Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Έναρξη εργασιών σε ένα μήνα, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026
motomag Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/3/2024

Ξεκινά το έργο της ανακατασκευής της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου, και της κατασκευής ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην ανατολική είσοδο των Καμένων Βούρλων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Στις ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης για την ανακατασκευή της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου και την κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην ανατολική είσοδο των Καμένων Βούρλων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή υπογραφής σύμβασης του έργου στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου ανέρχεται στα 15,6 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου για την παραλιακή οδό του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη σύμβαση του 2016  ήταν περίπου στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, και οι εκτελεσθείσες εργασίες ανήλθαν μόλις στα 475.000 ευρώ.

Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Το 2020 συντονίστηκαν οι ενέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και Υπουργείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανακαθορισμού των ορίων του αιγιαλού, ώστε να καταστεί ευχερής η πορεία των έργων ανακατασκευής. Τον Αύγουστο του 2023, έγινε έλεγχος και επικαιροποίηση των μελετών της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου και του κόμβου των Καμένων Βούρλων. Τον Σεπτέμβριο του 2023, εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος προϋπολογισμός του έργου. Τέλος Οκτωβρίου του 2023, υπήρξε θετική απάντηση στην υποβολή φακέλου για περιβαλλοντική απαλλαγή στην ανακατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στα Καμένα Βούρλα. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, και λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου 2023, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε ένα μήνα και το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, τον Μάρτιο του 2026. Αυτό το έργο έρχεται να συμπληρώσει σειρά παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καμένων Βούρλων. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των λιμένων Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων και την καταβολή μετά από πολλά χρόνια των αποζημιώσεων στους δικαιούχους συμπολίτες μας για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί στο τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων – Αγίου Κωνσταντίνου, ύψους σχεδόν 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτές οι επενδύσεις, μαζί με τις υποδομές που κατασκευάζονται, αναμένεται να αλλάξουν τον αναπτυξιακό και τουριστικό χάρτη του Δήμου Καμένων Βούρλων αλλά και της Φθιώτιδας γενικότερα.

Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!

Ο Νίκος Κούρτης συνεχίζει ακάθεκτος το μακρύ οδοιπορικό
Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/8/2026

Ο Νίκος Κούρτης που μετά από το MEGA TEST ON-OFF έφυγε με το ίδιο ακριβώς Yamaha Tenere World Raid με στόχο την Μογγολία συνεχίζει ακάθεκτος το ταξίδι του.

Είχε ξεκινήσει από τα γραφεία του MOTO:

Πέρασε την Γεωργία λίγο ποιο γρήγορα από αυτό που υπολόγιζε καθώς συνάντησε έναν άλλο Νίκο, ο οποίος ταξίδευε για το Παμίρ και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μιας και θα ακολουθούσαν κοινή πορεία για όλο το Καζακστάν τουλάχιστον.

Ο αρχικός στόχος του Νίκου ήταν να ξοδέψει περισσότερες ημέρες στην Γεωργία εξερευνώντας ακόμη περισσότερα μέρη της, κάτι που δεν θα αφήσει, θα αφιερώσει αυτό τον χρόνο στον γυρισμό.

Αυτό αποδείχτηκε τις επόμενες ημέρες μία σοφότερη επιλογή καθώς μόλις μπήκε στην Ρωσία είδε εκείνο για το οποίο ήταν ήδη προετοιμασμένος, έλλειψη βενζίνης και λιγοστά βενζινάδικα σε τεράστιες -για αυτονομία μοτοσυκλέτας- αποστάσεις.

Το γεγονός πως τα καύσιμα είναι δυσεύρετα όχι απλά το ήξερε, αλλά το συζητούσαμε και πριν φύγει, αναφέρεται και στο video πιο πάνω. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρχαν σχόλια περί επάρκειας και να προσέχουμε τι λέμε, όμως η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει. Ασχέτως με οποιαδήποτε πολιτική γραμμή, στο συγκεκριμένο σημείο της αχανούς αυτής χώρας, μέσα δηλαδή στην Βόρεια Οσετία, την Τσετσενία, το Νταγκεστάν και όλες αυτές τις ημι-αύτονομες περιοχές η βενζίνη παρουσιάζει ελλείψεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Γκρόζνι μόνο τα μισά βενζινάδικα ήταν ανοικτά, όμως στο Αστραχάν, περίπου 700 χιλιόμετρα μετά τα σύνορα της Γεωργίας όπου συναντάς τα σύνορα του Καζακστάν, μόνο 1 στα 10 βενζινάδικα ήταν ανοικτό και αυτό δεν έδινε βενζίνη στους ξένους.

