Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

APRILIA RSV MILLE R 2006 - 2008

Ώριμη και ολοκληρωμένη

H δύναμη της ισορροπίας

 

Το 2006 η Aprilia αναβάθμισε τη δικύλινδρη superbike της για τελευταία φορά. Η αναβάθμιση έγινε σε επιμέρους τομείς και το αποτέλεσμα ήταν μια ολοκληρωμένη και ώριμη μοτοσυκλέτα

Το άρθρο προέρχεται από το αρχείο του περιοδικού ΜΟΤΟ και αναδημοσιεύεται από την αρχική του μορφή δίχως αλλαγές. Αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού, μαζί με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, οικειοποίηση μέρους ή του συνόλου του κειμένου και των φωτογραφιών, παραλλαγή ή χρήση πέραν της ανάγνωσης.

Η πρώτη RSV Mille, και ταυτόχρονα η ισχυρότερη μοτοσυκλέτα που έφτιαξε ποτέ η Aprilia, παρουσιάστηκε το 1998. Εξελίχθηκε και βελτιώθηκε στα χρόνια που πέρασαν και η τελική της μορφή δόθηκε στη μοτοσυκλέτα αυτή το 2006. Φέτος η εταιρεία γύρισε σελίδα, χτίζοντας της νέα της superbike γύρω από τον νέο της V4 κινητήρα. Πίσω στο 2006, ο δικύλινδρος με τη στενή περιεχόμενη γωνία των 60οβελτίωσε την απόδοσή του, προσαρμοζόμενος και στις Euro 3.

Οι κυριότερες επεμβάσεις που έκαναν οι σχεδιαστές του ήταν η τοποθέτηση βαλβίδων εξαγωγής μεγαλύτερης διαμέτρου, η αυξημένη διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και η νέα μονάδα διαχείρισης του κινητήρα. Παράλληλα μεγάλωσε σε όγκο το κουτί του φίλτρου αέρα, η εισαγωγή του από το κέντρο του φέρινγκ άλλαξε, ενώ μια βαλβίδα (ελεγχόμενη από την ECU) αυξομειώνει τη διατομή από όπου εισέρχεται ο αέρας, ώστε να ρυθμίζει την πίεση και τη ταχύτητά του. Τα βασικά χαρακτηριστικά του, που τον διαχωρίζουν από κάθε άλλον, δηλαδή το αντικραδασμικό του σύστημα με τους δυο άξονες και ο μονόδρομος συμπλέκτης με τη πνευματική λειτουργία, έμειναν αναλλοίωτα.

Μικρές βελτιώσεις έγιναν και στο αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών, με σημαντικότερη την αλλαγή της γωνίας κάστερ από 24ο στις 25ο, ενώ μειώθηκε λίγο το βάρος του πλαισίου όσο και του ασύμμετρου ψαλιδιού, χάρη στη χρήση προγραμμάτων ανάλυσης σε υπολογιστές. Μετά από εξαντλητική μελέτη τοποθετήθηκε μεγαλύτερη ζελατίνα στο φέρινγκ, δίνοντας νέα όψη στο εμπρός μέρος της Mille, ενώ η λεπτότερη ουρά της έδωσε μια πιο επιθετική εμφάνιση στο πίσω μέρος.

Επιθετικό το ρύγχος που οδηγεί τον αέρα (διαμέσου του λαιμού) στο κουτί του φίλτρου. Η ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα

 

Μια από τις πλέον σημαντικές επιλογές της Aprilia, ήταν αυτή του εξοπλισμού της στον τομέα των φρένων και των αναρτήσεων. Το ανεστραμμένο Ohlins με τη χρυσού χρώματος αντιτριβική επίστρωση, πέρα από τη “βαρύτητα” της φίρμας έδωσε άλλη ποιότητα στη λειτουργία της ανάρτησης του εμπρός τροχού. Αντίστοιχα ποιοτική ήταν και η επιλογή τους για τα φρένα. Δαγκάνες με ακτινική στήριξη, ακτινικής λειτουργίας αντλία και δαγκάνες της Brembo με ξεχωριστό τακάκι σε κάθε ένα από τα τέσσερα έμβολα, εκτός από την εμφάνιση υπηρέτησαν και την ουσία. Με τη συνεισφορά των νέων και ελαφρύτερων ζαντών, η αίσθηση που έδινε η νέα Mille R ήταν πολύ ελαφρύτερη από των προηγούμενων μοντέλων, ενώ η τάση που είχε να ανοίγει τη τροχιά της έμεινε στο παρελθόν. Η μοτοσυκλέτα αυτή, παρόλο που δεν είναι και ιδιαίτερα ελαφριά, τελικά έκρυβε επιμελώς τα κιλά κατά την οδήγησή της.

Με κορυφαία φρένα και ποιοτικό πιρούνι, διατήρησε και άλλο ένα χαρακτηριστικό που διέθετε αυτή η μοτοσυκλέτα από την αρχή της ύπαρξής της: Την ευρυχωρία και το φαρδύ φέρινγκ. Με τη καλύτερη προστασία που έδωσε η νέα ζελατίνα, αυτή η Mille μπορεί να ταξιδεύει διατηρώντας την άνεση του αναβάτη της καλύτερα από οποιαδήποτε σύγχρονη supersport μοτοσυκλέτα. Αυτή είναι και η σημαντικότερη αξία της. Σταθερή στις υψηλές ταχύτητες, απολαυστική στις καμπές, με μεγαλύτερο των συνηθισμένων για την κατηγορία ρεζερβουάρ και με μοναδική προστασία από το φέρινγκ, το μόνο που δεν έχει είναι χώρος για συνεπιβάτη για να κοιτάξει τις sport touring μοτοσυκλέτες στα ίσα.

