ΣΕΜΕ: Οι εταιρείες μοτοσυκλετών ενώθηκαν σε σύνδεσμο

Μία κίνηση που επίσημα ξεκινά από σήμερα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/3/2021

Αποτελεί μία κίνηση που έχει γίνει εδώ και καιρό, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του κράτους, κι έτσι τώρα, με τον αριθμό του ΓΕΜΗ μπορεί να γίνει η επίσημη ανακοίνωση για την σύσταση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών – ΣΕΜΕ. Αυτό σημαίνει πως ο Κλάδος Δικύκλου εντός του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών, φεύγει από τον ΣΕΑΑ και γίνεται πλέον ΣΕΜΕ.

Στον σύνδεσμο έχουν μπει όλες οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες μοτοσυκλετών και αντιπροσωπείες, πλην της Γκοργκόλη Α.Ε. (από τους μεγάλους εισαγωγείς που λείπουν καθώς υπάρχουν και άλλοι) όπως φαίνεται και από δελτίο τύπου του ΣΕΜΕ.

Μέχρι τις πρώτες εκλογές, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει οριστεί ο κ. Σωτήρης Χατζίκος από την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ που ήταν και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στον Κλάδο Δικύκλου του ΣΕΑΑ.

Έχουμε στα χέρια μας μία μακρά συνέντευξη του κ. Χατζίκου και προαναγγέλλουμε περισσότερα για τον ΣΕΜΕ:

 

 

Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών - ΣΕΜΕ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2021

Με την επίσημη καταχώρηση στο ΓΕΜΗ (αριθμός 158322201000), συστήνεται ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών, με διακριτικό τίτλο ΣΕΜΕ.

Ο κύριος στόχος του Συνδέσμου είναι η ισόρροπη, συνεπής και μακροπρόθεσμη διεύρυνση της αγοράς δικύκλων όλων των τύπων (L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e), προς όφελος των μελών, των αναβατών και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Ο ΣΕΜΕ πιστεύει ότι η υγιής ανάπτυξη του κλάδου προϋποθέτει την ασφαλή και βιώσιμη χρήση των δικύκλων, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους με όλους τους χρήστες του δρόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς της πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα όπως και με αντίστοιχους θεσμικούς συνομιλητές στο εξωτερικό.

Ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου είναι οι εξής εταιρείες:

  • BMW HELLAS AE (BMW)
  • KOSMOCAR AE (Ducati)
  • K-MOTORS SOUTH EAST EUROPE AE (KTM, Husqvarna, GAS GAS)
  • MOTO TREND AE (Kymco)
  • PIAGGIO HELLAS AE (Piaggio, Vespa, Aprilia, Moto Guzzi, Gilera, Derbi)
  • TEOMOTO AE (Kawasaki, Peugeot Motorcycles).
  • ΑΔΕΛΦΟI ΣΑΡΑΚΑΚΗ AEBME (Honda)
  • ΗΛΙΟΦΙΛ AE (Triumph)
  • ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ AEE (Yamaha)
  • ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ AEBE (Suzuki).

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΜΕ ορίστηκε ο κ. Σωτήρης Χατζίκος της Μοτοδυναμική ΑΕΕ, Αντιπρόεδρος ο κ. Σόλων Κοντός της K-Motors South East Europe ΑΕ και Γενικός Γραμματέας ο κ. Φώτιος Δράκος της Piaggio Hellas ΑΕ.

 

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες