APRILIA RSV MILLE R 2006 - 2008

Ώριμη και ολοκληρωμένη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

20/3/2020

H δύναμη της ισορροπίας

 

Το 2006 η Aprilia αναβάθμισε τη δικύλινδρη superbike της για τελευταία φορά. Η αναβάθμιση έγινε σε επιμέρους τομείς και το αποτέλεσμα ήταν μια ολοκληρωμένη και ώριμη μοτοσυκλέτα

Το άρθρο προέρχεται από το αρχείο του περιοδικού ΜΟΤΟ και αναδημοσιεύεται από την αρχική του μορφή δίχως αλλαγές. Αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού, μαζί με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, οικειοποίηση μέρους ή του συνόλου του κειμένου και των φωτογραφιών, παραλλαγή ή χρήση πέραν της ανάγνωσης.

Η πρώτη RSV Mille, και ταυτόχρονα η ισχυρότερη μοτοσυκλέτα που έφτιαξε ποτέ η Aprilia, παρουσιάστηκε το 1998. Εξελίχθηκε και βελτιώθηκε στα χρόνια που πέρασαν και η τελική της μορφή δόθηκε στη μοτοσυκλέτα αυτή το 2006. Φέτος η εταιρεία γύρισε σελίδα, χτίζοντας της νέα της superbike γύρω από τον νέο της V4 κινητήρα. Πίσω στο 2006, ο δικύλινδρος με τη στενή περιεχόμενη γωνία των 60οβελτίωσε την απόδοσή του, προσαρμοζόμενος και στις Euro 3.

Οι κυριότερες επεμβάσεις που έκαναν οι σχεδιαστές του ήταν η τοποθέτηση βαλβίδων εξαγωγής μεγαλύτερης διαμέτρου, η αυξημένη διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και η νέα μονάδα διαχείρισης του κινητήρα. Παράλληλα μεγάλωσε σε όγκο το κουτί του φίλτρου αέρα, η εισαγωγή του από το κέντρο του φέρινγκ άλλαξε, ενώ μια βαλβίδα (ελεγχόμενη από την ECU) αυξομειώνει τη διατομή από όπου εισέρχεται ο αέρας, ώστε να ρυθμίζει την πίεση και τη ταχύτητά του. Τα βασικά χαρακτηριστικά του, που τον διαχωρίζουν από κάθε άλλον, δηλαδή το αντικραδασμικό του σύστημα με τους δυο άξονες και ο μονόδρομος συμπλέκτης με τη πνευματική λειτουργία, έμειναν αναλλοίωτα.

Μικρές βελτιώσεις έγιναν και στο αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών, με σημαντικότερη την αλλαγή της γωνίας κάστερ από 24ο στις 25ο, ενώ μειώθηκε λίγο το βάρος του πλαισίου όσο και του ασύμμετρου ψαλιδιού, χάρη στη χρήση προγραμμάτων ανάλυσης σε υπολογιστές. Μετά από εξαντλητική μελέτη τοποθετήθηκε μεγαλύτερη ζελατίνα στο φέρινγκ, δίνοντας νέα όψη στο εμπρός μέρος της Mille, ενώ η λεπτότερη ουρά της έδωσε μια πιο επιθετική εμφάνιση στο πίσω μέρος.

Επιθετικό το ρύγχος που οδηγεί τον αέρα (διαμέσου του λαιμού) στο κουτί του φίλτρου. Η ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα

 

Μια από τις πλέον σημαντικές επιλογές της Aprilia, ήταν αυτή του εξοπλισμού της στον τομέα των φρένων και των αναρτήσεων. Το ανεστραμμένο Ohlins με τη χρυσού χρώματος αντιτριβική επίστρωση, πέρα από τη “βαρύτητα” της φίρμας έδωσε άλλη ποιότητα στη λειτουργία της ανάρτησης του εμπρός τροχού. Αντίστοιχα ποιοτική ήταν και η επιλογή τους για τα φρένα. Δαγκάνες με ακτινική στήριξη, ακτινικής λειτουργίας αντλία και δαγκάνες της Brembo με ξεχωριστό τακάκι σε κάθε ένα από τα τέσσερα έμβολα, εκτός από την εμφάνιση υπηρέτησαν και την ουσία. Με τη συνεισφορά των νέων και ελαφρύτερων ζαντών, η αίσθηση που έδινε η νέα Mille R ήταν πολύ ελαφρύτερη από των προηγούμενων μοντέλων, ενώ η τάση που είχε να ανοίγει τη τροχιά της έμεινε στο παρελθόν. Η μοτοσυκλέτα αυτή, παρόλο που δεν είναι και ιδιαίτερα ελαφριά, τελικά έκρυβε επιμελώς τα κιλά κατά την οδήγησή της.

