Valentino Rossi: 2ος ο Γιατρός στο 6ωρο αντοχής της Imola του FIA WEC

Πήγαινε για νίκη στην LMGT3 - Χάθηκε στο νήμα από δικό του λάθος!
Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

22/4/2025

Μάχη μέχρι τέλους είχε ο 6ωρος αγώνας που πραγματοποιήθηκε στην Imola για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής των αυτοκινήτων με τον Rossi και την ομάδα του να φτάνουν πολύ κοντά στην νίκη στην κατηγορία τους.

Ο Valentino Rossi έχασε τη νίκη στην κατηγορία LMGT3 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής (FIA WEC) με την ομάδα BMW WRT για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από τους πρώτους (!) με την έκβαση του αγώνα να του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC

Ο Rossi που κατέκτησε τη pole position στην Imola  έδειχνε πως μπορούσε να πάρει τη νίκη μέχρι τη στιγμή που ήρθε σε επαφή με τη Ferrari 296 GT3 #21 με οδηγό τον Simon Mann, στην προσπάθειά του να ανακτήσει την πρωτοπορία. Έτσι προέκυψε ποινή διέλευσης για την ομάδα του Ιταλού που στέρησε από τον ίδιο και τους team-mates του μια πολυπόθητη νίκη.

Rossi Imola 6 hours

Στο τέλος, η BMW, στην οποία ο Ahmad Al Harthy "συνόδευε" τους Rossi και van der Linde, ήταν μόλις τρία δέκατα πίσω από την Porsche με οδηγούς τους Richard Lietz, Ryan Hardwick και Riccardo Pera.

“Έχω ανάμικτα συναισθήματα γιατί ένα βάθρο είναι καλό αποτέλεσμα αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει. Είναι πολύ ατυχές γιατί η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά και το αυτοκίνητο ήταν πολύ γρήγορο και κάναμε και καλή διαχείριση με τα ελαστικά. Ο Ahmad και ειδικά ο Kelvin οδήγησαν εξαιρετικά στο τέλος. Ο Kelvin οδήγησε μέχρι το τέλος και πήρε το βάθρο. Δυστυχώς, εγώ έκανα ένα λάθος και χτύπησα τη Ferrari που ήταν μπροστά μου σε μια προσπάθεια να προσπεράσω. Η ποινή που ακολούθησε μας κόστισε τη νίκη. Είμαι πολύ λυπημένος για αυτό.", δήλωσε ο Γιατρός μετά το τέλος του αγώνα.

Τρίτη στην κατηγορία αναδείχθηκε η Auto Sport Promotion Lexus RC F GT3 που μοιράστηκαν οι Arnold Robin, Finn Gehrsitz και Esteban Masson.

Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC

Για την ιστορία στη μεγάλη κατηγορία η Ferrari ήταν εκείνη που βγήκε νικήτρια στο τέλος ενός συναρπαστικού αγώνα στην έδρα της στην Ίμολα και κατέκτησε τη δεύτερη νίκη της στη σεζόν 2025 FIA WEC με οδηγούς τους James Calado, Antonio Giovinazzi και Alessandro Pier Guidi που χάρισαν στη Ferrari μια νίκη στην έδρα της με διαφορά μόλις 8,4 δευτερολέπτων.

Valentino Rossi - 6 hours of Imola 2025 FIA WEC

Ο αγώνας διεκόπη αρκετές φορές και η κατάκτηση της πρώτης θέσης μετατράπηκε σε μια παρτίδα σκάκι, τη νίκη της οποίας διεκδίκησαν οι Ferrari, BMW, Alpine, Toyota και Porsche.

Η BMW και η Alpine ισοφάρισαν τα καλύτερα αποτελέσματά τους στο WEC (World Endurance Championship) μέχρι στιγμής με τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η #20 WRT BMW Hybrid V8 που μοιράζονται οι Rene Rast, Robin Frijns και Sheldon van der Linde κατέλαβε τη δεύτερη θέση με την Alpine που οδηγούσαν οι Frederic Makowiecki, Jules Gounon και Mick Schumacher να βρίσκεται 3,8 δευτερόλεπτα πίσω και να παίρνει την 3η θέση.

Yamaha Tenere Ελλάδα-Μογγολία μέσω Ρωσίας – Στόχος επετεύχθη!

Η εξερεύνηση της Μογγολίας με Yamaha Tenere World Raid 2026!
Yamaha Tenere Ελλάδα-Μογγολία μέσω Ρωσίας – Στόχος επετεύχθη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2026

Ο Νίκος Κούρτης ολοκλήρωσε την εξερεύνηση της Μογγολίας και μπήκε ξανά στην Ρωσία και την αβεβαιότητα της εύρεσης καυσίμων και επικοινωνίας που αντιμετωπίζει εκείνο το κομμάτι του χάρτη.

Έχοντας πετύχει κατά την εκκίνηση, εκείνη ακριβώς την χρονική συγκυρία όπου υπήρχαν πολλά προβλήματα ανεφοδιασμού στην περιοχή, το μοναχικό ταξίδι του Yamaha Tenere World Raid παραλίγο να φτάσει στο τέλος σχετικά πρόωρα, μένοντας στο Καζακστάν και τα τριγύρω «Σταν», όπου υπήρχε επάρκεια βενζίνης.

