Τέλη κυκλοφορίας 2011: Μικρές αυξήσεις

Από το

Μαύρο Σκύλο

25/10/2010

Ανακοινώθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούμε να πληρώσουμε για το 2011. Ενώ για τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από τη 1η Νοεμβρίου και μετά προβλέπονται τέλη συνδεδεμένα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, για τις μοτοσυκλέτες δεν προβλέφθηκε κάτι ανάλογο και ούτε πρόκειται να γίνει άμεσα, αφού και στις άδειες κυκλοφορίας που εκδίδονται τώρα δεν είναι συμπληρωμένο το πεδίο V7, που αφορά τις εκπομπές CO2. Παραμένει λοιπόν ο πατροπαράδοτος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, απλώς με περισσότερες κατηγορίες.
Ουσιαστικά, εκτός από τις μικρές αυξήσεις για τους κινητήρες έως 1357 κυβικά - αλλά και τις μεγαλύτερες για τα λίγα μοντέλα μοτοσυκλετών που έχουν μεγαλύτερους κινητήρες, η κατάσταση δεν διαμορφώνεται ιδιαίτερα διαφορετική από ότι ξέραμε, όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες. Oι παρακάτω πίνακες δείχνουν τα τέλη που πληρώσαμε το 2010 και αυτά που θα πληρώσουμε το 2011. Όσον αφορά τα υβριδικά -με κινητήρα έως 1.929 κυβικά- και τα ηλεκτροκίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών. Τα μοτοποδήλατα δηλαδή όσα έχουν κινητήρα έως 50 κυβικά ανεξάρτητα από τον αριθμό των τροχών τους, θα πληρώσουν €10, αντί των 8,8 που πλήρωναν για το 2010.

Τι θα πληρώσουμε
Κυβισμός Τέλος 2011 (2010)
51 - 300 20 (18)
301-785 50 (46)
786 -1071 110 (112)
1072 -1357 120 (112)
1358 - 1548 220 (202)
1549 - 1738 240 (202)
1739 - 1928 270 (202)
1929 - 2357 600 (446)

Εγκληματική προσπέραση βυτιοφόρου – Στον εισαγγελέα ο οδηγός χάρη σε βίντεο του συμβάντος

Προσπέρασε από το αντίθετο ρεύμα σε τυφλή στροφή, αν ήταν αυτοκίνητο αντί μοτοσυκλέτας η μετωπική θα ήταν αναπόφευκτη
ntalika-moto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Μοτοσυκλετιστής είδε τον χάρο με τα μάτια του στη λίμνη Πλαστήρα πριν μερικές μέρες όταν, κατά τη διάρκεια βόλτας, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με βυτιοφόρο που προσπερνούσε με μεγάλη ταχύτητα αυτοκίνητο, έχοντας περάσει όλο το μακρύ και βαρύ όχημα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο μοτοσυκλετιστής κατέγραφε εκείνη την ώρα τη βόλτα του και από το βίντεο φαίνεται πόσο κοντά πέρασε το φορτηγό από δίπλα του, με τον αναβάτη να αντιλαμβάνεται αμέσως πόσο κοντά στο μοιραίο έφτασε.

Η δημοσίευση του βίντεο αυτού σε γνωστή ιντερνετική πλατφόρμα ήταν ο λόγος που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και από κει ξεκίνησε και η έρευνα των αρχών για να εντοπίσει τον παραβάτη οδηγό.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε την Πέμπτη 13 Αυγούστου πως “ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του βυτιοφόρου, ο οποίος εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει προσαχθεί στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση, σύμφωνα με το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα, ενώ βεβαιώνονται και οι προβλεπόμενες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας”.

Ευτυχώς πάντως ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας είχε σωστά την προσοχή του στραμμένη στον δρόμο και απέφυγε έγκαιρα τα χειρότερα, ενώ εξίσου σημαντικό αποδεικνύεται το γεγονός πως και ο ίδιος δεν έτρεχε πολύ γρήγορα, εξασφαλίζοντας χρόνο αντίδρασης στο βυτιοφόρο που ερχόταν με φόρα καταπάνω του.

Αποδεικνύεται δε πολύ χρήσιμο το γεγονός πως ο μοτοσυκλετιστής κατέγραφε τη βόλτα του, διότι χωρίς το βίντεο αυτό ο εγκληματίας οδηγός θα συνέχιζε το "έργο" του ατιμώρητος.

Ωστόσο ένα αμείλικτο συμπέρασμα που προκύπτει από το βίντεο είναι πως, αν αντί μοτοσυκλέτας ερχόταν ένα αυτοκίνητο, πολύ δύσκολα θα απέφευγε τη σύγκρουση, καθώς ο χώρος που άφησε ο οδηγός του βαριού οχήματος δεν φαίνεται να επαρκεί για ελιγμό αποφυγής.

Δείτε το εν λόγω συμβάν από την οπτική γωνία του παραλίγο θύματος.

 

@seak_o_youtuberr Πως παραλίγο να πεθάνω #closecall #bikelife #neardeathexperences ♬ πρωτότυπος ήχος - Seak