Valentino Rossi: 2ος ο Γιατρός στο 6ωρο αντοχής της Imola του FIA WEC

Πήγαινε για νίκη στην LMGT3 - Χάθηκε στο νήμα από δικό του λάθος!
Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

22/4/2025

Μάχη μέχρι τέλους είχε ο 6ωρος αγώνας που πραγματοποιήθηκε στην Imola για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής των αυτοκινήτων με τον Rossi και την ομάδα του να φτάνουν πολύ κοντά στην νίκη στην κατηγορία τους.

Ο Valentino Rossi έχασε τη νίκη στην κατηγορία LMGT3 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής (FIA WEC) με την ομάδα BMW WRT για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από τους πρώτους (!) με την έκβαση του αγώνα να του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC

Ο Rossi που κατέκτησε τη pole position στην Imola  έδειχνε πως μπορούσε να πάρει τη νίκη μέχρι τη στιγμή που ήρθε σε επαφή με τη Ferrari 296 GT3 #21 με οδηγό τον Simon Mann, στην προσπάθειά του να ανακτήσει την πρωτοπορία. Έτσι προέκυψε ποινή διέλευσης για την ομάδα του Ιταλού που στέρησε από τον ίδιο και τους team-mates του μια πολυπόθητη νίκη.

Rossi Imola 6 hours

Στο τέλος, η BMW, στην οποία ο Ahmad Al Harthy "συνόδευε" τους Rossi και van der Linde, ήταν μόλις τρία δέκατα πίσω από την Porsche με οδηγούς τους Richard Lietz, Ryan Hardwick και Riccardo Pera.

“Έχω ανάμικτα συναισθήματα γιατί ένα βάθρο είναι καλό αποτέλεσμα αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει. Είναι πολύ ατυχές γιατί η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά και το αυτοκίνητο ήταν πολύ γρήγορο και κάναμε και καλή διαχείριση με τα ελαστικά. Ο Ahmad και ειδικά ο Kelvin οδήγησαν εξαιρετικά στο τέλος. Ο Kelvin οδήγησε μέχρι το τέλος και πήρε το βάθρο. Δυστυχώς, εγώ έκανα ένα λάθος και χτύπησα τη Ferrari που ήταν μπροστά μου σε μια προσπάθεια να προσπεράσω. Η ποινή που ακολούθησε μας κόστισε τη νίκη. Είμαι πολύ λυπημένος για αυτό.", δήλωσε ο Γιατρός μετά το τέλος του αγώνα.

Τρίτη στην κατηγορία αναδείχθηκε η Auto Sport Promotion Lexus RC F GT3 που μοιράστηκαν οι Arnold Robin, Finn Gehrsitz και Esteban Masson.

Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC

Για την ιστορία στη μεγάλη κατηγορία η Ferrari ήταν εκείνη που βγήκε νικήτρια στο τέλος ενός συναρπαστικού αγώνα στην έδρα της στην Ίμολα και κατέκτησε τη δεύτερη νίκη της στη σεζόν 2025 FIA WEC με οδηγούς τους James Calado, Antonio Giovinazzi και Alessandro Pier Guidi που χάρισαν στη Ferrari μια νίκη στην έδρα της με διαφορά μόλις 8,4 δευτερολέπτων.

Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC

Ο αγώνας διεκόπη αρκετές φορές και η κατάκτηση της πρώτης θέσης μετατράπηκε σε μια παρτίδα σκάκι, τη νίκη της οποίας διεκδίκησαν οι Ferrari, BMW, Alpine, Toyota και Porsche.

Η BMW και η Alpine ισοφάρισαν τα καλύτερα αποτελέσματά τους στο WEC (World Endurance Championship) μέχρι στιγμής με τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η #20 WRT BMW Hybrid V8 που μοιράζονται οι Rene Rast, Robin Frijns και Sheldon van der Linde κατέλαβε τη δεύτερη θέση με την Alpine που οδηγούσαν οι Frederic Makowiecki, Jules Gounon και Mick Schumacher να βρίσκεται 3,8 δευτερόλεπτα πίσω και να παίρνει την 3η θέση.

Βρετανία: Δωρεάν μοτοσυκλετιστική εκπαίδευση από την Αστυνομία

Η τροχαία του Hampshire εκπαιδεύει νέους αναβάτες με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων
Smart Ride
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/8/2026

Το πρόγραμμα SmartRide συμπληρώνει όσα δεν διδάσκει η υποχρεωτική, για την απόκτηση άδειας οδήγησης, εκπαίδευση και προσφέρεται δωρεάν, με την Αστυνομία να επενδύει στην επιμόρφωση αντί να περιμένει την παράβαση και τιμωρία.

