Stealth E-Bikes: Με τον Giovanni Castiglioni μέτοχο και τον John Karambalis!
Ηλεκτρικά off-road ποδήλατα με Ιταλο-Αυστραλιανή συμμαχία
Από τον
Μπάμπη Μέντη
12/7/2021
Η Stealth E-Bikes δεν είναι καινούρια εταιρεία. Εδώ και 25 χρόνια κατασκευάζει στην Αυστραλία ηλεκτρικά off-road ποδήλατα που έχει σχεδιάσει ο μηχανολόγος και ιδρυτής της κύριος John Karambalis.
Τα μοντέλα της ανήκουν στην hi-end κατηγορία, έχοντας αναρτήσεις και φρένα υψηλής τεχνολογίας, ενώ η τελική ταχύτητά τους ξεκινά από τα 25km/h και φτάνει έως και τα 85km/h. Μάλιστα οι κορυφαίες επιδόσεις είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που διαφημίζει στο site της η εταιρεία, λέγοντας μάλιστα πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα σε…ολόκληρο τον πλανήτη!!!!
Γιατί ασχολούμαστε με την συγκεκριμένη εταιρεία τώρα; Μα φυσικά γιατί έβγαλε επίσημη ανακοίνωση πως η C-Creative του Giovanni Castiglioni αγόρασε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της.
Ναι ο πρώην ιδιοκτήτης την MV Agusta δημιούργησε μια νέα δική του εταιρεία και μέσω αυτής έγινε μέτοχος στην Stealth. Μαζί θα είναι και ο πρώην σχεδιαστής της Mv Agusta, ο κύριος Adrian Morton που θα αναλάβει το σχεδιασμό των μελλοντικών μοντέλων δρόμου, τα οποία θα ξεκινήσουν από τις μικρές ιπποδυνάμεις, έχοντας όμως βλέψεις έως και την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.
Για το πάθος και το γούστο του Giovanni Castiglioni δεν έχουμε αμφιβολίες και ο Adrian Morton έχει σχεδιάσει μερικές από τις ομορφότερες μοτοσυκλέτες που έχουν δει τα μάτια μας. Ας ελπίσουμε πως ο κύριος John Karabalis θα κρατήσει τον Castiglioni μακριά από το… λογιστήριο της εταιρείας.
ΥΓ
Το όνομα του John Karambalis μοιάζει να έχει ελληνικές ρίζες αλλά δεν το έχουμε τακτοποιήσει
Ο πόλεμος των Πάσων: Μποτιλιαρίσματα, θανατηφόρα τροχαία και κλεισίματα ορεινών περασμάτων στις Άλπεις [Video]
Όταν η κουλτούρα του Instagram προκαλεί ασφυξία στα βουνά
Η συνήθης πια καλοκαιρινή εικόνα του Stelvio Pass
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
24/6/2026
Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026 ένα τραγικό ατύχημα οδήγησε στο κλείσιμο του Passo di Pennes στις Ιταλικές Άλπεις. Σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, το ορεινό πέρασμα που ενώνει τις κοιλάδες Isarco και Sarentino ανοίγει για τα οχήματα όταν λιώσουν τα χιόνια, συνήθως γύρω στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Τη μοιραία εκείνη μέρα ένας 49χρονος Γερμανός μοτοσυκλετιστής που βρισκόταν εκεί για τις διακοπές του επιχείρησε να προσπεράσει ένα φορτηγό μάλλον απρόσεκτα, καθώς μόλις πέρασε στο αντίθετο ρεύμα συγκρούστηκε με επερχόμενη μοτοσυκλέτα, την οποία οδηγούσε 65χρονος Άγγλος, επίσης τουρίστας. Ο Γερμανός σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο Άγγλος έπεσε στον γκρεμό και κατέληξε από τα τραύματά του λίγο αργότερα στο νοσοκομείο του Bolzano.
Μερικές μέρες πριν το τραγικό συμβάν, ένας ακόμη θάνατος είχε σημειωθεί στην ίδια διαδρομή, με θύμα έναν Τσέχο μοτοσυκλετιστή που διέσχιζε το φημισμένης ομορφιάς αλπικό πέρασμα.
