Συνεργασία Akrapovič και Honda για να απαντήσουν στον αυξημένο ανταγωνισμό στα MotoGP

Akrapovič και HRC ξανά γίνονται αχώριστοι
Akrapovič - Honda
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/1/2023

Η ομάδα της Repsol Honda είχε συνεργασία με την Termignoni και την SC Project τα πρόσφατα χρόνια, ωστόσο το HRC έχει στο παρελθόν δουλέψει πολύ κοντά με την Akrapovič σε σημείο που ήταν έως και περίεργο που δεν συνεργάζονταν και τώρα.

Οι «μάστορες» του τιτανίου, όπως συγκαταλέγεται η Akrapovič καθώς έχει ένα από τα ελάχιστα εξειδικευμένα χυτήρια τιτανίου αλλά και την τεχνογνωσία να κουρμπάρει σωλήνες απευθείας, τους οποίους μάλιστα έχει κατασκευάσει η ίδια, είναι κορυφαία επιλογή για τα MotoGP και είχε φτάσει σε σημείο να προμηθεύει τις περισσότερες ομάδες, μέχρι οι υπόλοιποι κατασκευαστές να επενδύσουν και αυτοί στο αγωνιστικό κομμάτι και να μπουν δυναμικά στα MotoGP εκ νέου.

Ο προμηθευτής της εξάτμισης στα MotoGP δεν είναι κάτι απλό. Όχι γιατί πρέπει να κατασκευάσει κάτι από το μηδέν και τελείως πρωτότυπο, αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το πιο βασικό που αγνοεί ο περισσότερος κόσμος, είναι πως η δημιουργία της εξάτμισης συνοδεύεται και με παροχή υπηρεσιών που αγγίζει την ίδια την εξέλιξη του κινητήρα. Οι αναγνώστες του MOTO θα θυμούνται τον «Φάκελο Akrapovič» που ανοίξαμε το 2019 όταν στην διάρκεια αρκετών τευχών παρουσιάσαμε κάθε πτυχή της Akrapovič από την εξατομικευμένη και αποκλειστική ξενάγηση που είχα πραγματοποιήσει και στις δύο τοποθεσίες της στην Σλοβενία. Μία απόλυτα διαφωτιστική εμπειρία κι ένα όνειρο, που είχε γίνει πραγματικότητα χάρη στην TECNOMOTO, που ταυτόχρονα είναι και ένας από τους παλαιότερους εν ενεργεία αντιπρόσωπος της Akrapovič.

Akrapovič - Honda
Όλες οι εξατμίσεις που έχουν κατασκευάσει για τα MotoGP, έξω από το γραφείο του Igor Akrapovič.

Σε εκείνη την σειρά άρθρων λοιπόν, είχαμε εξηγήσει πως στο κεντρικό κτήριο της Akrapovič το οποίο δεν έχει καμία ταμπέλα, μόνο και μόνο για να μην σταματούν ομάδες μοτοσυκλετιστών και ζητούν να το επισκεφτούν, λειτουργεί και μία κανονική γραμμή παραγωγής όπου εκεί φτιάχνονται όλα τα πρωτότυπα και μαζί και οι εξατμίσεις του αγωνιστικού τμήματος. Το εργοστάσιο με τις γραμμές παραγωγής για τις εξατμίσεις που εμείς ξέρουμε είναι στα νότια σύνορα της χώρα, περίπου δύο ώρες μακριά από το κεντρικό κτήριο. Δεν υπάρχει άλλο σημείο στον κόσμο εκτός των circuit στο πρόγραμμα αγώνων, που οι MotoGP μοτοσυκλέτες συνυπάρχουν τόσο κοντά η μία στην άλλη, με την εταιρεία να έχει καταφέρει να διασφαλίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι τα μυστικά κάθε ενός θα μείνουν απόλυτα διασφαλισμένα. Η εξέλιξη της ροής για την Akrapovič εκτείνεται και στις μοτοσυκλέτες μαζικής παραγωγής, συχνά οι κατασκευαστές τους στέλνουν έναν καινούριο τελείως κινητήρα όπου η ομάδα εκεί τον χαρτογραφεί για την εξάτμιση που η ίδια κατασκευάζει και έπειτα δίνει την χαρτογράφιση αλλά και σχέδια για OEM εξάτμιση που ο ίδιος ο κατασκευαστής θα κατασκευάσει ή θα δώσει σε κάποιον προμηθευτή του για να το κάνει για λογαριασμό του. Αυτή είναι μία υπηρεσία που η Akrapovič χρεώνει και είναι μία από τις πολλές που αναλαμβάνει καθώς η κατασκευή τελικών και λαιμών είναι μονάχα ένα από τα λίγα με τα οποία καταπιάνεται και σίγουρα το πιο γνωστό για το ευρύ κοινό. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουν πολλοί πως συγκεκριμένα ιατρικά εργαλεία, όπως των οδοντοτεχνιτών, έχουν την υπογραφή της Akrapovič κάτι που οι Σλοβένοι ξεκίνησαν μόλις κατασκεύασαν το εξατομικευμένο χυτήριό τους και ανακάλυψαν πως έφτασαν σε ένα επίπεδο που δύσκολα υπάρχει εκεί έξω για το τιτάνιο. Είναι και αυτά κομμάτι του «Φάκελο Akrapovič» που δημοσιεύσαμε στο ΜΟΤΟ το 2019.

