Vespa Elettrica στην παραγωγή!

Νέο μοντέλο γεμάτο καινοτομίες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/8/2018

Εν όψει του ερχομού της φετινής EICMA η Piaggio Group αποφάσισε να προβεί στη κυκλοφορία της νέας Vespa Elettrica που είναι εφοδιασμένη με ηλεκτρικό κινητήρα και πολλές καινοτομίες. Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

 

Δελτίο τύπου

"Μένοντας πιστό στα προγράμματά τα οποία παρουσίασε στη πιο πρόσφατη EICMA, το Piaggio Group θα ξεκινήσει την παραγωγή της ηλεκτρικής Vespa το Σεπτέμβριο. Η πολυαναμενόμενη ηλεκτρική έκδοση του πιο διάσημου και πιο αγαπητού scooter θα παραχθεί στο εργοστάσιο της Pontedera στην επαρχία της Pisa, το ίδιο εργοστάσιο από το οποίο βγήκε η πρώτη Vespa το 1946 και σήμερα είναι ένας από τους παγκόσμιους τεχνολογικούς ηγέτες στο τομέα σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγής ανεπτυγμένων λύσεων στη μετακίνηση.

Τα πρώτα οχήματα μπορούν να κρατηθούν μόνο μέσω διαδικτύου, με τις κρατήσεις να ξεκινούν απ’ τις αρχές Οκτωβρίου. Η ηλεκτρική καινοτομία παίρνει την πιο εικονική μορφή της φίρμας, η οποία για άλλη μια φόρα θέτει νέες παραμέτρους στην αστική μετακίνηση. Η Vespa Elettrica θα είναι το πρώτο όχημα του ομίλου Piaggio εφοδιασμένο με την καινοτόμα διασυνδεσιμότητα αναβάτη και δίκυκλου.

Η Vespa Elettrica θα ξεκινήσει να εμφανίζεται σταδιακά από τα τέλη Οκτωβρίου στις βιτρίνες ενώ η εμφάνιση της θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, συμπίπτοντας με την EICMA, ενώ στην αμερικάνικη και ασιατική αγορά θα εμφανιστεί στις αρχές του 2019.

Η Vespa Elettrica είναι μονάχα το πρώτο βήμα του ομίλου Piaggio προς την κατεύθυνσης μιας νέας πλούσιας ενδοσύνδεσης μεταξύ δικύκλου και αναβάτη. Η Vespa Elettrica θα είναι έτοιμη στο σύντομο μέλλον, να δεχθεί λύσεις που αναπτύσσει η Gita, το ρομπότ που βρίσκεται στο σχεδιαστικό πίνακα της PFF στη Βοστώνη (που θα βγει στη παραγωγή το 2019), όπως επίσης το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζεται και αποκρίνεται σε κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Θα αντιλαμβάνεται ανθρώπους και άλλα οχήματα που υπάρχουν κοντά του, μεγαλώνοντας την ικανότητα του αναβάτη να αισθανθεί πιθανούς κινδύνους και θα προσφέρει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για τη κίνηση που θα συνεισφέρουν στην βελτίωση του σχεδιασμού των μεταφορών στις πόλεις. Κυρίως, αυτή η νέα γενιά οχημάτων θα γνωρίζει εκτενώς τους αναβάτες της: Αναγνωρίζοντάς τους χωρίς τη χρήση κλειδιών, προβλέποντας τις οδηγικές επιλογές τους, αντιδρώντας με άλλες συσκευές και οχήματα στο δρόμο και επιτρέποντας μέχρι ενός βαθμού την εξατομίκευση που με τα βίας μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.

Η Vespa Elettrica λανσάρεται ως σύγχρονη εικόνα της ιταλικής τεχνολογίας στο κόσμο. Με την ηλεκτρική οδήγηση, η Vespa για άλλη μια φορά φτιάχνει ένα δυνατό όνομα ως σύμβολο του στυλ συνδυασμένο με τις καλύτερες καινοτομίες. Η Vespa Elettrica δεν είναι απλά ένα νέο ηλεκτρικό scooter. Είναι ένα έργο τέχνης της σημερινής εποχής, με έναν τεχνολογικό πυρήνα που έχει γεννηθεί για να κουβαλάει όλες τις αξίες του κόσμου της Vespa, την εικόνα της, το κοινωνικό και οικολογικό πνεύμα, τώρα με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ποιότητα ζωής του αστικού περιβάλλοντος.

Vespa Elettrica σημαίνει εύκολη και φυσική οδήγηση. Σημαίνει ανεπτυγμένη συνδεσιμότητα και ησυχία, εξατομίκευση και προσβασιμότητα, αξίες οι οποίες ανήκαν πάντα στη Vespa και όπου σήμερα επιτεύχθηκαν πλήρως με την Vespa Elettrica."

