Honda DAX ST 125 2023: Παρουσιάστηκε επίσημα και στην Ευρώπη

Με καρδιά MSX 125 αλλά και σέλα για δύο άτομα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/3/2022

Όλες οι φήμες και οι ψηφιακές φωτογραφίες του Ιαπωνικού περιοδικού Young Machine για την επερχόμενη άφιξη ενός νέου DAX 125 από την Honda, επαληθεύτηκαν 100% αυτή τη φορά.

Η Honda Europe παρουσίασε επίσημα τον νέο DAX ST 125 ως μοντέλο του 2023 το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρώματα, στο κλασσικό βυσσινί μεταλλικό που λατρεύουν όλα τα ιαπωνικά εργοστάσια και σε ένα παστέλ μπλε-γκρι.

Το πλαίσιο ακολουθεί τη φιλοσοφία σχεδιασμού του γνήσιου DAX, όπου λόγω του σχήματός του είχε το παρατσούκλι “sausage-dog” δηλαδή σκύλος-λουκάνικο και μάλιστα η Honda έχει βάλει στο καινούριο μοντέλο έναν σκύλο-λουκάνικο στο λογότυπο ST 125!

Τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη είναι ίδια με των Monkey/MSX 125, δηλαδή έχουμε έναν αερόψυκτο κινητήρα 125 κυβικών με 1ΕΕΚ προδιαγραφών Euro 5 που αποδίδει 9,3 ίππους στις 7.000 και έχει ημί-αυτόματο κιβώτιο 4 σχέσεων. Η Honda υπόσχεται πως το νέος DAX 125 μπορεί εύκολα να κινείται με ταχύτητα 90km/h στους ανοιχτούς δρόμους (βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας  η μέγιστη πραγματική ταχύτητα για την Α1 κατηγορία είναι τα 98km/h).

Επίσης η Honda ισχυρίζεται πως με το ρεζερβουάρ των μόλις 3,8 λίτρων η αυτονομία είναι 240 χιλιόμετρα.

Το βάρος του νέου DAX 125 είναι 107 κιλά γεμάτο και το ύψος της σέλας δεν ξεπερνά τα 775mm από το έδαφος.

Οι αναρτήσεις είναι ένα τηλεσκοπικό upside/down πιρούνι 31mm εμπρός με διαδρομή 100mm και δύο αμορτισέρ πίσω με διαδρομή 120mm.

Οι τροχοί είναι 12” εμπρός πίσω με ελαστικά 120/70-12 και 130/70-12.

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες