Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

BMW R 1200 GS 2004-2006

Η νέα εποχή της BMW, ξεκινά από εδώ... από αυτήν ακριβώς τη μοτοσυκλέτα. Μια μοτοσυκλέτα που ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, “εξάγνισε” το όνομα BMW, έφερε τα πάνω κάτω, και άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό [blockquote]Ναι...
Στην οδική συμπεριφορά
Στο χαμηλό βάρος
Στην άνεση
Όχι...
Στη μικρή αυτονομία
Στα απότομα φρένα
Γιατί...
Είναι μια από τις λίγες μοτοσυκλέτες που μπορούν να κινηθούν με την ίδια ευκολία σε όλα τα τερέν
Τι να προσέξετε
Προτιμήστε το GS με το καλύτερο και πιο πλήρες ιστορικό των service. Στον πρώτο έλεγχο που θα κάνετε οι ίδιοι, τσεκάρετε για χτυπήματα στους λαιμούς των εξατμίσεων, στη μπροστινή ζάντα, στα καπάκια των κεφαλών και στην ποδιά. Επίσης, ελέγξτε για πιθανούς τζόγους του ρουλεμάν του πίσω τροχού, καθώς και την κατάσταση του ball-joint του Telelever.[/blockquote]
Το R 1200 GS που παρουσιάστηκε το 2004 στη Ν. Αφρική, εκτός από μια νέα μοτοσυκλέτα, αντιπροσωπεύει και τη νέα εποχή της BMW. Μια εποχή με νέα νοοτροπία, νέα φιλοσοφία, και βέβαια νέες μοτοσυκλέτες. Με σλόγκαν της το “Επίθεση σε όλα τα μέτωπα”, από το 2004 και μετά, η BMW έκανε πραγματική επίθεση σε όλες τις κατηγορίες. Και το R 1200 GS του 2004 ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα αυτής της επίθεσης, με πραγματικά τεράστια ανταπόκριση από το αγοραστικό κοινό.
Αυτό το GS, μάγεψε, γιατί ήταν το καλύτερο GS. Και γιατί; Καταρχήν, λόγω του βάρους της. Τα πάντα σε αυτή τη μοτοσυκλέτα σχεδιάστηκαν από την αρχή. Ο κινητήρας, αν και με ίδια αρχιτεκτονική με τους προηγούμενους boxer, ελάφρυνε σημαντικά, απέκτησε πιο λεπτά κάρτερ, και ελαφρύτερα μηχανικά μέρη. Πολλά μεταλλικά εξαρτήματα αντικαταστάθηκαν με πλαστικά. Η πλεξούδα των ηλεκτρικών, με τη χρήση του νέου συστήματος Can-Bus, έμεινε σχεδόν η μισή, ενώ το ψαλίδι και ο πίσω τροχός απέκτησαν νέο τρόπο στήριξης, επιτρέποντας και στο κιβώτιο ταχυτήτων με τη σειρά του να χάσει βάρος. Μόνο με τον νέο σχεδιασμό, το βάρος κατέβηκε τριάντα ολόκληρα κιλά. Η πιο επιτυχημένη δίαιτα όλων των εποχών!
Στη συνέχεια, οι επιδόσεις. Ο κινητήρας, εκτός από πιο ελαφρύς, απέκτησε μεγαλύτερες βαλβίδες, νέα ανάφλεξη, έγινε πολύ πιο εύστροφος, ενώ αυξήθηκε η συμπίεσή του και είναι πλέον ο πρώτος boxer που αισθάνεται άνετα όταν ανεβάζει στροφές. Επιπλέον, εκτός της περισσότερης δύναμης, κόντυνε και το κιβώτιο, καθιστώντας έτσι την R 1200 GS, την πρώτη boxer μοτοσυκλέτα παραγωγής της BMW, ικανή να φλερτάρει συνεχώς με τον κόφτη!
