Ταξινομήσεις Ιουλίου 2018

Ταξινομήθηκαν 4000 περισσότερα δίκυκλα το πρώτο εξάμηνο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/8/2018

Ο Ιούλιος ήταν άλλος ένας βροχερός μήνας που έκανε την ζωή των μοτοσυκλετιστών δύσκολη, όμως τα αποτελέσματα των ταξινομήσεων δείχνουν ότι ο μίζερος καιρός δεν σταμάτησε την θετική πορεία της ελληνικής αγοράς φέτος. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν ταξινομηθεί 22.034 δίκυκλα άνω των 50cc, όταν το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν ταξινομηθεί 18.045. Συγκεκριμένα τον μήνα Ιούλιο του 2018 έγιναν  4026 ταξινομήσεις, έναντι 3.681 του Ιουλίου του 2017. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αύξηση +22,1% στο εξάμηνο και +25,8% τον Ιούλιο. Σύντομα θα έρθουν στα χέρια μας και τα αναλυτικά στοιχεία του ΣΕΑΑ με τα αποτελέσματα των ταξινομήσεων ανά εταιρεία και ανά κατηγορία και θα επανέλθουμε με μια πιο εις βάθος ανάλυση.

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλετών:

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Αθήνα, 9ηΑυγούστου2018

 

Θέμα: Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά τονΙούλιο2018.

 

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το μήνα Ιούλιο2018 υπήρξαν αυξημένεςκατά +8,3% ως προς το μήνα Ιούλιο2017.

 

Συνολικά, στο επτάμηνοΙανουαρίου-Ιουλίου2018 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά +21,5% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

 

Σημειώνεται ακόμη πως η αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018 κινήθηκε -60,3%χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο προ κρίσης (2000-2009).

 

Στα καινούργια φορτηγάπαρατηρείταιμικρή αύξηση(+1,8%) από τις αρχές του έτους, ως προς την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) οι ταξινομήσεις σημείωσαν αύξηση+22,1%ως προς το2017.

 

 

Ιούλιος 2018

Ιούλιος 2017

Μεταβολή

Καινούργια επιβατικά

9.124

8.421

+8,3%

Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)

667

624

+6,9%

Καινούργια λεωφορεία

22

16

+37,5%

Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)

4.629

3.681

+25,8%

    
 

Ιαν.-Ιούλ. 2018

Ιαν.-Ιούλ. 2017

Μεταβολή

Καινούργια επιβατικά

71.436

58.777

+21,5%

Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)

4.414

4.335

+1,8%

Καινούργια λεωφορεία

162

115

+40,9%

Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)

22.034

18.045

+22,1%

 

 

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.