Με κορυφαία φρένα και ποιοτικό πιρούνι, διατήρησε και άλλο ένα χαρακτηριστικό που διέθετε αυτή η μοτοσυκλέτα από την αρχή της ύπαρξής της: Την ευρυχωρία και το φαρδύ φέρινγκ. Με τη καλύτερη προστασία που έδωσε η νέα ζελατίνα, αυτή η Mille μπορεί να ταξιδεύει διατηρώντας την άνεση του αναβάτη της καλύτερα από οποιαδήποτε σύγχρονη supersport μοτοσυκλέτα. Αυτή είναι και η σημαντικότερη αξία της. Σταθερή στις υψηλές ταχύτητες, απολαυστική στις καμπές, με μεγαλύτερο των συνηθισμένων για την κατηγορία ρεζερβουάρ και με μοναδική προστασία από το φέρινγκ, το μόνο που δεν έχει είναι χώρος για συνεπιβάτη για να κοιτάξει τις sport touring μοτοσυκλέτες στα ίσα.

Η Mille R έχει κατασκευαστεί με πολλή προσοχή και η ποιότητα κατασκευής της είναι υψηλότατη παντού. Από το ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος αμορτισέρ έως την ύπαρξη χαρτών στη μονάδα διαχείρισης κατάλληλων για τις εξατμίσεις της Akrapovic, που προσφέρονται στον προαιρετικό εξοπλισμό της. Η αξιοπιστία δε του κινητήρα είναι δοκιμασμένη και δεδομένη, κάτι που τονίστηκε και από την ίδια την Aprilia που έδωσε τέσσερα χρόνια ή 50.000 χιλιόμετρα εγγύηση. Η Aprilia έφτιαξε αυτή τη μοτοσυκλέτα με στόχο να αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα που κόστιζε και τον στόχο αυτό τον πέτυχε. Η Mille R παραμένει μια ώριμη επιλογή για κατασταλαγμένους αναβάτες, που δεν θα κυνηγήσουν την υψηλότερη τελική ταχύτητα ή την ταχύτερη επιτάχυνση από φανάρι σε φανάρι. Με πλήρως αξιοποιήσιμη δύναμη από τον κινητήρα της και με μορφή κατάλληλη για να εμφανιστεί οπουδήποτε.

 
Το κορυφαίο πακέτο του μπροστινού μέρους της Mille αξίζει πολλά και για την εμφάνιση και για την ποιότητα της λειτουργίας του. Ohlins με πλήρεις ρυθμίσεις και τα πανίσχυρα ακτινικά φρένα της Brembo

 

Ναι...
Για όσους θέλουν μια δυνατή V2 superbike, με πολύ καλές δυνατότητες και για ταξίδια.
Όχι...
Εάν σας αρέσει να αλλάζετε συχνά μοτοσυκλέτες θέλοντας πάντοτε την κορυφαία
Γιατί...
Είναι μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα, με ένα πιρούνι “κόσμημα” σε εμφάνιση και απόδοση
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:                                        Tετράχρονος, δικύλινδρος V60o, υγρόψυκτος με 2 EEK, τέσσερις βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 97x67,5
Κυβικά (cc):                              997,6               
Σχέση συμπίεσης:                  11,8:1             
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία:                          Ψεκασμός με αυλούς 57mm
Σύστημα εκκίνησης:             Μίζα
Σύστημα εξαγωγής:              2 σε 1 σε 2
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη:           Υγρός, πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων:         6
Τελική Μετάδοση:          Αλυσίδα, γρανάζια / 2,5
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:  Δυο δοκών αλουμινένιο, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ (o):             25
Ίχνος (mm):        101,7
Μεταξόνιο (mm):            1.418
Ύψος σέλας (mm):           810
Βάρος κενή / γεμάτη (kg):            189/
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):            18/4
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός:                Ανεστραμμένο Ohlins
Διάμετρος (mm):             43
Διαδρομή (mm):              120
Ρυθμίσεις:          Προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω:    Ένα αμορτισέρ Sachs, μοχλικό
Διαδρομή (mm):              133
Ρυθμίσεις:          Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός:                Δύο δίσκοι 320 χιλιοστών, ακτινικές δαγκάνες Brembo
Πίσω:    Δίσκος 220mm, δαγκάνα με δύο έμβολα
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό:            120/70-17
Ζάντα:                  3,50x17’’
Πίσω
Ελαστικό:            190/50-17 (ή 180/55 ή 190/55) 
Ζάντα:                  6x17’’
 