Εκτός όμως από το βάρος και τις επιδόσεις, το GS βελτιώθηκε και εργονομικά. Η ζελατίνα έγινε ρυθμιζόμενη με το χέρι, το πίσω μέρος του ρεζερβουάρ λέπτυνε, το τιμόνι μίκρυνε, η σέλα μεταφέρθηκε πιο μπροστά, τα μαρσπιέ κατέβηκαν... κι έτσι το GS έπαψε να απευθύνεται μόνο σε αναβάτες βαυαρικών διαστάσεων. Και βέβαια, είναι και το θέμα της εμφάνισης -περίεργης και πρωτοποριακής μεν, αλλά ευρέως αποδεκτής... όπως απέδειξε και ο χρόνος. Οι ανισομεγέθεις προβολείς έγιναν “σήμα κατατεθέν”, το μονόμπρατσο, αντικείμενο λατρείας, και η απλότητα του σχεδιασμού στο σύνολό του, μάθημα για... τους άλλους.
Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα τα προηγούμενα, είναι η κορυφαία οδική συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να κοιτάξεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να καταλάβεις ότι αυτό το GS είναι ελαφρύ. Μόνο και μόνο να το τσουλήσεις δυο μέτρα με τα χέρια, είναι αρκετό. Με το μικρότερο βάρος, την εξαιρετικά άκαμπτη κατασκευή, τις καλύτερες αναρτήσεις, τη νέα γεωμετρία στα Telelever και Paralever, και την πιο αρκετά πιο προσιτή και σωστή θέση οδήγησης, το GS μεταμορφώθηκε σε έναν πραγματικό “φονέα γιγάντων”, με υποδειγματική σταθερότητα με οποιαδήποτε ταχύτητα και κορυφαία αίσθηση ασφάλειας.
Όσο για το χώμα, το GS μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζεστε, και βέβαια από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα του όγκου και των κιλών της. Με αυτή τη μοτοσυκλέτα, η BMW επέστρεψε στις ρίζες της. Και για πρώτη φορά, μια μοτοσυκλέτα της BMW πήρε τα σκήπτρα της ελαφρύτερης, με την καλύτερη αναλογία κιλών στην κατηγορία της. Και εκτός αυτών, μην ξεχνάτε πως βγήκε και η μοτοσυκλέτα της χρονιάς του 2004!
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, αερόψυκτος, δικύλινδρος boxer, με 1 εκκεντροφόρο στο πλάϊ, ωστήρια και 4 Β/Κ
Χωρητικότητα (cc): 1.170
Σχέση συμπίεσης: 11:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή, δύο μπουζί ανά κύλινδρο
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1, με καταλύτη
Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υδραυλικός, ξηρός, μονόδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση: Γρανάζια / 1,823
Σχέσεις ταχυτήτων: 1: 2,277, 2: 1,583, 3: 1,259, 4: 1,033, 5: 0,903, 6: 0,805
Τελική μετάδοση / σχέση: Άξονας / 2,280
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Δύο ατσάλινα υποπλαίσια
Βάρος κενή (kg): 203
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (l): 20 / -
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός
Τύπος: BMW Telelever, με κεντρικό αμορτισέρ και αλουμινένιο ψαλίδι
Διαδρομή (mm): 190
Διάμετρος (mm): 41
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου
Πίσω
Τύπος: BMW Paralever, με κεντρικό αμορτισέρ
Διαδρομή (mm): 200
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 305mm, με τετραέμβολες δαγκάνες
Πίσω: Δίσκος 265mm, με διέμβολη δαγκάνα
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ζάντα: Χυτή αλουμινίου, 2,50x19”
Ελαστικό: 110/80-19
Πίσω
Ζάντα: Χυτή αλουμινίου, 4,00x17”
Ελαστικό: 150/70-17
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ΗΡ / rpm): 100 / 7.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm): 11,5 / 5.500
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ (sec)
0-100m: 6,21
0-400m: 13,52
0-100km/h: 5,32
0-150km/h: 9,8
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 6,7
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 298
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ / rpm): 86,5 / 7.600
Ροπή στον τροχό (kg.m / rpm): 9,6 / 5.600
Ο κινητήρας του 1200 χαμηλά υστερεί, στις 4.000 ξυπνάει, μετά ξαναπέφτει, και μετά τις 5.500 παίρνει και πάλι τα πάνω του. Αντίστοιχη πορεία έχει και η καμπύλη της ροπής. Το σημαντικότερο είναι ο boxer αποδίδει περισσότερα από 9 χιλιογραμμόμετρα, από τις 3.500 έως τις 7.500 στροφές