Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Moto Guzzi Breva 750ie 2003 -

H ανανέωση: H Moto Guzzi παρουσίασε την Breva 750ie το 2002 στην έκθεση της Κολωνίας και την επόμενη χρονιά άρχισε η παραγωγή της. Η νέα πνοή που έφερε στη σχεδίαση των μοντέλων της Moto Guzzi, αυτή η μοτοσυκλέτα, διαρκεί μέχρι σήμερα
Πάνω στο δικό της σχήμα αναπτύχθηκε και η υπόλοιπη σειρά που περιλαμβάνει την 850, την 1100 και την 1200. Η μικρότερη από τις Breva ήταν όμως η πρώτη που παρουσιάστηκε, ενώ οι μεγαλύτερες ήρθαν αργότερα. Η Breva 750ie χρησιμοποιεί τον μικρότερο σε κυβισμό από αυτούς που διαθέτει η εταιρεία. Η διάταξη όλων των κινητήρων της Moto Guzzi είναι η ίδια και η εικόνα τους είναι πραγματικά παραδοσιακή. Ο αερόψυκτος δικύλινδρος κινητήρας είναι τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας, έχει το ξεχωριστό κιβώτιο των πέντε ταχυτήτων πίσω του, ενώ η τελική μετάδοση γίνεται με άξονα, όπως και σε κάθε άλλη Moto Guzzi. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο, διπλό σωληνωτό και στο πίσω μέρος του τα δυο αμορτισέρ μαρτυρούν την απλότητα της σχεδίασης, αλλά και την παρωχημένη τεχνολογία. Ο παραδοσιακός αυτός κινητήρας, που η βασική του σχεδίαση έρχεται από τη δεκαετία του εξήντα, είχε τροφοδοσία από ψεκασμό από την αρχή της παρουσίασης της Breva 750ie. Ο ψεκασμός έφερε ομαλότερη λειτουργία και τη γνωστή βελτίωση στην εκκίνηση και την προθέρμανση. Γύρω από τη βασική αυτή συνταγή η Moto Guzzi έστησε μια απλή, κανονική μοτοσυκλέτα καθημερινής χρήσης. Μεγάλη σέλα με χώρους για δυο αναβάτες, ρεζερβουάρ επίσης μεγάλο, όρθια θέση οδήγησης και ένα ίσιο τιμόνι ντυμένο με ένα ευχάριστο στο μάτι κοστούμι. Μαζί με τη Breva 750ie η Moto Guzzi άνοιξε εκείνη την εποχή μια νέα σελίδα που αφορά στην ποιότητα κατασκευής των μοτοσυκλετών της. Έτσι και αυτή η Breva έχει υψηλής ποιότητας υλικά, πολύ καλό φινίρισμα και βαφή και πολλές καλοσχεδιασμένες λεπτομέρειες. Η καλή ποιότητα της κατασκευής της, όμως, μεταφράστηκε και σε υψηλή τιμή αγοράς για τις επιδόσεις της. Η εμφάνισή της, αλλά και οι άλλες αρετές της, την έκαναν εμπορική επιτυχία -ειδικά στην Ιταλία- και με αυτήν η ιστορική εταιρεία άρχισε να βελτιώνει τη θέση της και μπόρεσε να αναπτύξει τα επόμενα μοντέλα της.
Οι αρετές που εκπορεύονται και από την απλότητα της σχεδίασής της αποκαλύπτονται οδηγώντας την. Κατ’ αρχήν είναι η απόδοση του κινητήρα. Είναι ιδιαίτερα ελαστικός από τις πολύ χαμηλές στροφές λειτουργίας, ενώ η απόδοση της ροπής του είναι ουσιαστικά γραμμική. Το κιβώτιο με τις πέντε ταχύτητες έχει πολύ καλή λειτουργία, ο συμπλέκτης είναι ελαφρύς, ενώ η ανάλαφρη αίσθηση, η πολύ εύκολη αλλαγή κλίσεων, αλλά και το χαμηλό ύψος της σέλας κάνει τη Breva 750ie ιδιαίτερα ευχάριστη. Το βάρος της, που κάθε άλλο παρά μεγάλο είναι, σε συνδυασμό με τα στενά ελαστικά της και την ευκολία που δίνει η διάταξη του στροφάλου και δημιουργεί τη χαρακτηριστική ευκολία στην εναλλαγή των κλίσεων, κάνουν την οδήγησή της απολαυστική, όσο αυτή μένει στα όρια του σχεδιασμού της. Όταν θελήσεις να δεις την τελική της -φθάνει τα 180 στο ταχύμετρό της- θα ανακαλύψεις ότι συνοδεύεται από ταλαντώσεις, ενώ όταν κατεβάζεις απανωτά ταχύτητες και μάλιστα φρενάροντας, ο άξονας και τα δυο αμορτισέρ δεν μπορούν να κάνουν τα πράγματα που πρέπει σωστά. Εάν αφήσεις τα άτσαλα και την οδηγείς με ροή, διαλέγεις τη ταχύτητα του κιβωτίου πριν την χρειαστείς, την στρίβεις με το γκάζι σταθερό, τότε έρχεσαι σε αυτά που μπορεί να κάνει, και τα κάνει πολύ ευχάριστα.
Είναι ευχάριστη, από την καθημερινή διαδρομή της ρουτίνας, έως και τις εκδρομές με δυο ανθρώπους στη σέλα της με τα βαλιτσάκια που έχουν σχεδιαστεί για αυτήν να “γεμίζουν” το οπτικό κενό του πίσω μέρους της. Είναι ήσυχη και ανάλαφρη και όσο μένει και η οδήγησή της σε τέτοια πλαίσια η Breva 750ie είναι ευχάριστη χωρίς να κουράζει. Με ταχύτητες της τάξης των 120 - 140 χιλιομέτρων μπορείς να την οδηγείς για ώρες, πάνω στην άνετη σέλα της.
Η ανάλαφρη και καλοφτιαγμένη Breva είναι μια μοτοσυκλέτα με παραδοσιακές αρετές, εύκολη στην οδήγηση και με τον αέρα της ανανέωσης που πνέει από τη λίμνη του Como προς το εργοστάσιο του Mandello del Lario να της έχει δώσει το όνομά της. Μια μεταχειρισμένη Breva 750ie είναι ο πιο προσιτός τρόπος για να γνωρίσει κάποιος -ή κάποια- την άποψη του παραδοσιακού εργοστασίου για την καθημερινή μοτοσυκλέτα. Το ότι παράγεται ακόμη και σήμερα -μόνο με αισθητικές αλλαγές- αποδεικνύει πόσο καλοσχεδιασμένη ήταν από τότε που παρουσιάστηκε.   
[blockquote]Ναι...
Στην καθημερινή ευκολία
Όχι...
Για ενθουσιώδη οδήγηση
Γιατί…
Είναι απλή και ακολουθεί την παράδοσή της.
Τι να προσέξετε
Ο οπτικός έλεγχος μιας υποψήφιας πρέπει να αρχίσει εξετάζοντας το συγκρότημα του κινητήρα και της μετάδοσης για διαρροές λαδιών. Εξετάστε στη συνέχεια όλες τις βαμμένες επιφάνειες για την ακεραιότητά τους και εκτιμήστε τον τρόπο που έχει χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη Breva. Ελέγξτε τη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών, δείτε στο βιβλίο συντήρησης εάν έχει ακολουθηθεί το προβλεπόμενο πρόγραμμα και τέλος ζητήστε τον έλεγχό της από ένα εξειδικευμένο συνεργείο.[/blockquote]

