Vespa Elettrica στην παραγωγή!

Νέο μοντέλο γεμάτο καινοτομίες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/8/2018

Εν όψει του ερχομού της φετινής EICMA η Piaggio Group αποφάσισε να προβεί στη κυκλοφορία της νέας Vespa Elettrica που είναι εφοδιασμένη με ηλεκτρικό κινητήρα και πολλές καινοτομίες. Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

 

Δελτίο τύπου

"Μένοντας πιστό στα προγράμματά τα οποία παρουσίασε στη πιο πρόσφατη EICMA, το Piaggio Group θα ξεκινήσει την παραγωγή της ηλεκτρικής Vespa το Σεπτέμβριο. Η πολυαναμενόμενη ηλεκτρική έκδοση του πιο διάσημου και πιο αγαπητού scooter θα παραχθεί στο εργοστάσιο της Pontedera στην επαρχία της Pisa, το ίδιο εργοστάσιο από το οποίο βγήκε η πρώτη Vespa το 1946 και σήμερα είναι ένας από τους παγκόσμιους τεχνολογικούς ηγέτες στο τομέα σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγής ανεπτυγμένων λύσεων στη μετακίνηση.

Τα πρώτα οχήματα μπορούν να κρατηθούν μόνο μέσω διαδικτύου, με τις κρατήσεις να ξεκινούν απ’ τις αρχές Οκτωβρίου. Η ηλεκτρική καινοτομία παίρνει την πιο εικονική μορφή της φίρμας, η οποία για άλλη μια φόρα θέτει νέες παραμέτρους στην αστική μετακίνηση. Η Vespa Elettrica θα είναι το πρώτο όχημα του ομίλου Piaggio εφοδιασμένο με την καινοτόμα διασυνδεσιμότητα αναβάτη και δίκυκλου.

Η Vespa Elettrica θα ξεκινήσει να εμφανίζεται σταδιακά από τα τέλη Οκτωβρίου στις βιτρίνες ενώ η εμφάνιση της θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, συμπίπτοντας με την EICMA, ενώ στην αμερικάνικη και ασιατική αγορά θα εμφανιστεί στις αρχές του 2019.

Η Vespa Elettrica είναι μονάχα το πρώτο βήμα του ομίλου Piaggio προς την κατεύθυνσης μιας νέας πλούσιας ενδοσύνδεσης μεταξύ δικύκλου και αναβάτη. Η Vespa Elettrica θα είναι έτοιμη στο σύντομο μέλλον, να δεχθεί λύσεις που αναπτύσσει η Gita, το ρομπότ που βρίσκεται στο σχεδιαστικό πίνακα της PFF στη Βοστώνη (που θα βγει στη παραγωγή το 2019), όπως επίσης το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζεται και αποκρίνεται σε κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Θα αντιλαμβάνεται ανθρώπους και άλλα οχήματα που υπάρχουν κοντά του, μεγαλώνοντας την ικανότητα του αναβάτη να αισθανθεί πιθανούς κινδύνους και θα προσφέρει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για τη κίνηση που θα συνεισφέρουν στην βελτίωση του σχεδιασμού των μεταφορών στις πόλεις. Κυρίως, αυτή η νέα γενιά οχημάτων θα γνωρίζει εκτενώς τους αναβάτες της: Αναγνωρίζοντάς τους χωρίς τη χρήση κλειδιών, προβλέποντας τις οδηγικές επιλογές τους, αντιδρώντας με άλλες συσκευές και οχήματα στο δρόμο και επιτρέποντας μέχρι ενός βαθμού την εξατομίκευση που με τα βίας μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.

Η Vespa Elettrica λανσάρεται ως σύγχρονη εικόνα της ιταλικής τεχνολογίας στο κόσμο. Με την ηλεκτρική οδήγηση, η Vespa για άλλη μια φορά φτιάχνει ένα δυνατό όνομα ως σύμβολο του στυλ συνδυασμένο με τις καλύτερες καινοτομίες. Η Vespa Elettrica δεν είναι απλά ένα νέο ηλεκτρικό scooter. Είναι ένα έργο τέχνης της σημερινής εποχής, με έναν τεχνολογικό πυρήνα που έχει γεννηθεί για να κουβαλάει όλες τις αξίες του κόσμου της Vespa, την εικόνα της, το κοινωνικό και οικολογικό πνεύμα, τώρα με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ποιότητα ζωής του αστικού περιβάλλοντος.

Vespa Elettrica σημαίνει εύκολη και φυσική οδήγηση. Σημαίνει ανεπτυγμένη συνδεσιμότητα και ησυχία, εξατομίκευση και προσβασιμότητα, αξίες οι οποίες ανήκαν πάντα στη Vespa και όπου σήμερα επιτεύχθηκαν πλήρως με την Vespa Elettrica."

Η φίρμα της Vespa βρίσκεται σήμερα στην πιο επιτυχή στιγμή της ιστορίας της, με πάνω από 1.500.000 οχήματα να πωλούνται τη περασμένη δεκαετία. Το πρώτο μισό του 2018 έκλεισε με αύξηση 10% στις πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.