Στο Hampshire και στο Isle of Wight της Βρετανίας η τοπική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Αστυνομική Αρχή της περιοχής, δημιούργησε το SmartRide, ένα δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης που απευθύνεται σε νέους και άπειρους αναβάτες, καλύπτοντας γνώσεις και δεξιότητες που δεν περιλαμβάνονται στην βασική υποχρεωτική εκπαίδευση για το δίπλωμα.

Το πρόγραμμα συνδυάζει θεωρητική εκπαίδευση με πρακτική οδήγηση στον δρόμο, υπό την επίβλεψη έμπειρων μοτοσυκλετιστών της Τροχαίας. Η έμφαση δίνεται στην αντίληψη κινδύνου, στη σωστή λήψη αποφάσεων και στην ασφαλή οδήγηση σε πραγματική κυκλοφορία.

Smart Ride

Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου και, σύμφωνα με την Αστυνομία, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς πλέον στον δρόμο. Όπως ανέφεραν, το πρόγραμμα ήταν εύκολα κατανοητό και τους δίδαξε στοιχεία που δεν είχαν μάθει κατά την απόκτηση του διπλώματος.

Το SmartRide έχει και τη στήριξη της Emma Wilding, η οποία έχασε τον 19χρονο γιο της, σε τροχαίο με μοτοσυκλέτα το 2025. Η ίδια καλεί τους νέους να συμμετάσχουν, τονίζοντας ότι πολλά δυστυχήματα μπορούν να προληφθούν μέσα από καλύτερη εκπαίδευση.

Όπως εξήγησε ο επιθεωρητής Tom Waller της Μονάδας Τροχαίας, η απειρία και οι λανθασμένες αποφάσεις αποτελούν δύο από τις βασικότερες αιτίες σοβαρών τροχαίων με εμπλεκόμενους νέους αναβάτες.

Smart Ride

"Οι αστυνομικοί μας διαθέτουν τεράστια εμπειρία και θέλουν να τη μεταδώσουν στους νέους αναβάτες. Στόχος μας είναι να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές."

Από την πλευρά της, η Αστυνομική Επίτροπος Donna Jones υπογράμμισε ότι οι νέοι μοτοσυκλετιστές ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου και ότι ακόμη και αν το πρόγραμμα σώσει μία ζωή, θα έχει πετύχει τον σκοπό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τέτοια πρωτοβουλία στη Βρετανία. Από το 2024 λειτουργεί και το Project Apex, το οποίο επίσης προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε αναβάτες 16 έως 19 ετών, περιλαμβάνοντας εκπαίδευση στην αντίληψη κινδύνου, βασική συντήρηση μοτοσυκλέτας, πρώτες βοήθειες και οδήγηση στον δρόμο.

Smart Ride

Η ανάγκη για τέτοιες δράσεις γίνεται ακόμη πιο επιτακτική από τα πρόσφατα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών. Το 2026 οι θάνατοι μοτοσυκλετιστών αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2024, φτάνοντας τους 386, ενώ συνολικά 6.096 αναβάτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Παρότι οι μοτοσυκλέτες αποτελούν περίπου το 1% της κυκλοφορίας, αντιστοιχούν στο 25% των θανάτων από τροχαία.

Η ειρωνεία είναι ότι σε μια εποχή όπου και στην Ελλάδα συζητάμε διαρκώς για την οδική ασφάλεια, η επαφή των περισσότερων χρηστών του δρόμου με την Τροχαία παραμένει σχεδόν αποκλειστικά συνδεδεμένη στην λογική της “μηδενικής ανοχής”, με ελέγχους, πρόστιμα και καταστολή. Εκεί, εν αντιθέσει, βλέπουμε μια Αστυνομία που επενδύει, προσωπικό και χρήματα για να εκπαιδεύσει τους νέους αναβάτες πριν κάνουν το λάθος. Ποιος ξέρει, ίσως να φταίει ότι δεν έχουν Everest ακόμα εκεί…

Η επιβολή του νόμου είναι ένα αναγκαίο κακό. Όμως η πρόληψη σώζει ζωές πολύ πριν χρειαστεί να τιμωρηθεί μια παράβαση. Και το SmartRide δείχνει ότι, όταν η Αστυνομία αντιμετωπίζει τον αναβάτη ως πολίτη που χρειάζεται εκπαίδευση και όχι μόνο ως πιθανό παραβάτη, το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι πολύ πιο ουσιαστικό.