Σε δημοπρασία το Honda CR72 του Jim Redman

Στο Spring Stafford Sale του οίκου Bonhams
Δημοπρασία του Honda RC72 του Jim Redman
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/3/2023

Σε δημοπρασία στις 22 Απριλίου από τον Οίκο Bonhams βγαίνει η αγωνιστική μοτοσυκλέτα του θρυλικού Jim Redman, μια τετράχρονη δικύλινδρη εν σειρά CR72 247 κ.εκ. του 1963, με δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες στον κύλινδρο, και ονομαστική απόδοση 41 hp / 12.500 rpm.

Ο Βρετανός Jim Redman είχε μεταναστεύσει με την οικογένεια του στη Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε) στην εφηβεία του. Ξεκίνησε τους αγώνες μοτοσυκλέτες με μια δικύλινδρη Triumph, πριν κερδίσει το Πρωτάθλημα Νότιας Αφρικής με μια AJS 7R και αναχωρήσει για την Ευρώπη.

Η μεγάλη ευκαιρία για τον Redman εμφανίστηκε το 1960, όταν η Honda τον προσέλαβε ως αντικαταστάτη του τραυματία Tom Phillis, με το ιαπωνικό εργοστάσιο να του προσφέρει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Μέχρι το 1966, όταν και αποσύρθηκε από τους αγώνες, ο Redman είχε σημειώσει 45 νίκες GP και είχε κερδίσει 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα για τη Honda, δυο στα 250 και τέσσερα στα 350 κυβικά εκατοστά.

CR72

Με ένα υπογεγραμμένο γράμμα, ο Redman αναφέρει πως αγωνίστηκε με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας στη δεκαετία του 1960, μαζί με τον ομόσταυλο του, Bruce Beale. Η μοτοσυκλέτα είχε αγωνιστεί τόσο στη Νότια Αφρική, όσο και στην Imatra (όπου ο Redman υπέγραψε στο ρεζερβουάρ), αλλά και στο Assen.

cr72

Η μοτοσυκλέτα έχει αναπαλαιωθεί, σε μια διαδικασία που διήρκησε… 30 χρόνια, ενώ κατόπιν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Jim Redman σε event κλασικών μοτοσυκλετών μεταξύ 2008-2014. Τόσο ο ιδιοκτήτης, όσο και ο Redman αναφέρουν πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμη για χρήση.

Ο οίκος Bonhams αναμένει να πουλήσει την CR72 σε τιμή ανάμεσα στις 136 και τις 170 χιλιάδες ευρώ.

QJMOTOR SQ 350: 1η εμφάνιση στην Ελλάδα, στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026

Με πλούσιο εξοπλισμό και 16ρηδες τροχούς εμπρός-πίσω
QJMOTOR SQ 350 Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/4/2026

Λόγω προσιτής τιμής για την κατηγορία κυβισμού, αλλά και βάσει των προδιαγραφών και του πλούσιο εξοπλισμού, το QJMOTOR SQ 350 αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

Το SQ 350 βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας και είναι το μοναδικό σκούτερ της QJMOTOR, το οποίο έχει επίπεδη ποδιά και τροχούς 16 ιντσών και στα δύο άκρα, ως μοντέλο που θέλει να ανταγωνιστεί το Honda SH350i.

Μεγάλο όπλο στη διεκδίκηση μερίδας των πωλήσεων στην κατηγορία για το SQ 350 είναι η τιμή του που έχει οριστεί στα 4.295 ευρώ, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα υπόλοιπα που προσφέρει. 

Το SQ 350 έχει υγρόψυκτο 4βάλβιδο κινητήρα 330 κ.εκ., οποίος αποδίδει 29 hp και 3,21 kg.m ροπής στις 7.500 και 5.250 σ.α.λ. αντίστοιχα και χρησιμοποιεί ψεκασμό της Bosch. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 10 λίτρα, ενώ το βάρος ανακοινώνεται στα 172 κιλά, πλήρες υγρών.

Το νέο σκούτερ της QJMOTOR έχει μεταξόνιο 1.495 χλστ. και ύψος σέλας στα 750 χλστ., με την πέδηση να αναλαμβάνει ένας δίσκος εμπρός διαμέτρου 265 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα και ένας δίσκος 240 χλστ. πίσω με δαγκάνα ενός εμβόλου.  

Στον στάνταρ εξοπλισμό του SQ 350 περιλαμβάνεται ABS, Traction Control, keyless σύστημα ενεργοποίησης/εκκίνησης, διπλή θύρα φόρτισης, TFT οθόνη αφής με διαγώνιο στις πέντε ίντσες, σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, διάφανες χούφτες, ψηλή ζελατίνα, όπως και top box με χωρητικότητα 33 λίτρων.

Το σκούτερ της QJMOTOR δείχνει προσεγμένο και από κοντά αν και ο μόνος τρόπος φυσικά για να μάθουμε αν αξίζει πραγματικά τα χρήματα που καλείται να δώσει κανείς για να το κάνει δικό του είναι όταν θα έρθει η ώρα της αναλυτικής του δοκιμής.

 

Ετικέτες