Τελικά ο Νίκος Κούρτης πήρε την απόφαση να συνεχίσει, με τον κίνδυνο να ξεμείνει σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή μέχρι να βρεθεί βενζίνη και μόνο σύμμαχο την τεράστια αυτονομία του νέου Tenere World Raid μαζί με ένα πρόσθετο σάκοι καυσίμου 11 λίτρων που με προσεκτική οδήγηση μπορούσε σχεδόν να του δώσει από μόνο του, την αυτονομία της βασικής έκδοσης του Tenere, όταν αυτό κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ωστόσο αυτό ήταν το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι αυτή την στιγμή, ο έμπειρος ταξιδευτής. Η μοτοσυκλέτα που ήρθε στο φετινό MEGA TEST ON-OFF 2026 στο Κόσοβο, άλλαξε απλώς λάδια και συνέχισε να γράφει χιλιόμετρα, φτάνοντας απροβλημάτιστα μέχρι την Μογγολία. Για τους αναγνώστες του MOTO, αυτό σημαίνει πως όσα χρειάστηκαν να γίνουν ένα πρωί στο φετινό MEGA TEST, άντεξαν την δοκιμασία του μεγάλου αυτού ταξιδιού χωρίς πρόβλημα!

Για τον Νίκο ο προορισμός αυτός βρισκόταν σε στάδιο αναμονής εδώ και πολλά χρόνια, ένα ταξίδι που έχει πολλές φορές ονειρευτεί, μία διαδρομή που την έχει φτιάξει με κάθε πιθανό συνδυασμό μέχρι να αποφασίσει στην προτιμότερη για εκείνον.

Η Μογγολία, η πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου, έχει ορισμένες δυσκολίες που πρέπει κανείς να καταφέρει να προσπεράσει για να την εξερευνήσει με επιτυχία. Η βασικότερη από αυτές είναι πως πρέπει να μπορείς να στηριχθείς πλήρως στις δικές σου δυνάμεις, να μπορείς να επισκευάσεις τα βασικότερα θέματα που μπορούν να προκύψουν στην μέση του πουθενά, όπως ένα κλαταρισμένο ελαστικό ή τις απαραίτητες μικρο-επισκευές μετά από μία πτώση. Ευτυχώς ο Νίκος δεν είχε κάποιο τέτοιο ζήτημα να αντιμετωπίσει, ωστόσο κομμάτι της προετοιμασίας αλλά και του εξοπλισμού που μεταφέρει μαζί του, ήταν η κάλυψη αυτών των περιπτώσεων.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Νίκος, είχε στόχο να δει την πατρίδα και από που ξεκίνησε ένας από τους πιο αιμοβόρους πολέμαρχους της ανθρώπινης ιστορίας και να επισκεφτεί το άγαλμα που του έχουν αφιερώσει οι Μογγόλοι.

Φτάνοντας στην Ουλάν Μπατόρ το Yamaha Tenere World Raid είχε συμπληρώσει 14.500 χιλιόμετρα συνεχόμενης, καθημερινής λειτουργίας! Ένα μικρό διάλειμμα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας και την εύρεση συνεργείου όπου ο Νίκος, παρέα με τον ντόπιο μηχανικό, άλλαξε λάδια και ολοκλήρωσε μία τυπική επιθεώρηση της μοτοσυκλέτας και αμέσως εκκίνηση για την συνέχεια.

Σε ταξίδια όπως το συγκεκριμένο, ο προορισμός μπορεί να μοιάζει με τον μεγάλο στόχο, όμως στην πράξη δεν είσαι παρά στην μέση -τις περισσότερες φορές- της συνολικής απόστασης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος ήταν λίγο πριν την μέση από πλευράς περιπέτειας, καθώς η επιστροφή είχε οριστεί βαθύτερα στην Ρωσία και την λίμνη Βαϊκάλη.

Ήδη ο Νίκος έχει περάσει μεγάλο κομμάτι και αυτής της απόστασης με το Yamaha Tenere World Raid να συνεχίζει ακάθεκτο.

Θυμίζουμε πως έχει αφήσει έναν δευτερεύον στόχο για την επιστροφή, την πλήρη εξερεύνηση της Γεωργίας καθώς έκοψε απόσταση κατά την αναχώρηση. Ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να προλάβει το χρονικό παράθυρο της πλήρους εξάντλησης καυσίμων, συγκεκριμένα για την αυτόνομη περιοχή της Ρωσίας που βρέχεται από την Κασπία.

Βέβαια το ταξίδι έχει διαρκέσει λίγο περισσότερο από όσο είχε υπολογίσει, όμως ευελπιστεί πως θα αναπληρώσει τον χρόνο όπου υπάρχει επάρκεια καυσίμων, με κάτι που ξέρει καλά να κάνει, την ασταμάτητη οδήγηση!

Απαλλαγμένος -τουλάχιστον- από τον καύσωνα που ταλανίζει την Μεσόγειο, ο Νίκος επιστρέφει πλέον από την Μογγολία διασχίζοντας την Ρωσία, οπλισμένος με το βασικό εφόδιο που χρειάζεται η περιοχή, την πλοήγηση δίχως χάρτες και GPS καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες κόβεται πλήρως πριν και μετά από κάθε πόλη για λόγους ασφαλείας.

Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για νέους ταξιδευτές που όχι μόνο χρειάζονται τον ψηφιακό χάρτη, αλλά μαζί και σύνδεση με το ίντερνετ, ακολουθώντας κατά γράμμα οδηγίες από το κινητό τηλέφωνο.

Ο Νίκος όμως μπορεί να βασιστεί στα παραδοσιακά μέσα και τις δικές του δυνάμεις, κάτι που χρειάστηκε κατά την πρώτη διέλευση, πηγαίνοντας.

Ελπίζουμε να συνεχίσει απροβλημάτιστα, όπως ακριβώς έφτασε και στον προορισμό του και αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε τις ιστορίες που έχει να διηγηθεί από ένα τέτοιο ταξίδι!