Yamaha FJR 1300 2001 - 2006

Από το

Μαύρο Σκύλο

27/8/2010

Ξεκινάς με το FJR για να αγοράσεις ένα πακέτο τσιγάρα και μετά από ώρα, ανακαλύπτεις ότι το κοντινότερο περίπτερο είναι καμιά διακοσαριά χιλιόμετρα πιο... πέρα, στην είσοδο της Λαμίας. Ακόμη και σήμερα που οι υπερ-τουριστικές μοτοσυκλέτες προτάσσουν απροκάλυπτα τα "hi-end" ηλεκτρονικά και περιφερειακά εξαρτήματα, το FJR της προηγούμενης γενιάς, μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική αξία των GT αποδεικνύεται στον δρόμο... [blockquote]Ναι
για τον καταπληκτικό κινητήρα του
για την εξαιρετική συμπεριφορά του άξονα
για την ευκολία στο χειρισμό
Όχι
στη σχετικά άβολη θέση οδήγησης
στην υποπίεση που δημιουργεί η ζελατίνα
Γιατί
είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να γυρίσει όλο τον κόσμο με την ίδια ευκολία που κινείται καθημερινά
Τι πρέπει να προσέξετε
Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για τη ζελατίνα, την κατάσταση του αισθητήρα "λ" και τα τελικά των εξατμίσεων για σκουριές. Πέρα από αυτά, τσεκάρετε τους συνήθεις τομείς όπως σε κάθε μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα (τσιμούχες πιρουνιού, αμορτισέρ, κατάσταση δισκόφρενων και τυχόν οξειδώσεις ή σημάδια πτώσης στα περιφερειακά της).[/blockquote]
Όταν οδηγήσαμε για πρώτη φορά τη νέα, τότε, FJR 1300, ένα πράγμα ήταν αυτό που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Δεν ήταν ούτε η ικανότητά της να ξεκινάει με πρώτη χωρίς γκάζι, αφήνοντας μόνο τον συμπλέκτη, λόγω της κτηνώδους ροπής, ούτε τα 124 άλογα στον τροχό που έδιναν πιστοποίηση... ISO για υψηλές μουαγέν. Αυτά άλλωστε είναι λίγο ως πολύ πράγματα αναμενόμενα, για μια μοτοσυκλέτα Gran Turismo.
Αυτό που έκανε όλους όσους την οδήγησαν να μιλούν για το "φαινόμενο" FJR και το ότι στην ουσία δημιουργεί μια νέα κατηγορία από μόνη της, είναι ο πραγματικά πολυδιάστατος χαρακτήρας της. Μια μοτοσυκλέτα με την οποία μπορείς να κινείσαι μαζί της παντού και πάντα. Εύκολη, χρηστική και φιλική μέσα στην πόλη. Γρήγορη, άνετη, τουριστική έξω απ' αυτή. "Χούλιγκαν" όπου το επιτρέπει η άσφαλτος και το περιβάλλον. Πολλοί διαφορετικοί μίστερ Χάιντ, κάτω από την προκάλυψη ενός καθ' όλα politically correct Δρ. Τζέκιλ.
Το μέγεθος, είναι κάτι που εντυπωσιάζει και τρομάζει μόνο όσους την κοιτούν "απ' έξω". Για τον αναβάτη της, τα κιλά κι ο όγκος κρύβονται αποτελεσματικά. Το χαμηλό ύψος σέλας επιτρέπει ακόμη και σε μικρόσωμους αναβάτες να αισθάνονται άνετα μαζί της. Η κίνηση στο μποτιλιάρισμα διεκπεραιώνεται με την ίδια άνεση που το κάνει κι ένα scooter 250 κυβικών. Οι χώροι είναι άπλετοι για να πάρετε μαζί τη γυναίκα σας και κάποιον από το σόι της, μαζί με τα πράγματά τους.
Τα φρένα, στις μη εφοδιασμένες με ABS εκδόσεις, χρειάζονται εξοικείωση και... μέτρο, καθώς και απότομο δάγκωμα έχουν και πολύ δυνατά είναι. Βέβαια, τα φρένα δεν είναι το μοναδικό πράγμα που θυμίζει superbike, καθώς οι αναρτήσεις αλλά και το συνολικότερο στήσιμο του FJR, επιτρέπουν οριακές κλίσεις και ξύσιμο των μαρσπιέ, ακόμη και φορτωμένο, καθώς τα πλήρως ρυθμιζόμενα πιρούνι και αμορτισέρ προσφέρουν πολλές επιλογές, σε όλο το φάσμα μεταξύ σπορ συμπεριφοράς και άνεσης. Σημαντικός σύμμαχος σ' αυτή την πλευρά του χαρακτήρα του FJR είναι ο εξαιρετικός άξονας της τελικής μετάδοσης, ο οποίος μπορεί να σε κάνει να χάσεις πολλά λεφτά παίζοντας στοίχημα ότι έχει αλυσίδα. Καμία απότομη αντίδραση, κανένα "κοπάνημα" στα γρήγορα κατεβάσματα, καμία αναπήδηση στις απότομες μεταβολές του γκαζιού: Μια πραγματικά υποδειγματική λειτουργία.
Αντιθέτως, η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, στη μεν χαμηλότερη θέση αφήνει μεγάλο ποσοστό αέρα να περνά και να ταλαιπωρεί τους ώμους και το κεφάλι, ενώ στην ψηλότερη κατά 12 εκατοστά θέση, δημιουργεί έντονο φαινόμενο υποπίεσης, με μια αόρατη μαύρη τρύπα να "ρουφάει" τον αναβάτη προς το τιμόνι, σε ταχύτητες μετά την πρώτη εκατοντάδα χιλιομέτρων. Αυτό είναι ένα από τα δύο στοιχεία που αφήνουν "γκρίζες περιοχές" στη συνολικά εξαιρετική άνεση που προσφέρει η μεγάλη και με μπόλικο αφρώδες σέλα, με τη σωστή απόσταση από τα μαρσπιέ.
Το άλλο, αφορά το τιμόνι και την περίεργη θέση οδήγησης που διαμορφώνει, με τα κλιπόν να σχηματίζουν κλειστή γωνία και να είναι τοποθετημένα αρκετά ψηλά. Οι ελάχιστοι κραδασμοί που θα γίνουν αντιληπτοί μεταξύ 3.000 και 4.000 στροφών δεν αποτελούν ενόχληση -απλώς η εμφάνισή τους τονίζεται λόγω της υπόλοιπου αρμονικού και απροβλημάτιστου συνόλου. Τα 250 χιλιόμετρα της τελικής μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται λίγα, αλλά το FJR μπορεί να ταξιδεύει διαρκώς με αυτή την ταχύτητα, ενώ η κλίση του δρόμου, ο αέρας ακόμη και... το κακό το μάτι, δεν μπορούν να εμποδίσουν το τετρακύλινδρο της Yamaha να φτάσει μέχρι εκείνη την περιοχή των χιλιομέτρων οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Το FJR, ακόμη και μια επταετία μετά την πρώτη του παρουσίαση και με μια νέα γενιά διαδόχων με ημιαυτόματο κιβώτιο, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο χρηστικές μοτοσυκλέτες της κατηγορίας των touring.


Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος σε σειρά, με 2 ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc): 1298
Σχέση συμπίεσης: 10,8:1
Ανάφλεξη: Ηλεκτρονική
Τροφοδοσία: Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής: 4 σε 2 σε 1 σε 2
Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης: Μίζα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος συμπλέκτη: Υγρός, πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση: Γρανάζια / 1,563
Σχέσεις ταχυτήτων: 1: 2,529 2: 1,773 3: 1,348 4: 1,077 5: 0,929
Τελική μετάδοση / σχέση: Άξονας / 2,773
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος: Αλουμινένιο, περιμετρικό, τύπου Deltabox
Βάρος κενή (kg): 237
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (l): 25 / 5
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εμπρός
Τύπος: Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διάμετρος (mm): 48
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω
Τύπος: Ένα αμορτισέρ με μοχλικό
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης, απόσβεση επαναφοράς
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Δύο δίσκοι 298mm, με δαγκάνες δύο εμβόλων
Πίσω: Δίσκος 282 χιλιοστών, με δαγκάνα δύο εμβόλων
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Ζάντα: 3,50x17’’
Ελαστικό: 120/70-17
Πίσω
Ζάντα: 5,50x17’’
Ελαστικό: 180/55-17
Διάγραμμα
Ισχύς στον τροχό (ΗΡ/rpm): 124,4 / 8.100
Ροπή στον τροχό (kg.m/rpm): 12 / 6.700
Άπλετη δύναμη και ροπή από τον κινητήρα των 1.298 κυβικών, με τη γενναιόδωρη παροχή ίππων και χιλιογραμμόμετρων κυριολεκτικά από το ρελαντί. Τα 6 χιλιογραμμόμετρα στις 1.000 στροφές άλλωστε, δεν αφήνουν αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες του τετρακύλινδρου κινητήρα, αλλά και με τις προθέσεις της Yamaha για δύναμη χαμηλά και στις μεσαίες, ενώ ψηλά ο κόφτης επεμβαίνει στις 9.300, καθώς οι τουριστικές αναζητήσεις δεν συνάδουν με "υστερικούς" κινητήρες

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.