Ξεκίνησε στην Κύπρο το πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές

Πάνω από 1.800 αιτήσεις για μπουφάν με αερόσακο τις πρώτες 24 ώρες!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/6/2022
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στις 23/6/2022 η εφαρμογή του Σχεδίου Επιχορήγησης για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές στην Κύπρο, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 1.800 το πρώτο 24ωρο.
 
Στις 13/5 σας είχαμε γράψει στο ΜΟΤΟ για την εξαιρετική πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά κράνους και μοτοσυκλετιστικού μπουφάν για όσους αποκτούν άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, όπως είχε ανακοινώσει επίσημα ο Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, κ. Γιάννης Καρούσος.
 
Το Σχέδιο είναι τριετούς διάρκειας, και σταδιακά θα επιχορηγηθεί η αγορά μπουφάν με αερόσακο, κράνους, γαντιών, προστατευτικών επιγονατίδων ή άλλου εξοπλισμού που θα κριθεί απαραίτητος από τη Μονάδα Υποστήριξης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Κύπρου.
 
Το παραπάνω σχέδιο επιχορήγησης ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 2022, αρχικά με την επιχορήγηση για μπουφάν με αερόσακο, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία όπως δείχνουν οι 1.800 αιτήσεις των πρώτων 24 ωρών.
 
Σε κάθε αναβάτη θα επιχορηγηθεί ποσό €500 για αγορά των εν λόγω μπουφάν, με συνολικό ποσό €350.000.
 
Ο μέχρι στιγμής αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.motosafety.gov.cy, χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητικός. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποτελεί απόδειξη πως οι μοτοσικλετιστές συμμερίζονται τη θέση πως υπάρχει αναγκαιότητα για χρήση επιπρόσθετου προστατευτικού εξοπλισμού, πέραν του κράνους, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πληρούν όλα τα πιο κάτω κριτήρια:
 
•    Είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης μηχανοκίνητων οχημάτων το λιγότερο μιας εκ των Κατηγοριών Α ή Α1 ή Α2, και
 
•    Είναι καταχωρημένοι στο Μητρών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, και
 
•    Είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ενεργούς άδειας κυκλοφορίας μοτοσικλέτας, εγγεγραμμένης στο όνομά τους.
 
Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Ιουλίου 2022 και οι αιτήσεις θα εξετάζονται βάσει των κριτηρίων του Σχεδίου και όσες πληρούν τις προϋποθέσεις θα ταξινομούνται προς έγκριση. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο του προκαθορισμένου αριθμού αιτήσεων και, ως εκ τούτου, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων.
 
Διευκρινίζεται πως η επιτυχής καταχώρηση της αίτησης, δεν θεωρείται έγκριση. Οι αιτούμενοι που θα λάβουν προκαταρκτική έγκριση, θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά (email) ή με γραπτό μήνυμα (sms) ή ταχυδρομικώς και θα δοθεί περίοδος 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της προέγκρισης, για υποβολή των δικαιολογητικών στοιχείων για την αγορά εξοπλισμού και στοιχείων λογαριασμού πληρωμής για καταβολή της χορηγίας.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας