Π.Π. ΜΧ 2020 – 5ος αγώνας, Αρχαία Ολυμπία: Δυνατές μάχες και ένταση στο παρασκήνιο

Πλούσιο θέαμα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/9/2020

Μετά την διακοπή του Αυγούστου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross επέστρεψε στην δρτάση με τον 5ο αγώνα στην πίστα της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί που ουσιαστικά άνθισε το αγωνιστικό ιδεώδες, είχαμε έναν διήμερο αγώνα με δυνατές μάχες, αλλά και παρασκήνιο –όπως θα δούμε παρακάτω, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με ό,τι πρεσβεύει το αθλητικό πνεύμα.

Στην MX1 o Παναγιώτης Κουζής πήρε μια διπλή νίκη, δείχνοντας ότι η προσαρμογή πάνω στην μοτοσυκλέτα της Suzuki (μετά από πολλά χρόνια "συνύπαρξης" με τις μοτοσυκλέτες της Honda- δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την φετινή χρονιά, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει. Ο Μανώλης Κρητικός (ΚΤΜ) αποτέλεσε δύσκολο αντίπαλο για τον Κουζή, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση συνολικά, με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση στους δύο αγώνες, όπως ακριβώς έκανε και ο Νίκος Λυρίου (ΤΜ) ο οποίος πήρε την τρίτη θέση σου διημέρου.

Μιχάλης Παναγιωτόπουλος

 

Στην ΜΧ300 ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος (TM) αναδείχθηκε πρώτος (και τις δύο ημέρες) στην κατηγορία, έχοντας τερματίσει στην πέμπτη θέση της ΜΧ1, ενώ δεύτερος ήταν ο Παναγιώτης Θεριός πάνω στη σέλα μίας ΚΤΜ, με την κορυφαία τριάδα της κατηγορίας να συμπληρώνεται από τον Γιώργο Σπυρή με ΚΤΜ επίσης.

Ανδρέας Ανδρέου

 

Η ΜΧ2, στην οποία τρέχουν και οι αναβάτες της ΜΧ125, είχε την μεγαλύτερη ένταση, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός πίστας. Ο νικητής της κατηγορίας ήταν ο Ανδρέας Ανδρέου (Yamaha) με μια δεύτερη και μια πρώτη θέση το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα, με δεύτερο τον Ανέστη Ράδο (ΚΤΜ) και τρίτο τον Αλέξανδρο Γεωργαντά (Husqvarna). Όπως είπαμε όμως, με τους αναβάτες της ΜΧ2 τρέχουν και οι αναβάτες της ΜΧ125 και ένας εκ των πρωταγωνιστών της κατηγορίας είναι και ο Μάριος Κανάκης (ΚΤΜ). Ο νεαρός αναβάτης δεν τερμάτισε σε κανένα από τα δύο σκέλη, καθώς στον αγώνα του Σαββάτου είχε μια πτώση μετά από επαφή με τον Αντώνη Σάγμαλη, ενώ την Κυριακή τέθηκε ξανά εκτός αγώνα μετά από σύγκρουση με τον Ανδρέα Ανδρέου. Μάλιστα από αυτή την πτώση κατέληξε με σπασμένη κλείδα στο νοσοκομείο, ενώ η ομάδα του έκανε ένσταση –της οποίας εκκρεμεί η εκδίκαση- για αντιαθλητική κίνηση από τον Ανδρέου. Πέρα όμως από το συμβάν εντός πίστας, το τραγικότερο όλων είναι αυτό που συμβαίνει έξω από αυτήν, όπου παρατηρείται το φαινόμενο "χουλιγκανοποίησης" των ανθρώπων από τις ομάδες. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ακούγονται από τα πιτς βρισιές, απειλές και εκφράσεις του τύπου "έχουμε πόλεμο" προς τους αναβάτες, οι οποίες μοιραία θα οδηγήσουν σε ένταση και ακραία φαινόμενα εντός του αγωνιστικού τερέν. Το Motocross, όπως και κάθε είδους αγώνας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο επίλυσης προσωπικών διαφορών μεταξύ των παραγόντων, που αντανακλώνται στις αντιδράσεις των αναβατών. Σε ένα άθλημα δεν χωρούν τέτοιες νοοτροπίες και πρέπει το ίδιο το σπορ να τις αποβάλλει και να απομακρύνει όσους τις καλλιεργούν και τις συντηρούν.

Αντώνης Σάγμαλης

 

Στα αγωνιστικά δρώμενα της ΜΧ125, νικητής του διημέρου αναδείχθηκε ο Αντώνης Σάγμαλης (Yamaha), ακολουθούμενος από τους Νίκο Κοσιάβελο (ΚΤΜ) και Κυριάκο Μπόγρη (Yamaha).

Χρήστος Τομαρας

 

Η πρωτιά στην κατηγορία Open κατακτήθηκε από τον Χρήστο Τομαρα (Yamaha) με δύο νίκες το Σάββατο και την Κυριακή, με τον Βαγγέλη Μπουρίκα (Honda) να παίρνει την δεύτερη θέση συνολικά και τον Βασίλης Πακαταρίδη (Yamaha), να ολοκληρώνει το βάθρο της κατηγορίας. 