Όπως θα είδατε και στο video, το World Raid ήταν εξοπλισμένο με έναν ασκό 11 λίτρων και μαζί με τα 23 λίτρα που έχει στα διπλά μεταλλικά ρεζερβουάρ του, η αυτονομία του ανέβηκε στα 750 χιλιόμετρα, νούμερο αρκετό για να διασχίσεις τον συγκεκριμένο λαιμό της Ρωσίας, ουσιαστικά το άνοιγμά της στην Κασπία, ώστε να μπεις στο Καζακστάν.

Πρόσθετο πρόβλημα που το γεγονός πως πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως σύνδεση, έχουν κόψει GPS και δεν μπορείς να κάνεις πλοήγηση ούτε με offline χάρτες, που σημαίνει πως θα κάνεις αναγκαστικά μερικά μπρος-πίσω όπως κάναμε πάντα όταν χρησιμοποιούσαμε τους παραδοσιακούς χάρτες.

Yamaha Tenere World Raid 2026: Τυχαία συνάντηση Ελλήνων οδοιπόρων στην Γεωργία και ο Γολγοθάς στα σύνορα Ρωσίας!
7 ώρες στα σύνορα με την Ρωσία!

Για έναν ταξιδιώτη όπως ο Νίκος Κούρτης που έχει ξεκινήσει από εκείνη την εποχή, την εποχή του χάρτινου χάρτη, η πλοήγηση δεν ήταν το πρόβλημα και με το χάρισμα της επικοινωνίας, σε έναν λαό που παραμένει φιλόξενος παρόλο που οι ταξιδιώτες είναι πολύ λιγότεροι, μπορούσε να βρει την έξοδο της πόλης ή ανοικτό ξενοδοχείο χωρίς πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να υπολογίσεις τον χρόνο που θα μπεις τελικά στην Ρωσία μιας και ο έλεγχος στα σύνορα δεν είναι απλά εξονυχιστικός, αλλά προσομοιάζει ιατρικό τσεκ-απ όπου ψάχνουν τα πάντα.

Από την Μέστια της Γεωργίας όπου συναντήθηκαν, το υπέροχο και γραφικό αυτό μέρος με τα σπίτια – πύργους, πήραν τον παραδοσιακό ορεινό, δρόμο που είχε ανοίξει ο στρατός και για μία εποχή το κοινό δεν είχε πρόσβαση, μέχρι να βγουν στα σύνορα Dariali – Verkhniy Lars.

Εκεί ο έλεγχος κράτησε 7 ολόκληρες ώρες! Άνοιξαν κάθε αποσκευή, έλεγξαν πλήρως την μοτοσυκλέτα και ζήτησαν από τον Νίκο να παραδώσει ξεκλείδωτο το κινητό του στο οποίο έγινε εξονυχιστικός έλεγχος. Κατά την διάρκεια αυτή πέρασαν από διαφορετικά επίπεδα ερωτήσεων για τον σκοπό του ταξιδιού σε σημείο κανονικής ανάκρισης και χωρίς να υπάρχει βέβαιος χρόνος αποδέσμευσης, ώστε να μπορείς να υπολογίσεις το που θα φτάσεις αμέσως μετά. Την τελευταία φορά, πάλι στην έναρξη του πολέμου, ο Νίκος είχε περάσει πέντε ώρες σε αυτά τα σύνορα, τώρα όμως εκτός από τον πρόσθετο χρόνο, έγινε και πολύ αυστηρότερος έλεγχος.

Από την ώρα που θα μπεις και μετά, εκτός από τον παραδοσιακό χάρτινο χάρτη ή την αντίστοιχη ψηφιακή του μορφή, χωρίς όμως πλοήγηση, χρειάζεσαι και Ρούβλια καθώς στην περιοχή εκεί δουλεύει μόνο το δικό τους μετρητό δεν δέχονται κάρτες ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Εξοπλισμένος με όλα όσα χρειαζόταν και προετοιμασμένος με την μέγιστη υπομονή για τα σύνορα, το πέρασμα από την Ρωσία, το πρώτο του ταξιδιού, ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.

Όπως είπαν και οι ντόπιοι, η κατάσταση με τα καύσιμα χειροτερεύει, οπότε η αρχική απόφαση να συντομεύσει την πορεία του μέσα στην Γεωργία και να μεταφέρει εκείνες τις διαδρομές για την επιστροφή, τον γλίτωσε από μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Κάτι που θα το βρει μπροστά του στην επιστροφή που θα έχει μεγαλύτερη πορεία μέσα στο Ρωσικό έδαφος, αλλά αυτό θα τον απασχολήσει αργότερα.

Προς το παρόν απολαμβάνει το ταξίδι σε Καζακστάν και Κιργιστάν, στον δρόμο προς την Μογγολία!