Ταξινομήσεις Μαρτίου 2021: Στο +17% από -13,2% μέσα σε 30 ημέρες

Πιάσαμε το Τζακ Ποτ!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/4/2021

Τα πρώτα στοιχεία των ταξινομήσεων που έφτασαν στα χέρια μας από τον Σ.Ε.Α.Α. δείχνουν μια εκτόξευση του +107% μέσα στο μήνα Μάρτιο, αφού το 2020 είχαμε 1.548 μονάδες και φέτος τον ίδιο μήνα είχαμε 3.211!!!! Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν γίνει 7.148 ταξινομήσεις δικύκλων άνω των 50cc, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαν γίνει 6.086 ταξινομήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση +17,4%, που αν λάβουμε υπόψη πως μόλις ένα μήνα πριν η αγορά ήταν στο -13,2%, τότε έχουμε μια εντυπωσιακή ανατροπή της πορείας… Το πώς έγινε αυτή η εκτόξευση των ταξινομήσεων θα μπορέσουμε να το δούμε καλύτερα όταν σε λίγες ημέρες θα έχουμε τα αναλυτικά στοιχεία τις αγοράς ανά εταιρεία και μοντέλο. Πάντως αντίστοιχη εικόνα εκτόξευσης των ταξινομήσεων παρουσιάζει και η αγορά του αυτοκινήτου.

Ακολουθούν οι πίνακες με τις ταξινομήσεις όπως τις λάβαμε από τον Σ.Ε.Α.Α.

 

Θέμα: Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά το Μάρτιο 2021.

 

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

 

 

Μάρτιος 2021

Μάρτιος 2020

Μεταβολή

Καινούργια επιβατικά

8.984

3.743

+140,0%

Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)

1.119

413

+170,9%

Καινούργια λεωφορεία

19

19

+0,0%

Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)

3.211

1.548

+107,4%

    
 

Ιανουάριος -Μάρτιος 2021

Ιανουάριος -Μάρτιος 2020

Μεταβολή

Καινούργια επιβατικά

23.439

21.390

+9,6%

Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)

2.572

1.748

+47,1%

Καινούργια λεωφορεία

59

113

-47,8%

Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)

7.148

6.086

+17,4%


 

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες