Suzuki V2 650: Η Ευρώπη αποχαιρετά τον απέθαντο V2 μετά από 26 χρόνια!

"Κέρδιζε" ευρωπαϊκές προδιαγραφές για 26 χρόνια!
Suzuki V2 650: Η Ευρώπη αποχαιρετά τον απέθαντο V2 μετά από 26 χρόνια!
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/9/2025

Σε αγορές που δεν συμμορφώνονται με τις Euro 5+ προδιαγραφές θα συνεχίσει να πωλείται κανονικά, όμως για την ΕΕ το 2026 θα σημάνει και την κατάργηση του Suzuki SV650, της πρώτης και όπως όλα δείχνουν της τελευταίας μοτοσυκλέτας των Ιαπώνων με τον αειθαλή V2 κινητήρα που ώθησε στην επιτυχία και το best seller της ελληνικής αγοράς DL 650 V-Strom.

H Suzuki είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης στο να διατηρεί στην παραγωγή κινητήρες της που σχεδιάστηκαν πριν από πολλά χρόνια έχοντας κερδίσει κατά κράτος τους ανταγωνιστές της σε αυτόν τον τομέα της μακράς παραμονής σε παραγωγή. Τελευταίο παράδειγμα είναι ο μονοκύνδρος 400άρης των DR-Z, τον οποίο οι Ιάπωνες κατάφεραν να συμμορφώσουν με τις Euro 5+ προδιαγραφές για να προσφέρουν τη μοτοσυκλέτα τους ξανά στην Ευρώπη.

Ένας κινητήρας ήρθε λοιπόν αλλά κάποιος άλλος φεύγει για το Hamamatsu και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή μοτέρ και της ελληνικής αγοράς αφού έχουμε να κάνουμε με τον V2 κινητήρα των 645 κ.εκ. και περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων στις 90 μοίρες.

Suzuki V2 κινητήρας 650 κ.εκ. - τέλος εποχής

Ο εν λόγω κινητήρας έγινε περισσότερο γνωστός στο ελληνικό κοινό λόγω της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε στην Ελλάδα το V-Strom 650 το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης 10ετίας της εμπορικής του σταδιοδρομίας. Όμως η Suzuki τον παρουσίασε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό το 1999 με την έλευση της πρώτης γενιάς του SV650 το οποίο έχει συμπληρώσει ένα τέταρτο του αιώνα στην παραγωγή. Αυτό κάνει το κινητήρα αυτό έναν από τους μακροβιότερους στη σύγχρονη εποχή μας, ο οποίος κατάφερε μάλιστα να "κερδίσει" τέσσερεις προδιαγραφές Euro με διαρκή βέβαια εξέλιξη και βελτιώσεις. 

Οι αλλαγές που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα δεν αλλάξαν καθόλου τον χαρακτήρα του που εντυπωσίασε πριν από 26 χρόνια με την ελαστικότητα, την εξαιρετικά χαμηλή του κατανάλωση αλλά και την γραμμικότατη απόδοσή του, χαρακτηριστικά που συγκαταλέγονται στα θετικά του ακόμη και σήμερα και είναι άμεσα συγκρίσιμα με αντίστοιχου κυβισμού δικύλινδρους κινητήρες με σαφώς πιο σύγχρονη σχεδίαση. Φαίνεται πως η Suzuki τον σχεδίασε από τότε για να μείνει πολλά χρόνια στην παραγωγή και το γεγονός ότι θα συνεχίζει να παράγεται για άλλες αγορές εν έτει 2025 ίσως και να μην το πίστευε ούτε η ίδια η ιαπωνική εταιρεία.

