Στην παραγωγή το MWT-09

Τρίκυκλο Tracer: Το ΜΟΤΟ επιβεβαιώθηκε
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/5/2017

Θα μπορούσαμε εύκολα να σας είχαμε δείξει όλες τις μοτοσυκλέτες και τα concept bike από την έκθεση του Τόκιο το 2015, χωρίς να χρειαστεί να πάμε καν στην Ιαπωνία, όπως κάνουν τα περισσότερα site του χώρου μας. Όμως εμείς στο ΜΟΤΟ δεν νοιαζόμαστε μόνο για τα κλικ που μαζεύει το site μας.

Πρώτα απ΄όλα είμαστε δημοσιογράφοι και μας ενδιαφέρει να συλλέγουμε πληροφορίες και να αποκτούμε γνώση από… πρώτο χέρι και όχι να αναπαράγουμε όσα γράφουν οι άλλοι. Έτσι, αποφασίσαμε να ξοδέψουμε ένα σεβαστό ποσό για να βρεθούμε εκεί, ώστε να μιλήσουμε με τους μηχανολόγους, τους σχεδιαστές και τα αφεντικά των ιαπωνικών εργοστασίων και να μάθουμε τι και πώς προγραμματίζουν το μέλλον της μοτοσυκλέτας.

το MOTO με το MWT-9 και τους σχεδιαστές του!

Η ανταμοιβή μας φυσικά δεν είναι τα περισσότερα κλικ και η αύξηση των πωλήσεων του περιοδικού, αλλά η ποιότητα των ειδήσεων που μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας και μας έχουν κρατήσει ζωντανούς σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο που ζούμε όλοι μας. Θα θυμάστε λοιπόν ότι στο αντίστοιχο ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει στο τεύχος 553, ήμασταν οι μόνοι που λέγαμε με βεβαιότητα ότι το MWT-09 θα βγει στην παραγωγή και δεν είναι απλώς άλλο ένα concept bike.

Σήμερα επιβεβαιωθήκαμε, αφού ήδη η Yamaha έχει ζητήσει από τους dealer της σε όλο τον κόσμο να κάνουν τις παραγγελίες τους (στην Ελλάδα θα έρθουν τρεις τέτοιες μοτοσυκλέτες) ώστε να βρίσκονται στις βιτρίνες των καταστημάτων έως το τέλος του 2017!

Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από όσα έχουμε γράψει για το MWT-9 στο περιοδικό, όταν είμασταν ανάμεσα στους ελάχιστους, πρώτους Ευρωπαίους που το αντικρύζαμε από κοντά
Αναδημοσίευση από περιοδικό MOTO τ. 553 Δεκέμβριος 2015:
 
Yamaha MWT-9

Γιατί όποιος θέλει την ασφάλεια των τριών τροχών, να πρέπει να πάρει σκούτερ; Αυτή ήταν η αντι-ερώτηση, στην ερώτηση του MOTO: «Γιατί το φτιάξατε αυτό». Καλώς ή κακώς, (διακρίνεται μία δόση αυτοσαρκασμού) το κοινό για μία τέτοια μοτοσυκλέτα υπάρχει, και ο κ.Siuju φρόντισε να μας το τονίσει αυτό. Αντίθετα με τον σχεδιαστή της Honda, όχι μόνο γνώριζε το quadro, αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όσων εμπρός συστημάτων με δύο τροχούς υπάρχουν στα σκούτερ. Αυτό που ισχυρίζεται, είναι πως το "τρίκυκλο Tracer" θα είναι σταθερό και ευέλικτο ταυτόχρονα, με μικρή όμως ικανότητα, για κίνηση στο χώμα. Βασικά ο τρόπος που περιέγραψε τις εκτός δρόμου δυνατότητες της μοτοσυκλέτας, ήταν με την έννοια της «ανοχής» και όχι της ευκολίας. Ανέχεσαι όσα κάνει στο χώμα και πορεύεσαι… Το βασικό ήταν να δώσουν μία μοτοσυκλέτα που όσο και αν γλιστρά ο δρόμος, ο αναβάτης θα στρίβει γρήγορα, χωρίς να πέφτει. Σε σημείο που η Yamaha τονίζει το «χωρίς να πέφτει»! Σε σύγκριση με το MP3 της Piaggio, το κέντρο βάρους που έχει το πρόσθετο σύστημα βρίσκεται χαμηλότερα, ενώ το μεγάλο μετατρόχιο των εμπρός τροχών, υπόσχεται κι αυτό με την σειρά του μεγαλύτερη σταθερότητα. Το θέμα είναι κατά πόσο επηρεάζει την ευελιξία. Σύμφωνα με την Yamaha η μοτοσυκλέτα τους με τρεις ρόδες, είναι πιο ευέλικτη από αντίστοιχα σκούτερ, αλλά πρωταρχικός λόγος κατασκευής, είναι να προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας, σε επαρχιακούς γεμάτους στροφές με χαμηλή πρόσφυση. Θα βγει στην παραγωγή, παρόλο που η Yamaha ακόμα μετρά τις αντιδράσεις του κόσμου: «Μήπως προσπαθείτε να φέρετε στην αγορά, σιγά-σιγά, εκείνο το concept με τις τέσσερις ρόδες» - «ναι, αλλά μίλα πιο σιγά!»

