Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Yamaha FJR 1300 2001 - 2006

Ξεκινάς με το FJR για να αγοράσεις ένα πακέτο τσιγάρα και μετά από ώρα, ανακαλύπτεις ότι το κοντινότερο περίπτερο είναι καμιά διακοσαριά χιλιόμετρα πιο... πέρα, στην είσοδο της Λαμίας. Ακόμη και σήμερα που οι υπερ-τουριστικές μοτοσυκλέτες προτάσσουν απροκάλυπτα τα "hi-end" ηλεκτρονικά και περιφερειακά εξαρτήματα, το FJR της προηγούμενης γενιάς, μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική αξία των GT αποδεικνύεται στον δρόμο... [blockquote]Ναι
για τον καταπληκτικό κινητήρα του
για την εξαιρετική συμπεριφορά του άξονα
για την ευκολία στο χειρισμό
Όχι
στη σχετικά άβολη θέση οδήγησης
στην υποπίεση που δημιουργεί η ζελατίνα
Γιατί
είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να γυρίσει όλο τον κόσμο με την ίδια ευκολία που κινείται καθημερινά
Τι πρέπει να προσέξετε
Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για τη ζελατίνα, την κατάσταση του αισθητήρα "λ" και τα τελικά των εξατμίσεων για σκουριές. Πέρα από αυτά, τσεκάρετε τους συνήθεις τομείς όπως σε κάθε μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα (τσιμούχες πιρουνιού, αμορτισέρ, κατάσταση δισκόφρενων και τυχόν οξειδώσεις ή σημάδια πτώσης στα περιφερειακά της).[/blockquote]
Όταν οδηγήσαμε για πρώτη φορά τη νέα, τότε, FJR 1300, ένα πράγμα ήταν αυτό που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Δεν ήταν ούτε η ικανότητά της να ξεκινάει με πρώτη χωρίς γκάζι, αφήνοντας μόνο τον συμπλέκτη, λόγω της κτηνώδους ροπής, ούτε τα 124 άλογα στον τροχό που έδιναν πιστοποίηση... ISO για υψηλές μουαγέν. Αυτά άλλωστε είναι λίγο ως πολύ πράγματα αναμενόμενα, για μια μοτοσυκλέτα Gran Turismo.
Αυτό που έκανε όλους όσους την οδήγησαν να μιλούν για το "φαινόμενο" FJR και το ότι στην ουσία δημιουργεί μια νέα κατηγορία από μόνη της, είναι ο πραγματικά πολυδιάστατος χαρακτήρας της. Μια μοτοσυκλέτα με την οποία μπορείς να κινείσαι μαζί της παντού και πάντα. Εύκολη, χρηστική και φιλική μέσα στην πόλη. Γρήγορη, άνετη, τουριστική έξω απ' αυτή. "Χούλιγκαν" όπου το επιτρέπει η άσφαλτος και το περιβάλλον. Πολλοί διαφορετικοί μίστερ Χάιντ, κάτω από την προκάλυψη ενός καθ' όλα politically correct Δρ. Τζέκιλ.
Το μέγεθος, είναι κάτι που εντυπωσιάζει και τρομάζει μόνο όσους την κοιτούν "απ' έξω". Για τον αναβάτη της, τα κιλά κι ο όγκος κρύβονται αποτελεσματικά. Το χαμηλό ύψος σέλας επιτρέπει ακόμη και σε μικρόσωμους αναβάτες να αισθάνονται άνετα μαζί της. Η κίνηση στο μποτιλιάρισμα διεκπεραιώνεται με την ίδια άνεση που το κάνει κι ένα scooter 250 κυβικών. Οι χώροι είναι άπλετοι για να πάρετε μαζί τη γυναίκα σας και κάποιον από το σόι της, μαζί με τα πράγματά τους.
Τα φρένα, στις μη εφοδιασμένες με ABS εκδόσεις, χρειάζονται εξοικείωση και... μέτρο, καθώς και απότομο δάγκωμα έχουν και πολύ δυνατά είναι. Βέβαια, τα φρένα δεν είναι το μοναδικό πράγμα που θυμίζει superbike, καθώς οι αναρτήσεις αλλά και το συνολικότερο στήσιμο του FJR, επιτρέπουν οριακές κλίσεις και ξύσιμο των μαρσπιέ, ακόμη και φορτωμένο, καθώς τα πλήρως ρυθμιζόμενα πιρούνι και αμορτισέρ προσφέρουν πολλές επιλογές, σε όλο το φάσμα μεταξύ σπορ συμπεριφοράς και άνεσης. Σημαντικός σύμμαχος σ' αυτή την πλευρά του χαρακτήρα του FJR είναι ο εξαιρετικός άξονας της τελικής μετάδοσης, ο οποίος μπορεί να σε κάνει να χάσεις πολλά λεφτά παίζοντας στοίχημα ότι έχει αλυσίδα. Καμία απότομη αντίδραση, κανένα "κοπάνημα" στα γρήγορα κατεβάσματα, καμία αναπήδηση στις απότομες μεταβολές του γκαζιού: Μια πραγματικά υποδειγματική λειτουργία.
