Ξεκίνησε στην Κύπρο το πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές

Πάνω από 1.800 αιτήσεις για μπουφάν με αερόσακο τις πρώτες 24 ώρες!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/6/2022
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στις 23/6/2022 η εφαρμογή του Σχεδίου Επιχορήγησης για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές στην Κύπρο, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 1.800 το πρώτο 24ωρο.
 
Στις 13/5 σας είχαμε γράψει στο ΜΟΤΟ για την εξαιρετική πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά κράνους και μοτοσυκλετιστικού μπουφάν για όσους αποκτούν άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, όπως είχε ανακοινώσει επίσημα ο Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, κ. Γιάννης Καρούσος.
 
Το Σχέδιο είναι τριετούς διάρκειας, και σταδιακά θα επιχορηγηθεί η αγορά μπουφάν με αερόσακο, κράνους, γαντιών, προστατευτικών επιγονατίδων ή άλλου εξοπλισμού που θα κριθεί απαραίτητος από τη Μονάδα Υποστήριξης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Κύπρου.
 
Το παραπάνω σχέδιο επιχορήγησης ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 2022, αρχικά με την επιχορήγηση για μπουφάν με αερόσακο, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία όπως δείχνουν οι 1.800 αιτήσεις των πρώτων 24 ωρών.
 
Σε κάθε αναβάτη θα επιχορηγηθεί ποσό €500 για αγορά των εν λόγω μπουφάν, με συνολικό ποσό €350.000.
 
Ο μέχρι στιγμής αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.motosafety.gov.cy, χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητικός. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποτελεί απόδειξη πως οι μοτοσικλετιστές συμμερίζονται τη θέση πως υπάρχει αναγκαιότητα για χρήση επιπρόσθετου προστατευτικού εξοπλισμού, πέραν του κράνους, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πληρούν όλα τα πιο κάτω κριτήρια:
 
•    Είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης μηχανοκίνητων οχημάτων το λιγότερο μιας εκ των Κατηγοριών Α ή Α1 ή Α2, και
 
•    Είναι καταχωρημένοι στο Μητρών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, και
 
•    Είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ενεργούς άδειας κυκλοφορίας μοτοσικλέτας, εγγεγραμμένης στο όνομά τους.
 
Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Ιουλίου 2022 και οι αιτήσεις θα εξετάζονται βάσει των κριτηρίων του Σχεδίου και όσες πληρούν τις προϋποθέσεις θα ταξινομούνται προς έγκριση. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο του προκαθορισμένου αριθμού αιτήσεων και, ως εκ τούτου, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων.
 
Διευκρινίζεται πως η επιτυχής καταχώρηση της αίτησης, δεν θεωρείται έγκριση. Οι αιτούμενοι που θα λάβουν προκαταρκτική έγκριση, θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά (email) ή με γραπτό μήνυμα (sms) ή ταχυδρομικώς και θα δοθεί περίοδος 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της προέγκρισης, για υποβολή των δικαιολογητικών στοιχείων για την αγορά εξοπλισμού και στοιχείων λογαριασμού πληρωμής για καταβολή της χορηγίας.

Οι αναβάτες του Motul WSBK δίνουν ραντεβού στην EICMA 2026

Σε μεγαλύτερη έκταση με 2.120 brands από 52 χώρες και φιλανθρωπικό αγώνα με θρύλους του WSBK
EICMA 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/10/2026

Από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου, η EICMA 2026 θα κορυφαία ονόματα του WorldSBK, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και αναβάτες από τις υπόλοιπες κατηγορίες του θεσμού.

Η φετινή διοργάνωση θα καταλάβει δέκα εκθεσιακά περίπτερα, με 2.120 brands από 52 χώρες, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και φιλανθρωπικός αγώνας με συμμετοχή γνωστών αναβατών και παλιών πρωταθλητών.

Ο Nicolo Bulega και οι πρωταγωνιστές του WorldSBK στο Μιλάνο

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2026, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές του WorldSBK θα βρεθούν στην ιταλική έκθεση μοτοσυκλέτας. Ανάμεσά τους θα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Nicolo Bulega και ο ομόσταυλός του στην Aruba.it Racing - Ducati, Iker Lecuona.

