Arminas Jasikonis: Ξύπνησε από το κώμα!

Οι γιατροί μιλάνε για θαύμα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

1/10/2020

Η παγκόσμια κοινότητα του Motocross –και όχι μόνο- ήταν σοκαρισμένη από την Κυριακή μετά τον σοβαρό τραυματισμό του εργοστασιακού αναβάτης της Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team, Arminas Jasikonis, που ανάγκασε τους γιατρούς να τον υποβάλλουν σε τεχνητό κώμα λόγω των βαρύτατων τραυμάτων στο κεφάλι.

Όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της κατάστασής του, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες λόγω της κρισιμότητάς της. Μόλις πριν από λίγο όμως ανακοινώθηκαν τα ευχάριστα νέα, καθώς οι γιατροί από το νοσοκομείο της Cremona, ξύπνησαν χθες τον Arminas από το κώμα και πολύ γρήγορα ο νεαρός αναβάτης ήταν σε θέση να αναγνωρίσει και να συζητήσει  με την οικογένειά του, όπως και με τους γιατρούς που επιβλέπουν την ανάρρωσή του, μιλώντας τόσο στα αγγλικά όσο και στην μητρική του γλώσσα τα λιθουανικά.

Ο Arminas μπόρεσε επίσης να κινηθεί χωρίς βοήθεια, δεν πονάει και παρά το γεγονός –που είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά το κώμα- ότι αισθάνεται πολύ κουρασμένος, όλα δείχνουν πως έχει ξεπεράσει την πιο επικίνδυνη φάση του τραυματισμού του και σε πολύ μικρό διάστημα θα μπορέσει να ξεκινήσει την αποκατάστασή του.

Η ομάδα του ευχαρίστησε από καρδιάς όλο το ιατρικό προσωπικό που φρόντισαν τον Jasikonis, αλλά και όλους αυτούς που έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον νεαρό αναβάτη, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Team Manager της ομάδας του, Antti Pyrhönen, "δεν έχω ξανανιώσει τόσο ευτυχισμένος κάνοντας σχόλια για έναν από τους αναβάτες μου. Το ότι μπορώ να πω πως ο Arminas είναι καλά και ότι θα αναρρώσει, είναι ένα πραγματικό θαύμα!" Τόνισε επίσης ότι ήταν απερίγραπτα τα συναισθήματα όταν είδαν ότι ξύπνησα, ότι δεν πονούσε κι ότι μπορούσε να κουνήσει όλα τα μέλη του χωρίς πρόβλημα.

Προφανώς ο Jasikonis έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι την πλήρη ανάρρωση, αλλά τα χειρότερα έχουν περάσει και είναι θέμα χρόνου μέχρι αυτή η περιπέτεια να αποτελεί μια δυσάρεστη ανάμνηση.

 

 

MXGP, Trentino – Ο Herlings νίκησε και έφτασε μια ανάσα από την κορυφή του πρωταθλήματος

Ανεβαίνουν διαρκώς Herlings και Gajser, αλλά ο Lucas Coenen αντέχει ακόμη στην πρώτη θέση της κατάταξης
mxgp jeffrey herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/4/2026

Παραδοσιακά κατάμεστη ήταν η ιστορική πίστα Il Ciclamino στην Petramurata του Trentino στον βορρά της Ιταλίας, με πολλούς φίλους του Σλοβένου Tim Gajser να γεμίζουν τις εξέδρες χάρη στην εγγύτητα της περιοχής. Ο δε καιρός φρόντισε να κάνει την πίστα ιδανική για μάχες, όταν μια πρωινή νεροποντή εξασφάλισε πως η σκόνη δεν θα ήταν πια πρόβλημα για την ιταλική πίστα.

Από τις κατατακτήριες διαδικασίες είχε φανεί πως ο Jeffrey Herlings (Honda) ήταν ορεξάτος και σε καλή φόρμα, ωστόσο στην πρώτη μάχη της MXGP ήταν ο πρωταθλητής Romain Febvre (Kawasaki) αυτός που πήρε τη Holeshot, με τους Tom Vialle (Honda) και Tim Gajser (Yamaha) ακριβώς πίσω του.

mxgp trentino

O Herlings από την άλλη βρισκόταν εκτός δεκάδας μετά την εκκίνηση, ενόσω ο Lucas Coenen (KTM) ανέβαινε από την τέταρτη θέση προς την κορυφή. Ο Βέλγος έφτασε ως τη δεύτερη θέση, προσπερνώντας τον Gajser ακριβώς μπροστά στην εξέδρα των Σλοβένων οπαδών, ωστόσο λίγο μετά υπέπεσε στην πρώτη από τις δύο πτώσεις που καταδίκασαν τον αγώνα του.