Η Mille R έχει κατασκευαστεί με πολλή προσοχή και η ποιότητα κατασκευής της είναι υψηλότατη παντού. Από το ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος αμορτισέρ έως την ύπαρξη χαρτών στη μονάδα διαχείρισης κατάλληλων για τις εξατμίσεις της Akrapovic, που προσφέρονται στον προαιρετικό εξοπλισμό της. Η αξιοπιστία δε του κινητήρα είναι δοκιμασμένη και δεδομένη, κάτι που τονίστηκε και από την ίδια την Aprilia που έδωσε τέσσερα χρόνια ή 50.000 χιλιόμετρα εγγύηση. Η Aprilia έφτιαξε αυτή τη μοτοσυκλέτα με στόχο να αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα που κόστιζε και τον στόχο αυτό τον πέτυχε. Η Mille R παραμένει μια ώριμη επιλογή για κατασταλαγμένους αναβάτες, που δεν θα κυνηγήσουν την υψηλότερη τελική ταχύτητα ή την ταχύτερη επιτάχυνση από φανάρι σε φανάρι. Με πλήρως αξιοποιήσιμη δύναμη από τον κινητήρα της και με μορφή κατάλληλη για να εμφανιστεί οπουδήποτε.

 
Το κορυφαίο πακέτο του μπροστινού μέρους της Mille αξίζει πολλά και για την εμφάνιση και για την ποιότητα της λειτουργίας του. Ohlins με πλήρεις ρυθμίσεις και τα πανίσχυρα ακτινικά φρένα της Brembo

 

Ναι...
Για όσους θέλουν μια δυνατή V2 superbike, με πολύ καλές δυνατότητες και για ταξίδια.
Όχι...
Εάν σας αρέσει να αλλάζετε συχνά μοτοσυκλέτες θέλοντας πάντοτε την κορυφαία
Γιατί...
Είναι μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα, με ένα πιρούνι “κόσμημα” σε εμφάνιση και απόδοση
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:                                        Tετράχρονος, δικύλινδρος V60o, υγρόψυκτος με 2 EEK, τέσσερις βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 97x67,5
Κυβικά (cc):                              997,6               
Σχέση συμπίεσης:                  11,8:1             
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία:                          Ψεκασμός με αυλούς 57mm
Σύστημα εκκίνησης:             Μίζα
Σύστημα εξαγωγής:              2 σε 1 σε 2
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη:           Υγρός, πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων:         6
Τελική Μετάδοση:          Αλυσίδα, γρανάζια / 2,5
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:  Δυο δοκών αλουμινένιο, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ (o):             25
Ίχνος (mm):        101,7
Μεταξόνιο (mm):            1.418
Ύψος σέλας (mm):           810
Βάρος κενή / γεμάτη (kg):            189/
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):            18/4
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός:                Ανεστραμμένο Ohlins
Διάμετρος (mm):             43
Διαδρομή (mm):              120
Ρυθμίσεις:          Προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω:    Ένα αμορτισέρ Sachs, μοχλικό
Διαδρομή (mm):              133
Ρυθμίσεις:          Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός:                Δύο δίσκοι 320 χιλιοστών, ακτινικές δαγκάνες Brembo
Πίσω:    Δίσκος 220mm, δαγκάνα με δύο έμβολα
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό:            120/70-17
Ζάντα:                  3,50x17’’
Πίσω
Ελαστικό:            190/50-17 (ή 180/55 ή 190/55) 
Ζάντα:                  6x17’’
 
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό ταχύμετρο, στροφόμετρο με αναλογική ένδειξη, ολικός και δυο μερικοί χιλιομετρητές, χρονόμετρο, shift light, υπολογιστής ταξιδιού, ενδείξεις για διάγνωση ψεκασμού, λυχνίες για πίεση λαδιού / ρεζέρβα / νεκρά / φλας / κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη
 
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm):    143 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 10,3 / 8.000
 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση:   7,2
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση:   250
Τι πρέπει να προσέξετε

Δεν υπάρχουν μυστικά και κρυφά πράγματα για αυτήν την ώριμη, καλοφτιαγμένη και αξιόπιστη μοτοσυκλέτα. Αποφύγετε κάθε μοτοσυκλέτα με χτυπήματα και φθορές από σοβαρές πτώσεις. Επιλέξτε κάποια που να είναι πλήρης και στην περίπτωση after market εξαρτημάτων, ζητήστε και τα εργοστασιακά.

 

Οι τιμές που ίσχυαν τον Οκτώβριο του 2009

Αντ/κά Aprilia RSV Mille R
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ, €)
Έμβολο πλήρες:
336
Ρουλεμάν – Κομβίο:
419,97
Τελικό εξάτμισης:
532
Ρεζερβουάρ:
΅836
Εμπρός φτερό: 
67
 
Οι τιμές που ισχύουν σήμερα
Αντ/κά Aprilia RSV Mille R
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ, €)
Έμβολο πλήρες:
476
Ρουλεμάν – Κομβίο:
693
Τελικό εξάτμισης:
8282
Ρεζερβουάρ:
1040
Εμπρός φτερό: 
115