WMC300FR (Yamaha Tricity) Hybrid Aero Concept: Για 50% μείωση ρύπων

Αυτή τη φορά κάτι πρακτικό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2021

Μήπως θυμάστε την WMC250EV, μια παράξενη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που είχε μια τεράστια τρύπα από εμπρός έως πίσω, την οποία είχε σχεδιάσει η βρετανική White Motorcycles με σκοπό να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας; Αν όχι, τότε ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ για να θυμηθείτε, διότι η White Motorcycles θέλει αυτή τη φορά να εφαρμόσει την ιδέα της στον πραγματικό κόσμο παρουσιάζοντας το πρωτότυπο WMC300FR για αστυνομική χρήση.

Το τρίροδο scooter της White Motorcycles είναι ένα Yamaha Tricity 300, το οποίο όμως συνδυάσει τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 292 κυβικών και 28 ίππων, με ένα ηλεκτροκινητήρα 5w και μπαταρίες 56V κριμένες στη μπαγκαζιέρα, μετατρέποντάς το σε υβριδικό.

Έως εδώ δεν υπάρχει κάτι παράξενο, όμως η White Motorcycle έχει επανασχεδιάσει ολόκληρο το πλαίσιο, ώστε να προσαρμόσει και εδώ ένα μεγάλο κεντικό τούνελ, όπου ο αέρας θα περνά ελεύθερα μέσα από το scooter, μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση.

Επιπρόσθετα, οι εμπρός τροχοί έχουν καλύμματα, που όχι μόνο μειώνουν τους στροβιλισμούς, αλλά ταυτόχρονα τους μετατρέπουν σε “λεπίδες” που κατευθύνουν τον αέρα μέσα στο κεντρικό τούνελ και έξω από το σώμα του scooter.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της White Motorcycles, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μέση κατανάλωση κατά 50%.  

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.