Ξεκίνησε στην Κύπρο το πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης προστατευτικού εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές

Πάνω από 1.800 αιτήσεις για μπουφάν με αερόσακο τις πρώτες 24 ώρες!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/6/2022
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στις 23/6/2022 η εφαρμογή του Σχεδίου Επιχορήγησης για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές στην Κύπρο, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 1.800 το πρώτο 24ωρο.
 
Στις 13/5 σας είχαμε γράψει στο ΜΟΤΟ για την εξαιρετική πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά κράνους και μοτοσυκλετιστικού μπουφάν για όσους αποκτούν άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, όπως είχε ανακοινώσει επίσημα ο Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, κ. Γιάννης Καρούσος.
 
Το Σχέδιο είναι τριετούς διάρκειας, και σταδιακά θα επιχορηγηθεί η αγορά μπουφάν με αερόσακο, κράνους, γαντιών, προστατευτικών επιγονατίδων ή άλλου εξοπλισμού που θα κριθεί απαραίτητος από τη Μονάδα Υποστήριξης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Κύπρου.
 
Το παραπάνω σχέδιο επιχορήγησης ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 2022, αρχικά με την επιχορήγηση για μπουφάν με αερόσακο, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία όπως δείχνουν οι 1.800 αιτήσεις των πρώτων 24 ωρών.
 
Σε κάθε αναβάτη θα επιχορηγηθεί ποσό €500 για αγορά των εν λόγω μπουφάν, με συνολικό ποσό €350.000.
 
Ο μέχρι στιγμής αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.motosafety.gov.cy, χαρακτηρίζεται πολύ ικανοποιητικός. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποτελεί απόδειξη πως οι μοτοσικλετιστές συμμερίζονται τη θέση πως υπάρχει αναγκαιότητα για χρήση επιπρόσθετου προστατευτικού εξοπλισμού, πέραν του κράνους, για μεγαλύτερη ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πληρούν όλα τα πιο κάτω κριτήρια:
 
•    Είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης μηχανοκίνητων οχημάτων το λιγότερο μιας εκ των Κατηγοριών Α ή Α1 ή Α2, και
 
•    Είναι καταχωρημένοι στο Μητρών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, και
 
•    Είναι φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ενεργούς άδειας κυκλοφορίας μοτοσικλέτας, εγγεγραμμένης στο όνομά τους.
 
Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Ιουλίου 2022 και οι αιτήσεις θα εξετάζονται βάσει των κριτηρίων του Σχεδίου και όσες πληρούν τις προϋποθέσεις θα ταξινομούνται προς έγκριση. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο του προκαθορισμένου αριθμού αιτήσεων και, ως εκ τούτου, θα διεξαχθεί ηλεκτρονική κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων.
 
Διευκρινίζεται πως η επιτυχής καταχώρηση της αίτησης, δεν θεωρείται έγκριση. Οι αιτούμενοι που θα λάβουν προκαταρκτική έγκριση, θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά (email) ή με γραπτό μήνυμα (sms) ή ταχυδρομικώς και θα δοθεί περίοδος 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της προέγκρισης, για υποβολή των δικαιολογητικών στοιχείων για την αγορά εξοπλισμού και στοιχείων λογαριασμού πληρωμής για καταβολή της χορηγίας.

David Alonso: Ο rookie-αστέρι των MotoGP

Ο Κολομβιανός David Alonso ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα στο MotoGP με τη Honda, έχοντας ήδη γράψει ιστορία στις μικρότερες κατηγορίες
David Alonso
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/8/2026

Από πρωταθλητής του Red Bull Rookies Cup και της Moto3 μέχρι διεκδικητής του τίτλου στη Moto2, ο 20χρονος αναβάτης έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γενιάς αναβατών.

Ο David Alonso είναι ένα από τα ονόματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή των MotoGP. Ο Κολομβιανός έχει υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με τη Honda και το 2027 θα κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία, οδηγώντας για πρώτη φορά μοτοσυκλέτα 850cc.

Ο Alonso θα γίνει ο δεύτερος Κολομβιανός στο grid του MotoGP μετά τον Yonny Hernandez, ο οποίος αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην κορυφαία κατηγορία το 2016.

