Kawasaki ER6N (2006-2008)

Η έκπληξη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

3/3/2020

Οι μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες πλέον χρησιμοποιούν κυρίως δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες. Στο παρελθόν, η Kawasaki ήτα απ' τις πρώτες εταιρείες που αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά μοτοσυκλετών με τέτοιου είδους κινητήρα, παρουσιάζοντας αρχικά τα ER6n και ER6f που σήμερα έχουν ανανεωθεί και μετονομαστεί σε Z650 και Ninja 650 αντίστοιχα, ενώ ο ίδιος κινητήρας χρησιμοποιείται και στο Versys 650. To ER6n προτιμήθηκε από πολλούς αναβάτες της χώρας μας λόγω του χαμηλού κόστους συντήρησης και χρήσης. Μέχρι και σήμερα το συναντάμε συχνά πυκνά στους δρόμους και για αυτό αναδημοσιεύουμε το Mini Test του.

Το άρθρο προέρχεται από το αρχείο του περιοδικού ΜΟΤΟ και αναδημοσιεύεται από την αρχική του μορφή δίχως αλλαγές. Αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του περιοδικού, μαζί με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή, οικειοποίηση μέρους ή του συνόλου του κειμένου και των φωτογραφιών, παραλλαγή ή χρήση πέραν της ανάγνωσης

 

Η έκπληξη

 

Το 2006 η Kawasaki πρόσθεσε αυτή τη μοτοσυκλέτα στη γκάμα της, αντικαθιστώντας την ER5. Οι κωδικοί τους μοιάζουν, μα η νέα με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα, είχαν μόνο ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ότι χρησιμοποιούσαν δικύλινδρους κινητήρες

Η Kawasaki μας εξέπληξε ευχάριστα το 2006, με τη νέα της μοτοσυκλέτα να εμφανίζεται στις εκθέσεις και στους δρόμους. Το ΕR6n (και η ντυμένη με φαίρινγκ έκδοση ΕR6f) έφεραν μια μοντέρνα άποψη στην κατηγορία, και μάλιστα από την πιο "συντηρητική" ιαπωνική εταιρεία. Στην κατηγορία όπου ανήκει αυτή η μοτοσυκλέτα με τον μεσαίο κυβισμό, την έμφαση στην καθημερινή χρήση και το συμπιεσμένο κόστος αγοράς, συνήθως οι μοτοσυκλέτες δεν έχουν "να πουν κάτι" αισθητικά. Κάνουν τη δουλειά τους και είναι απλές στη κατασκευή, άοσμες και άγευστες, όπως ήταν και το ER5. Η παράδοση αυτή διακόπηκε με το ER6n, στο οποίο η εμφάνιση έχει προσεχθεί ιδιαίτερα. Το ατσάλινο πλαίσιο σε χρώμα που να δημιουργεί αντίθεση με αυτό του κουστουμιού, ο προβολέας του που είναι ιδιαίτερος και η στριμωγμένη κάτω από τον κινητήρα εξάτμιση, το κάνουν να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα.

Εκτός από τη διαφορετική προσέγγιση στην αισθητική της μοτοσυκλέτας, η Kawasaki ακολούθησε και διαφορετικό από τον συνηθισμένο δρόμο όσον αφορά τον κινητήρα. Αντί για την πρακτική που θέλει στην κατηγορία να χρησιμοποιούνται οι τετρακύλινδροι των supersport 600 κυβικών, με μειωμένη και τροποποιημένη την απόδοσή τους, σχεδίασε και κατασκεύασε έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα. Προσαρμοσμένος από την αρχή στις Euro 3, ο κινητήρας αυτός έχει ιδιαίτερα μαζεμένες διαστάσεις. Με τους τρεις βασικούς του άξονες (στροφαλοφόρος και οι δυο του κιβωτίου) να βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα, το μήκος του είναι μειωμένο, ενώ χάρη στο ημίξηρο κάρτερ του είναι μειωμένο και το ύψος του. Έτσι ήταν εύκολη υπόθεση η τοποθέτηση πολύ μακριού ψαλιδιού, με ευνοϊκό αποτέλεσμα στην οδική συμπεριφορά αλλά και στο... στρίμωγμα της εξάτμισης στον χώρο κάτω από τον δικύλινδρο.