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος: Τετράχρονος, δικύλινδρος V90o, αερόψυκτος, διαμήκης, 2 βαλβίδες, ωστήρια
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 70 x 74
Κυβικά (cc): 744
Σχέση συμπίεσης: 9,6:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός Marelli
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 2, γεφυρωμένες
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Ξερός, μονόδισκος, με ντίζα
Σχέσεις ταχυτήτων: 5
Τελική μετάδοση: Άξονας


ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Ατσάλινο, διπλό, κλειστό, αφαιρούμενοι σωλήνες
Γωνία κάστερ (o): 28
Ίχνος (mm): 109
Μεταξόνιο (mm): 1.449
Ύψος σέλας (mm): 790
Απόσταση από το έδαφος (mm): 176
Βάρος κενή/γεμάτη (kg): 182/
Πραγματικό βάρος (γεμάτη, ζυγισμένη) (Kg): 201,5
Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 18-Μαϊ
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι Marzocchi
Διάμετρος (mm): 40
Διαδρομή (mm): 130
Ρυθμίσεις: Καμία
Πίσω: Δύο αμορτισέρ
Διαδρομή (mm): 118
Ρυθμίσεις: προφόρτιση ελατηρίων


ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δίσκος 320mm, δαγκάνα Brembo με 4 έμβολα
Πίσω: Δίσκος 260mm, δαγκάνα με ένα έμβολο
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 110/70 - 17
Ζάντα:
Πίσω
Ελαστικό: 130/80 - 17
Ζάντα:


ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, λυχνίες για φλας / νεκρά/ μεγάλη σκάλα/ πίεση λαδιού/ λειτουργία ψεκασμού/ρεζέρβα, αλάρμ, οθόνη με ολικό και μερικό χιλιομετρητή, ρολόι, θερμοκρασία περιβάλλοντος


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ΗΡ/rpm): 48,3/6.800
Ροπή εργοστασίου (Kg.m/rpm): 5,6/3.600
ΛΕΖΑΝΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 38,4/6.200
Ροπή στον τροχό (Kg.m/rpm): 5/2.600


Ιδιαίτερα ελαστικός κινητήρας, με τη ροπή του να παραμένει πρακτικά σταθερή από τις 2.000 στροφές και πάνω κάνοντάς τη οδήγησή της απολαυστική. Όταν πλησιάζει στο όριο της περιστροφής του, ο κινητήρας δείχνει τα όρια του σχεδιασμού του και πάνω από τις 7.000 στροφές δεν έχει και πολλά να δώσει. Απλή η τεχνολογία, απλή και η συντήρησή του, ενώ δεν καίει και πολλή βενζίνη.


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (L/100Κm)
Μέση: 6,5
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (Km)
Μέση: 276