Π.Π. ΜΧ 2020 – 5ος αγώνας, Αρχαία Ολυμπία: Δυνατές μάχες και ένταση στο παρασκήνιο

Πλούσιο θέαμα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/9/2020

Μετά την διακοπή του Αυγούστου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross επέστρεψε στην δρτάση με τον 5ο αγώνα στην πίστα της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί που ουσιαστικά άνθισε το αγωνιστικό ιδεώδες, είχαμε έναν διήμερο αγώνα με δυνατές μάχες, αλλά και παρασκήνιο –όπως θα δούμε παρακάτω, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με ό,τι πρεσβεύει το αθλητικό πνεύμα.

Στην MX1 o Παναγιώτης Κουζής πήρε μια διπλή νίκη, δείχνοντας ότι η προσαρμογή πάνω στην μοτοσυκλέτα της Suzuki (μετά από πολλά χρόνια "συνύπαρξης" με τις μοτοσυκλέτες της Honda- δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την φετινή χρονιά, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει. Ο Μανώλης Κρητικός (ΚΤΜ) αποτέλεσε δύσκολο αντίπαλο για τον Κουζή, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση συνολικά, με μία δεύτερη και μία τρίτη θέση στους δύο αγώνες, όπως ακριβώς έκανε και ο Νίκος Λυρίου (ΤΜ) ο οποίος πήρε την τρίτη θέση σου διημέρου.

Μιχάλης Παναγιωτόπουλος

 

Στην ΜΧ300 ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος (TM) αναδείχθηκε πρώτος (και τις δύο ημέρες) στην κατηγορία, έχοντας τερματίσει στην πέμπτη θέση της ΜΧ1, ενώ δεύτερος ήταν ο Παναγιώτης Θεριός πάνω στη σέλα μίας ΚΤΜ, με την κορυφαία τριάδα της κατηγορίας να συμπληρώνεται από τον Γιώργο Σπυρή με ΚΤΜ επίσης.

Ανδρέας Ανδρέου

 

Η ΜΧ2, στην οποία τρέχουν και οι αναβάτες της ΜΧ125, είχε την μεγαλύτερη ένταση, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός πίστας. Ο νικητής της κατηγορίας ήταν ο Ανδρέας Ανδρέου (Yamaha) με μια δεύτερη και μια πρώτη θέση το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα, με δεύτερο τον Ανέστη Ράδο (ΚΤΜ) και τρίτο τον Αλέξανδρο Γεωργαντά (Husqvarna). Όπως είπαμε όμως, με τους αναβάτες της ΜΧ2 τρέχουν και οι αναβάτες της ΜΧ125 και ένας εκ των πρωταγωνιστών της κατηγορίας είναι και ο Μάριος Κανάκης (ΚΤΜ). Ο νεαρός αναβάτης δεν τερμάτισε σε κανένα από τα δύο σκέλη, καθώς στον αγώνα του Σαββάτου είχε μια πτώση μετά από επαφή με τον Αντώνη Σάγμαλη, ενώ την Κυριακή τέθηκε ξανά εκτός αγώνα μετά από σύγκρουση με τον Ανδρέα Ανδρέου. Μάλιστα από αυτή την πτώση κατέληξε με σπασμένη κλείδα στο νοσοκομείο, ενώ η ομάδα του έκανε ένσταση –της οποίας εκκρεμεί η εκδίκαση- για αντιαθλητική κίνηση από τον Ανδρέου. Πέρα όμως από το συμβάν εντός πίστας, το τραγικότερο όλων είναι αυτό που συμβαίνει έξω από αυτήν, όπου παρατηρείται το φαινόμενο "χουλιγκανοποίησης" των ανθρώπων από τις ομάδες. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ακούγονται από τα πιτς βρισιές, απειλές και εκφράσεις του τύπου "έχουμε πόλεμο" προς τους αναβάτες, οι οποίες μοιραία θα οδηγήσουν σε ένταση και ακραία φαινόμενα εντός του αγωνιστικού τερέν. Το Motocross, όπως και κάθε είδους αγώνας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο επίλυσης προσωπικών διαφορών μεταξύ των παραγόντων, που αντανακλώνται στις αντιδράσεις των αναβατών. Σε ένα άθλημα δεν χωρούν τέτοιες νοοτροπίες και πρέπει το ίδιο το σπορ να τις αποβάλλει και να απομακρύνει όσους τις καλλιεργούν και τις συντηρούν.

Αντώνης Σάγμαλης

 

Στα αγωνιστικά δρώμενα της ΜΧ125, νικητής του διημέρου αναδείχθηκε ο Αντώνης Σάγμαλης (Yamaha), ακολουθούμενος από τους Νίκο Κοσιάβελο (ΚΤΜ) και Κυριάκο Μπόγρη (Yamaha).

Χρήστος Τομαρας

 

Η πρωτιά στην κατηγορία Open κατακτήθηκε από τον Χρήστο Τομαρα (Yamaha) με δύο νίκες το Σάββατο και την Κυριακή, με τον Βαγγέλη Μπουρίκα (Honda) να παίρνει την δεύτερη θέση συνολικά και τον Βασίλης Πακαταρίδη (Yamaha), να ολοκληρώνει το βάθρο της κατηγορίας. 

