SYM Maxsym TL: Ανακοινώθηκε η τιμή, κάτω από 7.000 ευρώ!

Οριστικοποιήθηκε στην χαμηλότερη πρόβλεψη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/12/2019

Στις σελίδες του επετειακού τεύχους 600 του ΜΟΤΟ είχαμε το άρθρο από την παρουσίαση από το Maxsym TL, μεταφέροντάς σας μια πρώτη γεύση απ’ το “mega scooter” της SYM μέχρι να το οδηγήσουμε στην Ελλάδα και να έχετε μια πλήρη εικόνα για τις δυνατότητές του. Τώρα, η ελληνική αντιπροσωπεία της SYM, Γκοργκόλης Α.Ε., ανακοίνωσε την τιμή του Maxsym TL, η οποία δεν ξεπερνά τις 7.000 ευρώ. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες, ενώ εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τις πρώτες εντυπώσεις μας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέα Δεκαετία – Νέοι Ορίζοντες – Νέα Δεδομένα

Το 2020 ξεκινά με MAXSYM TL

 

Η Γκοργκόλης Α.Ε. ανταποδίδει την εμπιστοσύνη σας, τη συνεχή και σταθερή προτίμησή σας στην εταιρεία, που τη φέρνει πρώτη στον κλάδο του δικύκλου τα τελευταία 10 χρόνια, και προσφέρει σε τιμή δώρο το MAXSYM TL, 6.995€ !!!

Μοτοσυκλέτα ή Scooter;

Sport οδήγηση ή Άνεση;

Το MAXSYM TL απαντά σε όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για τη «Χρυσή τομή» και τα έχει όλα.

Το νέο MAXSYM TL αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του.

Προσφέρει δυναμικές επιδόσεις, άνεση, άριστη συμπεριφορά και sport εμφάνιση.

Ο δικύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος, 8βάλβιδος, DOHC κινητήρας με υγρό πολύδισκο συμπλέκτη, έχει μέγιστη απόδοση 41 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. Η ανώτερης ποιότητας λειτουργία του κινητήρα, χαρίζει εξαιρετικές επιδόσεις που συνδυάζονται με οικονομική κατανάλωση καυσίμου (4,2 λίτρα/100 χλμ.).

Παράλληλα, η οδηγική του συμπεριφορά παραπέμπει σε μοτοσικλέτα χάρη στη στιβαρότητά του και την αρχιτεκτονική του πλαισίου.

  • Άριστη κατανομή βάρους 50-50 και ακαμψία πλαισίου.
  • Κορυφαία άνεση στον αναβάτη. Απουσία κραδασμών χάρη στη λειτουργία μιας τρίτη μπιέλας με ένα έμβολο στο άκρο της, να παλινδρομεί σε αντίθετη φορά, από τα έμβολα των δύο κανονικών κυλίνδρων που παράγουν την ισχύ.
  • Υποδειγματική λειτουργία του συστήματος αναρτήσεων. Upside Down πιρούνι 41mm, που “δένει” στο λαιμό του πλαισίου με διπλές πλάκες, δημιουργεί επιπλέον ακαμψία στο σύνολο. Μακρύ ψαλίδι αλουμινίου που πάνω του εδράζει η πίσω ανάρτηση αερίου-λαδιού με μοχλικό σύστημα και δυνατότητα εξατομίκευσης μέσω της προφόρτισης.
  • Οι πεντάκτινοι τροχοί είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικό ελαφρύ αλουμίνιο που μειώνει το βάρους τους έως 37%, ενώ η MAXXIS σχεδίασε αποκλειστικά για τις ανάγκες του MAXSYM TL το ελαστικό Supermaxx S3, χρησιμοποιώντας το πιο σύγχρονο υλικό “HDFS FULL-SILICA“ που παρέχει ταχύτατη προθέρμανση του ελαστικού και εξαιρετική πρόσφυση.
  • Το σύστημα πέδησης διαθέτει ABS από την CONTINENTAL. Με 2 κυματιστά δισκόφρενα διαστάσεων 275mm, με διπλές ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, μπροστά και ένα κυματιστό 275mm πίσω, εξασφαλίζει απόλυτη απόδοση κατά την πέδηση. Επιπλέον οι μανέτες φρένων είναι ρυθμιζόμενες 4 θέσεων.