Λογικά η Suzuki θα μπορούσε να κάνει τον κινητήρα της να συμμορφωθεί και με τις Euro 5+. Όμως η πλατφόρμα που προσφέρει ο νέος εν σειρά δικύλινδρος των 776 κ.εκ. είναι εκείνη που έχουν επιλέξει να επενδύσουν οι Ιάπωνες ειδικά για τις αγορές της ΕΕ τη στιγμή που ο μικρότερης χωρητικότητας V2, δεμένος στο πλαίσιο χωροδικτύωμα του SV650, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμος σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ και τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε εκεί η Suzuki πουλάει ακόμη κανονικά το DR650S (!), με το V-Strom 650 θα αντιμετωπίσει πρόβλημα;

Suzuki V2 κινητήρας 650 κ.εκ. - τέλος εποχής

Ο αειθαλής κινητήρας δέχτηκε πολλές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια για να παραμείνει επίκαιρος, κυρίως για να μπορεί να περνά τις ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές. Οι πιο σημαντικές από αυτές ήταν η αλλαγή των καρμπυρατέρ με ηλεκτρονικό ψεκασμό το 2003, ενώ το 2007 τα μπουζί σε κάθε κύλινδρο έγιναν δύο από ένα και οι κύλινδροι απέκτησαν αντιτριβική επίστρωση, για να μειωθούν περαιτέρω οι τριβές και κατά συνέπεια η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων.

Από τότε που είδαμε για πρώτη φορά τον κινητήρα τις πιο εκτεταμένες αλλαγές τις δέχτηκε όταν παρουσιάστηκε η γενιά του SV650 που υπάρχει μέχρι και σήμερα, με τους Ιάπωνες να προχωρούν σε περισσότερες από 60 αλλαγές στα μηχανικά του μέρη -νέα πιστόνια με αντιτριβική επίστρωση, αναθεώρηση του ψεκασμού, νέος εκκεντροφόρος εξαγωγής οι πιο σημαντικές-, όχι μόνο για τη συμμόρφωση αλλά και για τη συνολική βελτίωση της απόδοσής και της λειτουργίας του και την "θωράκισή" του αναφορικά με τις μελλοντικές εκπομπές ρύπων.

Τότε ήταν που η Suzuki πρόσθεσε και το Low RPM Assist που αυξάνει ελαφρώς τις στροφές όταν ο αναβάτης αφήνει τη μανέτα του συμπλέκτη με πρώτη σχέση στο κιβώτιο και ξεκινά από στάση, όπως και τη λειτουργία "Easy Start" όπου με μόνο ένα πάτημα του κουμπιού η μίζα γυρνάει μέχρι να πάρει μπροστά το μοτέρ.

Η ευρωπαϊκή σταδιοδρομία του κινητήρα, που τα κατάφερε περίφημα όλο αυτό το διάστημα και στον τομέα της αξιοπιστίας, φτάνει στο τέλος της και από εδώ και πέρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε για πόσο καιρό ακόμη θα τον κρατήσει στην παραγωγή η Suzuki.

Τέσσερα ρεκόρ ταχύτητας σημείωσε 12χρονος Άγγλος - Σπάει ρεκόρ από τα 9 του

Ο νεαρός Alfie Barraclough έσπασε τέσσερα βρετανικά ρεκόρ ταχύτητας στην άμμο
Sand Speed Record
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/5/2026

Ο νεαρός αναβάτης από το Bradford συνεχίζει να γράφει ιστορία, κατακτώντας τέσσερα νέα εθνικά ρεκόρ στην ουαλική παραλία Pendine, στην πρώτη του επαφή με αγώνες στην άμμο.

Σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο Alfie Barraclough πρόσθεσε τέσσερις ακόμη τίτλους στη διαρκώς αυξανόμενη συλλογή του από ρεκόρ ταχύτητας, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Pendine της Νότιας Ουαλίας.

Το τριήμερο 2-4 Μαΐου ο νεαρός Βρετανός συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα στην παραλία των ρεκόρ και κατάφερε να σημειώσει τέσσερις νέες κορυφαίες επιδόσεις Βρετανίας στην κατηγορία Junior έως 100cc, στις αποστάσεις 500 μέτρων από στάση, ενός χιλιομέτρου, μισού και ενός τετάρτου του μιλίου.

