Ducati 1098 (2007-2008)

Κόκκινη, όμορφη και γρήγορη!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

12/3/2020

Από την πρώτη στιγμή που την αντικρύσαμε, η Ducati 1098 κέρδισε δικαιωματικά τη προσοχή μας, αφού θύμιζε περισσότερο την θρυλική 916 σε αντίθεση με την 999 που αντικαθιστούσε. Έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία της συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να τραβά τα βλέμματα πάνω της, όπως κάθε “καθαρόαιμή” Ducati. 

Το άρθρο προέρχεται από το αρχείο του περιοδικού ΜΟΤΟ και αναδημοσιεύεται από την αρχική του μορφή δίχως αλλαγές. Αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού, μαζί με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, οικειοποίηση μέρους ή του συνόλου του κειμένου και των φωτογραφιών, παραλλαγή ή χρήση πέραν της ανάγνωσης

 

Κόκκινη, όμορφη και γρήγορη

 

Ήταν Νοέμβριος του 2005 όταν στην έκθεση του Μιλάνου αποκαλύφθηκε η νέα superbike της Ducati. Η αντικατάσταση της 999 έγινε με αυτή τη μοτοσυκλέτα, που παρέπεμπε περισσότερο από την απερχόμενη στο ορόσημο, την 916 του 1994

Μια μοτοσυκλέτα εκτός από λειτουργική οφείλει να είναι και όμορφη. Και η 1098 έκανε εντύπωση από την πρώτη φορά που την αντικρίσαμε. Σε καμιά περίπτωση δεν θύμισε σε κάτι την αμφιλεγόμενη αισθητικά 999 του Pierre Terblanche, έλκοντας περισσότερα χαρακτηριστικά από την θρυλική 916 του "μάγου" στον σχεδιασμό, Massimo Tamburini. O επικεφαλής του σχεδιασμού, ήταν ο νεαρός Giandrea Fabbro, βασίστηκε περισσότερο στην παράδοση της Ducati, για να φτιάξει τη μορφή της πιο γρήγορης μοτοσυκλέτας παραγωγής της εταιρείας.

Λεπτή και αεροδυναμική, με τα δυο τελικά των εξατμίσεων ψηλά στην ουρά, και με το εντυπωσιακό ψαλίδι της να γίνεται και πάλι μονόμπρατσο, η Ducati διατήρησε τη μοναδική ιταλική αισθητική στη νέα για το 2007 μοτοσυκλέτα της, αλλά ταυτόχρονα έκανε και μια υπέρβαση όσον αφορά τις επιδόσεις, φέρνοντάς τες στο επίπεδο των τετρακύλινδρων ιαπωνικών superbike. Ο κινητήρας Testastretta Εvoluzione ακολουθεί την παραδοσιακή για την εταιρεία διάταξη, με την περιεχόμενη γωνία των δυο κυλίνδρων να είναι στις 90 μοίρες.

Σπάνια μια μοτοσυκλέτα είναι τόσο όμορφη και χωρίς τα πλαστικά της. Γύρω από τον δυνατό κινητήρα, διακρίνεται το ατσάλινο χωροδικτύωμα και το ογκώδες αλουμινένιο και μονόμπρατσο ψαλίδι

 

Με 1099 κυβικά, καινούριες κεφαλές πάντοτε με τον δεσμοδρομικό έλεγχο των μεγάλης διαμέτρου βαλβίδων, και ακολουθώντας τα διδάγματα και τις εμπειρίες από τα MotoGP, με οβάλ αυλούς εισαγωγής, ανέβασε την απόδοσή του σε πρωτόγνωρα επίπεδα, αγγίζοντας τους 150 ίππους στον τροχό. Oι παραδοσιακές αρχές ακολουθήθηκαν και για τη κατασκευή του πλαισίου, από σωλήνες χρωμιομολυβδαινιούχου ατσαλιού υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερης διατομής. Το πλαίσιο της 1098 έχει 14% μεγαλύτερη ακαμψία από αυτό της 999, ζυγίζοντας 1,5 κιλό λιγότερο. Συνολικά η 1098 ζύγιζε δεκαπέντε κιλά λιγότερα από την 999 που αντικατέστησε.