Ο Herlings άργησε να φτάσει στην κορυφή, καθώς μόλις στον 13ο γύρο πέρασε τον Gajser στην τρίτη θέση, αλλά έναν γύρο αργότερα προήχθη σε δεύτερος περνώντας τον Vialle και χρειάστηκε μόνο άλλους δύο για να περάσει και τον Febvre που ως τότε οδηγούσε την κούρσα. Αυτή η σειρά κατάταξης δεν άλλαξε ως τον τερματισμό του πρώτου σκέλους.

tim gajser
Tim Gajser (Yamaha)

Στον δεύτερο αγώνα της MXGP ο Herlings άρχισε ξανά στα όρια της δεκάδας, την ώρα που μπροστά δινόταν μια μάχη μεταξύ δύο αναβατών που έχουν πολλάκις αντιπαρατεθεί στην ΜΧ2. Ο rookie Kay de Wolf (Husqvarna) πάλευε με τον Lucas Coenen (KTM) για την πρωτιά, καθώς ο Herlings ανέβαινε θέσεις με ραγδαίο ρυθμό, φτάνοντας τέταρτος στον έβδομο γύρο.

tom vialle
Tom Vialle (Honda)

O Coenen είχε την ατυχία να πέσει ενόσω προηγούταν στον αγώνα, με το κοινό να ζητωκραυγάζει καθώς ο Gajser ήταν πια πρώτος, την ίδια ώρα που ο Herlings έφτανε και περνούσε τον de Wolf στην τρίτη θέση.

mxgp

Πλέον ήμασταν έτοιμοι για μια μονομαχία Gajser-Herlings για τη νίκη, η οποία ωστόσο δεν ήρθε μιας και ο Σλοβένος της Yamaha κράτησε τη θέση του ως το τέλος, αφήνοντας δεύτερο τον Ολλανδό της Honda, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Vialle.

Κάπως έτσι ο Herlings πανηγύρισε τη νίκη στο σύνολο του Ιταλικού Grand Prix του Motocross, με τον Gajser δεύτερο και τον Vialle τρίτο.

Στη βαθμολογία ο Lucas Coenen κρατά την πρωτιά με 231 βαθμούς, δεύτερος είναι ο Herlings με 227 και τρίτος ο Vialle με 206.

sacha coenen
Sacha Coenen (KTM)

Στην κατηγορία ΜΧ2 των 250 κυβικών εκατοστών, ο Sacha Coenen (KTM) ήταν ο μεγάλος νικητής, παίρνοντας και τα δύο αγωνιστικά σκέλη της με σχετική άνεση.

Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ2 ο Coenen κράτησε δεύτερο τον Mathis Valin (Kawasaki), ενώ τρίτος τερμάτισε ο Guillem Farres (Triumph). Στον δεύτερο αγώνα ο νικητής ήταν ίδιος, ενώ αυτή τη φορά τον ακολούθησαν στο βάθρο οι Farres και Simon Längenfelder (KTM).

Guillem Farres (Triumph)
Guillem Farres (Triumph)

Έτσι το συνολικό αποτέλεσμα του Trentino για την ΜΧ2 ήταν προφανώς η νίκη του Sacha Coenen, με δεύτερο τον Farres και τρίτο τον Valin.

mx2

Στην κατάταξη της κατηγορίας ο Längenfelder παραμένει πρώτος με 244 βαθμούς, παρά την κακή του απόδοση στην Pietramurata, αλλά πλέον ο Coenen ανασαίνει στον σβέρκο του με 241 βαθμούς και ο Farres δεν βρίσκεται και τόσο μακριά στους 204 βαθμούς.

Ακολουθεί μια αρκετά μεγάλη διακοπή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross, πριν επιστρέψει στη δράση στις 24 Μαΐου με το MXGP of France στη Lacapelle Marival.