ΣΕΜΕ: Οι εταιρείες μοτοσυκλετών ενώθηκαν σε σύνδεσμο

Μία κίνηση που επίσημα ξεκινά από σήμερα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/3/2021

Αποτελεί μία κίνηση που έχει γίνει εδώ και καιρό, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του κράτους, κι έτσι τώρα, με τον αριθμό του ΓΕΜΗ μπορεί να γίνει η επίσημη ανακοίνωση για την σύσταση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών – ΣΕΜΕ. Αυτό σημαίνει πως ο Κλάδος Δικύκλου εντός του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών, φεύγει από τον ΣΕΑΑ και γίνεται πλέον ΣΕΜΕ.

Στον σύνδεσμο έχουν μπει όλες οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες μοτοσυκλετών και αντιπροσωπείες, πλην της Γκοργκόλη Α.Ε. (από τους μεγάλους εισαγωγείς που λείπουν καθώς υπάρχουν και άλλοι) όπως φαίνεται και από δελτίο τύπου του ΣΕΜΕ.

Μέχρι τις πρώτες εκλογές, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει οριστεί ο κ. Σωτήρης Χατζίκος από την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ που ήταν και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στον Κλάδο Δικύκλου του ΣΕΑΑ.

Έχουμε στα χέρια μας μία μακρά συνέντευξη του κ. Χατζίκου και προαναγγέλλουμε περισσότερα για τον ΣΕΜΕ:

 

 

Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών - ΣΕΜΕ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2021

Με την επίσημη καταχώρηση στο ΓΕΜΗ (αριθμός 158322201000), συστήνεται ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών, με διακριτικό τίτλο ΣΕΜΕ.

Ο κύριος στόχος του Συνδέσμου είναι η ισόρροπη, συνεπής και μακροπρόθεσμη διεύρυνση της αγοράς δικύκλων όλων των τύπων (L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e), προς όφελος των μελών, των αναβατών και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Ο ΣΕΜΕ πιστεύει ότι η υγιής ανάπτυξη του κλάδου προϋποθέτει την ασφαλή και βιώσιμη χρήση των δικύκλων, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους με όλους τους χρήστες του δρόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς της πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα όπως και με αντίστοιχους θεσμικούς συνομιλητές στο εξωτερικό.

Ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου είναι οι εξής εταιρείες:

  • BMW HELLAS AE (BMW)
  • KOSMOCAR AE (Ducati)
  • K-MOTORS SOUTH EAST EUROPE AE (KTM, Husqvarna, GAS GAS)
  • MOTO TREND AE (Kymco)
  • PIAGGIO HELLAS AE (Piaggio, Vespa, Aprilia, Moto Guzzi, Gilera, Derbi)
  • TEOMOTO AE (Kawasaki, Peugeot Motorcycles).
  • ΑΔΕΛΦΟI ΣΑΡΑΚΑΚΗ AEBME (Honda)
  • ΗΛΙΟΦΙΛ AE (Triumph)
  • ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ AEE (Yamaha)
  • ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ AEBE (Suzuki).

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΜΕ ορίστηκε ο κ. Σωτήρης Χατζίκος της Μοτοδυναμική ΑΕΕ, Αντιπρόεδρος ο κ. Σόλων Κοντός της K-Motors South East Europe ΑΕ και Γενικός Γραμματέας ο κ. Φώτιος Δράκος της Piaggio Hellas ΑΕ.

 

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.