Στην EICMA θα δώσουν επίσης το παρών ο Yari Montella της Barni Spark Racing Team, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση, και ο ομόσταυλός του, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Alvaro Bautista.

Από τη Yamaha θα συμμετάσχει ο Andrea Locatelli, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της εταιρείας στο πρωτάθλημα, ενώ παρών θα είναι και ο Alberto Surra της Motocorsa Racing, ο κορυφαίος rookie της σεζόν.

Στη λίστα των αναβατών περιλαμβάνονται ακόμη οι Remy Gardner και Stefano Manzi της GYTR GRT Yamaha WorldSBK, καθώς και οι Lorenzo Baldassarri της Team GoEleven και Tommy Bridewell της Superbikes Advocates.

Παρουσία και από τις υπόλοιπες κατηγορίες

Η EICMA θα συγκεντρώσει και πρωταγωνιστές από τις άλλες κατηγορίες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSSP για το 2026, Albert Arenas, θα βρεθεί στην έκθεση μαζί με τον δεύτερο του πρωταθλήματος Valentin Debise και τον Federico Caricasulo, αμφότερους συνδεδεμένους με την ZXMOTO.

Από την WorldSPB θα συμμετάσχει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Xavi Artigas της MTM Kawasaki, ενώ την παρουσία της κατηγορίας WorldWCR θα εκπροσωπήσουν οι Emily Bondi της FT Racing Academy και Denise Dal Zotto της PATA AG Motorsport Italia.

Θρύλοι του WorldSBK ενώνονται για καλό σκοπό

Η παρουσία των αγωνιζομένων δεν θα περιοριστεί στους αναβάτες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα του 2026. Τρεις γνώριμες μορφές της ιστορίας του WorldSBK θα επιστρέψουν στην πίστα για τον Champions Charity Race, που θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή στον αγωνιστικό χώρο MotoLive της έκθεσης.

Ο Troy Bayliss, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK, ο Marco Melandri, νικητής 20 αγώνων του θεσμού, και ο Ruben Xaus, ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε αγώνα WorldSBK και δεύτερος στο πρωτάθλημα του 2003, θα φορέσουν ξανά τις αγωνιστικές τους φόρμες για την περίσταση.

Περισσότερα από 750 brands εκτός Ιταλίας

Η EICMA 2026 θα φιλοξενήσει συνολικά 2.120 brands από 52 χώρες, καταλαμβάνοντας δέκα εκθεσιακά περίπτερα στις εγκαταστάσεις Fiera Milano Rho. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργάνωσης, το 74% των brands που θα συμμετάσχουν προέρχεται από χώρες εκτός Ιταλίας, ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τους 754.

Ο πρόεδρος της EICMA, Pietro Meda, αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση της έκθεσης και στον ρόλο της για τον κλάδο της μοτοσυκλέτας.

"Κάθε διοργάνωση της EICMA φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά πάνω απ' όλα διατηρεί τη μοναδική ικανότητά της να προκαλεί ενθουσιασμό. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του “Always the first time” να επιστρέφεις και να αισθάνεσαι σαν να την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά.

"Τα στοιχεία της διοργάνωσης του 2026 αποτυπώνουν μια ισχυρή, διεθνή και ολοκληρωμένη έκθεση. Πίσω από αυτά, όμως, βρίσκεται μια παγκόσμια κοινότητα επιχειρήσεων, επαγγελματιών, μέσων ενημέρωσης και εκατοντάδων χιλιάδων φίλων της μοτοσυκλέτας.

"Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έναν χώρο που εκπλήσσει και προσελκύει το ενδιαφέρον, εμπνέει τις νεότερες γενιές, δημιουργεί σχέσεις, προωθεί την κουλτούρα του μοτοσυκλετισμού και προσφέρει αξία στον κλάδο, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των επισκεπτών κάθε χρόνο".

Η EICMA θα ανοίξει τις πύλες της στις 3 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2026, με την παρουσία των πρωταγωνιστών του WorldSBK να προσθέτει έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του κλάδου της μοτοσυκλέτας.