Σε δημοπρασία το Honda CR72 του Jim Redman

Στο Spring Stafford Sale του οίκου Bonhams
Δημοπρασία του Honda RC72 του Jim Redman
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/3/2023

Σε δημοπρασία στις 22 Απριλίου από τον Οίκο Bonhams βγαίνει η αγωνιστική μοτοσυκλέτα του θρυλικού Jim Redman, μια τετράχρονη δικύλινδρη εν σειρά CR72 247 κ.εκ. του 1963, με δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες στον κύλινδρο, και ονομαστική απόδοση 41 hp / 12.500 rpm.

Ο Βρετανός Jim Redman είχε μεταναστεύσει με την οικογένεια του στη Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε) στην εφηβεία του. Ξεκίνησε τους αγώνες μοτοσυκλέτες με μια δικύλινδρη Triumph, πριν κερδίσει το Πρωτάθλημα Νότιας Αφρικής με μια AJS 7R και αναχωρήσει για την Ευρώπη.

Η μεγάλη ευκαιρία για τον Redman εμφανίστηκε το 1960, όταν η Honda τον προσέλαβε ως αντικαταστάτη του τραυματία Tom Phillis, με το ιαπωνικό εργοστάσιο να του προσφέρει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Μέχρι το 1966, όταν και αποσύρθηκε από τους αγώνες, ο Redman είχε σημειώσει 45 νίκες GP και είχε κερδίσει 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα για τη Honda, δυο στα 250 και τέσσερα στα 350 κυβικά εκατοστά.

CR72

Με ένα υπογεγραμμένο γράμμα, ο Redman αναφέρει πως αγωνίστηκε με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας στη δεκαετία του 1960, μαζί με τον ομόσταυλο του, Bruce Beale. Η μοτοσυκλέτα είχε αγωνιστεί τόσο στη Νότια Αφρική, όσο και στην Imatra (όπου ο Redman υπέγραψε στο ρεζερβουάρ), αλλά και στο Assen.

cr72

Η μοτοσυκλέτα έχει αναπαλαιωθεί, σε μια διαδικασία που διήρκησε… 30 χρόνια, ενώ κατόπιν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Jim Redman σε event κλασικών μοτοσυκλετών μεταξύ 2008-2014. Τόσο ο ιδιοκτήτης, όσο και ο Redman αναφέρουν πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμη για χρήση.

Ο οίκος Bonhams αναμένει να πουλήσει την CR72 σε τιμή ανάμεσα στις 136 και τις 170 χιλιάδες ευρώ.

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.