Η σχεδίαση του MAXSYM TL είναι συμπαγής και επιθετική. Βασισμένη στη σύγχρονη αρχιτεκτονική μιας supersport μοτοσυκλέτας, οι σχεδιαστές ολοκλήρωσαν την ιδέα στενεύοντας το μεσαίο τμήμα και ανασήκωσαν το πίσω τμήμα, αναδεικνύοντας τον sport χαρακτήρα του. Η εξάτμιση ακολουθεί τη σχεδίαση της ουράς, όντας ανασηκωμένη, καταλήγοντας μέσω ενός σιγαστήρα σε διπλή απόληξη, προσφέροντας έναν βαθύ ήχο που βελτιώνει την εμπειρία οδήγησης.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την σχεδίασή του, είναι τα σύγχρονα φουτουριστικά φώτα LED. Μπροστά ο τετραπλός LED προβολέας συνδυάζεται με τα LED φώτα θέσης δημιουργώντας μία εντυπωσιακή αιχμηρή όψη. Το πίσω φωτιστικό σώμα LED, χάρη σε μία ειδική μεμβράνη, δημιουργεί μία χαρακτηριστική 3D εικόνα φλόγας, με την έντασή της να αυξάνει κατά την πέδηση.

Τo MAXSYM TL προσφέρει υψηλή λειτουργικότητα και άνεση. Μέσα στα πλεονεκτήματά του είναι επίσης η εργονομική θέση για αναβάτη και συνεπιβάτη, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν το διπλό κάθισμα με τις πολλαπλών υλικών αντιολισθητικές επιφάνειες, το μαξιλάρι στήριξης της μέσης του αναβάτη και την εύκολη στήριξη του μηρού και για τους δύο. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά στιλ οδήγησης, σε όρθια θέση με το δάπεδο να εκτείνεται οριζοντίως στα 330mm μήκος και 110mm πλάτος ή σε Cruise στάση με στήριξη των ποδιών στο εμπρός τμήμα της ποδιάς. Ο ανεμοθώρακας πάχους 3mm, είναι ρυθμιζόμενος 2 θέσεων και χάρη στην αεροδυναμική μελέτη του επιτυγχάνει βέλτιστη μείωση του θορύβου και μείωση της πίεσης του αέρα, ακόμη και σε ταξίδια με υψηλή ταχύτητα.

Το άνοιγμα της σέλας γίνεται με υδραυλικό τρόπο από button δίπλα στην κλειδαριά. Ο αποθηκευτικός χώρος που κρύβεται κάτω από τη σέλα, θα φιλοξενήσει 1 full face κράνος ή 2 τύπου Jet. Στο εσωτερικό τμήμα της ποδιάς, υπάρχουν επιπλέον δύο κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι με τον έναν από αυτούς να διαθέτει παροχή φόρτισης USB QC 2.0.   

Η στάθμευση του οχήματος γίνεται πολύ εύκολα, χάρη στην ειδική σχεδίαση του κεντρικού stand, ενώ με τη χρήση του πλαϊνού stand, ενεργοποιείται αυτόματα και το χειρόφρενο.

Μεγάλος ο πίνακας ελέγχου, είναι πρακτικός και φουτουριστικός. Στο αριστερό τμήμα βρίσκονται όλες οι απαραίτητες λυχνίες ειδοποίησης ενώ στο δεξί τμήμα υπάρχει έγχρωμη οθόνη με ενδείξεις τάσης μπαταρίας, ρολόι, θερμοκρασίας περιβάλλοντος, στάθμης βενζίνης, μερικό και ολικό χιλιομετρητή. Στο κέντρο του πίνακα υπάρχει έγχρωμη TFT LCD οθόνη 4.5” με αυτόματη ρύθμιση επιπέδου φωτεινότητας, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν στο περιβάλλον. Διαθέτει 3 εξατομικευμένα θεματικά interfaces για να επιλέξει ο αναβάτης αυτό που του ταιριάζει. Κάθε interface προσφέρει 5 διαφορετικές οθόνες που εστιάζουν στις ανάγκες πληροφόρησής του, όπως ο υπολογιστής ταξιδιού και η κατάσταση του οχήματος.