Οι δυσάρεστες αυτές ιστορίες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια τουριστική τάση που έχει πλέον αρχίσει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στους τοπικούς πληθυσμούς.
Πέρασμα Pennes, σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας
Στα τέλη Μαΐου, για παράδειγμα, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το περίφημο Brenner Pass στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας έκλεισαν τον δρόμο για οκτώ ώρες διαμαρτυρόμενοι για την ανελέητη κυκλοφορία πάσης φύσεως οχημάτων, τονίζοντας πως κάθε χρόνο η τουριστική σεζόν αρχίζει ολοένα και πιο νωρίς, καθώς χιλιάδες επισκέπτες με μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, τροχόσπιτα και λεωφορεία προστίθενται στη συνήθη κυκλοφορία της περιοχής, προκαλώντας ρύπανση, θόρυβο και συχνά ατυχήματα.
Ανάλογα τραγική είναι η εικόνα του περίφημου ελβετικού Gotthard Pass με το διάσημο τούνελ των 16 χιλιομέτρων, όπου κατά την τουριστική περίοδο είναι πλέον σχεδόν μόνιμες οι ουρές πολλών χιλιομέτρων με οχήματα που περιμένουν να το διασχίσουν.
Πέρασμα Transfagarasan στη Ρουμανία
Την ίδια ώρα σε Γερμανία και Αυστρία σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι γραφικών διαδρομών που προσελκύουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα έχουν συστήσει ομάδες ακτιβιστών που διεκδικούν και συχνά έχουν καταφέρει το κλείσιμο των δρόμων για οχήματα μη-κατοίκων προκειμένου να γλιτώσουν από τον θόρυβο και τη ρύπανση - προκαλώντας μάλιστα διαμαρτυρίες μοτοσυκλετιστών.
Στην Ιταλία μάλιστα η κατάσταση αυτή έχει γεννήσει νέες εκφράσεις, όπως η “Sabbato Nero” (Μαύρο Σάββατο) που περιγράφει τις κυκλοφοριακά φορτισμένες μέρες στην καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών κατά τις οποίες πολλοί Ιταλοί αποφεύγουν να πλησιάσουν εκεί που σκάνε οι ορδές των, μηχανοκίνητων ή μη, τουριστών.
Ακόμη και το περίφημο πέρασμα Transfagarasan στη Ρουμανία έχει στενάξει από το κυκλοφοριακό, ιδιαίτερα από τότε που έγινε διάσημο ως “ο ομορφότερος δρόμος του κόσμου” μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Top Gear.
Στη σημερινή κουλτούρα των social media αρκεί μια επώνυμη αναφορά, ένα ποστάρισμα με ειδυλλιακό φόντο για να στείλει χιλιάδες κόσμου στο ίδιο σημείο, απειλώντας πολλές απολαυστικές ορεινές διαδρομές με μια μοίρα ανάλογη του ηλιοβασιλέματος στην Οία τον Αύγουστο, όπου τα σοκάκια ξεχειλίζουν από ορδές τουριστών που περιμένουν στωικά τη δική τους στιγμή για μια μαγευτική selfie.
Είμαστε για τα καλά στο Καλοκαίρι πια και αρκετοί θα είναι αυτοί που σχεδιάζουν οδικά ταξίδια ανά τας Ευρώπας (όταν πια το κόστος ενός ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για το -όποιο- νησί επαρκεί για βενζίνη για μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα) και για μας τους μοτοσυκλετιστές η γοητεία ενός ορεινού περάσματος μαγνητίζει έντονα.
Οι εποχές ωστόσο που μπορούσαμε να λυσσάμε ανεβοκατεβαίνοντας αυτές τις διαδρομές εν μέσω τουριστικής περιόδου έχουν παρέλθει και καλό θα ήταν να έχουμε πια όλοι στο μυαλό μας την πρώτη και βασική προτεραιότητα: να περάσουμε καλά και να γυρίσουμε χορτασμένοι και αρτιμελείς. Και ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας μιαν ακόμη αυτονόητη αξία, τον σεβασμό που οφείλουμε στους κατοίκους του τόπου που επιλέγουμε να επισκεφτούμε.