Ταξινομήσεις δικύκλων Μαΐου 2019: Άλλος ένας θετικός μήνας

Συνολική αύξηση πωλήσεων +11,4%
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/6/2019

Με το τακτικό μηνιαίο δελτίο τύπου ο Σ.Ε.Α.Α. έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ταξινομήσεις οχημάτων για τον μήνα Μάιο, όπου τα δίκυκλα άνω των 50cc εμφανίζουν αύξηση +11,4% στο πρώτο πεντάμηνο. Η αύξηση μόνο για τον μήνα Μάιο ήταν στο +9,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Καθώς πλέον δεν έχουμε την αλλοίωση των στοιχείων από προταξινομήσεις, η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε πραγματικές πωλήσεις και είναι άκρως ενθαρρυντικές για το μέλλον της αγοράς. Περιμένουμε σε λίγες ημέρες και τα αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία και τύπο δικύκλων για να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πάντα έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία. Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Συνδέσμου:

 

Θέμα: Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά το Μάιο 2019.

 

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το μήνα Μάιο 2019 υπήρξαν αυξημένες κατά +11,0% ως προς το μήνα Μάιο 2018.

 

Συνολικά, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά +5,4% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

 

Σημειώνεται ακόμη πως η αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2019 κινήθηκε -58,2% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο προ κρίσης (2000-2009).

 

Στα καινούργια φορτηγά παρατηρείται αύξηση (+8,5%) από τις αρχές του έτους, ως προς την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ και στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) οι ταξινομήσεις υπήρξαν αυξημένες κατά+11,4% ως προς το 2018.

 

 
Μάιος 2019
Μάιος 2018
Μεταβολή
Καινούργια επιβατικά
13.833
12.467
+11,0%
Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)
740
667
+10,9%
Καινούργια λεωφορεία
67
33
+103,0%
Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)
4.845
4.416
+9,7%
 
 
 
 
 
Ιαν.-Μάι. 2019
Ιαν.-Μάι. 2018
Μεταβολή
Καινούργια επιβατικά
52.425
49.741
+5,4%
Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)
3.424
3.157
+8,5%
Καινούργια λεωφορεία
221
122
+81,1%
Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)
13.983
12.556
+11,4%

 

 

Ducati: Φήμες για πρόταση εξαγοράς προς τη VW από ιταλική εταιρεία – Αντίδραση από εργατικά σωματεία

Η πώληση της Ducati εξελίσσεται σε σίριαλ χωρίς καν να γνωρίζουμε αν υπάρχει βάση σε όλα αυτά
ducati-factory
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/7/2026

Για πολλοστή φορά το σενάριο πώλησης της Ducati από τον Όμιλο Volkswagen (VW) προς ανόρθωση των οικονομικών του επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή άρθρο των Financial Times στα τέλη του Ιούνη. Το γεγονός πως η VW δεν έχει εκδώσει επίσημη διάψευση έχει εκληφθεί από αρκετούς ως έμμεση επιβεβαίωση, ενώ η πώληση άλλων κομματιών του Ομίλου (μεταξύ αυτών η Bugatti) έχει αναζωπυρώσει τη σχετική φημολογία, στην οποία έχει ενταχθεί πλέον και η Lamborghini.

Από την πλευρά του Borgo Panigale πάντως η επίσημη επικοινωνιακή γραμμή είναι πως καμιά τέτοια πρόταση δεν έχει τεθεί προς συζήτηση, ή έστω ενημέρωση, στη Ducati από τη VW. Κατά πόσο βέβαια η VW θα ενημέρωνε από νωρίς τη Ducati για το ενδεχόμενο να πουληθεί παραμένει ένα ερώτημα δίχως απάντηση. Οι Γερμανοί, ως ιδιοκτήτες, θα μπορούσαν λ.χ. να προχωρήσουν στις συζητήσεις και να το αποκαλύψουν στους Ιταλούς μόνο όταν η διαπραγμάτευση θα έχει προχωρήσει αρκετά ή όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Το θέμα έκτοτε έφυγε από την πρώτη γραμμή επικαιρότητας ελλείψει επίσημων εξελίξεων, ωστόσο επανέρχεται τώρα μετά από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Motorcyclesports.net που επικαλείται αποκλειστική πληροφόρηση από ανώνυμο εργαζόμενο της Ducati, ο οποίος μιλά για συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε επισήμως στη VW.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ιταλική εταιρεία Patritalia S.p.A. έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Ducati προς τη VW.

Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να έχει ως κεντρικό της στόχο τον επαναπατρισμό ιταλικών εταιρειών που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία ξένων προσώπων ή εταιρειών. Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, στο κάδρο της Patritalia έχει μπει και η MV Agusta.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως δεν έχει καταστεί εφικτή η επιβεβαίωση της πληροφορίας, καθώς ο πληροφοριοδότης επιθυμεί να παραμείνει εντελώς ανώνυμος, έτσι η διασταύρωση της είδησης δεν είναι επί του παρόντος εφικτή, ούτε καν να ξεκαθαρίσει αν όντως προέρχεται από εργαζόμενο της Ducati.

Στο μεταξύ, όλη αυτή η παραφιλολογία φαίνεται πως έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους της Ducati, καθώς σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα σύλλογοι εργαζομένων της Ducati σε Ιταλία και Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν προς τον Όμιλο VW ζητώντας άμεση ενημέρωση για το ζήτημα, καθώς ενδεχόμενη πώληση θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές τους.

Ο Όμιλος VW απέκτησε τη Ducati το 2012 έναντι 870 εκατομμυρίων ευρώ, τιμή που συμπεριλάμβανε και τα τότε χρέη της ιταλικής εταιρείας. Σήμερα η Ducati βρίσκεται ίσως στην καλύτερη κατάσταση της ιστορίας της, κυριαρχώντας σε MotoGP και WSBK και γράφοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ πωλήσεων, έτσι ενδεχόμενη πώλησή της θα απέφερε δισεκατομμύρια στη VW. Αυτό το προφανές κέρδος από τη συναλλαγή ωστόσο έχει ένα λογικότατο αντιστάθμισμα, καθώς η VW θα έχανε ένα πολύ ισχυρό χαρτί από τη ροή εσόδων της.

Το πόσο δεινή είναι όντως η οικονομική θέση του Ομίλου VW είναι εδώ το σημείο-κλειδί, αφού αλλιώς σκέφτεται κανείς όταν κοιτά να αναδιοργανωθεί προς το καλύτερο και αλλιώς όταν ψάχνει επειγόντως λεφτά για να καλύψει τρύπες. Στην πρώτη περίπτωση κοιτάς να ξεφορτωθείς αυτά που σε βαραίνουν οικονομικά, ενώ στη δεύτερη είσαι αναγκασμένος να σπρώξεις τα καλά σου στοιχεία, γιατί αυτά θα προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές και θα πωληθούν γρήγορα και σε καλή τιμή.