Akrapovič - Honda
Στην Akrapovič λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο δυναμόμετρο που έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται το ram-air που σημαίνει πως μπορεί να στείλει στην εισαγωγή της μοτοσυκλέτας αέρα 300χαω. Μαζί καταγράφει και τον ήχο στον οποίο δίνουν μεγάλη σημασία, αλλά αυτό αφορά τις μοτοσυκλέτες παραγωγής κυρίως.

Η εξέλιξη μίας εξάτμισης MotoGP έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία βέβαια καθώς ο κατασκευαστής μπορεί να προτείνει νέες λύσεις στους μηχανικούς της ομάδας που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την απόδοση. Όπως για παράδειγμα αντοχή σε υψηλότερες θερμοκρασίες που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική καύση με ότι αυτό συνεπάγεται. Εντός της ομάδας της Akrapovič υπάρχουν Χημικοί και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων με ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο που συνεχώς αναζητούν το κατάλληλο κράμα για κάθε περίσταση. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης εκεί, μου επέτρεψαν να μπω και στο τμήμα εξέλιξης των πρωτότυπων αφότου πρώτα είχαν αφαιρέσει όσες μοτοσυκλέτες δεν έπρεπε να βγουν στο φως και είχαν καλύψει και διάφορα εργαλεία που επίσης δεν έπρεπε να φωτογραφηθούν.

Akrapovič - Honda
Αυτό το κομμάτι είναι το πλέον σημαντικό και βασικός λόγος που οι κατασκευαστές θέλουν να στραφούν στην Akrapovič: Το εξοπλισμένο εργαστήριο που αναφέρουμε στο κείμενο

Το τμήμα αυτό είναι κάτω ακριβώς από το γραφείο του Igor Akrapovič ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχει και μία σειρά από όλες τις εξατμίσεις που έχουν κατασκευάσει για τις MotoGP μοτοσυκλέτες, πλην εκείνων που χρησιμοποιούνται εκείνη την στιγμή. Μπαίνουν δηλαδή ως έκθεμα αφότου ολοκληρωθεί η θητεία τους, με την διαφορά πως στον χώρο εκεί δεν περιφέρεται και κανείς εκτός εργοστασίου, πράγμα που δείχνει και την εμμονή που έχουν με το να διατηρούν τα μυστικά κάθε κατασκευαστή.

Στο γραφείο του Igor στο μεταξύ, υπάρχει και η Honda RC51 του Colin Edwards με την οποία η Akrapovič πήρε τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο το 2000. Από τότε έχουν περάσει 23 χρόνια που πολλές διαφορετικές μοτοσυκλέτες πήραν παγκόσμια πρωταθλήματα φορώντας εξατμίσεις της Akrapovič ή ακόμη καλύτερα με τους Σλοβένους επιστήμονες να έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη του κινητήρα τους. Η Honda είχε αφήσει κενό, πράγμα που στεναχωρούσε τους Σλοβένους από την στιγμή που ήταν ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής που είχε πιστέψει στο νέο εγχείρημα του Igor (ήταν ήδη κομμάτι της Scorpion που λόγω διαφωνιών το άφησε ξεκινώντας νέο εργοστάσιο, εξ ου και το λογότυπο της Akrapovič). Τώρα πλέον τα MotoGP της Honda επιστρέφουν στην αγκαλιά της Akrapovič με στόχο να τους βοηθήσουν να εκμεταλλευτούν τον κινητήρα τους ακόμη καλύτερα και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί στην επόμενη σεζόν, που ήδη χαρακτηρίζεται από άλλους -εδώ- ως η πιο ανταγωνιστική στην πορεία του αθλήματος.

Μέσα στο γραφείο του Igor Akrapovič με την μοτοσυκλέτα που τους έδωσε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο. Η επιστροφή της Honda είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές:

Akrapovič - Honda

Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου επιτρέπει στην Akrapovič να εφαρμόζει εξειδικευμένες λύσεις που είναι και το πλέον σημαντικό για τα MotoGP

Στην Akrapovič λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο δυναμόμετρο που έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται το ram-air που σημαίνει πως μπορεί να στείλει στην εισαγωγή της μοτοσυκλέτας αέρα 300χαω. Μαζί καταγράφει και τον ήχο στον οποίο δίνουν μεγάλη σημασία, αλλά αυτό αφορά τις μοτοσυκλέτες παραγωγής κυρίως.

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες