Στην Ελλάδα το επόμενο Adventure Rally της KTM!

Hellas Rally – KTM Adventure Rally: Συμμαχία περιπέτειας στην Ελλάδα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2019

Στην μεγάλη παρουσίαση των νέων μοντέλων της KTM στη EICMA, που πάντα υπάρχει εκτενής αναφορά στην πορεία της εταιρίας σε όλους τους αγωνιστικούς τομείς που δραστηριοποιείται για την τρέχουσα χρονιά, αναφέρονται και τα μελλοντικά πλάνα της. Κι αυτά αφορούν τώρα και την Ελλάδα! Μετά την Βοσνία Ερζεγοβίνη, το KTM Adventure Rally συνεχίζει την πορεία του νότια παραμένοντας ανατολικά στην Ευρώπη - Έρχεται στην Ελλάδα!

Είναι μία κίνηση που προετοιμάζεται από το περασμένο καλοκαίρι, πριν ακόμη και από το τελευταίο Adventure Rally της KTM, και η σκέψη αυτή είχε αποκαλυφθεί στο ΜΟΤΟ, όταν στο τέλος του Rally Βοσνίας, Ερζεγοβίνης ρωτούσαμε να μάθουμε το πλάνο για το επόμενο πετώντας και την σπόντα πως η Ελλάδα θα του ταιριάζει απόλυτα. Τότε η απάντηση που πήραμε ήταν έμμεσα ξεκάθαρη, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστεί να ταξιδέψουμε μέσα από τόσες χώρες, για να ξανά βρεθούμε στην εκκίνηση. Όπως δηλαδή είχαμε κάνει το περασμένο καλοκαίρι, όταν με έναν μικρό άθλο το MOTO βρέθηκε αυθημερόν στην Σερβία κι από εκεί στην Βοσνία.

Μετά την ανάβαβαση αστραπή, πήραμε μέρος στο Rally τις επόμενες ημέρες και στο τέλος αυθημερόν περάσαμε τέσσερις χώρες κατά μήκος, ξυπνώντας στην Βοσνία και φτάνοντας στην Ελλάδα. Για δύο λόγους είχαμε στοιβάξει τότε πάνω από χίλια χιλιόμετρα σε μία ημέρα, κατά επανάληψη, πηγαίνοντας αντίθετα στην αξία που δίνουμε οι ίδιοι στο ταξίδι. Και η αξία αυτή είναι μεγαλύτερη από τον προορισμό, οπότε σε κανονικές συνθήκες θέλουμε να το απολαύσουμε στον ιδανικό ρυθμό. Η πίεση χρόνου που δεν άφηνε περιθώρια για να προσθέτεις ημέρες και φυσικά το γεγονός πως είχαμε εκθειάσει τις ταξιδιωτικές ικανότητες του μεσαίου Adventure της KTM -για τα δεδομένα της κατηγορίας- είχαν θέσει το πλαίσιο για να υποβληθεί σε μία πολύ κουραστική δοκιμασία επιβεβαιώνοντας ή και καταρρίπτοντας στο τέλος την άποψη αυτή…

KTM Adventure Rally Bosnia 2019: Ζήσαμε μία επική περιπέτεια στα Βαλκάνια! VIDEO & 1000+ Φωτογραφίες!

Φέτος το Adventure Rally της KTM γίνεται τοπικό γεγονός και πλαισιώνεται από το Hellas Rally, την συνδρομή των οποίων ζήτησε η KTM για να βγουν οι τοποθεσίες, οι διαδρομές και να οργανωθούν όλες οι λεπτομέρειες σε μία πρωτοφανή ένδειξη εμπιστοσύνης στους Έλληνες. Κάτι που δεν γίνεται τόσο εύκολα στις υπόλοιπες οργανώσεις που όλα περνούν από το χέρι τους πρώτα. Είναι γιατί το Hellas Rally έχει χρόνια τώρα αποδειχτεί ως κορυφαίο στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σωστά και οργανωμένα στον κόσμο, με συμμετοχές πρωτοκλασάτων αναβατών και τον χαρακτηρισμό ως μία από τις στάσεις προετοιμασίας για το Dakar!