Η 1098 ήταν από την παρουσίασή της μια ακριβή μοτοσυκλέτα, για δυο ουσιαστικά λόγους: Ο πρώτος αφορά το κόστος των κορυφαίων περιφερειακών που επέλεξε η Ducati, και ο δεύτερος έχει να κάνει με τη μικρή κλίμακα παραγωγής της, σε σχέση με τον τετρακύλινδρο ιαπωνικό ανταγωνισμό. Ακριβότερη παραμένει και ως μεταχειρισμένη, αλλά έτσι είναι τα καλά πράγματα -και μάλιστα με τον αέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος που κατέκτησε.

Από τα ακριβά περιφερειακά της εξαρτήματα, ξεχωρίζουν οι ακτινικές και monoblock δαγκάνες της Brembo, που ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που τις φόρεσε. Ξεχωριστό σημείο της ήταν και η υποδομή για την εφαρμογή DDA (στην ακριβότερη έκδοση S με τις αναρτήσεις της Ohlins, προσφερόταν ως στάνταρ).Το πρόγραμμα Ducati Data Analyzer επιτρέπει στον αναβάτη της να δει ό,τι καταγράφηκε σε ένα USB Stick από την κεντρική μονάδα διαχείρισης. Το άνοιγμα του γκαζιού, οι στροφές και η θερμοκρασία του κινητήρα, η ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και οι σχέσεις κιβωτίου, είναι τα κυριότερα από τα δεδομένα που μπορούν να αναλυθούν για τις 3,5 ώρες οδήγησης που χωρούν στη μνήμη του.

Η 1098 ήταν η ελαφρύτερη, δυνατότερη και με το καλύτερο γυρολόγιο σε πίστα από όλες τις μοτοσυκλέτες παραγωγής της ιταλικής εταιρείας, μέχρι τότε. Αντικαταστάθηκε σχετικά σύντομα από την 1198, που στην ουσία είναι η ίδια μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερο κυβισμό, στα όρια της κατηγορίας για τα δικύλινδρα superbike. Η ελαφριά αίσθηση την χαρακτηρίζει οδηγικά, ο πολύς χώρος που έχει στη διάθεσή του ο αναβάτης της και η μεγάλη ευκολία στην αλλαγή κλίσεων, τη διαχωρίζουν οριστικά από τις προγενέστερες superbike της Ducati.

Ο κινητήρας είναι απρόσμενα εύστροφος για τον κυβισμό του και εκτός από την απολαυστική ροπή του, έχει αντικειμενικά πλέον και πολλή δύναμη. Τα φρένα του δε, έθεσαν νέα στάνταρ, όχι μόνο για την ισχύ και την αντοχή τους αλλά και για την αίσθησή τους. Αντίστοιχα σωστή είναι και η τροφοδοσία του κινητήρα, τόσο στο άνοιγμα όσο ακόμη και στο κλείσιμο του γκαζιού: Καταφέρνει χωρίς να έχει μονόδρομο συμπλέκτη, να αποδίδει σαν να είχε. Αυτή είναι η 1098. Μια ακριβή, "πολεμική", ιταλική δικύλινδρη superbike -η πιο σύγχρονη που έχει κατασκευάσει το εργοστάσιο της Μπολόνια και που οριοθετεί το σημερινό επίπεδο της κατηγορίας.

 

Ναι...

Για όσους θέλουν μια δυνατή V2 superbike, γλιτώνοντας αρκετά χρήματα από την αγορά του επόμενου μοντέλου

 

Όχι...

Εάν δεν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που σχεδιάστηκε

 

Γιατί...

