Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Έναρξη εργασιών σε ένα μήνα, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026
motomag Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/3/2024

Ξεκινά το έργο της ανακατασκευής της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου, και της κατασκευής ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην ανατολική είσοδο των Καμένων Βούρλων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Στις ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης για την ανακατασκευή της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου και την κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην ανατολική είσοδο των Καμένων Βούρλων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή υπογραφής σύμβασης του έργου στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου ανέρχεται στα 15,6 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου για την παραλιακή οδό του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη σύμβαση του 2016  ήταν περίπου στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, και οι εκτελεσθείσες εργασίες ανήλθαν μόλις στα 475.000 ευρώ.

Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Το 2020 συντονίστηκαν οι ενέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και Υπουργείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανακαθορισμού των ορίων του αιγιαλού, ώστε να καταστεί ευχερής η πορεία των έργων ανακατασκευής. Τον Αύγουστο του 2023, έγινε έλεγχος και επικαιροποίηση των μελετών της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου και του κόμβου των Καμένων Βούρλων. Τον Σεπτέμβριο του 2023, εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος προϋπολογισμός του έργου. Τέλος Οκτωβρίου του 2023, υπήρξε θετική απάντηση στην υποβολή φακέλου για περιβαλλοντική απαλλαγή στην ανακατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στα Καμένα Βούρλα. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, και λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου 2023, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε ένα μήνα και το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, τον Μάρτιο του 2026. Αυτό το έργο έρχεται να συμπληρώσει σειρά παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καμένων Βούρλων. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των λιμένων Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων και την καταβολή μετά από πολλά χρόνια των αποζημιώσεων στους δικαιούχους συμπολίτες μας για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί στο τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων – Αγίου Κωνσταντίνου, ύψους σχεδόν 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτές οι επενδύσεις, μαζί με τις υποδομές που κατασκευάζονται, αναμένεται να αλλάξουν τον αναπτυξιακό και τουριστικό χάρτη του Δήμου Καμένων Βούρλων αλλά και της Φθιώτιδας γενικότερα.

Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Ψηφιακή Κάρτα Καυσίμων και επιδότηση diesel – Καθυστερημένα ακολουθούμε το διεθνές παράδειγμα

Η κυβέρνηση εξήγγειλε τέσσερα νέα μέτρα ως ανάχωμα στις διαρκείς ανατιμήσεις στα καύσιμα
fuel pump
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

23/3/2026

Με μια δέσμη τεσσάρων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις αδιάκοπες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων λόγω του πολέμου στο Περσικό Κόλπο που πλησιάζει τον ένα μήνα από τις 28 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε.

Το μέτρο που αφορά άμεσα στους καταναλωτές είναι η Ψηφιακή Κάρτα Καυσίμων που θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε πρατήρια καυσίμων, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλυφθεί οι πρακτικές λεπτομέρειες του πώς θα λειτουργήσει και σε τι ύψος θα φτάνει. Αυτά θα αναλυθούν αργότερα μέσα στην ημέρα (Δευτέρα 23/3) σε συνέντευξη Τύπου των αρμόδιων υπουργών.

Το δεύτερο μέσο αφορά έμμεσα τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για κρατική επιδότηση στην τιμή του ντίζελ κίνησης στο δίκτυο διανομής, η οποία θα ανέρχεται σε 16 λεπτά ανά λίτρο. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο να ανασχέσει τις ανατιμήσεις πολλών προϊόντων λόγω αύξησης των μεταφορικών ως συνέπεια της αύξησης της τιμής του ντίζελ.

Τα άλλα δύο μέτρα είναι στοχευμένα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ξεκινώντας από τους αγρότες με επιχορήγηση του 15% της αξίας των παραστατικών αγοράς λιπασμάτων, ενώ το τελευταίο αφορά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπου η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές των εισιτηρίων στα περσινά επίπεδα.

Μένει πλέον να δούμε τις πρακτικές πτυχές των μέτρων αυτών όπως θα τις αναλύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί και πώς αυτά θα επηρεάσουν τις τιμές της βενζίνης και άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Τα παραπάνω έρχονται αφότου αποφεύχθηκε η απεργία των πρατηριούχων καυσίμων την περασμένη εβδομάδα και ενόσω η τιμή της βενζίνης τραβά τον ανήφορο καθημερινά.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έπρεπε να δράσει καθώς εμφανιζόταν να υστερεί σημαντικά απέναντι σε άλλα κράτη της Ε.Ε. που πήραν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως μείωση του φόρου στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ και άλλες δράσεις.

Ωστόσο στα καθ’ ημάς ούτε αυτή τη φορά τολμά ουδείς να αγγίξει τις “ιερές αγελάδες”, δηλαδή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και έναν από τους υψηλότερους ΦΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.