BMW R 1200 GS 2004-2006

Από το

Μαύρο Σκύλο

30/8/2010

Η νέα εποχή της BMW, ξεκινά από εδώ... από αυτήν ακριβώς τη μοτοσυκλέτα. Μια μοτοσυκλέτα που ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, “εξάγνισε” το όνομα BMW, έφερε τα πάνω κάτω, και άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό [blockquote]Ναι...
Στην οδική συμπεριφορά
Στο χαμηλό βάρος
Στην άνεση
Όχι...
Στη μικρή αυτονομία
Στα απότομα φρένα
Γιατί...
Είναι μια από τις λίγες μοτοσυκλέτες που μπορούν να κινηθούν με την ίδια ευκολία σε όλα τα τερέν
Τι να προσέξετε
Προτιμήστε το GS με το καλύτερο και πιο πλήρες ιστορικό των service. Στον πρώτο έλεγχο που θα κάνετε οι ίδιοι, τσεκάρετε για χτυπήματα στους λαιμούς των εξατμίσεων, στη μπροστινή ζάντα, στα καπάκια των κεφαλών και στην ποδιά. Επίσης, ελέγξτε για πιθανούς τζόγους του ρουλεμάν του πίσω τροχού, καθώς και την κατάσταση του ball-joint του Telelever.[/blockquote]
Το R 1200 GS που παρουσιάστηκε το 2004 στη Ν. Αφρική, εκτός από μια νέα μοτοσυκλέτα, αντιπροσωπεύει και τη νέα εποχή της BMW. Μια εποχή με νέα νοοτροπία, νέα φιλοσοφία, και βέβαια νέες μοτοσυκλέτες. Με σλόγκαν της το “Επίθεση σε όλα τα μέτωπα”, από το 2004 και μετά, η BMW έκανε πραγματική επίθεση σε όλες τις κατηγορίες. Και το R 1200 GS του 2004 ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα αυτής της επίθεσης, με πραγματικά τεράστια ανταπόκριση από το αγοραστικό κοινό.
Αυτό το GS, μάγεψε, γιατί ήταν το καλύτερο GS. Και γιατί; Καταρχήν, λόγω του βάρους της. Τα πάντα σε αυτή τη μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκαν από την αρχή. Ο κινητήρας, αν και με ίδια αρχιτεκτονική με τους προηγούμενους boxer, ελάφρυνε σημαντικά, απέκτησε πιο λεπτά κάρτερ, και ελαφρύτερα μηχανικά μέρη. Πολλά μεταλλικά εξαρτήματα αντικαταστάθηκαν με πλαστικά. Η πλεξούδα των ηλεκτρικών, με τη χρήση του νέου συστήματος Can-Bus, έμεινε σχεδόν η μισή, ενώ το ψαλίδι και ο πίσω τροχός απέκτησαν νέο τρόπο στήριξης, επιτρέποντας και στο κιβώτιο ταχυτήτων με τη σειρά του να χάσει βάρος. Μόνο με τον νέο σχεδιασμό, το βάρος κατέβηκε τριάντα ολόκληρα κιλά. Η πιο επιτυχημένη δίαιτα όλων των εποχών!
Στη συνέχεια, οι επιδόσεις. Ο κινητήρας, εκτός από πιο ελαφρύς, απέκτησε μεγαλύτερες βαλβίδες, νέα ανάφλεξη, έγινε πολύ πιο εύστροφος, ενώ αυξήθηκε η συμπίεσή του και είναι πλέον ο πρώτος boxer που αισθάνεται άνετα όταν ανεβάζει στροφές. Επιπλέον, εκτός της περισσότερης δύναμης, κόντυνε και το κιβώτιο, καθιστώντας έτσι την R 1200 GS, την πρώτη boxer μοτοσυκλέτα παραγωγής της BMW, ικανή να φλερτάρει συνεχώς με τον κόφτη!
Εκτός όμως από το βάρος και τις επιδόσεις, το GS βελτιώθηκε και εργονομικά. Η ζελατίνα έγινε ρυθμιζόμενη με το χέρι, το πίσω μέρος του ρεζερβουάρ λέπτυνε, το τιμόνι μίκρυνε, η σέλα μεταφέρθηκε πιο μπροστά, τα μαρσπιέ κατέβηκαν... κι έτσι το GS έπαψε να απευθύνεται μόνο σε αναβάτες βαυαρικών διαστάσεων. Και βέβαια, είναι και το θέμα της εμφάνισης -περίεργης και πρωτοποριακής μεν, αλλά ευρέως αποδεκτής... όπως απέδειξε και ο χρόνος. Οι ανισομεγέθεις προβολείς έγιναν “σήμα κατατεθέν”, το μονόμπρατσο, αντικείμενο λατρείας, και η απλότητα του σχεδιασμού στο σύνολό του, μάθημα για... τους άλλους.
Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα τα προηγούμενα, είναι η κορυφαία οδική συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να κοιτάξεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να καταλάβεις ότι αυτό το GS είναι ελαφρύ. Μόνο και μόνο να το τσουλήσεις δυο μέτρα με τα χέρια, είναι αρκετό. Με το μικρότερο βάρος, την εξαιρετικά άκαμπτη κατασκευή, τις καλύτερες αναρτήσεις, τη νέα γεωμετρία στα Telelever και Paralever, και την πιο αρκετά πιο προσιτή και σωστή θέση οδήγησης, το GS μεταμορφώθηκε σε έναν πραγματικό “φονέα γιγάντων”, με υποδειγματική σταθερότητα με οποιαδήποτε ταχύτητα και κορυφαία αίσθηση ασφάλειας.
Όσο για το χώμα, το GS μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζεστε, και βέβαια από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα του όγκου και των κιλών της. Με αυτή τη μοτοσυκλέτα, η BMW επέστρεψε στις ρίζες της. Και για πρώτη φορά, μια μοτοσυκλέτα της BMW πήρε τα σκήπτρα της ελαφρύτερης, με την καλύτερη αναλογία κιλών στην κατηγορία της. Και εκτός αυτών, μην ξεχνάτε πως βγήκε και η μοτοσυκλέτα της χρονιάς του 2004!


