Ταξίδι στο Βόρειο Πόλο με Yamaha R1! [video]

Μια πραγματικά επική περιπέτεια!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/4/2020

Ο Sjaak Lucassen ίσως είναι ο πιο κοσμογυρισμένος ταξιδιώτης με μοτοσυκλέτα που έχει γεννηθεί μέχρι στιγμής! Εδώ και σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια έχει αφοσιωθεί στο να επισκεφθεί κάθε γωνιά του πλανήτης μας ταξιδεύοντας με τη μοτοσυκλέτα του. Όλα ξεκινήσαν πίσω στη δεκαετία του '90, όταν αποφάσισε να μεταφέρει τη μοτοσυκλέτα του, μια Honda Fireblade, στην Αυστραλία και να εξερευνήσει την Ήπειρο σε ένα ταξίδι σχεδόν 40.000 χιλιομέτρων και διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Έπειτα, έστειλε την Fireblade στην Ινδονησία πραγματοποιώντας άλλο ένα επικό ταξίδι και τότε συνειδητοποίησε ότι το να μεταφέρει τη μοτοσυκλέτα του σε διάφορα σημεία του πλανήτη και όχι να την οδηγεί σε αυτά, ήταν κάτι που δεν του άρεσε. Έτσι, το 1995 και για τα επόμενα τρία χρόνια θα πραγματοποιούσε μαζί της, το πρώτο του ταξίδι σε ολόκληρο το πλανήτη. Όσο διέσχιζε το Πακιστάν καβάλα στην ειδικά τροποποιημένη Fireblade με τις τεράστιες βαλίτσες, σκέφτηκε πως έχει φτάσει μέχρι την άκρη του κόσμου, όμως τότε του ήρθε η ιδέα πως η πραγματική άκρη του κόσμου είναι ο Βόρειος Πόλος. Από τότε μέχρι σήμερα ο Lucassen έχει πραγματοποιήσει αμέτρητα ταξίδι και ένα απ’ τα πιο γνωστά είναι ο γύρος του κόσμου με την πραγματικά αθάνατη Yamaha R1, η οποία μετρά πλέον πάνω από 350.000 χιλιόμετρα και είναι ο συνταξιδιώτης του μέχρι και σήμερα.

Την περασμένη δεκαετία πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στο βόρειο ημισφαίριο τη Γης, όμως ποτέ δεν κατάφερε να πατήσει στον Βόρειο Πόλο. Κάθε φορά όμως αποκτούσε πολύτιμη εμπειρία στο να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη προσπάθεια. Η R1 σιγά-σιγά άρχιζε να αλλάζει μορφή και από supersport που κάποτε ήταν έφτασε στο σημείο να θυμίζει περισσότερο SUV με τεράστια λάστιχα, ρυθμιζόμενου ύψους αναρτήσεις και πάρα πολλές μετατροπές που θα καταστήσουν εφικτό το ταξίδι του. Όλα αυτά περιγράφονται στο εκπληκτικό video που ακολουθεί. Οπότε, χαλαρώστε απολαμβάνοντας έναν απ’ τους πιο κοσμογυρισμένους ταξιδιώτες να μιλά όχι μόνο για το ταξίδι αλλά και τις εμπειρίες του.

Ετικέτες

Ιταλία: Απαγόρευση οργανωμένων μοτοσυκλετιστικών εκδρομών στα περάσματα του Νότιο Τιρόλο!

Νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ από το σαββατοκύριακο 11-12/7 με διατύπωση που αφήνει απορίες
Stelvio_Pass
Το φημισμένο Passo dello Stelvio από την πλευρά της πόλης Bormio
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Οι αλπικές διαδρομές που απολαμβάνουν τόσο μοτοσυκλετιστές όσο και αυτοκινητιστές αρχίζουν σταδιακά να γίνονται αφιλόξενες. Από τη μια το μποτιλιάρισμα που καταστρέφει κάθε σκέψη για απόλαυση της οδήγησης, από την άλλη οι κίνδυνοι από την πληθώρα οχημάτων και πίσω απ’ όλα οι έντονες – και συχνά δικαιολογημένες – διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών αυτών έχουν κάνει τις ιταλικές αρχές του Νοτίου Τιρόλο να προβαίνουν σε ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα.

Στις αρχές του Ιουλίου ξεκίνησαν αστυνομικά μπλόκα με ελέγχους σε διάφορα από τα αλπικά περάσματα (πάσα) που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της τοπικής κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών του Bolzano, ενώ τώρα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα απαγορεύοντας τις ομαδικές εκδηλώσεις που αφορούν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή απόφαση, δεν επιτρέπεται καμιά οργανωμένη εκδήλωση ομαδικού χαρακτήρα σε προστατευμένες περιοχές και οπουδήποτε σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων, με μοναδικές εξαιρέσεις όσες εκδηλώσεις είχαν ήδη εγκριθεί πριν ανακοινωθεί η απαγόρευση. Ως τέτοιες λογίζονται συγκεντρώσεις λεσχών ή άλλων ομάδων, καθώς και οργανωμένες εκδρομές.

Το ερώτημα βέβαια είναι πώς ακριβώς μπορεί η αστυνομία να καταλάβει αν πρόκειται για μια οργανωμένη δράση ή απλώς για μια παρέα φίλων που ταξιδεύουν μαζί; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, καθώς η περιγραφή που δίνεται επισήμως μιλά για “αναγνωρίσιμο οργανωτικό πλαίσιο”, λογίζοντας οσαύτως ακόμη και το ραντεβού πολλών οχημάτων σε ένα σημείο που να εμπίπτει στην περιοχή της απαγόρευσης.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης εδώ, καθώς το “αναγνωρίσιμο πλαίσιο” σημαίνει στοιχεία που να αποδεικνύουν έναν κοινό παρονομαστή, όπως ομοιόμορφος ρουχισμός, κοινή σήμανση (όπως σημαίες, εμβλήματα κ.ο.κ.), ύπαρξη πλοηγού, ξεναγού ή γενικώς κάποιου υπεύθυνου για την εκδήλωση, αλλά αυτά είναι σημάδια που εύκολα μπορεί να παραλλάξει ή κρύψει ένας οργανωτής για να παρακάμψει τον νομικό σκόπελο.

Ταυτόχρονα, μια παρέα μοτοσυκλετιστών που ταξιδεύουν είτε στο συγκεκριμένο πέρασμα, ή απλά το διασχίζουν για να πάνε κάπου αλλού, ξαφνικά κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για παράβαση της απαγόρευσης.

Οι ιταλικές αρχές εξακολουθούν να δηλώνουν πως σε καμιά περίπτωση τα αλπικά πάσα δεν έχουν κλείσει για ιδιώτες, μόνο για οργανωμένες εκδηλώσεις, ωστόσο πόσο καθησυχαστικό μπορεί να είναι αυτό όταν η επιτυχία του ταξιδιού μιας παρέας εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια του οργάνου που θα βρεθεί στον διάβα τους;

Σε κάθε περίπτωση, για το υπόλοιπο του Καλοκαιριού ας έχουν το μυαλό τους όσοι σκοπεύουν να κινηθούν προς κάποιο αλπικό πέρασμα με παρέα αρκετών μοτοσυκλετών, όπου καλό θα ήταν να φροντίσουν να μη δίνουν την εντύπωση οργανωμένης ομάδας καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ραντεβού στο Stelvio για μεγάλες ομάδες δεν συνίσταται φέτος...