Σε πρώτο πλάνο το έκκεντρα τοποθετημένο αμορτισέρ, που αναρτά το μακρύ ψαλίδι δίχως μοχλικό. Η εξάτμιση κάτω από τον κινητήρα, εκτός απ' το ότι αποτελεί την "τελευταία λέξη της μόδας", προσφέρει και λειτουργικά

 

Στα χαρακτηριστικά του κινητήρα περιλαμβάνεται κιβώτιο ταχυτήτων τύπου κασέτας και το σημαντικότερο, αντικραδασμικός άξονας. Η ύπαρξή του επέτρεψε τον σχεδιασμό ενός ατσάλινου σωληνωτού και ανοιχτού πλαισίου. Αυτό έχει ιδιαίτερα μειωμένο πλάτος, κάτι που μεταφράζεται σε ευκολία για τον αναβάτη. Η στενή σέλα και αντίστοιχα το πλαίσιο από κάτω επιτρέπουν στα πόδια του αναβάτη να πατούν εύκολα και σταθερά στην άσφαλτο. Η θέση οδήγησης αφήνει το σώμα σε μια φυσική στάση που δεν κουράζει, παρά το στενό και σχετικά ψηλά τοποθετημένο τιμόνι. Ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεσή του ευρύχωρη σέλα και λειτουργικές χειρολαβές.

Η καλοσχεδιασμένη μοτοσυκλέτα, όταν αρχίσει να κινείται κρύβει πολλά από τα κιλά της και παρουσιάζεται ιδιαίτερα εύκολη στην οδήγηση. Οι αναρτήσεις της δεν είναι μαλακές σαν βούτυρο και έτσι ο αναβάτης της μπορεί και να διασκεδάζει οδηγώντας επιθετικά. Τα όρια θα εμφανιστούν πρώτα από το δίχως μοχλικό πίσω αμορτισέρ, που απλώς δεν μπορεί να αποδώσει σαν να είχε. Σε επαναλαμβανόμενες ανωμαλίες, το πίσω ελαστικό θα βρεθεί δίχως επαφή με τον δρόμο. Ο κινητήρας, του χαρίζει πολύ καλές επιδόσεις, με την τελική ταχύτητα να ξεπερνάει τα διακόσια χιλιόμετρα ανά ώρα.

Σημαντικό χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα είναι, ότι ο κινητήρας αισθάνεται πολύ καλά περιστρεφόμενος σε υψηλές στροφές, ενώ η κατανάλωσή του είναι μικρή, κατεβαίνοντας και κάτω από τα πέντε λίτρα ανά εκατό χιλιόμετρα, αν ο αναβάτης δεν ξεσπάει στο γκάζι. Ο ίδιος αισθάνεται βολικά και άνετα όσο η ταχύτητα μένει έως τα 130, αφού από εκεί και πάνω η πίεση του αέρα εμφανίζεται, ενώ το ψηλό και στενό τιμόνι δυσκολεύει το σκύψιμο. Άλλωστε, η μοτοσυκλέτα δεν παρουσιάζεται σαν... τουριστική. Η ER6n με την πρωτότυπη εμφάνιση είναι μια ιδιαίτερα πρακτική μοτοσυκλέτα, με ομοιογενή συμπεριφορά, ικανή εκτός από τα καθημερινά καθήκοντα να συνεισφέρει και στη διασκέδαση του αναβάτη της.

Ναι...

Για όσους θέλουν μια καθημερινή εύχρηστη μοτοσυκλέτα

Όχι...

Για όσους προτιμούν τη βελούδινη αίσθηση του τετρακύλινδρου

Γιατί...