Η φίρμα της Vespa βρίσκεται σήμερα στην πιο επιτυχή στιγμή της ιστορίας της, με πάνω από 1.500.000 οχήματα να πωλούνται τη περασμένη δεκαετία. Το πρώτο μισό του 2018 έκλεισε με αύξηση 10% στις πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Cyclone: Στην Ελλάδα η θυγατρική της Zonsen από τη Μototrend SA 

H premium εταιρεία του Zonsen Group - Παρουσίαση στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
Cyclone έρχεται Ελλάδα από την Mototrend
Από το

motomag

3/12/2025

Η Μototrend SA που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις Kymco, Voge, Yadea, TGB και Gemini εντάσσει στο portfolio της και τις μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ της Cyclone.

H Cyclone δημιουργήθηκε από τον κολοσσό Zonsen προκειμένου να αποτελέσει το premium brand του κινεζικού ομίλου, εκείνο που θα ηγηθεί της εξάπλωσής του και στις ευρωπαϊκές αγορές με μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες και scooter.

Η Zonsen ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα κατέχει την Προεδρία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μοτοσυκλετών της Κίνας. Ο όμιλος έχει στην κατοχή του δύο εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, την Zonsen Power και την Loncin Motor. 

Τα εργοστάσια παραγωγής της Zonsen βρίσκονται σε 5 τοποθεσίες της Κίνας, καθώς και σε Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Μεξικό. Επιπλέον, διαθέτει κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης στον Καναδά και λειτουργεί κοινοπραξίες στην Κίνα με μεγάλους κατασκευαστές όπως το group Piaggio, με το οποίο ανέλαβαν από κοινού την αναδιάρθρωση της Foshan Fosti Investment Service Company, δημιουργώντας τη Zonsen Piaggio Foshan Motorcycle Company Co., Ltd το 2004. 

Η Zonsen απασχολεί πάνω από 20.000 άτομα, με ετήσια έσοδα από πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ και με τα προϊόντα της να εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο όγκος παραγωγής και πωλήσεων του ομίλου σε μοτοσυκλέτες, κινητήρες και γενικά μηχανήματα τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων στον κλάδο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενώ τα προϊόντα που παράγει περιλαμβάνουν μοτοσυκλέτες, κινητήρες, ειδικά οχήματα, μηχανήματα κήπου και γεωργικά μηχανήματα. 

Zonsen R&D
Το Κέντρο Τεχνολογίας του Βιομηχανικού Ομίλου Zonsen βρίσκεται στο Chongqing. Ιδρύθηκε το 1999 με αρχικό σκοπό την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην έρευνα και ανάπτυξη του Βιομηχανικού Ομίλου Zonsen που σχετίζεται με τη θερμική ενέργεια και τη στρατηγική ενεργειακής ανάπτυξης της Κίνας. 

Με βάση το πρόγραμμα ανάπτυξης και εξέλιξης προϊόντων "PDB" και ακολουθώντας την έννοια υλοποίησης "τρία σε ένα" ο όμιλος έχει δικό του κέντρο σχεδιασμού, δικό του κέντρο μηχανικής και κατασκευής πρωτοτύπων, ενώ διαθέτει και δικό του κέντρο δοκιμών.

Αυτά τα τρία κέντρα ασχολούνται αντίστοιχα με το σχεδιασμό, τη δημιουργία πρωτοτύπων, το σχεδιασμό και τη δημιουργία εργαλείων και διεργασιών παραγωγής καθώς και με τις δοκιμές και την επαλήθευση απόδοσης των τελικών προϊόντων. Περιλαμβάνει 47 διαφορετικές επαγγελματικές ενότητες που καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα επιστημονικών κλάδων. Το Κέντρο Τεχνολογίας του Ομίλου διαθέτει σήμερα 769 άτομα επιστημονικό προσωπικό.

Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες στον κλάδο που έλαβε πιστοποίηση "3C" και χρησιμοποιεί προηγμένες διεργασίες και εξοπλισμό σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας,  όπως αυτοματοποιημένη συγκόλληση με ρομπότ οκτώ αξόνων. Στη διαδικασία βαφής εφαρμόζεται ρομποτικός έξυπνος ψεκασμός και ρομποτική διπλή σκλήρυνση. Παράλληλα, ο όμιλος έχει συνεργασίες με πάνω από 200 προμηθευτές συμπεριλαμβανομένων των Bosch, Delphi, Brembo και KYB.

Η παρουσίαση της Cyclone στο ελληνικό κοινό και της πλήρους γκάμας των μοντέλων που θα διατίθενται στην Ελλάδα, θα γίνει στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας τον Απρίλιο του 2026.

Ετικέτες