Η KTM έχει επανειλημμένα συμμετάσχει στο Hellas Rally, με τον Chris Birch για παράδειγμα, και έχει δει από κοντά την δουλειά που γίνεται και το επίπεδο της οργάνωσης. Δεν ήταν για αυτούς λοιπόν μία δύσκολη απόφαση, να φέρουν το KTM Adventure Rally στην Ελλάδα. Παράλληλα βασίζονται και στην συνδρομή της ελληνικής αντιπροσωπείας για την στελέχωση καίριων θέσεων. Βλέπετε, το KTM Adventure Rally είναι μία εταιρική εκδήλωση, μία ενέργεια στην οποία συμμετέχουν όλα τα στελέχη της εταιρίας, οι υπεύθυνοι εξέλιξης, παραγωγής, οι μηχανικοί, η καρδιά της KTM. Τέτοιες εκδηλώσεις που φέρνουν το κοινό κοντά στα στελέχη κάνουν αρκετοί κατασκευαστές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στην KTM αυτό συμβαίνει με την μορφή ενός Rally! Η καρδιά λοιπόν της KTM έρχεται στην Ελλάδα για το KTM Adventure Rally, με την συνδρομή του Hellas Rally και ελληνική υποστήριξη!

Στην Ναύπακτο λοιπόν, συνδυάζοντας την εικόνα της θάλασσας, με το δάσος, τα βουνά, την φύση και την ιστορία, το KTM Adventure Rally έρχεται στην χώρα μας κι εκτός των άλλο συμβάλλει στην προώθησή της με έναν διαφορετικό τρόπο, πέρα από μία ξαπλώστρα και μία σαγιονάρα…

Οι θέσεις για τους κατόχους KTM είναι περιορισμένες, κι αυτό εσκεμμένα για να μην καταλήξει ένα απρόσωπο event. Δεν γίνεται να ισχυριστεί κανείς πως οδηγεί παρέα με τους ανθρώπους της εταιρίας, όταν οι συμμετοχές μετρούνται σε πολλαπλάσια του εκατό.

Το KTM Adventure Rally είναι πρωτίστως μία εμπειρία και μετά ένα Rally, βασικό συστατικό του είναι η ατμόσφαιρα και το φιλικό κλίμα όπου όλοι γίνονται μία παρέα. Το μόνο στοίχημα που έχει να κερδίσει είναι αυτό, και κανένα άλλο…

Ετικέτες

Γερμανία: Περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν οι μοτοσυκλέτες να μην κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο!

Ιδρύεται Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες!
exhaust
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/6/2026

Ομάδες ακτιβιστών για το περιβάλλον έχουν δημιουργήσει τη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες στη Γερμανία και πιέζουν προς τον αυστηρό έλεγχο των θορυβωδών μοτοσυκλετών.

Τo αίτημα αυτό μεταφέρθηκε πρόσφατα σε συνέδριο υπουργών Μεταφορών στη Γερμανία, βασισμένο στην πεποίθηση της συγκεκριμένης Ένωσης πως “ο υπερβολικός θόρυβος που εκλύεται στιγμιαία από σπορ μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα είναι επικίνδυνος για την υγεία και την ποιότητα ζωής”.

Το τί ορίζει ο καθένας ως “υπερβολικό θόρυβο” είναι πάντως ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εστιάζουν σε ένα προτεινόμενο όριο 80 ντεσιμπέλ (dB). Το αίτημά τους προς τη γερμανική κυβέρνηση είναι να τεθεί αυτό το όριο ως βάση και όλες οι μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στη χώρα να υποχρεούνται να έχουν πάνω στις εξατμίσεις τους αυτοκόλλητα που να αναγράφουν τον παραγόμενο θόρυβό τους.

Ζητούν επίσης την πλήρη απαγόρευση τεχνολογικών διατάξεων όπως οι βαλβίδες στις εξατμίσεις που ανοίγουν σε συγκεκριμένες στροφές και επηρεάζουν τον ήχο, καθώς και την απαγόρευση επεμβάσεων από τον ιδιοκτήτη σε όσα μέρη της μοτοσυκλέτας αυξάνουν τον παραγόμενο θόρυβό της.

