Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Έναρξη εργασιών σε ένα μήνα, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026
motomag Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/3/2024

Ξεκινά το έργο της ανακατασκευής της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου, και της κατασκευής ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην ανατολική είσοδο των Καμένων Βούρλων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες.

Στις ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης για την ανακατασκευή της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου και την κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην ανατολική είσοδο των Καμένων Βούρλων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή υπογραφής σύμβασης του έργου στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου ανέρχεται στα 15,6 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου για την παραλιακή οδό του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη σύμβαση του 2016  ήταν περίπου στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, και οι εκτελεσθείσες εργασίες ανήλθαν μόλις στα 475.000 ευρώ.

Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Το 2020 συντονίστηκαν οι ενέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και Υπουργείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανακαθορισμού των ορίων του αιγιαλού, ώστε να καταστεί ευχερής η πορεία των έργων ανακατασκευής. Τον Αύγουστο του 2023, έγινε έλεγχος και επικαιροποίηση των μελετών της παραλιακής οδού του Αγίου Κωνσταντίνου και του κόμβου των Καμένων Βούρλων. Τον Σεπτέμβριο του 2023, εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος προϋπολογισμός του έργου. Τέλος Οκτωβρίου του 2023, υπήρξε θετική απάντηση στην υποβολή φακέλου για περιβαλλοντική απαλλαγή στην ανακατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου στα Καμένα Βούρλα. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, και λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου 2023, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε ένα μήνα και το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, τον Μάρτιο του 2026. Αυτό το έργο έρχεται να συμπληρώσει σειρά παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καμένων Βούρλων. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των λιμένων Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων και την καταβολή μετά από πολλά χρόνια των αποζημιώσεων στους δικαιούχους συμπολίτες μας για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί στο τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων – Αγίου Κωνσταντίνου, ύψους σχεδόν 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτές οι επενδύσεις, μαζί με τις υποδομές που κατασκευάζονται, αναμένεται να αλλάξουν τον αναπτυξιακό και τουριστικό χάρτη του Δήμου Καμένων Βούρλων αλλά και της Φθιώτιδας γενικότερα.

Ξεκινούν τα έργα ανακατασκευής οδικού δικτύου στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.