 

Το MWT-09 θα έχει τον τρικύλινδρο κινητήρα του MT-09 με τους 110 ίππους. Η Yamaha σκοπεύει να επενδύσει με μεγάλη ένταση πάνω σε αυτή την “τρίκυκλη” πλατφόρμα. Όπως μάθαμε από την product manager της ιαπωνικής εταιρείας για όλα τα scooter, η Yamaha δεν θα παρουσιάσει scooter που θα έχουν δύο τροχούς 16 ιντσών.

 

Αυτή είναι η άλλη μεγάλη είδηση από την Yamaha και την αποστολή μας στην Ιταλία, που συναντήσαμε τους ανθρώπους της εταιρίας

Αντιθέτως λοιπόν, σε αυτή την δημοφιλή κατηγορία (Honda SH, Piaggio Medley/Beverly κ.τ.λ.) η Yamaha θα αντιπαραθέσει τρίκυκλα scooter. Ο λόγος σύμφωνα με τους ίδιους πάντα, είναι ότι τα scooter με τροχούς 16 ιντσών θα αγοράζουν όσοι επιθυμούν μεγαλύτερη σταθερότητα και άνεση, ένα σημείο που τα τρίκυκλα scooter όπως τα Tricity 125/155 είναι σαφώς ανώτερα, πάλι σύμφωνα με τους ίδιους.

Ταυτόχρονα, από την ίδια πηγή μάθαμε ότι η Yamaha ετοιμάζεται να μπει στην αγορά των ηλεκτρικών scooter. Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν τα πρώτα ηλεκτρικά τους scooter θα είναι προσανατολισμένα πως την πρακτικότητα (δηλαδή μικρά, φτηνά και ελαφριά) ή προς την sport-premium κατηγορία (μεγάλα, δυνατά και πανάκριβα) όπως το ηλεκτρικό scooter της BMW.

 

Η Yamaha δεν ασχολήθηκε μονάχα πρόσφατα με τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα τρίκυκλα, που θέλει να στοχεύσει στο προσεχές μέλλον.... τα 3GEN μετράνε μία δεκαετία σχεδόν, παρόλο που παραμένουν φουτουριστικά, ενώ στο Tokyo Motor Show του 2015, την καρδιά μας είχε κλέψει τα ηλεκτροκίνητα PES2 / PED2

 

Προς το παρόν οι σκέψεις τους πάνε προς ένα ηλεκτρικό TΜΑΧ, καθώς πιστεύουν ότι υπάρχει ήδη έτοιμο κοινό για αυτού του είδους τα ηλεκτρικά οχήματα στα υψηλά οικονομικά κλιμάκια του αστικού πληθυσμού.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η Yamaha θα ρίξει τρίκυκλα σκούτερ απέναντι στην πιο δημοφιλή κατηγορία, απέχοντας ή διαφοροποιώντας τον εαυτό της από τον ανταγωνισμό και πως το τρίκυκλο Tracer έρχεται στην παραγωγή στον χρόνο που είχαμε προβλέψει. Δεκέμβριο του 2015 λέγαμε πως σε δύο περίπου χρόνια θα είναι μαζί μας, τέλος του 2017, θα το έχουμε στην Ελλάδα!

 

Kove 450 Rally - Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του

Αφού το είδαμε από κοντά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024, τώρα ήρθε η σειρά των παραδόσεων
motomagKove 450 Rally – Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/4/2024

Μετά την Έκθεση Μοτοσυκλέτας, όπου η ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. κατάφερε να φέρει αεροπορικώς ένα από τα 450 Rally της Kove, δίνοντας μας την ευκαιρία να το δούμε από κοντά, τώρα ήρθε η στιγμή που τα πρώτα μοντέλα άρχισαν να γράφουν τα πρώτα τους χιλιόμετρα, τόσο εντός, όσο και εκτός δρόμου.