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, αερόψυκτος, δικύλινδρος boxer, με 1 εκκεντροφόρο στο πλάϊ, ωστήρια και 4 Β/Κ
Χωρητικότητα (cc): 1.170
Σχέση συμπίεσης: 11:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή, δύο μπουζί ανά κύλινδρο
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1, με καταλύτη
Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υδραυλικός, ξηρός, μονόδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση: Γρανάζια / 1,823
Σχέσεις ταχυτήτων: 1: 2,277, 2: 1,583, 3: 1,259, 4: 1,033, 5: 0,903, 6: 0,805
Τελική μετάδοση / σχέση: Άξονας / 2,280
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Δύο ατσάλινα υποπλαίσια
Βάρος κενή (kg): 203
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (l): 20 / -
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός
Τύπος: BMW Telelever, με κεντρικό αμορτισέρ και αλουμινένιο ψαλίδι
Διαδρομή (mm): 190
Διάμετρος (mm): 41
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου
Πίσω
Τύπος: BMW Paralever, με κεντρικό αμορτισέρ
Διαδρομή (mm): 200
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 305mm, με τετραέμβολες δαγκάνες
Πίσω: Δίσκος 265mm, με διέμβολη δαγκάνα
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ζάντα: Χυτή αλουμινίου, 2,50x19”
Ελαστικό: 110/80-19
Πίσω
Ζάντα: Χυτή αλουμινίου, 4,00x17”
Ελαστικό: 150/70-17
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ΗΡ / rpm): 100 / 7.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm): 11,5 / 5.500
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ (sec)
0-100m: 6,21
0-400m: 13,52
0-100km/h: 5,32
0-150km/h: 9,8
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 6,7
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 298
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ / rpm): 86,5 / 7.600
Ροπή στον τροχό (kg.m / rpm): 9,6 / 5.600
Ο κινητήρας του 1200 χαμηλά υστερεί, στις 4.000 ξυπνάει, μετά ξαναπέφτει, και μετά τις 5.500 παίρνει και πάλι τα πάνω του. Αντίστοιχη πορεία έχει και η καμπύλη της ροπής. Το σημαντικότερο είναι ο boxer αποδίδει περισσότερα από 9 χιλιογραμμόμετρα, από τις 3.500 έως τις 7.500 στροφές

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.