Μάθετε περισσότερα για το MAXSYM TL στο www.sym.gr/model/maxsym-tl

 
 
MAXSYM TL
 
ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ
ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 8V, DOHC, ΔΙΚΥΛΙΝΔΡΟΣ ΣΕ ΣΕΙΡΑ
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ
65.0mm x 70.0mm
ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ
10.8:1
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ
41 PS / 6750 rpm
ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ
42.5 Nm/6250 rpm
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
E.F.I.
ΛΙΠΑΝΣΗ
ΞΗΡΟ ΚΑΡΤΕΡ
ΚΙΒΩΤΙΟ
CVT
ΣΥΜΠΛΕΚΤΗΣ
ΥΓΡΟΣ ΠΟΛΥΔΙΣΚΟΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΑΛΥΣΙΔΑ
ΣΧΕΣΗ ΤΕΛΙΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
46/15
ΕΚΚΙΝΗΣΗ
ΜΙΖΑ
ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ
12.5 lt
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
4.2 lit/100km  (EURO4)
ΠΛΑΙΣΙΟ
ΣΩΛΗΝΩΤΟ ΑΠΟ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ ΑΤΣΑΛΙ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ
1543 mm
ΠΛΑΤΟΣ
800 mm
ΜΗΚΟΣ
2215 mm
ΥΨΟΣ
1422 mm
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ
795 mm
ΒΑΡΟΣ (ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ)
223 kg
ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ
25º
ΙΧΝΟΣ
92 mm
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ
120 / 70 - 15  65H
ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ
160 / 60 - 15  67H
ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ)
ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΠΙΡΟΥΝΙ (120 mm – 41mm)
ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΨΑΛΙΔΙ ΜΕ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΑΕΡΙΟΥ-ΛΑΔΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΝΑ
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ
2 x ΔΙΣΚΟΙ 275mm ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΙΣΤΟΝΕΣ ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΔΑΓΚΑΝΕΣ
ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ
ΔΙΣΚΟΣ 275 mm
ABS
CONTINENTAL

 

Πατέντα Kawasaki για τροφοδοσία με υγροποιημένο υδρογόνο - Ο πεντακύλινδρος κινητήρας του H2 HySE

Οι Ιάπωνες επιμένουν πως το υδρογόνο είναι προτιμότερη λύση από τις μπαταρίες
kawasaki h2 hyse
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/4/2026

Σε ένα από τα ισχυρότερα αναχώματα στην προτεινόμενη λαίλαπα της βεβιασμένης Ηλεκτροκίνησης εξελίσσεται η χρήση υδρογόνου ως καύσιμο στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι Ιάπωνες πρωτοπορούν στο θέμα αυτό, έχοντας στήσει εδώ και μερικά χρόνια την κοινοπραξία HySE με συμμετοχή των περισσότερων κατασκευαστών μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων της χώρας.

Η Kawasaki είναι μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες στον τομέα αυτόν, όσον αφορά στη Μοτοσυκλέτα τουλάχιστον, έχοντας ήδη παρουσιάσει το λειτουργικό πρωτότυπο H2 HySE που έκανε γύρους επίδειξης στις πίστες των Le Mans και Suzuka στα περιθώρια των αγώνων Endurance σε Γαλλία και Ιαπωνία πέρυσι.

kawasaki-h2-hyse

Αυτό το φουτουριστικό πρωτότυπο ωστόσο επιδεικνύει με μια ματιά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία υδρογόνου: την αποθήκευσή του. Οι γιγάντιες βαλίτσες του H2 HySE είναι απαραίτητες για να φιλοξενήσουν κάμποσα κάνιστρα υδρογόνου υπό πολύ υψηλή πίεση μα, ακόμη κι έτσι, η αυτονομία της μοτοσυκλέτας αυτής φέρεται να είναι ακόμη μη ανταγωνιστική συγκριτικά με μιας βενζινοκίνητης.

Η χρήση αερίου υδρογόνου έχει τα προβλήματά της, γι’ αυτό στο Akashi εξετάζουν ως λύση το υγροποιημένο υδρογόνο, καθώς έτσι θα μπορεί να χωρέσει περισσότερο στη μοτοσυκλέτα. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της πιο πρόσφατης ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε η Kawasaki στην Ιαπωνία.

kawasaki-h2-hyse
Η ευρεσιτεχνία της Kawasaki μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους κινητήρων, όπως λ.χ. σε έναν V8 που θα μοιάζει με V10

Στο σχέδιο βλέπουμε έναν κινητήρα που μοιάζει πεντακύλινδρος σε σειρά, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι τετρακύλινδρος – ως ήταν εξαρχής ο κινητήρας του H2 HySE με τον υπερσυμπιεστή. Μόνο που ο ακριανός κύλινδρος στη δεξιά πλευρά του κινητήρα δεν λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι τέσσερεις και αντί να ωθεί τον στρόφαλο, παίρνει κίνηση απ’ αυτόν για να αντλήσει καύσιμο.

Εξηγούμαι αναλυτικότερα, γιατί τα νούμερα που συνοδεύουν την πατέντα της Kawasaki έχουν ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον.