Η Kove μετρά ήδη δύο συμμετοχές στον πιο απαιτητικό αγώνα αντοχής του κόσμου, αυτόν του Rally Dakar. Από εκεί έχει συλλέξει την εμπειρία, την οποία περνά στο κοινό της μέσω του 450 Rally, μίας μοτοσυκλέτας η οποία θυμίζει αυτές που βλέπουμε στις οθόνες μας να κυριεύουν τους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας. Έχει, όμως, δεχτεί και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να μην χρειάζεσαι άλλη μοτοσυκλέτα για να πας στην δουλειά σου και άλλη για να χωθείς στα βουνά, εξερευνώντας απόκρημνες πλαγιές.

Kove 450 Rally – Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του

Σύμφωνα με την εταιρεία, το βάρος φτάνει τα 145 στεγνά κιλά, με το ύψος της σέλας να ανέρχεται στα 960 χιλιοστά με την ψηλή σέλα και στα 910 χιλιοστά με την χαμηλή. Για τη δεύτερη περίπτωση της χαμηλής σέλας, έχουμε αλλαγές και στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του 450 Rally, αλλάζοντας τόσο την απόσταση από το έδαφος, που από τα 310 χιλιοστά πηγαίνει στα 260, αλλά και στο μεταξόνιο -1.490 από 1.475 χιλιοστά. Μαζί χαμηλώνει και η διαδρομή του πλήρως ρυθμιζόμενου ανεστραμμένου πιρουνιού, από τα 289 χιλιοστά στα 240.

Ως μία rally replica μοτοσυκλέτα, ο κινητήρας δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και 449 κυβικών. Με την σχέση συμπίεσης να φτάνει στο 12,5:1, η απόδοση αγγίζει τους 42 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 3,56 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Τη μεταφορά ισχύος στον πίσω τροχό αναλαμβάνει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων. Για την προστασία του κάρτερ σε offroad οδήγηση, φροντίζει μία ποδιά κατασκευασμένη από carbon, συνδυάζοντας την μέγιστη προστασία και το χαμηλότερο δυνατό βάρος.

Kove 450 Rally – Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του

Από τους αγώνες rally raid έρχονται και τα δύο ρεζερβουάρ, ένα μπροστά και ένα πίσω. Ξεκινώντας από το μπροστά, βλέπουμε ότι τα 14 λίτρα χωρίζονται σε δύο τμήματα, με ξεχωριστές τάπες ανεφοδιασμούς, κατεβαίνοντας χαμηλά γύρω από την μοτοσυκλέτα. Με αυτόν τον τρόπο, οι σχεδιαστές του 450 Rally καταφέρνουν να κρατήσουν το βάρος χαμηλά, ενώ ταυτόχρονα τα εξωτερικά πλαστικά προστατεύουν την μοτοσυκλέτα στις πτώσεις. Πίσω, συναντάμε ένα ακόμα ρεζερβουάρ 16 λίτρων, το οποίο εκτείνεται κάτω από την σέλα και εκτοξεύει την αυτονομία του 450 Rally.

Στα φρένα βρίσκουμε έναν δίσκο μπροστά 288 χιλιοστών με ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα δύο εμβόλων. Πίσω, υπάρχει ένας δίσκος 240 χιλιοστών. Με στόχο το 450 Rally να συμμορφώνεται με τις Euro5+ προδιαγραφές, ώστε να κυκλοφορεί νόμιμα στους δημόσιους δρόμους, τα δύο δισκόφρενα συνεργάζονται με ένα δικάναλο ABS, το οποίο έχει την δυνατότητα απενεργοποίησης στον πίσω τροχό, ή και πλήρως.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.:

Kove 450 Rally – Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του

Ήρθαν στην Ελλάδα οι πρώτες KOVE 450 Rally

Μετά την πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα της KOVE 450 Rally στα πλαίσια της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας 2024 στο METROPOLITAN EXPO, η οποία είχε έρθει αεροπορικώς ειδικά για το ελληνικό μοτοσυκλετιστικό κοινό, έφτασε η στιγμή για την έναρξη της διάθεσής της στην ελληνική αγορά των μοτοσυκλετών που είχαν παραγγείλει οι λάτρεις της Off-Road οδήγησης. Ήδη οι πρώτες KOVE 450 Rally γράφουν χιλιόμετρα εντός και εκτός δρόμων με τους ιδιοκτήτες τους να απολαμβάνουν τον μοναδικό συνδυασμό αγωνιστικών δυνατοτήτων και τον πλήρη εξοπλισμό για καθημερινή χρήση.

KOVE 450 RALLY – Pure Dakar Spirit

Πολεμικό, εκδρομικό και έτοιμο για δράση!

