Suzuki: Η ιδέα για το τρίτροχο scooter των 125 κ. εκ. συνεχώς εξελίσσεται

Πιο κοντά στην τεχνολογία των Crosskart
Suzuki: Η ιδέα για το τρίτροχο scooter των 125 κ. εκ. συνεχώς εξελίσσεται
Από το

motomag

10/5/2023

Η νέα αίτηση ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Suzuki, φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία για την εμπρός ανάρτηση του τρίτροχου scooter 125 κ. εκ. το οποίο θέλει να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές του.

Σε προηγούμενο άρθρο στο ΜΟΤΟ, είχατε διαβάσει για την νέα πατέντα που κατέθεσε η Suzuki για ένα οικονομικό τρίτροχο όχημα το οποίο θα εφοδιάζεται με κινητήρα από scooter 125 κ. εκ., και θα έχει θέση οδήγησης που θυμίζει καρτ και θα πλαγιάζει στις στροφές, σαν τα γνωστά μας MP3, Tricity και NIKEN.

Νέα έγγραφα ευρεσιτεχνίας δείχνουν ότι η Suzuki έχει εξελίξει την ιδέα του τρίτροχου αυτού οχήματος, υιοθετώντας ένα ασυνήθιστο σύστημα για την μπροστινή ανάρτηση. Είχαμε εξηγήσει πως η ιδέα της Suzuki στοχεύει σε αρχάριους αναβάτες / οδηγούς αυτοκινήτου που δεν θα αγόραζαν ένα δίτροχο 125 αλλά θα έμπαιναν σε πειρασμό από την έξτρα ασφάλεια των Leaning Wheel τρίκυκλων οχημάτων. Ο κυβισμός είναι κλειδί στην απόφασή τους αυτή μιας και στόχος είναι η οδήγηση με την εξίσωση διπλωμάτων.

Αυτό που δεν φαινόταν στην αρχική πατέντα της Suzuki ήταν ο τρόπος λειτουργίας της μπροστινής ανάρτησης και του μηχανισμού κλίσης της. Η νέα αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας συμπληρώνει αυτά τα κενά και δείχνει ότι η Suzuki επιδιώκει μια διαφορετική ιδέα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Πιο συγκεκριμένα, οι εμπρός τροχοί δεν παίρνουν κλίση στις στροφές σε αρμονία με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, αντίθετα κατά τη διάρκεια των στροφών οι τροχοί κλίνουν εσωτερικά, ο ένας προς τον άλλο.

Suzuki: Η ιδέα για το τρίτροχο scooter των 125 κ. εκ. συνεχώς εξελίσσεται

Το εν λόγω σύστημα επιτρέπει στον αναβάτη τον άμεσο έλεγχο της γωνίας κλίσης του scooter, καθώς ο μηχανισμός κλίσης είναι άμεσα συνδεδεμένος με το τιμόνι. Όσο περισσότερο στρίβει ο αναβάτης το τιμόνι, τόσο μεγαλύτερη είναι η γωνία κλίσης, ενώ όταν το τιμόνι έρχεται σε ίσια στάση, το τρίτροχο επιστρέφει και αυτό με τη σειρά του σε όρθια στάση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός συστήματος στην εμπρός ανάρτηση η οποία τοποθετεί τους εμπρός τροχούς στο άκρο ενός άξονα αιώρησης σε σχήμα ψαλιδιού, με μια σπειροειδή δοκό για κάθε τροχό με την παροχή ελατηρίων και απόσβεσης. Η κορυφή κάθε δοκού συνδέεται με μια ράβδο ταλάντωσης η οποία είναι τοποθετημένη σε έναν κεντρικό άξονα. Αυτή η ράβδος ταλάντωσης συνδέεται με το σύστημα διεύθυνσης μέσω ενός μοχλού και ενός κατακόρυφου συνδέσμου.