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό ταχύμετρο, στροφόμετρο με αναλογική ένδειξη, ολικός και δυο μερικοί χιλιομετρητές, χρονόμετρο, shift light, υπολογιστής ταξιδιού, ενδείξεις για διάγνωση ψεκασμού, λυχνίες για πίεση λαδιού / ρεζέρβα / νεκρά / φλας / κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη
 
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm):    143 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 10,3 / 8.000
 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση:   7,2
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση:   250
Τι πρέπει να προσέξετε

Δεν υπάρχουν μυστικά και κρυφά πράγματα για αυτήν την ώριμη, καλοφτιαγμένη και αξιόπιστη μοτοσυκλέτα. Αποφύγετε κάθε μοτοσυκλέτα με χτυπήματα και φθορές από σοβαρές πτώσεις. Επιλέξτε κάποια που να είναι πλήρης και στην περίπτωση after market εξαρτημάτων, ζητήστε και τα εργοστασιακά.

 

Οι τιμές που ίσχυαν τον Οκτώβριο του 2009

Αντ/κά Aprilia RSV Mille R
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ, €)
Έμβολο πλήρες:
336
Ρουλεμάν – Κομβίο:
419,97
Τελικό εξάτμισης:
532
Ρεζερβουάρ:
΅836
Εμπρός φτερό: 
67
 
Οι τιμές που ισχύουν σήμερα
Αντ/κά Aprilia RSV Mille R
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ, €)
Έμβολο πλήρες:
476
Ρουλεμάν – Κομβίο:
693
Τελικό εξάτμισης:
8282
Ρεζερβουάρ:
1040
Εμπρός φτερό: 
115

Mini Test BMW S1000R (2018-2020): Μηχανή παραγωγής συναισθημάτων

Το γκάζι είναι γλυκό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/12/2022

Η streetfighter της BMW, S1000R, ανανεώθηκε για τη Euro4 εποχή, ενισχύοντας τα θετικά της στοιχεία και βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την άνεση, με την ανανέωση του πλαισίου.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την υποκατηγορία των naked μοτοσυκλετών, βρίσκεται στο γδύσιμο των superbike από τα πλαστικά τους και την τοποθέτηση ενός τιμονιού στη θέση των κλιπ ον, με σκοπό την αυξημένη χρηστικότητα στο δρόμο, διατηρώντας τα ίδια δυναμικά χαρακτηριστικά. Το μοντέλο της BMW, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο S1000RR το 2018 πέρασαν αυτούσιες και στο γυμνό αδερφό.

Ο κινητήρας παραμένει ο γνωστός τετρακύλινδρος των 999 κυβικών, που κάθε στροφή του δεξιού καρπού οδηγεί στην έκκριση τόνων αδρεναλίνης εκτοξεύοντας το κοντέρ σε τριψήφια νούμερα με μεγάλη ευκολία και με πιο ομαλό τρόπο από πριν. Το τελικό τιτανίου, που πλέον βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό, συμπληρώνει το αίσθημα ευφορίας με τα σκασίματα που στέλνει στα αυτιά του αναβάτη. Οι νέες ρυθμίσεις του κινητήρα έδωσαν λίγη ακόμα δύναμη στα ψηλά, αλλά υπάρχει μία μικρή τρύπα στην απόδοση που ξεκινάει λίγο πριν τις 6.000 στροφές μέχρι τις 7.500.

Το πλαίσιο συνδυάζει την απαραίτητη ακαμψία για την πίστα με την ευελιξία για την καθημερινή χρήση. Προκειμένου να γίνει αυτό, η εταιρεία άλλαξε τη στρεπτική ακαμψία της μοτοσυκλέτας με την ελαφρώς αλλαγμένη γεωμετρία των δοκών και τη μείωση του βάρους τους στο κάτω μέρος. Στην S1000R οι αλλαγές αυτές έχουν πιο έντονο αντίκτυπο, καθώς οι αναρτήσεις έχουν πιο προοδευτική συμπεριφορά στις αποσβέσεις. Στο δυνατό φρενάρισμα, η γεωμετρία δεν αλλάζει απότομα, ενώ η διάβαση από λακκούβες και ανωμαλίες, δεν δημιουργεί έντονες αναπηδήσεις, δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας στον αναβάτη.

 

Η σταθερότητα υπάρχει και στην τελική της, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του ΚΟΚ, αλλά και τις αντοχές του σώματος του αναβάτη.... Η σέλα είναι σωστά σχεδιασμένη για να βγάζεις το σώμα σου εύκολα έξω χωρίς να γλιστράς ή να σε εμποδίζει, ενώ υπάρχει λογικός χώρος και για τον συνεπιβάτη. Ο αέρας της ανανέωσης πέρασε και από τα ελάχιστα πλαστικά της S1000R, με το κοστούμι να είναι πλέον μικρότερο χωρίς επιπτώσεις στη συμπεριφορά της, συγκριτικά με πριν. Με λίγα λόγια, η BMW έφτιαξε μία γυμνή superbike η οποία είναι από τις πιο άνετες της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα παντού, με το γόνατο να βρίσκεται συχνά σε στενή επαφή με την άσφαλτο και τους νευροδιαβιβαστές σου να χτυπάνε υπερωρίες, κάνοντας την όρεξη για βόλτες έναν ακόρεστο εθισμό.

