Ταξινομήσεις Μαρτίου 2021: Στο +17% από -13,2% μέσα σε 30 ημέρες

Πιάσαμε το Τζακ Ποτ!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/4/2021

Τα πρώτα στοιχεία των ταξινομήσεων που έφτασαν στα χέρια μας από τον Σ.Ε.Α.Α. δείχνουν μια εκτόξευση του +107% μέσα στο μήνα Μάρτιο, αφού το 2020 είχαμε 1.548 μονάδες και φέτος τον ίδιο μήνα είχαμε 3.211!!!! Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν γίνει 7.148 ταξινομήσεις δικύκλων άνω των 50cc, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαν γίνει 6.086 ταξινομήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση +17,4%, που αν λάβουμε υπόψη πως μόλις ένα μήνα πριν η αγορά ήταν στο -13,2%, τότε έχουμε μια εντυπωσιακή ανατροπή της πορείας… Το πώς έγινε αυτή η εκτόξευση των ταξινομήσεων θα μπορέσουμε να το δούμε καλύτερα όταν σε λίγες ημέρες θα έχουμε τα αναλυτικά στοιχεία τις αγοράς ανά εταιρεία και μοντέλο. Πάντως αντίστοιχη εικόνα εκτόξευσης των ταξινομήσεων παρουσιάζει και η αγορά του αυτοκινήτου.

Ακολουθούν οι πίνακες με τις ταξινομήσεις όπως τις λάβαμε από τον Σ.Ε.Α.Α.

 

Θέμα: Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά το Μάρτιο 2021.

 

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

 

 

Μάρτιος 2021

Μάρτιος 2020

Μεταβολή

Καινούργια επιβατικά

8.984

3.743

+140,0%

Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)

1.119

413

+170,9%

Καινούργια λεωφορεία

19

19

+0,0%

Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)

3.211

1.548

+107,4%

    
 

Ιανουάριος -Μάρτιος 2021

Ιανουάριος -Μάρτιος 2020

Μεταβολή

Καινούργια επιβατικά

23.439

21.390

+9,6%

Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)

2.572

1.748

+47,1%

Καινούργια λεωφορεία

59

113

-47,8%

Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)

7.148

6.086

+17,4%


 

Yamaha XT500: Η μοτοσυκλέτα του Thierry Sabine που ξεκίνησε το Rally Dakar! 10 χρόνια χαμένη στην έρημο!

Χάθηκε στην έρημο και βρέθηκε 10 χρόνια μετά - Στη σέλα της ξεκίνησε η ιδέα του θρυλικού αγώνα!
Yamaha XT500 Thierry Sabine
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/12/2025

Το Yamaha XT500 είναι από μόνο του εμβληματικό, όμως αυτό εδώ παίρνει διαστάσεις θρύλου γιατί έβαλε και αυτό τους… τροχούς του για εμπνευστεί ο μεγάλος Thierry Sabine την ιδέα του Rally Dakar. Το θυμόμαστε με αφορμή την έναρξη του θρυλικού αγώνα που ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου.

Το 1976 o Thierry Sabine χάθηκε στην έρημο Tenere κατά τη διάρκεια του ράλι Abidjan-Nice πάνω στη σέλα του Yamaha XT500. Ο Γάλλος έμεινε για τρεις ημέρες χωρίς νερό και τροφή πριν διασωθεί με μοναδική απώλεια το XT500 το οποίο παρέμεινε στην έρημο. Ήταν αυτές οι ημέρες που έδωσαν στον Sabine την έμπνευση για τη δημιουργία του θρυλικού πλέον rally raid αγώνα, για όσους ήθελαν πραγματικά να κυνηγήσουν την περιπέτεια και την τύχη τους.

la moto verte
La Moto Verte, ήτοι "Η Πράσινη Μοτοσυκλέτα" γράφει το αυτοκόλλητο πάνω στο σπασμένο πλαστικό ρεζερβουάρ του XT500


Το XT500 τελικά διασώθηκε δέκα χρόνια αργότερα από τον ηγέτη των Tuareg, Mano Dayak, ο οποίος είχε αναπτύξει φιλία με τον Sabine κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Παρίσι. Αποτελούσε συνεργάτη του Γάλλου στα πρώτα χρόνια του Dakar, λόγω της γνώσης που είχε για την έρημο, η οποία και βοηθούσε με τη χάραξη των πρώτων διαδρομών.
Μετά τον χαμό του Sabine με την πτώση του ελικοπτέρου το 1986, ο Dayak ανέκτησε το XT500 και το επέστρεψε στη χήρα του Γάλλου ως τεκμήριο της αρχικής διαδρομής του ιδρυτή.

Ο Mano Dayak έχασε επίσης τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1995, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονης πολιτικής μεσολάβησης στον Νίγηρα. Μένει όμως, ως συνδετικός κρίκος το XT500, το οποίο αποτέλεσε φέτος μέρος της έκθεσης “Desert Queens” που φιλοξενήθηκε στη φετινή EICMA, μαζί με άλλες 30 θρυλικές μοτοσυκλέτες που έχουν λάβει μέρος στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου.