WMC300FR (Yamaha Tricity) Hybrid Aero Concept: Για 50% μείωση ρύπων

Αυτή τη φορά κάτι πρακτικό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2021

Μήπως θυμάστε την WMC250EV, μια παράξενη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που είχε μια τεράστια τρύπα από εμπρός έως πίσω, την οποία είχε σχεδιάσει η βρετανική White Motorcycles με σκοπό να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας; Αν όχι, τότε ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ για να θυμηθείτε, διότι η White Motorcycles θέλει αυτή τη φορά να εφαρμόσει την ιδέα της στον πραγματικό κόσμο παρουσιάζοντας το πρωτότυπο WMC300FR για αστυνομική χρήση.

Το τρίροδο scooter της White Motorcycles είναι ένα Yamaha Tricity 300, το οποίο όμως συνδυάσει τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 292 κυβικών και 28 ίππων, με ένα ηλεκτροκινητήρα 5w και μπαταρίες 56V κριμένες στη μπαγκαζιέρα, μετατρέποντάς το σε υβριδικό.

Έως εδώ δεν υπάρχει κάτι παράξενο, όμως η White Motorcycle έχει επανασχεδιάσει ολόκληρο το πλαίσιο, ώστε να προσαρμόσει και εδώ ένα μεγάλο κεντικό τούνελ, όπου ο αέρας θα περνά ελεύθερα μέσα από το scooter, μειώνοντας την αεροδυναμική αντίσταση.

Επιπρόσθετα, οι εμπρός τροχοί έχουν καλύμματα, που όχι μόνο μειώνουν τους στροβιλισμούς, αλλά ταυτόχρονα τους μετατρέπουν σε “λεπίδες” που κατευθύνουν τον αέρα μέσα στο κεντρικό τούνελ και έξω από το σώμα του scooter.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της White Motorcycles, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μέση κατανάλωση κατά 50%.  

Ducati Panigale V4 - Κέρδισε το βραβείο Good Design Award 2025

To τρίτο βραβείο σχεδιασμού του μοντέλου μετά τα iF Design και Red Dot
Ducati Panigale V4
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/2/2026

Μπορεί το τελευταίας κοπής Ducati Panigale V4 να έχασε το χαρακτηριστικό μονόμπρατσο ψαλίδι-ποίημα, και να κατηγορήθηκε πως στον γενικότερο ανασχεδιασμό του θυμίζει πλέον ιαπωνική Superbike του σωρού -βαρύ-, όμως οι κριτές design στα βραβεία iF, Red Dot και Good Design έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη, φορτώνοντας την ιταλική μοτοσυκλέτα με δάφνες.

Μετά από τα δυο πρώτα βραβεία σχεδιασμού (iF και Red Dot) σειρά είχαν τα Good Design Awards του 2025, όπου το Ducati Panigale V4 κέρδισε το βραβείο αριστείας σχεδιασμού.

Τα συγκεκριμένα βραβεία Καλού Σχεδιασμού διοργανώνονται από το Chicago Athenaeum, το Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αρχιτεκτονική, την Τέχνη, το Design και τις Αστικές Σπουδές. Τα Good Design Awards ιδρυθήκαν στο Σικάγο το 1950 από τους Eero Saarinen και τους Charles και Ray Eames, και βραβεύουν σε ετήσια βάση ότι θεωρούν πως ξεχωρίζει σχεδιαστικά.

Good Design Awards Greece

Σημειώστε πως το 2026, τα Good Design Awards έρχονται στην Ελλάδα με το Good Design Show να ξεκινά στις 20 Μαρτίου, στην Αθήνα -Μητροπόλεως 74-, όπου θα εκτεθούν βραβευμένα σχέδια -λέτε να δούμε και το Panigale;

Panigale V4

Το Panigale V4 βρίσκεται τώρα στην 7η γενιά του, και αντιπροσωπεύει τη δίψα της Ducati για νίκες και τίτλους στην πίστα, ενώ αποτελεί και το απόλυτο φαβορί για το Πρωτάθλημα Superbike του 2026. Προχωρημένη αεροδυναμική, ιταλικός σχεδιασμός σε κάθε λεπτομέρεια και κορυφαία εξαρτήματα συνθέτουν την απόλυτη ιταλική Superbike πρόταση, που όπως αναφέρει ο επικεφαλής design της Ducati, Andrea Ferraresi “στοχεύει στη δημιουργία έντονων συναισθημάτων με την πρώτη κιόλας ματιά, και στην εκπλήρωση των υποσχέσεων του design της όταν βρεθεί εν κινήσει.”

Μια μοτοσυκλέτα που έχει ως πρόγονο την εμβληματική 916, σίγουρα έρχεται με ψηλές απαιτήσεις, και η αναζήτηση από την Ducati “τίτλων ευγενείας” για αυτήν περιλαμβάνει πέρα από τις πίστες και τους οίκους βράβευσης του σχεδιασμού της.