Είναι μια μοτοσυκλέτα - ορόσημο στην ιστορία της Ducati, πάντα desmo και πανίσχυρη

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Η ακριβή αυτή μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι πλήρης και με επιβεβαιωμένη την απαραίτητη συντήρησή της. Είναι σύνηθες το να έχουν αλλαχθεί εξαρτήματα με άλλα βελτιωμένα, και καλό θα είναι να ζητήσετε και τα εργοστασιακά. Μάθετε εάν η συγκεκριμένη έχει λυμένα τα προβλήματα των δυο ανακλήσεών της, για τα ράουλα στους ιμάντες των εκκεντροφόρων και τις σωληνώσεις καυσίμων.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:                      Tετράχρονος, δικύλινδρος V90o, υγρόψυκτος με 2 EEK, τέσσερις βαλβίδες, desmo
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):    104x64,7
Κυβικά (cc):               1.099       
Σχέση συμπίεσης:       12,5:1     
Ανάφλεξη: Ψηφιακή   
Τροφοδοσία:              Ψεκασμός Marelli
Σύστημα εκκίνησης:    Μίζα
Σύστημα εξαγωγής:    2 σε 1 σε 2
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη:   Ξερός, πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων: 6
Τελική Μετάδοση:   Αλυσίδα, γρανάζια / 2,533
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:         Ατσάλινο χωροδικτύωμα, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ (o):    24,3
Ίχνος (mm): 97
Μεταξόνιο (mm):    1.430
Ύψος σέλας (mm):  820
Βάρος κενή / γεμάτη (kg): 185,4/197
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l):    15,5/4
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός:        Ανεστραμμένο Showa
Διάμετρος (mm):     43
Διαδρομή (mm):     127
Ρυθμίσεις:     Προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω: Ένα αμορτισέρ Showa, μοχλικό
Διαδρομή (mm):     127
Ρυθμίσεις:     Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός:        Δύο δίσκοι 330 χιλιοστών, δαγκάνες monoblock, Brembo με τέσσερα έμβολα, ABS
Πίσω: Δίσκος 245mm, δαγκάνα με δύο έμβολα
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό:     120/70-17
Ζάντα:                   3,50x17in
Πίσω
Ελαστικό:     190/55-17   
Ζάντα:                   6x17in
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακή οθόνη σε στιλ ΜotoGP, με ενδείξεις στροφών/ταχύτητας, ρολόι, lap timer, ειδοποίηση για service, δείκτη βενζίνης, λυχνίες για πίεση λαδιού/ρεζέρβα/θερμοκρασία λαδιού και νερού/νεκράς/φλας/μεγάλης σκάλας, ενδείξεις για μέση κατανάλωση, μέση ταχύτητα, immobilizer, υποδοχή για DDA
Τα όργανα με τις ψηφιακές (και πολλές) ενδείξεις ήρθαν από τα MotoGP και τη Desmosedici GP6. Η 1098, ανάμεσα στις άλλες πρωτιές, ήταν και η πρώτη μοτοσυκλέτα με τη διάταξη DDA (Ducati Data Analyzer), όπου μέσω λογισμικού ο αναβάτης μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα της οδήγησής του -κάτι σαν mini τηλεμετρία δηλαδή
 
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm):      160 / 9.750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm):   12,5 / 8.000

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση:         7,5
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση:         206
 
Οι τιμές που ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2009
Αντ/κά
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες:
393,85
Μπιέλα:
649,10
Τελικά εξάτμισης:
1.039,75
Ρεζερβουάρ:
1.500,75
Εμπρός φτερό: 
135,05
 
Οι τιμές που ισχύουν σήμερα
Αντ/κά
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες:
315,57
Μπιέλα:
415,26
Τελικά εξάτμισης:
1.330,40
Ρεζερβουάρ:
1.919,63
Εμπρός φτερό: 
172,75
Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται μια πτώση στο κόστος απόκτησης των εμβόλων και των μπιελών και είναι απόλυτα θετική, αφού μετά από 10 χρόνια η πιθανή αλλαγή τους να βρίσκεται προ των πυλών. Απ’ την άλλη, η αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ –περίπου- του κόστους του ρεζερβουάρ αποτελεί ένα παραπάνω λόγο να εστιάσετε στην κατάστασή του σε περίπτωση που σκέφτεστε να αγοράσετε μια 1098.