Η νέα KOVE 450 Rally μπορεί να αντιμετωπίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα τους προκλητικούς αμμόλοφους της ερήμου, το αφιλόξενο αστικό περιβάλλον και κάθε είδους χωμάτινες διαδρομές. Με πλήρη εξοπλισμό το συνολικό βάρος δεν ξεπερνά τα 145 κιλά, χάρη στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της KOVE από την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας μέσα στους πιο απαιτητικούς αγώνες rally του κόσμου.

Kove 450 Rally – Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του

Αξιόπιστος και Δοκιμασμένος Κινητήρας

Ο μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος κινητήρας με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, έχει αποδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του στα πιο δύσκολα τερέν. Η απόδοση φτάνει τους 42 ίππους και τα 35Nm ροπής, με τη δύναμη να είναι προοδευτικά κατανεμημένη σε όλο το φάσμα των στροφών. Η προστατευτική ποδιά στο κάτω μέρος της είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα για μέγιστη προστασία και ελαχιστοποίηση του βάρους.

Ολοκληρωμένη πληροφόρηση

Η έγχρωμη TFT οθόνη της 450 Rally είναι τοποθετημένη ψηλά για εύκολη ανάγνωση, στα πρότυπα των οργάνων των rally μοτοσυκλετών, με πλήρεις ενδείξεις και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αναβάτης, τόσο για τις καθημερινές διαδρομές του όσο και για τις εξερευνήσεις στους χωματόδρομους.

Kove 450 Rally – Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του

Μεγάλη αυτονομία και χαμηλό κέντρο βάρους

Το εμπρόσθιο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 14L είναι διαιρεμένο σε δύο τμήματα με ξεχωριστές τάπες ανεφοδιασμού, τα οποία ενώνονται μέσω σωληνώσεων, κατανέμοντας το βάρος από το καύσιμο χαμηλά προκειμένου να μειωθεί και το ύψος του κέντρου βάρους της μοτοσυκλέτας. Ταυτόχρονα, η KOVE 450 Rally διαθέτει συμπληρωματικό δοχείο υγρών. Πίσω και κάτω από τη σέλα της 450 Rally βρίσκεται ένα συμπληρωματικό δοχείο για μεταφορά υγρών χωρητικότητας 16 λίτρων, στα πρότυπα των αγωνιστικών Rally μοτοσυκλετών.

Αυθεντικός Rally Σχεδιασμός

Ολόκληρη η σχεδιαστική φιλοσοφία της 450 Rally, ακολουθεί τις απαιτήσεις και τη λειτουργικότητα που διαθέτουν οι μοτοσυκλέτες που αγωνίζονται στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου, με επιθετική και ταυτόχρονα λειτουργική εμφάνιση που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων, από το ταξίδι στην άσφαλτο μέχρι την εξερεύνηση δύσβατων χωμάτινων διαδρομών. Το μεταβλητής διατομής τιμόνι εδράζεται σε ποιοτικά αλουμινένια καβαλέτα και μπορεί να ρυθμιστεί σε ότι αφορά την κλίση του προκειμένου να προσφέρει τον καλύτερο δυνατό μοχλό στον αναβάτη, είτε οδηγεί καθιστός στη σέλα, είτε όρθιος στα μαρσπιέ.

Kove 450 Rally – Οι πρώτοι ιδιοκτήτες ανεβαίνουν στην σέλα του

Στιβαρότητα – Συμπεριφορά – Ασφάλεια

Απενεργοποιούμενο ABS

Το ανεστραμμένο πιρούνι με διαδρομή 240mm (Low Seat Version) ή 289mm (Ηigh Seat Version) είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και ικανό να “αναμετρηθεί” με οποιαδήποτε δυσκολία ή εμπόδιο συναντήσει ο μπροστινός τροχός της μοτοσυκλέτας, χάρη στις σωστά μελετημένες αποσβέσεις ακόμη και για τα πιο απαιτητικά τερέν. Ο εμπρός δίσκος των 288mm συνδυάζεται με μια ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα με δικάναλο ABS, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί για τον πίσω τροχό ή πλήρως. Το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και συνεργάζεται άριστα με το ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, δημιουργώντας ένα ενιαίο και συμπαγές σύνολο που εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά κάτω από όλες τις συνθήκες, ενώ το πίσω δισκόφρενο έχει διάμετρο 240mm. Οι διακόπτες της 450 Rally είναι, όπως και το υπόλοιπο σύνολο, κατασκευασμένοι με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την αντοχή, με υψηλά ποιοτικά στάνταρ και εύκολη λειτουργία

Ετικέτες