Όταν ο αναβάτης στρίβει προς τα αριστερά, ο σύνδεσμος μετακινεί την πάνω ράβδο προς τα δεξιά, ανυψώνοντας ταυτόχρονα την άνω στήριξη του αμορτισέρ στον εσωτερικό τροχό και χαμηλώνοντας τον εξωτερικό, ώστε το τρίκυκλο να πάρει κλίση. Το αντίστοιχο συμβαίνει όταν ο χρήστης στρίψει προς τα δεξιά. Λόγω της γεωμετρίας της διάταξης, ο μηχανισμός αυξάνει ταυτόχρονα το αρνητικό κάμπερ των τροχών. Είναι σημαντικό ότι ολόκληρο το σύστημα είναι μηχανικό, χωρίς ηλεκτρονικά ή ενεργά στοιχεία, οπότε το κόστος κατασκευής και κυρίως η απλότητα συντήρησης δεν θα αφήσουν το κόστος χρήσης να αυξηθεί δυσθεώρητα, κάτι που ήταν στόχος της Suzuki.

Suzuki: Η ιδέα για το τρίτροχο scooter των 125 κ. εκ. συνεχώς εξελίσσεται

Αν και δεν απεικονίζεται στην πατέντα, υπάρχει επίσης ένας σύνδεσμος διεύθυνσης μεταξύ των μπροστινών τροχών, που τους συνδέει με τον άξονα από το τιμόνι. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν καθιστά σαφές πώς το τρίτροχο θα διαχειρίζεται τις στροφές οι οποίες θα έχουν χαμηλές ταχύτητες και θα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη κλίση στο τιμόνι, ωστόσο πιθανόν να κατατεθούν νέες πατέντες ευρεσιτεχνίας για το συγκεκριμένο scooter στο μέλλον. Επιπρόσθετα η συνολική γωνία κλίσης του τρίτροχου της Suzuki περιορίζεται, τόσο από την αντιστρεπτική δοκό όσο και από τους πρόσθετους τροχούς -μοιάζουν σαν βοηθητικές ρόδες- οι οποίοι υπάρχουν στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Πιθανότατα το σύστημα της Suzuki δεν θα κλειδώνει σταματημένο στο φανάρι και οι βοηθητικές ρόδες είναι μία έξτρα δικλίδα ασφαλείας, ενώ μπορούν να συνδράμουν βοηθητικά και σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εισέλθει σε κάποια στροφή με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο τέλος η κατανόηση του γυροσκοπικού φαινομένου δεν είναι το ίδιο απαραίτητη ενώ η εμπειρία οδήγησης θα γεφυρώνει με πιο απόλυτο τρόπο το κενό ανάμεσα σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες / scooter, που αυτή την στιγμή εμποδίζει αρκετούς από το να κάνουν το βήμα και να μεταπηδήσουν στα δίτροχα. Εδώ που τα λέμε ακόμη και αρκετοί έμπειροι μοτοσυκλετιστές, ακόμη και αγωνιζόμενοι, δεν φτάνουν στο σημείο να αποκρυπτογραφήσουν συνειδητά τους μηχανισμούς της φυσικής στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας και εφαρμόζουν τα πάντα υποσυνείδητα,

Η Suzuki έχει και στο παρελθόν καταθέσει πολλές πατέντες που δεν είδαν ποτέ την γραμμή παραγωγής ή ακόμη καλύτερα έχει φτιάξει και πρωτότυπα που δεν εξελίχθηκαν σε πραγματικά μοντέλα, όπως το μεσαίο Turbo πριν από μία δεκαετία. Δεν ήταν φουτουριστικό ή εξωπραγματικό και θα μπορούσε κάλλιστα να βγει στην παραγωγή, την ίδια στιγμή που η Kawasaki ετοίμαζε και έπειτα έβγαλε στην παραγωγή μοτοσυκλέτα με υπερτροφοδότηση - κι όμως η Suzuki δεν έκανε ποτέ το επόμενο βήμα. Σε κάθε περίπτωση η ενασχόληση και ο χρόνος που επενδύουν οι μηχανικοί στο Hamamatsu πάνω σε αυτή την ιδέα, δείχνουν πως την επεξεργάζονται ως μία λύση που θα μπορούσε να βρει τον δρόμο της στην γραμμή παραγωγής.

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."