 

Ετικέτες

Mini Test BMW S1000R (2018-2020): Μηχανή παραγωγής συναισθημάτων

Το γκάζι είναι γλυκό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/12/2022

Η streetfighter της BMW, S1000R, ανανεώθηκε για τη Euro4 εποχή, ενισχύοντας τα θετικά της στοιχεία και βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την άνεση, με την ανανέωση του πλαισίου.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την υποκατηγορία των naked μοτοσυκλετών, βρίσκεται στο γδύσιμο των superbike από τα πλαστικά τους και την τοποθέτηση ενός τιμονιού στη θέση των κλιπ ον, με σκοπό την αυξημένη χρηστικότητα στο δρόμο, διατηρώντας τα ίδια δυναμικά χαρακτηριστικά. Το μοντέλο της BMW, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο S1000RR το 2018 πέρασαν αυτούσιες και στο γυμνό αδερφό.

Ο κινητήρας παραμένει ο γνωστός τετρακύλινδρος των 999 κυβικών, που κάθε στροφή του δεξιού καρπού οδηγεί στην έκκριση τόνων αδρεναλίνης εκτοξεύοντας το κοντέρ σε τριψήφια νούμερα με μεγάλη ευκολία και με πιο ομαλό τρόπο από πριν. Το τελικό τιτανίου, που πλέον βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό, συμπληρώνει το αίσθημα ευφορίας με τα σκασίματα που στέλνει στα αυτιά του αναβάτη. Οι νέες ρυθμίσεις του κινητήρα έδωσαν λίγη ακόμα δύναμη στα ψηλά, αλλά υπάρχει μία μικρή τρύπα στην απόδοση που ξεκινάει λίγο πριν τις 6.000 στροφές μέχρι τις 7.500.

Το πλαίσιο συνδυάζει την απαραίτητη ακαμψία για την πίστα με την ευελιξία για την καθημερινή χρήση. Προκειμένου να γίνει αυτό, η εταιρεία άλλαξε τη στρεπτική ακαμψία της μοτοσυκλέτας με την ελαφρώς αλλαγμένη γεωμετρία των δοκών και τη μείωση του βάρους τους στο κάτω μέρος. Στην S1000R οι αλλαγές αυτές έχουν πιο έντονο αντίκτυπο, καθώς οι αναρτήσεις έχουν πιο προοδευτική συμπεριφορά στις αποσβέσεις. Στο δυνατό φρενάρισμα, η γεωμετρία δεν αλλάζει απότομα, ενώ η διάβαση από λακκούβες και ανωμαλίες, δεν δημιουργεί έντονες αναπηδήσεις, δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας στον αναβάτη.

 

Η σταθερότητα υπάρχει και στην τελική της, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του ΚΟΚ, αλλά και τις αντοχές του σώματος του αναβάτη.... Η σέλα είναι σωστά σχεδιασμένη για να βγάζεις το σώμα σου εύκολα έξω χωρίς να γλιστράς ή να σε εμποδίζει, ενώ υπάρχει λογικός χώρος και για τον συνεπιβάτη. Ο αέρας της ανανέωσης πέρασε και από τα ελάχιστα πλαστικά της S1000R, με το κοστούμι να είναι πλέον μικρότερο χωρίς επιπτώσεις στη συμπεριφορά της, συγκριτικά με πριν. Με λίγα λόγια, η BMW έφτιαξε μία γυμνή superbike η οποία είναι από τις πιο άνετες της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα παντού, με το γόνατο να βρίσκεται συχνά σε στενή επαφή με την άσφαλτο και τους νευροδιαβιβαστές σου να χτυπάνε υπερωρίες, κάνοντας την όρεξη για βόλτες έναν ακόρεστο εθισμό.