Σταύρος Βαγγελάκος

 

Στην ΜΧ85 οι δύο δεύτερες θέσεις έφεραν πρώτο συνολικά τον Σταύρο Βαγγελάκο (ΚΤΜ), με τον Σωτήρη Φωτάκη (ΤΜ) να παίρνει μεν τη νίκη την Κυριακή και τον Δημήτρη Γανωτή (ΚΤΜ) να κερδίζει το Σάββατο, αλλά με μικρή διαφορά κατέκτησαν την δεύτερη και την τρίτη θέση συνολικά.

Στην ΜΧ65 είχαμε τρεις μοτοσυκλέτες από διαφορετικούς κατασκευαστές στις τρεις πρώτες θέσεις, με τον Λευτέρη Παπαδάκη (Husqvarna) να κατακτά την κορυφή με δύο νίκες, τον Χρήστο-Παναγιώτη Ταμβάκο (Yamaha) να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση και τον Νίκο Τεφάνη (ΚΤΜ) να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Στην κατηγορία Women, η Δέσποινα Μανδάνη (ΚΤΜ) έκανε την απόλυτη συγκομιδή βαθμών με δύο νίκες που της χάρισαν την πρωτιά, με τις Αμαλία Λάμπρου (Yamaha) και Ιωάννα Λάμπρου (Yamaha) να καταλαμβάνουν την δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Δέσποινα Μανδάνη

 

Αποτελέσματα Π.Π. ΜΧ – 5ος Αγώνας

Jorge Prado: Πολυετής ανανέωση με τη εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing

Συνεχίζει στις ΗΠΑ με KTM και το 2027 - Με συμμετοχές σε Supercross, Pro Motocross και SMX
Prado
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/8/2026

Ο Jorge Prado ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Red Bull KTM Factory Racing και θα παραμείνει στην ομάδα για τα επόμενα χρόνια, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να εξελιχθεί στο αμερικανικό πρωτάθλημα.

Ο Jorge Prado θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τη Red Bull KTM Factory Racing στο SuperMotocross World Championship και το 2027, έχοντας υπογράψει πολυετή επέκταση συμβολαίου.

Ο 25χρονος Ισπανός επέστρεψε φέτος στην KTM και έχει πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική σεζόν στις ΗΠΑ. Στο AMA Supercross Championship έχει ήδη ανέβει δύο φορές στο βάθρο της κατηγορίας 450SX, ενώ στο AMA Pro Motocross Championship έχει κατακτήσει επίσης δύο βάθρα στους πρώτους οκτώ γύρους.

Παράλληλα, βρίσκεται στην τρίτη θέση της συνδυαστικής βαθμολογίας του 450SMX.

Prado

Η σχέση του Prado με την KTM ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μία δεκαετία. Το 2017 έκανε το ντεμπούτο του ως εργοστασιακός αναβάτης της Red Bull KTM στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross και στη συνέχεια κατέκτησε δύο συνεχόμενους τίτλους MX2, το 2018 και το 2019.

Ακολούθησαν οι δύο τίτλοι MXGP το 2023 και το 2024, πριν από τη μετακίνησή του στις ΗΠΑ.

Το 2027 ο Prado θα συνεχίσει πάνω στην KTM 450 SX-F FACTORY EDITION, έχοντας ως βασικό στόχο να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία στο αμερικανικό Supercross και Motocross και να εξελιχθεί σε σταθερό διεκδικητή τίτλων στις κατηγορίες του SuperMotocross.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που ανανέωσα με τη Red Bull KTM Factory Racing. Έχουμε περάσει πολύ καλές σεζόν στο παρελθόν, κατακτώντας τίτλους στο MXGP, ενώ και η φετινή χρονιά στο Supercross ήταν πολύ καλή, με βάθρα και νίκες σε σκέλη. Τώρα είμαστε πολύ δυνατοί και στο Motocross. Είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσω να δουλεύω με αυτή τη σπουδαία ομάδα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το μέλλον και για όσα μπορούμε να πετύχουμε", δήλωσε ο Prado.

Prado

Ο διευθυντής ομάδας της Red Bull KTM Factory Racing, Ian Harrison, στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία ο Ισπανός προσαρμόστηκε στο αμερικανικό Supercross.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Jorge θα συνεχίσει με την KTM. Όλη η ομάδα ανυπομονεί να τον δει να εξελίσσει ακόμη περισσότερο τις ικανότητές του στο Supercross και το Motocross στις ΗΠΑ. Μας εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόστηκε τόσο γρήγορα στο Supercross το 2026. Η αυτοπεποίθηση και η ταχύτητά του, ιδιαίτερα στα whoops, ξεχώρισαν", ανέφερε.

Ο Harrison πρόσθεσε ότι ο Prado έχει δείξει μεγάλη διάθεση να μάθει και πως η KTM θεωρεί ότι τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του βρίσκονται ακόμη μπροστά του.