Αντιθέτως, η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, στη μεν χαμηλότερη θέση αφήνει μεγάλο ποσοστό αέρα να περνά και να ταλαιπωρεί τους ώμους και το κεφάλι, ενώ στην ψηλότερη κατά 12 εκατοστά θέση, δημιουργεί έντονο φαινόμενο υποπίεσης, με μια αόρατη μαύρη τρύπα να "ρουφάει" τον αναβάτη προς το τιμόνι, σε ταχύτητες μετά την πρώτη εκατοντάδα χιλιομέτρων. Αυτό είναι ένα από τα δύο στοιχεία που αφήνουν "γκρίζες περιοχές" στη συνολικά εξαιρετική άνεση που προσφέρει η μεγάλη και με μπόλικο αφρώδες σέλα, με τη σωστή απόσταση από τα μαρσπιέ.
Το άλλο, αφορά το τιμόνι και την περίεργη θέση οδήγησης που διαμορφώνει, με τα κλιπόν να σχηματίζουν κλειστή γωνία και να είναι τοποθετημένα αρκετά ψηλά. Οι ελάχιστοι κραδασμοί που θα γίνουν αντιληπτοί μεταξύ 3.000 και 4.000 στροφών δεν αποτελούν ενόχληση -απλώς η εμφάνισή τους τονίζεται λόγω της υπόλοιπου αρμονικού και απροβλημάτιστου συνόλου. Τα 250 χιλιόμετρα της τελικής μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται λίγα, αλλά το FJR μπορεί να ταξιδεύει διαρκώς με αυτή την ταχύτητα, ενώ η κλίση του δρόμου, ο αέρας ακόμη και... το κακό το μάτι, δεν μπορούν να εμποδίσουν το τετρακύλινδρο της Yamaha να φτάσει μέχρι εκείνη την περιοχή των χιλιομέτρων οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Το FJR, ακόμη και μια επταετία μετά την πρώτη του παρουσίαση και με μια νέα γενιά διαδόχων με ημιαυτόματο κιβώτιο, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο χρηστικές μοτοσυκλέτες της κατηγορίας των touring.
Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος σε σειρά, με 2 ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc): 1298
Σχέση συμπίεσης: 10,8:1
Ανάφλεξη: Ηλεκτρονική
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής: 4 σε 2 σε 1 σε 2
Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση: Γρανάζια / 1,563
Σχέσεις ταχυτήτων: 1: 2,529 2: 1,773 3: 1,348 4: 1,077 5: 0,929
Τελική μετάδοση / σχέση: Άξονας / 2,773
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Αλουμινένιο, περιμετρικό, τύπου Deltabox
Βάρος κενή (kg): 237
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (l): 25 / 5
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός
Τύπος: Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 48
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω
Τύπος: Ένα αμορτισέρ με μοχλικό
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης, απόσβεση επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 298mm, με δαγκάνες δύο εμβόλων
Πίσω: Δίσκος 282 χιλιοστών, με δαγκάνα δύο εμβόλων
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ζάντα: 3,50x17’’
Ελαστικό: 120/70-17
Πίσω
Ζάντα: 5,50x17’’
Ελαστικό: 180/55-17
Διάγραμμα
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 124,4 / 8.100
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 12 / 6.700
Άπλετη δύναμη και ροπή από τον κινητήρα των 1.298 κυβικών, με τη γενναιόδωρη παροχή ίππων και χιλιογραμμόμετρων κυριολεκτικά από το ρελαντί. Τα 6 χιλιογραμμόμετρα στις 1.000 στροφές άλλωστε, δεν αφήνουν αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες του τετρακύλινδρου κινητήρα, αλλά και με τις προθέσεις της Yamaha για δύναμη χαμηλά και στις μεσαίες, ενώ ψηλά ο κόφτης επεμβαίνει στις 9.300, καθώς οι τουριστικές αναζητήσεις δεν συνάδουν με "υστερικούς" κινητήρες