Εκτός από πρωτότυπη εμφάνιση έχει και καλή απόδοση
 
Τι πρέπει να προσέξετε: Ο νέος κινητήρας δεν παρουσίασε ποτέ "παιδικές ασθένειες", οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι αξιόπιστος. Σε περίπτωση μοτοσυκλέτας με προαιρετικό εξοπλισμό, προτιμήστε την ψηλότερη ζελατίνα και καθρέφτες που βελτιώνουν την ορατότητα. Σημείο προσοχής είναι ο εκτεθειμένος στα νερά από τον πίσω τροχό ανορθωτής. Βρείτε κάποιο ER6n με το κατάλληλο προστατευτικό, για να έχετε πιο ήσυχο το κεφάλι σας.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:                            Tετράχρονος, δικύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος με 2 EEK και τέσσερις βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):       83x60
Κυβικά (cc): 649
Σχέση συμπίεσης:        11,2:1
Ανάφλεξη:                      Ψηφιακή
Τροφοδοσία:                  Ψεκασμός με σώματα 38mm
Σύστημα εκκίνησης:     Μίζα
Σύστημα εξαγωγής:      2 σε 1
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη:   Υγρός, πολύδισκος
Σχέσεις ταχυτήτων: 6
Τελική Μετάδοση:     Αλυσίδα, γρανάζια / 3,067
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:            Ατσάλινο σωληνωτό, ανοιχτό
Γωνία κάστερ (o):      23,5
Ίχνος (mm):   86,8
Μεταξόνιο (mm):       1.392
Ύψος σέλας (mm):   825
Βάρος κενή / γεμάτη (kg):    174  /-
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l):      15,5 / 2,5
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός:         Τηλεσκοπικό Kayaba
Διάμετρος (mm):       41
Διαδρομή (mm):        120
Ρυθμίσεις:     Καμία
Πίσω: Ένα αμορτισέρ, χωρίς μοχλικό
Διαδρομή (mm):        130
Ρυθμίσεις:     Προφόρτιση ελατηρίου
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός:         Δύο δίσκοι 300 χιλιοστών, δαγκάνες με δύο έμβολα
Πίσω: Δίσκος 220mm, δαγκάνα με ένα έμβολο
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 120/70-17
Ζάντα: 3,5x17''
Πίσω
Ελαστικό:160/60-17
Ζάντα: 4,5x17''
Ευκολοδιάβαστο, στρογγυλό και αναλογικό το στροφόμετρο, ψηφιακό το ταχύμετρο στην οθόνη υγρών κρυστάλλων από κάτω του. Σίγουρα όμως είναι μοντέρνα

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό στροφόμετρο με αναλογικές ενδείξεις και ψηφιακή οθόνη με ενδείξεις για ταχύτητα / ώρα / ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές / ρεζέρβα, χειρολαβές συνεπιβάτη, αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm):         72,1/ 8.500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm):      6,7 / 7.000
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 66,7 / 8.900         
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 6,1 / 7.400
        

 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 6,17
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 251,1
 
Οι τιμές που ίσχυαν τον Ιούνιο του 2009
Αντ/κά
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ, €)
Έμβολο πλήρες:
89,40
Μπίελα:
120,73
Τελικό εξάτμισης:
461,59
Ρεζερβουάρ: 
458,29
Εμπρός φτερό: 
53,25
 
Οι τιμές που ισχύουν σήμερα
Αντ/κά
Προτεινόμενη Λιανική (με 24% ΦΠΑ, €)
Έμβολο πλήρες:
129,6
Μπίελα:
166,62
Τελικό εξάτμισης:
638,22
Ρεζερβουάρ: 
638,49
Εμπρός φτερό: 
81,05

 

Ετικέτες

Mini Test BMW S1000R (2018-2020): Μηχανή παραγωγής συναισθημάτων

Το γκάζι είναι γλυκό
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/12/2022

Η streetfighter της BMW, S1000R, ανανεώθηκε για τη Euro4 εποχή, ενισχύοντας τα θετικά της στοιχεία και βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την άνεση, με την ανανέωση του πλαισίου.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την υποκατηγορία των naked μοτοσυκλετών, βρίσκεται στο γδύσιμο των superbike από τα πλαστικά τους και την τοποθέτηση ενός τιμονιού στη θέση των κλιπ ον, με σκοπό την αυξημένη χρηστικότητα στο δρόμο, διατηρώντας τα ίδια δυναμικά χαρακτηριστικά. Το μοντέλο της BMW, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο S1000RR το 2018 πέρασαν αυτούσιες και στο γυμνό αδερφό.