Παράλληλα, απαιτούν όσες μοτοσυκλέτες ξεπερνούν αυτό το όριο να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε διαδρομές που θα χαρακτηριστούν ως Ζώνες Προστασίας από τον Θόρυβο, με το αυτοκόλλητο να απλοποιεί (υποτίθεται) την αστυνόμευση αυτών των ζωνών. Αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται σε ήσυχα γραφικά χωριουδάκια, αλλά περιλαμβάνουν διαδρομές που προσελκύουν πολλές μοτοσυκλέτες, όπως ορεινά πάσα και πάσης φύσεως δημοφιλή στροφιλίκια.

Το μεγάλο πρόβλημα που εστιάζει η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι οι after market εξατμίσεις που πολλοί φορούν, αλλά το γεγονός πως πολλές μοτοσυκλέτες που ικανοποιούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τις εργοστασιακές τους εξατμίσεις ξεπερνούν αυτό το όριο όταν οι στροφές του κινητήρα ανέβουν ψηλά, άρα ζητούν κάτι που πρακτικά συνεπάγεται αλλαγή στα κατασκευαστικά δεδομένα της βιομηχανίας.

Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε εν δυνάμει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ευρωπαϊκή αγορά Μοτοσυκλέτας, καθώς αμφισβητεί γενικότερα τις προδιαγραφές θορύβου που συνεπάγονται οι επίσημες προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάζονται όλες οι μοτοσυκλέτες που εισάγονται στην Ευρώπη.

Βάζει επίσης σε κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι της after market αγοράς για τη Μοτοσυκλέτα, όπως οι κατασκευαστές εξατμίσεων.

Στη Γερμανία αυτή η λογική απαγόρευσης έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στον ευρύτερο πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μια σωστή ανάλυση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η επιλογή των 80 dB ως μέγιστο όριο εκπομπής θορύβου από τις εξατμίσεις μοτοσυκλετών είναι παντελώς άσχετη με την πραγματικότητα και, αν ποτέ γινόταν αποδεκτή από τι αρχές, θα σήμαινε πρακτικά πως κανένα δίκυκλο δεν θα μπορούσε να μπει στις προτεινόμενες ζώνες προστασίας από τον θόρυβο – θα ήταν επί της ουσίας μια πλήρης απαγόρευση των δικύκλων!

Ενδεικτικά ας δούμε τι σημαίνουν τα 80 ντεσιμπέλ. Είναι ο ήχος που εκλύεται από έναν μεγάλο χώρο με πολλούς ανθρώπους, ο θόρυβος που παράγει εν λειτουργία μια ηλεκτρική σκούπα, ένα μπλέντερ χειρός, ένα σεσουάρ μαλλιών ή απλά ένας δρόμος με πυκνή κυκλοφορία.

Ένα όριο πάνω από το οποίο ο θόρυβος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία ενός ανθρώπου θεωρούνται τα 85 dB και διεθνείς οργανώσεις που μελετούν την ασφάλεια σε χώρους εργασίας μιλούν για κινδύνους στην ακοή όταν οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτά τα επίπεδα για κατά μέσο όρο 8-10 ώρες κάθε μέρα.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε πως η κλίμακα των ντεσιμπέλ δεν είναι γραμμική, αλλά λογαριθμική (όπως η κλίμακα Ρίχτερ λ.χ.), κάτι που σημαίνει πως η απόσταση μεταξύ 80 και 85 ντεσιμπέλ δεν είναι όσο μικρή ακούγεται. Τα δε 80 dB που προτείνουν οι ακτιβιστές φαντάζουν παντελώς εκτός πραγματικότητας αν σκεφτούμε πως με τα σημερινά δεδομένα ένας τετράχρονος κινητήρας μικρού κυβισμού παράγει ανάλογο επίπεδο θορύβου στο ρελαντί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα επικρατήσει η λογική και τέτοιες προτάσεις δεν θα βρουν ευήκοους δέκτες στους κυβερνώντες της Γερμανίας, διαφορετικά θα αρχίσουμε να μιλάμε για έναν ευθύ πόλεμο κατά της Μοτοσυκλέτας (άλλον ένα για την ακρίβεια, μιας και στη Γερμανία φαίνεται πως εσχάτως τρώγονται ακόμη και με τα εντούρο), ακόμη κι αν αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεση των εν λόγω ακτιβιστών.

Ετικέτες