Σταύρος Βαγγελάκος

 

Στην ΜΧ85 οι δύο δεύτερες θέσεις έφεραν πρώτο συνολικά τον Σταύρο Βαγγελάκο (ΚΤΜ), με τον Σωτήρη Φωτάκη (ΤΜ) να παίρνει μεν τη νίκη την Κυριακή και τον Δημήτρη Γανωτή (ΚΤΜ) να κερδίζει το Σάββατο, αλλά με μικρή διαφορά κατέκτησαν την δεύτερη και την τρίτη θέση συνολικά.

Στην ΜΧ65 είχαμε τρεις μοτοσυκλέτες από διαφορετικούς κατασκευαστές στις τρεις πρώτες θέσεις, με τον Λευτέρη Παπαδάκη (Husqvarna) να κατακτά την κορυφή με δύο νίκες, τον Χρήστο-Παναγιώτη Ταμβάκο (Yamaha) να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση και τον Νίκο Τεφάνη (ΚΤΜ) να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Στην κατηγορία Women, η Δέσποινα Μανδάνη (ΚΤΜ) έκανε την απόλυτη συγκομιδή βαθμών με δύο νίκες που της χάρισαν την πρωτιά, με τις Αμαλία Λάμπρου (Yamaha) και Ιωάννα Λάμπρου (Yamaha) να καταλαμβάνουν την δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Δέσποινα Μανδάνη

 

Αποτελέσματα Π.Π. ΜΧ – 5ος Αγώνας

MXGP, Τουρκία: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Jeffrey Herlings για 6η φορά [Video]

Στην MX2 ο Guillem Farres και Triumph πάνε ολοταχώς για τον τίτλο
MXGP
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/9/2026

Το MXGP της Τουρκίας φιλοξένησε τον 17ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross FIM 2026 υπό καυτές συνθήκες, που μετέτρεψαν τον πηλό της σκληρής πίστας σε μια γρήγορη αλλά απαιτητική επιφάνεια, με τον αγώνα να χαρακτηρίζεται από την κατάκτηση του Παγκόσμιου τίτλου από τον Jeffrey Herlings για έκτη φορά.

MXGP

Στο τέλος του πρώτου αγώνα MXGP γράφτηκε ιστορία, καθώς ο Jeffrey Herlings έγινε ο τέταρτος μόλις αναβάτης στην ιστορία του Motocross που κατέκτησε το έκτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το τρίτο του στην κορυφαία κατηγορία και το πρώτο του για τη Honda HRC Petronas. Το πέτυχε με μια τέλεια επίδοση 1-1, ολοκληρώνοντας το πέμπτο συνεχόμενο τέλειο Σαββατοκύριακό του και επεκτείνοντας το σερί νικών του σε 17 αγώνες στη σειρά!

Herlings

Αφού εξασφάλισε το Πρωτάθλημα στο τέλος του πρώτου αγώνα, δέχτηκε σκληρή πίεση μέχρι τη γραμμή τερματισμού στον δεύτερο αγώνα από τον teammate του στην Honda HRC Petronas, Tom Vialle, ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη σημειώνοντας το τρίτο συνεχόμενο βάθρο του. Ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Romain Febvre κατέκτησε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη για την Kawasaki Racing Team MXGP και το ένατο βάθρο του στη σεζόν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους πρώτους δέκα αναβάτες στη γενική κατάταξη:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Jeffrey Herlings

Honda

855

2

Romain Febvre

Kawasaki

699

3

Tim Gajser

Yamaha

659

4

Lucas Coenen

KTM

566

5

Andrea Adamo

KTM

559

6

Tom Vialle

Honda

545

7

Ruben Fernandez

Honda

523

8

Maxime Renaux

Yamaha

449

9

Kay de Wolf

Husqvarna

428

10

Pauls Jonass

Kawasaki

366

 

MX2

Στην κατηγορία MX2, η μάχη για το πρωτάθλημα έλαβε μια τεράστια στροφή υπέρ της Triumph Racing Factory Team, καθώς ο Guillem Farres επέστρεψε στις νίκες με την έκτη του νίκη σε GP, και η ομάδα βρίσκεται πλέον στις θέσεις 1-2 του πρωταθλήματος μετά από μια καταστροφική ημέρα για τον κορυφαίο διεκδικητή της Red Bull KTM Factory Racing, Sacha Coenen, που είχε μία σφοδρή πτώση στον πρώτο αγώνα και δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι θετικό.

Farres

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Simon ngenfelder κατέκτησε την πρώτη του νίκη σε αγώνα της Κυριακής μετά τον Απρίλιο για λογαριασμό της Red Bull KTM Factory Racing, γεγονός που τον βοήθησε να καταλάβει τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, μπροστά από τον Liam Everts της Nestaan Husqvarna Factory Racing, ο οποίος κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο βάθρο του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους πρώτους δέκα αναβάτες στη γενική κατάταξη:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Guillem Farres

Triumph

806

2

Camden McLellan

Triumph

756

3

Sacha Coenen

KTM

746

4

Simon Längenfelder

KTM

726

5

Liam Everts

Husqvarna

696

6

Janis Martins Reisulis

Yamaha

607

7

Karlis Alberts Reisulis

Yamaha

502

8

Valerio Lata

Honda

414

9

Julius Mikula

KTM

383

10

Mathis Valin

Kawasaki

352