Στα χαρτιά, το υδρογόνο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τη βενζίνη ανά μονάδα μάζας. Αυτό σημαίνει πως ένα κιλό υδρογόνου έχει περίπου τριπλάσια αποθηκευμένη ενέργεια από ένα κιλό βενζίνης. Αν όμως μιλήσουμε για ενέργεια ανά μονάδα όγκου, τότε η κατάσταση αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς στον ίδιο όγκο η (υγρή) βενζίνη έχει ασύγκριτα περισσότερη ενέργεια από το (αέριο) υδρογόνο. Ενδεικτικά, αναφέρει πως ακόμη κι αν συμπιέσουμε το υδρογόνο στα 700 bar (πάνω από 10.000 psi), στο ίδιο όγκο η βενζίνη έχει εξαπλάσια ενέργεια αποθηκευμένη.

kawasaki-h2-hyse

Και το πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα είναι πως ο δεσμευτικός παράγοντας δεν είναι τόσο το βάρος, όσο ο διαθέσιμος χώρος για αποθήκευση του υδρογόνου, δηλαδή ο όγκος.

Η ιδέα της Kawasaki είναι προφανέστατη: το υγροποιημένο υδρογόνο απαιτεί πολύ μικρότερο όγκο για την αποθήκευσή του, άρα θα μπορούμε να φορτώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα στη μοτοσυκλέτα χωρίς να απαιτεί βαλίτσες σε μέγεθος μικρής καλύβας. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό το θέμα.

Το υγροποιημένο υδρογόνο έχει τα δικά του προβλήματα. Πρώτον, πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία για να μην εξαερωθεί, άρα το δοχείο αποθήκευσής του θα πρέπει να είναι άριστα μονωμένο για να διατηρεί το υδρογόνο σε υγρή φάση.

​ kawasaki h2 hyse
Στο σχέδιο της Kawasaki το υγρό υδρογόνο ψεκάζεται μέσω δύο μπεκ τόσο απευθείας στον θάλαμο καύσης (29) όσο και στην εισαγωγή του αέρα (28)

Μετά προκύπτει ένα θέμα με την πίεση που δεν θα έχουμε πλέον στο δοχείο του. Στα 700 και 1000 bar, μόλις ανοίξει δίοδος στο κύκλωμα τροφοδοσίας το αέριο θα εκτοξευτεί με μεγάλη πίεση. Δεν θα συμβεί το ίδιο με το υγρό όμως, οπότε τώρα χρειαζόμαστε τρόμπες για να δημιουργήσουν την απαιτούμενη πίεση στη γραμμή τροφοδοσίας.

Η προτεινόμενη λύση της Kawasaki στο θέμα είναι ένα δίδυμο από αντλίες, μια παραδοσιακή σαν αυτή που έχουν οι περισσότεροι κινητήρες της αγοράς ήδη για τη βενζίνη και μια δεύτερη την οποία στα σχέδια των Ιαπώνων υποδύεται το πέμπτο πιστόνι στον τετρακύλινδρο κινητήρα. Η Kawasaki λέει πως αυτός ο έξτρα κύλινδρος μπορεί να δημιουργήσει πίεση τουλάχιστον 1500 psi για να οδηγήσει το υγρό υδρογόνο στον θάλαμο καύσης.

Τα παραπάνω προφανώς και δεν λύνουν όλα τα ζητήματα της Υδρογονοκίνησης, αλλά αν μη τι άλλο δείχνουν πως οι Ιάπωνες επιμένουν πολύ ζεστά στο θέμα. Η Kawasaki μάλιστα δείχνει πολύ πρόθυμη να αναλάβει ρόλο πρωτοπόρου, καθώς εκτός από τη μοτοσυκλέτα κι ένα UTV που θα φορέσει τον ίδιο κινητήρα, έχει αναλάβει να εξελίξει ένα πλοίο ειδικά σχεδιασμένο για τη μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου, το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026.

​ kawasaki h2 hyse

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είμαστε ακόμη κοντά στο σημείο που το υδρογόνο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και τη βενζίνη στις μεταφορές, ειδικά όταν βάλουμε στην εξίσωση και όλους τους χωροταξικούς περιορισμούς που ισχύουν στα δίκυκλα. Πλησιάζουμε όμως και η δουλειά που κάνει η κοινοπραξία HySE βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τεχνολογικής καινοτομίας.

Μετά, θα απομένει το πιο δύσκολο βήμα απ’ όλα: το δίκτυο ανεφοδιασμού, το πρόβλημα που πια ξεφεύγει από τον έλεγχο των εργοστασίων και της επιστήμης για να κυλιστεί στη λάσπη πολιτικών και επιχειρηματικών λογικών.