπτέμβρη για την 3η μεγαλύτερη πίστα της χώρας
Νέα πίστα στη Σεβίλλη της Ισπανίας
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

23/8/2024

Η τρίτη μεγαλύτερη πίστα της Ισπανίας μετά από εκείνες της Καταλονίας και της Αραγωνίας οδεύει προς την ολοκλήρωσή της στην Ανδαλουσία.

Η Ισπανία έχει κάνει εθνικό προϊόν τους αγωνιζόμενους που εξάγει σε όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα των δύο και τεσσάρων τροχών και σε αυτό, εκτός από το ταλέντο, μάλλον παίζουν ρόλο και οι 17 μεγάλες και οι αναρίθμητες μικρότερες πίστες που έχει στο έδαφός της.

Σε αυτές έρχεται να προστεθεί σύντομα μία ακόμη, αυτή τη φορά στα νοτιοδυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη, στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, ένα project που έχει χαρακτηριστεί φιλόδοξο από τα ισπανικά μέσα.

Νέα πίστα στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Η νέα πίστα απέχει χρονικά μόλις πέντε λεπτά με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της Σεβίλλης και 15 λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ τα 4.230 μέτρα του συνολικού της μήκους τh φέρνουν στην τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων της χώρας.

Οι εργασίες για την κατασκευή της πίστας ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023 έπειτα από μόλις δύο χρόνια γραφειοκρατικών καθυστερήσεων χάρη στην επιμονή των Nono και David Garcia (πατέρας και γιος), στους οποίους "τυγχάνει" να ανήκουν οι πίστες της Αλμερίας και την Ανδαλουσίας. Λίγο μετά από έναν χρόνο οι εργασίες φτάνουν στο τέλος τους.

Η πίστα  με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χάραξη έχει 16 συνολικά στροφές, με τις 10 να είναι δεξιές, και το μήκος της ευθείας όπου γίνεται η εκκίνηση και ο τερματισμός να βρίσκεται στα 822 μέτρα, ενώ το πλάτος της βρίσκεται σταθερά στα 10-12 μέτρα, κάτι που την κάνει κατάλληλη για μοτοσυκλέτες αλλά και αυτοκίνητα.

Νέα πίστα στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Η πίστα έχει παράλληλα τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή αγώνων και trackday με paddock 30.000 τ.μ., 35 γκαράζ των 100 τ.μ. έκαστο, εστιατόριο 340 τ.μ., δημοσιογραφικά 240 τ.μ., νοσοκομείο και διοικητικά γραφεία, όπως και τριώροφο πύργο ελέγχου.

Αυτή θα είναι η έβδομη ενεργή πίστα της Ανδαλουσίας και η διοργάνωση αγώνων και events που θα φιλοξενήσει στο μέλλον θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία, ενώ ανάγει την περιοχή σε έναν ακόμη πιο δημοφιλή "τουριστικό" προορισμό για τους λάτρεις των trackdays.

Η πίστα θα εγκαινιαστεί στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ στα μέσα του μήνα θα φιλοξενήσει και το πρώτα trackdays για μοτοσυκλέτα με το κόστος να βρίσκεται στα 170 ευρώ για το καθένα -χωρίς την ασφάλιση.

Ιταλία: Νέο σύστημα διοδίων Free Flow καταργεί γκισέ και ουρές, φέρνει όμως βαριά πρόστιμα

Χρέωση μέσω κάμερας και πληρωμή μέσω εφαρμογής
italia diodia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Η ιδέα είναι απλή στη σύλληψή της: έχουμε ήδη κάμερες που μπορούν να διαβάσουν πινακίδες κυκλοφορίας, βάζουμε λοιπόν τέτοιες στη θέση των διοδίων και τους αναθέτουμε να καταγράφουν κάθε όχημα που περνά και να του χρεώνει αυτομάτως τα διόδια.

Το Free Flow είναι ένα σύστημα που εξετάζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προς αντικατάσταση των παραδοσιακών διοδίων και έχει το πλεονέκτημα πως δεν δημιουργεί ουρές όταν ο φόρτος του οδικού δικτύου είναι μεγάλος, επιτρέποντας αυτό που λέει το όνομά του: ελεύθερη ροή των οχημάτων.

Στην ιταλική εφαρμογή μάλιστα διατηρεί το σύστημα που ήδη ίσχυε, όπου το κόστος των διοδίων δεν είναι σταθερό αλλά υπολογίζεται βάσει των διανυθέντων χιλιομέτρων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, κάτι που προφανώς προϋποθέτει ανάλογες κάμερες σε κάθε είσοδο ώστε να προκύπτει το ακριβές αντίτιμο για κάθε όχημα.

Η παγίδα βρίσκεται στην πληρωμή, καθώς προσφέρονται δύο επιλογές. Ο οδηγός πληρώνει είτε ηλεκτρονικώς μέσω της συνοδευόμενης εφαρμογής για τηλέφωνα, ή πάει σε κάποιο σταθερό σημείο διοδίων για να πληρώσει στον υπάλληλο. Το σημείο-κλειδί είναι η προθεσμία, καθώς η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από τη διέλευση, αλλιώς καραδοκούν τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ως τα 344 ευρώ!

Όσον αφορά τα ασύρματα συστήματα όπως το Telepass, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και υπό το Free Flow, βγάζοντας μάλιστα από την εξίσωση το θέμα της πληρωμής, καθώς αυτή θα γίνεται όπως πριν αυτόματα μέσω του πομποδέκτη του οχήματος.

Πέραν των προφανών ωφελειών στο κυκλοφοριακό και τα παρελκόμενά του, όπως τα καυσαέρια οχημάτων που περιμένουν σταματημένα στο ρελαντί, η ανάγκη να παραμείνουν τα παραδοσιακά γκισέ σε κάποιες λωρίδες δεν μπορεί να εξαλειφθεί, καθώς κάπως θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. Επίσης θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όσους μπαίνουν καθημερινά ή έστω πολύ τακτικά σε δρόμους με διόδια, καθώς η έννοια “προθεσμία 15 ημερών” αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα με τις συνεχείς χρεώσεις.