Η πορεία προς τα Grand Prix

Η πορεία του Alonso προς την κορυφή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Το 2019 ανέβηκε τέσσερις φορές στο βάθρο του European Talent Cup, ενώ το 2020 κατέκτησε τον τίτλο, κερδίζοντας τους πρώτους τέσσερις αγώνες και ακόμη έναν στη Valencia.

Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στο Red Bull Rookies Cup και ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τέταρτη θέση, έχοντας ήδη πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη.

Το 2021 πέρασε στο Moto3 Junior World Championship, ενώ παράλληλα πρωταγωνίστησε στο Red Bull Rookies Cup. Εκεί κατέκτησε το πρωτάθλημα με έξι νίκες, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Το 2022 ήρθε η πρώτη του νίκη στο Moto3 Junior World Championship στη Valencia και αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι θα ανέβαινε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto3 με την Aspar για τη σεζόν του 2023.

Ρεκόρ και τίτλος σε δύο σεζόν στην Moto3

Η πρώτη του πλήρης σεζόν στην Moto3 ήταν εντυπωσιακή. Ο Alonso πήρε το πρώτο του βάθρο στη Jerez και στη συνέχεια πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στο Silverstone. Στους τελευταίους δέκα αγώνες της σεζόν ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο, με τέσσερις νίκες.

Το 2024, όμως, ήταν η χρονιά που πέρασε σε άλλο επίπεδο.

Ο Alonso κατέκτησε 14 νίκες, ανέβηκε στο βάθρο στο 75% των αγώνων και συγκέντρωσε 421 βαθμούς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν σε οποιαδήποτε κατηγορία των Grand Prix.

Παράλληλα, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 11 νικών σε μία σεζόν στις μικρές κατηγορίες, που ανήκε στον Valentino Rossi και έγινε ο πρώτος Κολομβιανός παγκόσμιος πρωταθλητής στα Grand Prix.

Από εκεί προέκυψε και το παρατσούκλι "BabyGΟΑΤ" (Greatest Of All Time).

Η μετάβαση στη Moto2

Η μετάβαση στη Moto2 το 2025 ήταν φυσικά πιο απαιτητική. Ο Alonso χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη μοτοσυκλέτα, παίρνοντας βαθμούς σε τρεις από τους έξι πρώτους αγώνες.

Στο Silverstone ήρθε το πρώτο του βάθρο στη Moto2, ενώ στην Ουγγαρία πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία. Ακολούθησαν ακόμη βάθρα στην Αυστραλία, στη Μαλαισία και στην Πορτογαλία.

Το 2026 έχει εμφανιστεί ακόμη πιο σταθερός. Στους πρώτους πέντε γύρους βρέθηκε τέσσερις φορές μέσα στην πρώτη πεντάδα, ενώ πήρε το πρώτο του βάθρο στη Brno και την πρώτη του νίκη της σεζόν στο Assen. Με τα αποτελέσματα αυτά βρέθηκε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας της Moto2.

Επόμενος σταθμός MotoGP

Το επόμενο βήμα είναι πλέον δεδομένο. Ο Alonso έχει υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με τη HRC και θα κάνει την πρώτη του δοκιμή με MotoGP μοτοσυκλέτα στο μεταβατικό τεστ της Valencia μετά το τέλος της σεζόν.

Το 2027 θα βρεθεί στο grid μαζί με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γκρουπ αναβατών της Honda. Ο Diogo Moreira θα συνεχίσει επίσης με τη HRC, ενώ ο Fabio Quartararo θα ενταχθεί στην εργοστασιακή ομάδα, έχοντας τον ρόλο του έμπειρου σημείου αναφοράς για το project. Ο Johann Zarco συμπληρώνει το έμπειρο κομμάτι της σύνθεσης.

Για τον Alonso, η πρόκληση είναι πλέον η μεγαλύτερη της καριέρας του. Από πρωταθλητής Moto3 και διεκδικητής του τίτλου στη Moto2, θα βρεθεί απέναντι στους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου, στην πρώτη σεζόν των νέων MotoGP των 850 κυβικών εκατοστών.