Suzuki - Γιορτάζει την κατασκευή 500.000 ATV στις Η.Π.Α.

Από το 2002 έως το 2024, στην καλύτερη αγορά “γουρούνας” του κόσμου
Suzuki 500.000 ATVs
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/7/2024

Μέσα στα τελευταία 22 χρόνια και 2 μήνες, το εργοστάσιο της Suzuki στη Ρώμη της Πολιτείας της Τζόρτζια στις Η.Π.Α. κατασκεύασε 500.000 ATV, και συνεχίζει ακμαίο στην πιο προσοδοφόρα αγορά του κόσμου όσον αφορά στα συγκεκριμένα οχήματα.

Στις 13 Ιουνίου του 2024, η Suzuki Manufacturing of America Corporation (SMAC) γιόρτασε την ολοκλήρωση της παραγωγής μισού εκατομμυρίου ATV στο εργοστάσιο της στην Τζόρτζια, το οποίο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάιο του 2022. 

"Είμαστε περήφανοι για αυτή την επιτυχία" δήλωσε ο Masami Haga, Πρόεδρος των SMO & SMAC. "Η Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αγορά ATV του κόσμου, και είναι σημαντικό που αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται εδώ, από ικανούς Αμερικανούς εργάτες". Στο ίδιο ανακοινωθέν ο Haga ευχαρίστησε και τους πολλούς Αμερικανούς προμηθευτές του εργοστασίου των ATV της Suzuki. Φυσικά το παραπάνω ανακοινωθέν - εγκώμιο στους Αμερικανούς δεν θα μπορούσε να λείπει από το Milestone των 500.000 ATV, όπως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και το εργοστάσιο της ιαπωνικής εταιρείας χωρίς τα αυστηρά προαπαιτούμενα που θέτουν ο Η.Π.Α. σε όσα εργοστάσια θέλουν να παράγουν προϊόντα στο αμερικάνικο έδαφος -Αμερικανοί εργάτες, αμερικανοί προμηθευτές, κ.α. Και ούτε φυσικά θα ήθελε η Suzuki να χάσει την τεράστια αγορά των Η.Π.Α. στα ATV., εκεί που το Hamamatsu διατηρεί 700 dealer μοτοσυκλετών και ATV. Σημειώστε επίσης πως τα "γουρούνια" που παράγονται στην Τζόρτζια εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες στον κόσμο.

SMAC

Πλέον, στο εργοστάσιο της Ρώμης που απασχολούνται 145 εργαζόμενοι, παράγονται 4 μοντέλα: KingQuad 750AXi 4x4, KingQuad 500AXi 4x4, KingQuad 400ASi 4x4, και KingQuad 400FSi 4x4.

SMAC

Το μοντέλο με τον αριθμό 500.000 ήταν ένα KingQuad 750AXi 4x4 Power Steering Special Edition, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα της εταιρείας. Τέλος, να σημειώσουμε πως η παραγωγή του εργοστασίου της Suzuki το 2023 έφτασε τα 15.651 ATV.

Ετικέτες

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες