Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Suzuki DL 650 V-Strom 2004 - 2007

Τo Suzuki V-Strom 650, το "μικρό" (αφού το V-Strom 1000, είχε προηγηθεί στη χώρα μας), το 2004 τάραξε τα νερά. Με καλή υποδομή από τη Suzuki σε τεχνολογία και απόδοση, άρχισε αμέσως τη θριαμβευτική του εμπορική πορεία

[blockquote]Ναι...
Γιατί είναι καλός συνδυασμός χρηστικότητας για πολλές διαφορετικές ανάγκες. Αξιόπιστη, με χαμηλή κατανάλωση και άφθονους χώρους
Όχι...
Γιατί τον μεγάλο όγκο της και τον δίχως έμπνευση σχεδιασμό της
Γιατί...
Είναι μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα πολλαπλών χρήσεων, από την καθημερινότητα μέχρι το μακρινό ταξίδι
Τι πρέπει να προσέξετε
Το V-Strom 650 είναι αξιόπιστη κατασκευή και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που πάσχει ή θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η εξωτερική κατάσταση των πολλών πλαστικών μερών όμως, θα μαρτυρήσσει και την προσοχή που έχει δοθεί και στα… εσωτερικά.[/blockquote]
Το νεώτερο 650 είναι βασισμένο στο V-Strom 1000, που είχε παρουσιαστεί το 2002. Ο δικύλινδρος V90o κινητήρας του, προερχόταν από το SV 650 το οποίο παραγόταν ήδη από το 1998, με τροποποιημένα μερικά χαρακτηριστικά του, ώστε η απόδοσή του να ταιριάξει με τα χαρακτηριστικά μιας κατηγορίας ιδιαίτερα αγαπητής στη χώρα μας: Αυτής των οn-off μοτοσυκλετών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αξιώσεις τόσο σε δρόμο με άσφαλτο όσο και με χώμα.
Η sport enduro tourer, όπως την ονόμασε η Suzuki, εμφανίστηκε από την αρχή προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της εποχής. Το αλουμινένιο πλαίσιο της προσέδιδε αφενός το χαρακτηριστικό της τεχνολογικής επάρκειας, για να επιβληθεί σαν σύγχρονη επιλογή, ενώ αφετέρου η στιβαρότητά του και άλλα ειδικότερα χαρακτηριστικά, επέτρεπαν και την ενθουσιώδη οδήγηση στις κατάλληλες συνθήκες.
O V2, εξοπλισμένος με τον ψεκασμό με τις δυο πεταλούδες, παρέχει πολύ καλή απόκριση και ευκολία χειρισμού, ενώ οι επιδόσεις του V-Strom 650 ήταν πολύ αυξημένες σε σχέση με τα δεδομένα της κατηγορίας. Χωρίς ενοχλητικούς κραδασμούς, επιτρέπει πολύ υψηλές ταχύτητες ταξιδιού με ένα ή δυο άτομα στη σέλα και με αποσκευές. Η αυτονομία του δεν είναι από τις μεγαλύτερες -απόρροια της χωρητικότητας του ρεζερβουάρ του αλλά και της άριστης κατανάλωσής του.
Ένα στοιχείο καθοριστικό για την επιτυχία του, είναι αυτό των άφθονων χώρων. Ευρύχωρη σέλα για δύο, πλατύ ρεζερβουάρ που φιλοξενεί εύκολα tank bag και σχάρα που προσφέρει ευκολία στη μεταφορά αποσκευών. Ακόμη και ο εξοπλισμός του, με χαρακτηριστικά σημεία τη ρυθμιζόμενη καθ' ύψος ζελατίνα και την εύκολη ρύθμιση της προφόρτισης του αμορτισέρ, μέσω τηλεχειριστηρίου, διευκόλυναν χαρακτηριστικά τον αναβάτη της μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτας με τις δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων.
Είναι βέβαιο ότι το V-Strom 650 δεν διεκδίκησε ποτέ δάφνες για την αισθητική του αρτιότητα ή τη μοναδικότητα της σχεδίασής του, αφού αποτελεί ουσιαστικά την "κλωνοποίηση" του DL 1000, έχοντας πρακτικά τον ίδιο όγκο με τον μεγάλο αδερφό του. Οι πλούσιες διαστάσεις του όμως αγαπήθηκαν αφού με λίγα -σχετικά- χρήματα αποκτάς "πολλή" μοτοσυκλέτα και με μεγάλο εύρος χρήσεων. Κυκλοφορεί παντού (με κάποιες δυσκολίες στην αυξημένη κυκλοφορία της πόλης, λόγω του όγκου κυρίως, αλλά και του σχετικού του βάρους), ικανοποιώντας όμως περισσότερο σε πιο ανοιχτούς δρόμους, ενώ κάνει και άριστη παρέα με μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες. Οι μεγαλύτερες από τις μοτοσυκλέτες δρόμου διαδρομές των αναρτήσεων (150 χιλιοστά εμπρός και πίσω) το κάνουν να αδιαφορεί για τους κακούς δρόμους, ενώ θα διασχίσει ευχάριστα και χωματόδρομους.
To V-Strom 650 προσαρμόστηκε από το μέσο του 2007 στις προδιαγραφέςEuro 3, απέκτησε και έκδοση εξοπλισμένη με ABS και συνεχίζει την καριέρα του. Το πρώτο μοντέλο, με τον ελαφρώς ισχυρότερο κινητήρα, έχει πουληθεί σε πρωτόγνωρες ποσότητες στην Ελλάδα. Έτσι η αναζήτηση κάποιου μεταχειρισμένου, έχει την ευκολία και ταυτόχρονα τη δυσκολία της. Ο μεγάλος αριθμός προσφερόμενων, δίνει πολλές δυνατότητες στην αναζήτηση συμφέρουσας τιμής αλλά και πλήρους εξοπλισμού. Στον τελευταίο τομέα αξίζει να αφιερωθεί χρόνος, γιατί συχνά μπορούν να βρεθούν πλούσια εξοπλισμένα V-Strom 650.


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ (2004)
Τύπος: Tετράχρονος, V90o, υγρόψυκτος με 2EEK και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 81x62,6
Κυβικά (cc): 645
Σχέση συμπίεσης: 11,5:1
Ανάφλεξη: Ψηφιακή
Τροφοδοσία: Ψεκασμός με δυο πεταλούδες σε κάθε αυλό
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος
Τελική Μετάδοση: Αλυσίδα / 3,13
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Αλουμινένιο, περιμετρικό
Γωνία κάστερ (o): 26
Ίχνος (mm): 110
Μεταξόνιο (mm): 1540
Ύψος σέλας (mm): 820
Βάρος κενή / γεμάτη (kg): 189
Ρεζερβουάρ (l): 22
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός: Tηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 43
Διαδρομή (mm): 150
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση
Πίσω: Ένα αμορτισέρ με μοχλικό
Διαδρομή (mm): 150
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δυο δίσκοι 310 χιλιοστών, δαγκάνες Tokico με δυο παράλληλα έμβολα
Πίσω: Δίσκος 260 χιλιοστών, με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ελαστικό: 110/80-19
Ζάντα: 2,5x19''
Πίσω
Ελαστικό: 150/70-17
Ζάντα: 4 x17''
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ταχύμετρο, στροφόμετρο, οθόνη με ενδείξεις θερμοκρασίας, στάθμης καυσίμων, ώρας, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, λυχνίες για νεκρά / φλας / μεγάλη σκάλα φώτων / πίεση λαδιού, χώρος κάτω από τη σέλα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (HP/rpm): 66,6 / 8.800
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 6,1 / 6.400
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗΣ
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 66,7 / 9.100
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 6 / 6.100
ΛΕΖΑΝΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Kινητήρας με ελαστική λειτουργία από τις 2.000 στροφές, δυνατός στις μεσαίες και απολαυστικός από τις 7.000 και πάνω. Χωρίς κραδασμούς, αξιόπιστος και με πολύ καλή κατανάλωση. Μόνο ο ήχος που παράγει το τελικό δεν έχει ευχάριστη χροιά.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)
Μέση: 6,5
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)
Μέση: 338