Ο κινητήρας παραμένει ο γνωστός τετρακύλινδρος των 999 κυβικών, που κάθε στροφή του δεξιού καρπού οδηγεί στην έκκριση τόνων αδρεναλίνης εκτοξεύοντας το κοντέρ σε τριψήφια νούμερα με μεγάλη ευκολία και με πιο ομαλό τρόπο από πριν. Το τελικό τιτανίου, που πλέον βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό, συμπληρώνει το αίσθημα ευφορίας με τα σκασίματα που στέλνει στα αυτιά του αναβάτη. Οι νέες ρυθμίσεις του κινητήρα έδωσαν λίγη ακόμα δύναμη στα ψηλά, αλλά υπάρχει μία μικρή τρύπα στην απόδοση που ξεκινάει λίγο πριν τις 6.000 στροφές μέχρι τις 7.500.

Το πλαίσιο συνδυάζει την απαραίτητη ακαμψία για την πίστα με την ευελιξία για την καθημερινή χρήση. Προκειμένου να γίνει αυτό, η εταιρεία άλλαξε τη στρεπτική ακαμψία της μοτοσυκλέτας με την ελαφρώς αλλαγμένη γεωμετρία των δοκών και τη μείωση του βάρους τους στο κάτω μέρος. Στην S1000R οι αλλαγές αυτές έχουν πιο έντονο αντίκτυπο, καθώς οι αναρτήσεις έχουν πιο προοδευτική συμπεριφορά στις αποσβέσεις. Στο δυνατό φρενάρισμα, η γεωμετρία δεν αλλάζει απότομα, ενώ η διάβαση από λακκούβες και ανωμαλίες, δεν δημιουργεί έντονες αναπηδήσεις, δίνοντας την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας στον αναβάτη.

 

Η σταθερότητα υπάρχει και στην τελική της, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του ΚΟΚ, αλλά και τις αντοχές του σώματος του αναβάτη.... Η σέλα είναι σωστά σχεδιασμένη για να βγάζεις το σώμα σου εύκολα έξω χωρίς να γλιστράς ή να σε εμποδίζει, ενώ υπάρχει λογικός χώρος και για τον συνεπιβάτη. Ο αέρας της ανανέωσης πέρασε και από τα ελάχιστα πλαστικά της S1000R, με το κοστούμι να είναι πλέον μικρότερο χωρίς επιπτώσεις στη συμπεριφορά της, συγκριτικά με πριν. Με λίγα λόγια, η BMW έφτιαξε μία γυμνή superbike η οποία είναι από τις πιο άνετες της κατηγορίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα παντού, με το γόνατο να βρίσκεται συχνά σε στενή επαφή με την άσφαλτο και τους νευροδιαβιβαστές σου να χτυπάνε υπερωρίες, κάνοντας την όρεξη για βόλτες έναν ακόρεστο εθισμό.

 

 

Απόλυτα σπορ συμπεριφορά, προοδευτικές αποσβέσεις για άνεση. Δεν του βρίσκεις μειονέκτημα

 

‘’Superbike’’ απόσταση για τις σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη, αλλά naked άνεση για τον πίσω. Εξαιρετική σε σχεδίαση η σέλα του αναβάτη που τον αφήνει να βγαίνει εκτός με ασφάλεια, και χωρίς να γλιστρά και χωρίς να εμποδίζει

 

Δεν είναι τα πιο σύγχρονα όργανα της BMW αλλά έχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και διαβάζονται εύκολα