Οι επιδόσεις του είναι εντυπωσιακές, τόσο για την ηλικία του, όσο και για κάποιον που δεν έχει οδηγήσει ποτέ ξανά σε άμμο.

500 μέτρα: 49,521 mph (79,7 km/h)

Χιλιόμετρο: 54,952 mph (88,4 km/h)

¼ μιλίου: 55,613 mph (89,5 km/h)

Μισό μίλι: 58,614 mph (94,3 km/h)

Sand Speed Record

Σύμφωνα με τον πατέρα του, Karl Barraclough, ο Alfie έγινε πλέον ο νεότερος αναβάτης που έχει καταγράψει επίσημα αναγνωρισμένο βρετανικό ρεκόρ ταχύτητας στην άμμο, έχοντας ήδη πετύχει κάτι ανάλογο στην άσφαλτο σε ηλικία μόλις εννέα ετών.

Σήμερα στα 12 του χρόνια ο Alfie έχει ήδη συγκεντρώσει 27 ρεκόρ ταχύτητας σε διαφορετικές αποστάσεις, τόσο μόνος όσο και σε sidecar μαζί με τον φίλο του Jack Taylor.

Το ίδιο dragster με το πρώτο του ρεκόρ

Για τα τελευταία επιτεύγματα του, ο έφηβος αναβάτης χρησιμοποίησε μια ειδικά κατασκευασμένη dragster μοτοσυκλέτα, εξοπλισμένη με κινητήρα 70cc από Gilera DNA.

Sand Speed Record

Ο πατέρας του εξήγησε γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο σύνολο: "Είναι η πρώτη dragster  μοτοσυκλέτα που κατασκευάσαμε. Με αυτή πέτυχε το πρώτο του ρεκόρ, οπότε τώρα έχει σπάσει ρεκόρ τόσο στην άσφαλτο όσο και στην άμμο με την ίδια μοτοσυκλέτα.

"Την επιλέξαμε επειδή δεν είναι υπερβολικά απότομη στην εκκίνηση. Στην άμμο δεν θέλαμε να σκάβει στο ξεκίνημα και να χάνει όλη της την ορμή."

Πρώτη φορά στην άμμο

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε οδηγήσει ποτέ ξανά σε τέτοιες συνθήκες, ο Alfie εντυπωσίασε με την ώριμη προσέγγισή του.

Ο Karl περιέγραψε πως, "δεν εκφράζεται πολύ, αλλά παρατηρεί τα πάντα. Πριν βγει στην εκκίνηση, στεκόταν απλώς εκεί και κοιτούσε, απορροφώντας κάθε λεπτομέρεια."

Ο νεαρός είναι ήδη γνωστός στους κύκλους των βρετανικών αγώνων ταχύτητας, έχοντας μεγαλώσει ανάμεσα σε ανθρώπους που κυνηγούν τις επιδόσεις, όπως ο Guy Martin.

"Είναι πάντα ο μικρότερος όπου κι αν αγωνίζεται, αλλά η κοινότητα τον στηρίζει απίστευτα και τον καθοδηγεί."

Sand Speed Record

Επόμενος στόχος τα ρεκόρ στο Elvington

Με τα ρεκόρ του Pendine ήδη στο ενεργητικό του, ο επόμενος στόχος του Alfie είναι το Straightliners Speed Week τον Σεπτέμβριο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Elvington.

Όπως αποκάλυψε ο πατέρας του, "μόλις κατάλαβε ότι είχε πετύχει τα ρεκόρ, άρχισε αμέσως να σκέφτεται τι μπορεί να κάνει του χρόνου. Πάντα βάζει προσωπικούς στόχους, αλλά ποτέ εξωπραγματικούς. Είναι στόχοι που ξέρει ότι μπορεί να πετύχει, γιατί καταλαβαίνει τι απαιτείται για να φτάσεις εκεί."