 

 

Απόλυτα σπορ συμπεριφορά, προοδευτικές αποσβέσεις για άνεση. Δεν του βρίσκεις μειονέκτημα

 

‘’Superbike’’ απόσταση για τις σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά naked άνεση για τον πίσω. Εξαιρετική σε σχεδίαση η σέλα του αναβάτη που τον αφήνει να βγαίνει εκτός με ασφάλεια, και χωρίς να γλιστρά και χωρίς να εμποδίζει

 

Δεν είναι τα πιο σύγχρονα όργανα της BMW αλλά έχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και διαβάζονται εύκολα

 

Εύρος τιμών

Η τιμή μίας μεταχειρισμένης από αυτή τη γενιά κυμαίνεται από τις 12.000€ -14.000€ και είναι σχεδόν όλες τους full-extra. Οι διαφορές στις τιμές έχουν να κάνουν περισσότερο με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο ιδιοκτήτης και όχι με τον επιπλέον εξοπλισμό

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο κινητήρας του S1000R είναι λιγότερο “πιεσμένος” από του S1000RR και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως με σωστή συντήρηση δεν έχει σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα. Όμως όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, η συντήρηση είναι πανάκριβη οπότε ως υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να βεβαιωθείτε έχει γίνει με επιμέλεια. Αποφύγετε μοτοσυκλέτες που έχουν μη-εργοστασιακά ηλεκτρονικά αξεσουάρ και γενικά έχουν γίνει πατέντες στο ηλεκτρικό σύστημα και τα καλώδια.

 

ΝΑΙ

Σύγχρονης τεχνολογίας και επιδόσεων streetfighter με λίγο παραπάνω πρακτικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και με τα επόμενα S1000R.

 

ΌΧΙ

Δεν υπάρχουν φτηνοί τρόποι για να το συντηρήσεις αν σκοπεύεις να το φορτώσεις με πολλά χιλιόμετρα

 

Γιατί

Πολύ γρήγορη μοτοσυκλέτα στο δρόμο και την πίστα, με σχεδιασμό και εξοπλισμό που κάνουν εύκολη τη συμβίωση μαζί της ακόμα και καθημερινά, αν φυσικά βαστάει η τσέπη σου το κόστος χρήσης μιας μεγάλης streetfighter

 

 
Αντ/κά  ()
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):
315,56€                               
Τελικό εξάτμισης:
1301,93€ 
Εμπρός φτερό: 
200,90€                  
Εμπρός τροχός:
1.145,39€ (χωρίς ελαστικό)                      
Προβολέας:
273,67€                  
Μανέτα φρένου:
100,27€                      
Σέλα:
305,37€                   
Πλαίσιο:
3.491,76€                  
 
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, τετρακύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
80 x 49,7
Χωρητικότητα (cc):
999
Σχέση συμπίεσης:
12,1:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
165/11.000
Ροπή (kg.m/rpm):
11,4/9.250
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
165,66
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
4 σε 2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
               
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδικος, με ντίζα, μονόδρομος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1,652
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα /  2,647
               
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο περιμετρικό, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό μέρος του
Γωνία κάστερ (˚):
24.8
Ίχνος (mm):
98.5
Μεταξόνιο (mm):
1439
Ύψος σέλας (mm):
814 – 840
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/205
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
17/-
               
ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι USD
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
120 / 46
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
Πίσω
Μονό αμορτισέρ της Sachs με μοχλικό
Διαδρομή (mm):
130
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Brembo τεσσάρων εμβόλων και ABS
 
Πίσω: Δίσκος 220 mm με δαγκάνα Brembo δύο εμβόλων και ABS
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός: 3,5 x 17”
Πίσω: 6 x 17”
Εμπρός Ελαστικό: 120/70-ZR17
Πίσω Ελαστικό: 190/50-ZR17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο με ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, αναλογικές ενδείξεις θερμοκρασίας ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / χαμηλή πίεση λαδιού / υψηλή θερμοκρασία ψυκτικού / διαγνωστικό κινητήρα, πλαϊνό σταντ, immobilizer, τέσσερις χάρτες ανάφλεξης, shift light, χρονόμετρο

 

Κατανάλωση (l/100km)

Μέση: 7,5

Αυτονομία (km)

243,2