 

Εύρος τιμών

Η τιμή μίας μεταχειρισμένης από αυτή τη γενιά κυμαίνεται από τις 12.000€ -14.000€ και είναι σχεδόν όλες τους full-extra. Οι διαφορές στις τιμές έχουν να κάνουν περισσότερο με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο ιδιοκτήτης και όχι με τον επιπλέον εξοπλισμό

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο κινητήρας του S1000R είναι λιγότερο “πιεσμένος” από του S1000RR και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως με σωστή συντήρηση δεν έχει σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα. Όμως όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων, η συντήρηση είναι πανάκριβη οπότε ως υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να βεβαιωθείτε έχει γίνει με επιμέλεια. Αποφύγετε μοτοσυκλέτες που έχουν μη-εργοστασιακά ηλεκτρονικά αξεσουάρ και γενικά έχουν γίνει πατέντες στο ηλεκτρικό σύστημα και τα καλώδια.

 

ΝΑΙ

Σύγχρονης τεχνολογίας και επιδόσεων streetfighter με λίγο παραπάνω πρακτικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και με τα επόμενα S1000R.

 

ΌΧΙ

Δεν υπάρχουν φτηνοί τρόποι για να το συντηρήσεις αν σκοπεύεις να το φορτώσεις με πολλά χιλιόμετρα

 

Γιατί

Πολύ γρήγορη μοτοσυκλέτα στο δρόμο και την πίστα, με σχεδιασμό και εξοπλισμό που κάνουν εύκολη τη συμβίωση μαζί της ακόμα και καθημερινά, αν φυσικά βαστάει η τσέπη σου το κόστος χρήσης μιας μεγάλης streetfighter

 

 
Αντ/κά  ()
Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)
Έμβολο πλήρες (με ελατήρια και πείρο):
315,56€                               
Τελικό εξάτμισης:
1301,93€ 
Εμπρός φτερό: 
200,90€                  
Εμπρός τροχός:
1.145,39€ (χωρίς ελαστικό)                      
Προβολέας:
273,67€                  
Μανέτα φρένου:
100,27€                      
Σέλα:
305,37€                   
Πλαίσιο:
3.491,76€                  
 
 
 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, τετρακύλινδρος εν σειρά, υδρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
80 x 49,7
Χωρητικότητα (cc):
999
Σχέση συμπίεσης:
12,1:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
165/11.000
Ροπή (kg.m/rpm):
11,4/9.250
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
165,66
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
4 σε 2 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
               
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, πολύδικος, με ντίζα, μονόδρομος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Γρανάζια / 1,652
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα /  2,647
               
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο περιμετρικό, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό μέρος του
Γωνία κάστερ (˚):
24.8
Ίχνος (mm):
98.5
Μεταξόνιο (mm):
1439
Ύψος σέλας (mm):
814 – 840
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/205
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
17/-
               
ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ
Εμπρός
Τηλεσκοπικό πιρούνι USD
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
120 / 46
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
Πίσω
Μονό αμορτισέρ της Sachs με μοχλικό
Διαδρομή (mm):
130
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς με ηλεκτρονική ρύθμιση των αποσβέσεων
 
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες Brembo τεσσάρων εμβόλων και ABS
 
Πίσω: Δίσκος 220 mm με δαγκάνα Brembo δύο εμβόλων και ABS
 
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός: 3,5 x 17”
Πίσω: 6 x 17”
Εμπρός Ελαστικό: 120/70-ZR17
Πίσω Ελαστικό: 190/50-ZR17

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο με ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ρολόι, αναλογικές ενδείξεις θερμοκρασίας ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / χαμηλή πίεση λαδιού / υψηλή θερμοκρασία ψυκτικού / διαγνωστικό κινητήρα, πλαϊνό σταντ, immobilizer, τέσσερις χάρτες ανάφλεξης, shift light, χρονόμετρο

 

Κατανάλωση (l/100km)

Μέση: 7,5

Αυτονομία (km)

243,2