Sur-Ron: Δικαστική νίκη για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων από την Talaria

Κινέζοι εναντίον Κινέζων σε αμερικανικό δικαστήριο για αντιγραφή τεχνολογίας
Sur-Ron Light Bee X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/2/2026

Δικαστήριο του Τέξας στις ΗΠΑ δικαίωσε ομόφωνα την κινέζικη εταιρεία Sur-Ron στη διαμάχη της με την επίσης κινέζικη Talaria σε μια υπόθεση καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων με άρωμα εκδίκησης.

Η Hangzhou Qiulong Technology Co., Ltd., δηλαδή η γνωστή μας Sur-Ron που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα μέσω της Μοτοδυναμικής, κατέθεσε μήνυση κατά των Talaria Technology (Chongqing) Co., Ltd. και Talaria Technology (Hong Kong) Co. για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, θεωρώντας πως η δεύτερη αντέγραψε την τεχνολογία της πρώτης με σκοπό το κέρδος.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω τεχνολογία αφορά το ηλεκτρικό μοντέλο Light Bee, το οποίο θεώρησε πως αντέγραψε λεπτομερώς η Talaria, αποκομίζοντας έσοδα από ένα προϊόν που προστατεύεται από κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

Το αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε πλήρως τη Sur-Ron και επιδίκασε αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων δολαρίων που θα πρέπει να της καταβάλλει η Talaria.

Ωστόσο πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβονται πιο περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των δύο αντιδίκων, καθώς η Talaria φτιάχτηκε από πρώην υπαλλήλους της Sur-Ron, τους οποίους κατηγορεί για αρκετές ακόμη επιλήψιμες πράξεις ήδη από την εποχή που ήταν εργαζόμενοί της, όπως το να κατευθύνουν πελάτες σε τρίτες εταιρείες ή να συνάπτουν προσωπικές συμφωνίες με συνεργάτες της με αποκλειστικό στόχο το προσωπικό κέρδος, ενόσω προκαλούσαν οικονομική ζημιά στην εργοδότριά τους.

Η φρασεολογία της ανακοίνωσης της Sur-Ron άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια γι’ άλλες ερμηνείες: “Οι ρίζες της Talaria είναι η προδοσία με κίνητρο την απληστία. Στον επιχειρηματικό κόσμο θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που επιτρέπουν στην απληστία να υπερβαίνει την ακεραιότητα, επιλέγοντας να προδώσουν την εμπιστοσύνη και να παραβιάσουν τους κανόνες.”

Αναμένουμε με ενδιαφέρον ενδεχόμενη συνέχεια της ιστορίας αυτής, καθώς αμφότερες οι Sur-Ron και Talaria έχουν παρουσία στην Ευρώπη και προφανώς αυτή η δικαστική απόφαση των ΗΠΑ μπορεί ν' ανοίξει, ως δεδικασμένο, μέτωπα και σε άλλες αγορές του κόσμου.

Ετικέτες

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026 – Η Δ. Γκουντούφας IKE θα είναι παρούσα με όλη τη γκάμα Thrust Motor και τα νέα μοντέλα FB Mondial

Ντεμπούτο στην Ελλάδα τα νέα FB Mondial MUD 452 και Piega 452
fb mondial mud 452
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/3/2026

Η Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ θα βρίσκεται στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026 (1-5 Απριλίου) και εκεί θα έχει αρκετά ενδιαφέροντα να δείξει στο κοινό.

Από τη μια θα υπάρχει η πλήρης γκάμα της Thrust Motor με 13 μοντέλα, από το παπί Blitz 115 ως τα τρία 300άρια σκούτερ που βρίσκονται στην κορυφή της γκάμας της – Explorer, Huracan και X-SUV – αλλά και η μοτοσυκλέτα Ranger 125.

Παράλληλα όμως η παρουσία της FB Mondial έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος, καθώς στην έκθεση του Metropolitan Expo θα δούμε για πρώτη φορά από κοντά τα νέα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας, τα οποία δεν είναι και λίγα.

Τα δύο δικύλινδρα MUD 452 και Piega 452, με τον κινητήρα της CFMOTO από το 450ΜΤ, θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στη χώρα μας, πριν ξεκινήσει η εμπορική τους διάθεση στο τέλος Μαΐου, ενώ μαζί τους θα πρωτοεμφανιστούν και τα δύο SMX 125 και 300 Enduro.