 

 

Απόλυτα σπορ συμπεριφορά, προοδευτικές αποσβέσεις για άνεση. Δεν του βρίσκεις μειονέκτημα

 

‘’Superbike’’ απόσταση για τις σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά naked άνεση για τον πίσω. Εξαιρετική σε σχεδίαση η σέλα του αναβάτη που τον αφήνει να βγαίνει εκτός με ασφάλεια, και χωρίς να γλιστρά και χωρίς να εμποδίζει

 

Δεν είναι τα πιο σύγχρονα όργανα της BMW αλλά έχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και διαβάζονται εύκολα

 

Εύρος τιμών

Η τιμή μίας μεταχειρισμένης από αυτή τη γενιά κυμαίνεται από τις 12.000€ -14.000€ και είναι σχεδόν όλες τους full-extra. Οι διαφορές στις τιμές έχουν να κάνουν περισσότερο με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο ιδιοκτήτης και όχι με τον επιπλέον εξοπλισμό

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο κινητήρας του S1000R είναι λιγότερο “πιεσμένος” από του S1000RR και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως με σωστή συντήρηση δεν έχει σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα. Όμως όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, η συντήρηση είναι πανάκριβη οπότε ως υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να βεβαιωθείτε έχει γίνει με επιμέλεια. Αποφύγετε μοτοσυκλέτες που έχουν μη-εργοστασιακά ηλεκτρονικά αξεσουάρ και γενικά έχουν γίνει πατέντες στο ηλεκτρικό σύστημα και τα καλώδια.

 

ΝΑΙ

Σύγχρονης τεχνολογίας και επιδόσεων streetfighter με λίγο παραπάνω πρακτικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και με τα επόμενα S1000R.

 

ΌΧΙ

Δεν υπάρχουν φτηνοί τρόποι για να το συντηρήσεις αν σκοπεύεις να το φορτώσεις με πολλά χιλιόμετρα

 

Γιατί

Πολύ γρήγορη μοτοσυκλέτα στο δρόμο και την πίστα, με σχεδιασμό και εξοπλισμό που κάνουν εύκολη τη συμβίωση μαζί της ακόμα και καθημερινά, αν φυσικά βαστάει η τσέπη σου το κόστος χρήσης μιας μεγάλης streetfighter

 

 
Αντ/κά  ()
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):
315,56€                               
Τελικό εξάτμισης:
1301,93€ 
Εμπρός φτερό: 
200,90€                  
Εμπρός τροχός:
1.145,39€ (χωρίς ελαστικό)                      
Προβολέας:
273,67€                  
Μανέτα φρένου:
100,27€                      
Σέλα:
305,37€                   
Πλαίσιο:
3.491,76€                  
 
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, τετρακύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
80 x 49,7
Χωρητικότητα (cc):
999
Σχέση συμπίεσης:
12,1:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
165/11.000
Ροπή (kg.m/rpm):
11,4/9.250
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
165,66
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
4 σε 2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
               
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδικος, με ντίζα, μονόδρομος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1,652
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα /  2,647
               
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο περιμετρικό, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό μέρος του
Γωνία κάστερ (˚):
24.8
Ίχνος (mm):
98.5
Μεταξόνιο (mm):
1439
Ύψος σέλας (mm):
814 – 840
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/205
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
17/-
               
ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι USD
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
120 / 46
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
Πίσω
Μονό αμορτισέρ της Sachs με μοχλικό
Διαδρομή (mm):
130
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Brembo τεσσάρων εμβόλων και ABS
 
Πίσω: Δίσκος 220 mm με δαγκάνα Brembo δύο εμβόλων και ABS
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός: 3,5 x 17”
Πίσω: 6 x 17”
Εμπρός Ελαστικό: 120/70-ZR17
Πίσω Ελαστικό: 190/50-ZR17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο με ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, αναλογικές ενδείξεις θερμοκρασίας ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / χαμηλή πίεση λαδιού / υψηλή θερμοκρασία ψυκτικού / διαγνωστικό κινητήρα, πλαϊνό σταντ, immobilizer, τέσσερις χάρτες ανάφλεξης, shift light, χρονόμετρο

 

Κατανάλωση (l/100km)

Μέση: 7,5

Αυτονομία (km)

243,2