Ξεκίνησε στην Κύπρο το πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές

Πάνω από 1.800 αιτήσεις για μπουφάν με αερόσακο τις πρώτες 24 ώρες!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/6/2022
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στις 23/6/2022 η εφαρμογή του Σχεδίου Επιχορήγησης για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές στην Κύπρο, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 1.800 το πρώτο 24ωρο.
 
Στις 13/5 σας είχαμε γράψει στο ΜΟΤΟ για την εξαιρετική πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά κράνους και μοτοσυκλετιστικού μπουφάν για όσους αποκτούν άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, όπως είχε ανακοινώσει επίσημα ο Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, κ. Γιάννης Καρούσος.
 
Το Σχέδιο είναι τριετούς διάρκειας, και σταδιακά θα επιχορηγηθεί η αγορά μπουφάν με αερόσακο, κράνους, γαντιών, προστατευτικών επιγονατίδων ή άλλου εξοπλισμού που θα κριθεί απαραίτητος από τη Μονάδα Υποστήριξης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Κύπρου.
 
Το παραπάνω σχέδιο επιχορήγησης ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 2022, αρχικά με την επιχορήγηση για μπουφάν με αερόσακο, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία όπως δείχνουν οι 1.800 αιτήσεις των πρώτων 24 ωρών.
 
Σε κάθε αναβάτη θα επιχορηγηθεί ποσό €500 για αγορά των εν λόγω μπουφάν, με συνολικό ποσό €350.000.
 
Ο μέχρι στιγμής αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.motosafety.gov.cy, χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητικός. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποτελεί απόδειξη πως οι μοτοσικλετιστές συμμερίζονται τη θέση πως υπάρχει αναγκαιότητα για χρήση επιπρόσθετου προστατευτικού εξοπλισμού, πέραν του κράνους, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πληρούν όλα τα πιο κάτω κριτήρια:
 
•    Είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης μηχανοκίνητων οχημάτων το λιγότερο μιας εκ των Κατηγοριών Α ή Α1 ή Α2, και
 
•    Είναι καταχωρημένοι στο Μητρών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, και
 
•    Είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ενεργούς άδειας κυκλοφορίας μοτοσικλέτας, εγγεγραμμένης στο όνομά τους.
 
Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Ιουλίου 2022 και οι αιτήσεις θα εξετάζονται βάσει των κριτηρίων του Σχεδίου και όσες πληρούν τις προϋποθέσεις θα ταξινομούνται προς έγκριση. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο του προκαθορισμένου αριθμού αιτήσεων και, ως εκ τούτου, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων.
 
Διευκρινίζεται πως η επιτυχής καταχώρηση της αίτησης, δεν θεωρείται έγκριση. Οι αιτούμενοι που θα λάβουν προκαταρκτική έγκριση, θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά (email) ή με γραπτό μήνυμα (sms) ή ταχυδρομικώς και θα δοθεί περίοδος 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της προέγκρισης, για υποβολή των δικαιολογητικών στοιχείων για την αγορά εξοπλισμού και στοιχείων λογαριασμού πληρωμής για καταβολή της χορηγίας.

Πλατφόρμες delivery: Προσέφεραν μπόνους στους διανομείς τους εν μέσω κακοκαιρίας

Για να συνεχίσουν να κάνουν παραδόσεις παραγγελιών
efood-wolt
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/12/2025

Οι δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες διανομής φαγητού στην χώρα μας αγνόησαν την πρόγνωση του καιρού και τα μηνύματα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προειδοποιούσαν για ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας για οδηγούς αυτοκινήτων και αναβάτες φυσικά και προσέφεραν μπόνους στους εργαζομένους τους, για να τους πείσουν να συνεχίσουν να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, Wolt και efood είχαν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες και τις ημέρες που είχε καύσωνα το καλοκαίρι. Τώρα το έκαναν την ίδια ώρα που η Πολιτική Προστασία προειδοποιούσε για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και συνιστούσε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, δίνοντας 70% μπόνους σαν κίνητρο για συνεχίσουν οι διανομείς να εργάζονται θέτοντας σε έξτρα κίνδυνο τη ζωή τους, μαζί με εκείνον που αντιμετωπίζουν από τους κακούς δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Σωματείο Εργαζομένων efood της Αττικής καλούσε τον fleet manager της εταιρίας την ώρα της κακοκαιρίας, όμως εκείνος δεν απαντούσε, ενώ και το Σωματείο Wolt Αττικής ζητούσε το κλείσιμο της εφαρμογής. Τελικά η efood έκλεισε την εφαρμογή της με αρκετή καθυστέρηση στις 22:30 το βράδυ, ενώ η Wolt συνέχισε κανονικά την λειτουργία της.

Θέματα σαν κι αυτά αντιμετωπίζουν συχνά οι επαγγελματίες μοτοσυκλετιστές και μάλιστα οι εργαζόμενοι των δύο εταιριών έκαναν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο κοινή στάση εργασίας με μεγάλη συμμετοχή, κοινοποιώντας τα αιτήματα τους σε έναν κοινό αγώνα.